NM-profiler: Monika og Edit Machlik

7. juli 2016
By

Edit og MonikaEdit og Monika Machlik to henholdsvis 5. og 4. plass under fjorårets junior-NM
Foto: Anniken Vestby

Machlikfamilien har mer å by på enn Jon og Endre, som begge har betydd mye for Tromsø Sjakklubb. Best kjent i den aktive familien er nemlig tvillingsøstrene Monika og Edit. De har vært relativt sentral i ungdomsjakken i Tromsø i snart 10 år og både Monika og Edit har vært helt i toppen av sine aldersklasser for jenter helt fra 10-årsalderen. I dag har begge egne Wikipedia-sider, de har plass på TIL sine damers A-lag i fotball og de er landslagsspillere i sjakk – for kvinner.

I dagens profil skal vi bli bedre kjent med multitalentene Edit og Monika. I tillegg til sjakken spiller de fotball og har dyrket klassisk musikk der Edit var en habil kontrabass-spiller, med flere opptrender bak seg, men er ikke like aktiv lenger. Monika er fortsatt aktiv på cello tror jeg, og også hun har mange opptredener bak seg. Edit har passert Monika i rating, etter å ha ligger litt bak gjennom årenes løp, og har i øyeblikket pene 2090 før NM på hjemmebane i internasjonal rating. Monika har på sin side 2045 – ikke verst av to jenter med så mange interesser som nettopp gikk ut av videregående skole. Vanligvis veksler de to på de gode sjakkprestasjonene og de er gode samarbeidspartnere, venner og konkurrenter(!) Begge skal etter NM spille i en stor åpen internasjonal turnering i Danmark og i tillegg får de med seg en turnering i Ungarn før sjakkferden i september går til tidligere verdensmester Garry Kasparovs fødeby Baku der de skal spille sjakk-OL for Tromsø. Selv om jentene bare er 18 år gamle er de alt for lengst Norges beste juniorjenter i sjakk. Ingen over – ingen ved siden av!

Edit sin spillestil er frisk, angrepsvillig og med en sunn posisjonell forankring i bunn. Hun har blitt litt tammere de siste årene etter at hun begynte å trene sjakk med Turov på NTG og kanskje ville det etter hvert vært en fordel å spille mer aktivt for landslagsjenta som har mye god sjakk i blodet. En god blanding er ofte det beste. Mitt inntrykk er at Monika er mest posisjonell i familien Machlik. Hun liker roligere stillinger enn sine brødre og Edit og hun liker å spille på posisjonelle faktorer. Monika er glad i sitt 1.d4 og i sitt forsvar Caro-Kann. Under NM skal jentene spille i juniorklassen, og de er rangert som nr. 6 og nr. 10 i klassen og det blir spennende å se hvor lenge båten vil bære. I fjor gjorde begge jentene det meget godt, og Monika ble da nr. 4 og Edit nr. 5 – slår dere dette på hjemmebane før OL jenter?

I dagens parti skal vi se Edit rundspille en motstander etter alle kunstens regler:

 

Hvis du vil lese mer om Monika og Edit og se et parti av Monika Machlik, sjekk ut denne lenken.

Tromsø Sjakklubb på Facebook