Sjakkurset for voksne over & tips til reisen videre

 

Det var totalt 17 stykker som fulgte med på siste kurskveld inklusive instruktøren – bra!
Foto: Anniken Vestby

Vi vil takke alle deltakere for gjennomført kurs – til høsten vil Tromsø Sjakklubb etter all sannsynlig ha et oppfølgingskurs i en eller annen form. Følg med på klubbsidene våre eller på Facebooksidene til klubben for mer informasjon når den tid kommer. Vårens kurs ble vellykket og jeg har litt info å komme med til dere som deltok, og til alle andre ferske sjakkspillere.

De lærerike partiene Sven og Thomas gikk igjennom på voksenkurset kan dere få i en egen samling hos Chessgames.com. Spill gjerne gjennom partiene der på egenhånd og ha som prosjekt å forstå mer fra disse partiene enn dere forsto på kurset. Slik husker dere taktiske mønstre og posisjonelle tema bedre og får evig kunnskap fra disse sjakkpartiene og dermed blir dere også bedre sjakkspillere.

Sjakkprogrammer dere vil elske

Hvis dere ønsker å spille nettsjakk anbefaler jeg dere LiChess. De har best grafisk løsning, har mange medlemmer og har mange fine funksjoner som en åpningstrener og en taktikktrener som dere absolutt bør prøve ut. Dessuten kan du laste LiChess ned på mobil og spille via den. LiChess er helt gratis og veldig populær.

Play Magnus på mobilen er ypperlige og kan lastes ned i Google Play eller i ITunes. Der kan du spille mot en datasimulert Magnus på forskjellige årstrinn på mobilen eller trene på ulike oppgaver.

Chessgames.com er en nettleser som du besøker i din nettleser. Det er i bunn og grunn en stor sjakkdatabase med over 700.000 kvalitetspartier fra hele sjakkhistorien. Både jeg og Thomas bruker dette nettstedet flittig og de har også et flott diskusjonsforum der du kan bidra med egne tanker, lese andres tanker eller stille spørsmål og få svar fra sjakkeksperter.

Arena er det mest brukte GUI – grensesnittet som brukes for at sjakkprogrammer som Houdini og Stockfish skal brukes. Det er i mine øyne overflødig å ha dette om du allerede har ChessBase hvis du da ikke liker å spille mot datamaskinen. For i bunn og grunn er disse analysemotorene i dag blitt rene analyseredskaper og Arena er derfor et skall for spill mot datamaskinen og for analyser. Så vil du ha Stockfish å spille mot – så er Arena fin å ha. Du kan laste det ned her.

Stockfish er verdens sterkeste sjakkprogram – en såkalt engine -eller sjakkmotor på norsk – som søker etter de beste trekkene i stillingen. Et rent analyseredskap med andre ord, som kan hjelpe deg til å forstå vanskelige stillinger bedre og finne beste trekk. Stockfish brukes sammen med et annet program. Enten Chessbase sitt grensesnitt eller Arena sitt GUI.

 

ChessBase Light 2009 – er verdt sin vekt i gull for sjakkelskere

 

Chessbase 14 er programmet vi brukte under kurset og det er vel verdt de ca. 1850 kronene programmet koster i grunnpakken. For mange av dere er dette veldig dyrt selv om en får svært mye for pengene, og for andre er det kanskje ønskelig å prøve ut programmet på forhånd. Derfor har jeg laget en liten guide under for de som ønsker å bruke ChessBase Light 2009 – som er gratis! Dette er et program Chessbase selv ga ut i 2009. Senere fant de ut at det var en gavepakke til brukerne å gi dem dette gratis – og de kunne ikke lenger stå inne for det – men lenken under fungerer fortsatt utmerket. Den største forskjellen på Chessbase Light og Chessbase 14 – som er siste betalingsversjon – er at CB Light “kun” kan håndtere 32.000 partier. Dette er et luksusproblem for nybegynneren – men i min database er det over 7 millioner partier og jeg elsker det rike utvalget.

Nedlasting og innstallasjon av Chessbase Light

1. Gå til nettstedet til Chessbase anno 2009 og last ned programvaren ved å klikke på “Free download”.

2. Installer ChessBase light ved å starte filen du har lastet ned. Filen befinner seg normalt i nedlastingsmappen.

3. Følg den enkle installasjonsguiden.

4. Du har nå installert ChessBase Light som er et meget sterkt sjakkdatabaseprogram.

5. Se instruksjonsvideoer om hvordan programmet skal brukes på YouTube.

6. Hva kan jeg bruke programmet til?

– Det er kun fantasien som setter grenser. Selv bruker jeg programmet til å studere egne tapspartier, studere sjakkåpninger, se på klassiske sjakkpartier fra sjakkhistorien, få det medfølgende dataprogrammet til å finne de beste trekkene der dette er vanskelig, kommentere partier rett i programmet, finne inspirasjon og mye, mye mer.

 

Bruksområder:

– Kose seg med sjakkpartier fra historien.

– Analysere partier du har spilt.

– Kommentere eller få kommentarer fra andre på partier du har spilt.

 

Tips:

– Les på nettet om bruksområdene slik at du lærer mer om programmet.

– Installer Stockfish 8 sammen med ChessBase Light – det blir dynamitt!

– Lag egne pgn-filer med egne partier.

– Last ned pgn-filer fra nettet med partiene til de store mestrene.

Dette nettsted er et sted å starte – der kan du hente hele turneringer eller hele partisamlinger.

– Last ned partier du finner på Chessgames.com i en fil (kalt pgn-fil) og se på partiene i ditt eget Chessbaseprogram.

Det siste tipet er: Se videoer på YouTube om sjakk! Svens favoritt heter Chessexplained

 

Tema for siste kurskveld var Magnus Carlsen – noe som er Svens yndlingstema!
Foto: Anniken Vestby

Da ønsker vi dere god sjakk videre – håper å se dere i klubben til høsten!