To NM-gull til Tromsø under Landsturneringen i sjakk

18. juli 2016
By

DSC02584
Årets Norgesmester i sjakk heter Johan Salomon og er 19 år gammel!
Foto: Anniken Vestby

Landsturneringen i sjakk 2016 er over og lørdags ettermiddag fikk vi en ny Norgesmester i sjakk. Det var 19 år gamle IM Johan Salomon fra Nordstrand i Oslo. Han smelte til med en langspurt på 4 strake stolper som ingen andre kunne matche. Salomon kjempet også en hard kamp om sluttseieren i fjorårets Norgesmesterskap der han til slutt ble nr. 2 – så dette var hans revansje der han til slutt kom et hårstrå foran stormester Kjetil A. Lie fra Porsgrunn. Salomon er blant de yngste som har blitt norgesmester i sjakk – men både stormester Simen Agdestein og verdensmester Magnus Carlsen var enda yngre i sin tid. De var begge 15 år gammel da de vant sine første NM-titler. Norgesmesteren i sjakk 2016 mottar også en kongepokal og 20.000 kr.

Dag 8
Mads Vestby-Ellingsen og endre Machlik tok The Double for Tromsø Sjakklubb
Foto: Anniken Vestby

Tromsø Sjakklubb gjorde et sportslig sett fantastisk NM på hjemmebane! Fangsten ble til slutt to Norgesmestertitler – og to spillere fra klubben rykket opp i øverste klasse av Landsturneringen neste år – klasse Elite. Bedre våget ingen å drømme om at det skulle gå på forhånd selv om jeg her hos TSK skrev profiler av gullkandidatene med bred penneføring.

Mads Vestby-Ellingsen vant 8 av sine 9 partier under mesterskapet og spilte uavgjort i det siste. Dermed tok han 8.5 av 9 poeng – og ble med det mesterskapets mest suverene norgesmester! Mads er 13 år gammel, og skal om under en uke spille en sterk internasjonal turnering i Danmark der han får matching mot spillere i alle aldre. Mads er Tromsø Sjakklubb sin andre Kadettmester gjennom tidene. Den første var Pål Røyset som ble norgesmester i denne klassen i Randaberg i 1989.

Også Tromsø sin mest kjente sjakkfamilie fikk sin Norgesmester. Familien Machlik er først og fremst kjent for søsknene Edit og Monika som begge spiller på kvinnelandslaget vårt – og som skal delta i sjakk-OL i Baku i august i år. Edit og Monika hadde ikke sin beste form inne – men i deres fravær smelte lillebror Endre på 16, til med kjempespill, og en sterk seier i Juniorklassen. Endre måtte nedkjempe sin egen søster Monika i siste runde for å vinne mesterskapet – og det gjorde han etter mye dramatikk der Monika i et sterkt tidsnøds-drama tapte på tid i en stilling som trolig lå an til et remis-resultat. Dermed hadde Endre gjort sin del av jobben. Hans nærmeste utfordrer, Benjamin Haldorsen fra Bergen, vant ikke sitt siste parti og da kom Endre et hestehode foran og vant hele mesterskapet!

Endre Machlik er Tromsø Sjakklubb sin tredje norgesmester i klasse Junior gjennom tidene – den første var Pål Røyset i Kristiansund i 1992 som 18-åring. Den andre var Espen Forså som vant i 2008 i Bergen – også han som 18-åring. Det gror i Tromsø Sjakklubb med andre ord. Endre Machlik vant med seieren i juniorklassen også retten til å spille i Eliteklassen om kongepokalen neste år – det kan bli en spennende utfordring.

DSC02571(1)

Gunnar Berg Hanssen (t.v.) fikk andreplass i klasse Mester
Foto: Anniken Vestby

Ellers gjorde mange Tromsøspillere seg bemerket under Norgesmesterskapet på Tromstun skole. Tor Fredrik Kaasen kjempet lenge i toppen av juniorklassen og ble belønnet med en pen tredjeplass til slutt. 13-åringen var et poeng bak vinnerduoen i klassen. Gunnar Lund, som også er født i den gylne 2002-årgangen, tok 4. plass i Kadettklassen, også det en meget sterk prestasjon i et mesterskap der totalt 376 spillere fra hele landet stilte til start. En av dem var Mathias Lind Schouten fra Tromsø som tok en sterk femteplass i Miniputtklassen. Det gror også blant de helt yngste i Tromsø. En av klubbens veteraner spilte på et meget høyt nivå da Gunnar Berg Hanssen, på 51 år, slo til med mye overbevisende spill og en sterk 2.plass i klasse Mester. Det er nest øverste nivå og dermed får Berg Hanssen billett til neste år Eliteklasse der vanligvis ca. 20 av de beste sjakkspillerne i landet får spille om kongepokalen og pengepremier hver sommer. Til neste års NM i Stavanger vil Tromsø altså ha minst to deltakere med i Eliteklassen – slikt blir lagt merke til.

Arrangementet på Tromstun fikk mye skryt av deltakerne siste dag og Tromsø Sjakklubb har gjort et krafttak for å arrangere et best mulig NM i Tromsø. Ingen nevnt – ingen glemt. Takk alle sammen!

Dette er en lett omskrevet versjon av en pressemelding fra lørdag 17.07 av Sven Wisløff Nilssen.

Vi avslutter artikkelen med et fantastisk flott parti fra Gunnar Lund:

Tromsø Sjakklubb på Facebook