Et tilbakeblikk på Mads Vestby-Ellingsens store sjakkår 2016!

6. januar 2017
By

Hvor kult er det å bli en ekte Kadett-norgesmester i sjakk, 2016?
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen startet den fantastiske oppturen på det fantastiske året 2016 med sin flotte innsats under NM for ungdomslag i februar. Der smelte han til med flere sterke seire mot Benjamin Halvorsen, Tobias Lang Nilsen, Ingrid Greibrokk og et par stykker til før han avsluttet med en meget flott remis mot Lucas Rinaldi (2114) fra 1911 sin Ungdom. En strålende turnering for Mads som altså fikk utløp for all den gode sjakken som bor i han i 2016.
I påska gikk det brukbart i DM i Svendborg der han under «Tidlig Kort Påske – 2016» tok 3.5 av 5 mulige og en ny 2000+ prestasjon. Da han her hjemme i Bymesterskapet i Tromsø 2016 fikk han en flott andreplass etter Christian Grundekjøn og under Sveins minneturnering i Oslo i juni smelte til igjen med en herlig turnering der han tok sterke 5 av 9 mulige mot kvalifisert motstand så smakte det fugl av spillet til Mads. Det betød over 40 nye elopoeng og dermed passerte Mads den etter hvert hellige elogrensen på 2000 i internasjonal rating. Gratulerer Mads!

Men årets beste resultat for Mads kom, på bestilling(!), på hjemmebane under Kadett-NM der han feide gjennom feltet som en tornado og sopte med seg hele 8.5 poeng etter å ha rundspilt mye av Norgeseliten på egen alder. Eller hva skal vi si om at han ut distanserte feltet med hele 2 poengs forsprang? At han slo tidligere NM-grossist Andre Nielsen i denne turneringen? Meget sterkt! Men det sterkeste var selvsagt totaliteten der han gikk tapsfri gjennom feltet med 8 seire på 9 runder. Vi ble imponert. Dette er altså Mads sitt store år i sjakken og året han alltid vil huske fordi han brøt 2000-barrieren både internasjonalt og nasjonalt dette året. Slikt husker man et helt liv!

Under Norgesmesterskapet for Ungdom under 14 år var alle de beste i landet i denne aldersgruppen på plass og Mads ble utfordret av stor-kanonene Andreas Tryggestad, Tor Fredrik Kaasen, Andre Nielsen, Isak Sjøberg, Bjørn Robertsen og Daniel Nordquelle med bare en av disse fremdragende sjakkspillerne klarte å tukte Mads, og dermed ble det NMU sølv på Mads i et år, der han virkelig regjerte til tider og tok sterke 6 av 7 mulige etter å ha slått sterke folk som Andre Nielsen. Artig for Mads! Mads er også en god klubbspiller og han deltar i både det sosiale spiller og det konkurransepregede spillet i klubben vår med stor innlevelse og vi tror på fortsatt fremgang i årene som kommer.

Kanskje er et naturlig mål for Mads over sjakkbrettet, ut fra rating-utvikling, alder og nåværende spillerstyrke å bli Internasjonal Mester (IM) i sjakk. Det er i så fall mer en drøm enn et mål da det er et virkelig skyhøyt mål som ingen nordlending noensinne har klart i sjakk så langt. Men Mads har talentet, trenings-lysten og muligheten – så det kan i hvert fall være en ledestjerne og en drøm som er med på å styre ambisjonsnivået. Mads har i år tatt mange store og lange steg i forhold til det posisjonelle over sjakkbrettet og han er alltid kvass taktisk. I dagens parti skal vi skal se han slå Pål Røyset i Klubbmestertskapet 2016.

Vi tar en titt på Mads vs. Pål, klubbmesterskapet 2016:

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook