NM-profiler: Mathias Lind Schouten

30. juni 2016
By

Mathias LindMathias Lind Schouten gleder seg til NM på hjemmebane i Tromsø!
Foto: Anniken Vestby

10 år gamle Mathias Lind Schouten fra Tromsø er ratet som nr. 9 i landet blant miniputter og nr. 6 i landet blant spillere født i år 2005. Han har hatt en rivende utvikling det siste året og har spilt en mengde virkelig gode sjakkpartier og tatt sine første store skalper. Høyest oppe rager foreløpig skalpen til Jon Machlik i langsjakk og den suverene seieren i klasse B i årets Bymesterskap i langsjakk var også meget imponerende. Mathias elsker sjakk og han har et helt spesielt talent i det å se taktiske mønstre og matt-tema som jeg knapt kan huske at jeg har sett hos noen nordnorske spillere før. Det er artig å jobbe med sjakken sammen med en som Mathias og han er et oppkomme av ideer.

Mathias er en typisk angrepsspiller som de fleste unge spillere er det. Men han har også tidels stor posisjonell kunnskap og blir bedre og bedre turnering for turnering, så her har Tromsø et nytt stort talent som vil nå langt innen sjakken. Tromsø har hatt flere gullaldre før – den første alt på 60-tallet da stortalentet Sverre Heim ble innpodet sjakk blant likesinnede i Tromsø Sjakklubb. Heim startet opp som 13 åring i TSK på 60-tallet og er den spilleren i klubbens historie som har nådd lengst innen sjakken da han både ble Norgesmester i sjakk (1980) – dog bodde han da i Oslo. Han ble også Olympiadeltaker i hele 4 sjakk-OL med gode resultater. Flere av klubbens talenter kan helt klart drømme om en landslagsplass om 10-15 år – men dit er veien i dag veldig lang da vi har flere sjakktalenter enn noensinne som satser hardt. Et av disse talentene er Mathias.

Uansett så er det viktigste med sjakken at en lærer mange gode egenskaper og at en har det gøy! Det er min personlige mening og med det mener jeg at en lærer viktige ting som logisk tenkning, det å ta beslutninger under tidspress og det å konsentrere seg i en tid der disse verdiene kanskje er viktigere enn noen gang – men der hverdagen ikke alltid bygger opp rundt dem. Mathias elsker å konsentrere seg om sjakk og han har stor glede av spillet og med den bagasjen kan han nå langt om han jobber mye og riktig – det samme går for alle andre med et talent i noe! Under NM på hjemmebane er Mathias i favorittsjiktet i miniputtklassen og kanskje er sjansene hans spesielt gode i lynsjakk der han faktisk er rangert som Norgesener i sin aldersklasse! Uansett vil en medalje være storartet og vi følger spent med på Mathias under NM!

Her er et flott parti som er spilt i en klassisk angreps ånd fra Bymesterskapet 2016:

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook