Var TSK sitt «65» Norges beste klubblad i sin tid? Kanskje!

18. januar 2018
By

Klubbladet «65» med en ung Pål Røyset på forsiden – han fikk litt mer former enn i virkeligheten…
Omslag på «65» av Arild Ernstsen – Tegning ved RS

 

Tromsø Sjakklubbs gullalder er nå. Klubben har kanskje aldri vært sterkere om vi tar snittratingen for topp-15, den har definitivt aldri hatt større bredde og den har aldri hatt et høyere aktivitetsnivå. Årsakene er mange. En årsak er at vi er mange ildsjeler i Tromsø Sjakklubb for tiden, en annen er at driftige Anniken står på 100% for klubben ved å arrangere, organisere og dirigere oss andre. Enda viktigere er likevel det økonomiske løftet klubben fikk i etterkant av sjakk-OL og Sjakk i skolen samt via Grasrotandelen og via overskuddet fra Landsturneringa 2016. Tromsø Sjakklubb har rett og slett aldri hatt en mer ordnet økonomi og når det regner på presten, så drypper det på klokkeren.

Men klubben har hatt andre flere gullaldre tidligere. Storhetstider der det virkelig svingte av Tromsø Sjakklubb. En slik gullalder var slutten av 60-tallet da klubbturneringene var særdeles sterke – og Klubbmesterskapet i 1967 og Bymesterskapet i 1968 er to slike turneringer som du finner her på webben vår. Webben til Tromsø Sjakklubb er forøvrig en gullgruve spør du meg. Den inneholder masse kommenterte partier av blant annet Gunnar Berg Hanssen i hans ypperlige Sjakkspalta! Du finner en rekke gode sjakkspalter av Gunnar på denne samlesiden. Ypperlig trening for de unge å skrive ut og studere sjakk på norsk på egenhånd!

I dag vil jeg ellers slå et slag for medlemsbladet vårt fra gullalderen rundt 1990. Dette var virkelig en storhetstid for klubben som for første gang i historien virkelig slo godt i fra seg i Landsturneringen i sjakk. Gull var ikke lenger et fremmedord og spillere som Jan S. Berglund, Pål Røyset, Sven Wisløff Nilssen, Nils Grotnes og Terje Pedersen tok hjem sterke seire i sine klasser i Landsturneringene på denne tiden. Det var også mellom 1988-93 at medlemsbladet «65» så dagens lys. Dette er et meget spennende blad med analyser fra en lang rekke spillere i klubben vår. Noen av mine favorittskribenter var Thomas Robertsen, Pål Røyset og Frode Bull Jæger. Selv skrev jeg også litt og det er morsomt å se at disse analysene, gjort helt uten datamaskinhjelp etc. – blir lest den dag i dag. Nylig la Sjakkhistorisk forum ut to lenker om Tromsø sitt medlemsblad der «65» fikk skamros! Det setter vi pris på. Under overskriftene «65 – medlemsblad for Tromsø Sjakklubb 1988-1993» og «Sjakkfantomet anno 1989» finner vi disse medlemsbladene som er i pdf-format og som lar seg printe ut i pent format. Enkelte hevder faktisk at dette er Norges beste klubb-blad gjennom tidene. Der er jeg drivende inhabil – men at bladene holder høy kvalitet og lar seg lese den dag i dag – tror jeg er hevet utover enhver tvil.

Eller anbefaler jeg sjakklefsa også. Laget av Jens Otto Jensen og hans team rundt år 2000. Du finner begge bladseriene hos både Tromsø Sjakklubb for nedlasting eller på Google-drive hos Sjakkhistorisk forum. Det var dagens historieleksjon om klubben i vårt hjerte. Så får du lese videre om dagens helter på webben anno 2018 🙂

Tromsø Sjakklubb på Facebook