Gunnar Lund ble klubbmester i lynsjakk 2017

11. november 2017
By

    
Gunnar Lund tok kaka under klubbmesterskapet i lynsjakk 2017
Foto: Anniken Vestby

Klubbmesterskapet i lynsjakk ble spilt torsdag 26. oktober og det ble en thriller av rang mellom klubbens sine to lovende toppspillere – Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Lund. De fulgte hverandre som skygger gjennom turneringa – hele veien med Mads et hestehode foran – før innbyrdes oppgjør i runde 10 der Gunnar Lund vant. Så vant begge de to siste partiene i turneringa og dermed feide de over målstreken i et død løp med sterke 9.5 av 12 mulige på begge de to kamphanene. Dette er to rivaler som er født i 2002 og som begge ønsker å være klubbens sterkeste. På toppen av ratingpyramiden er det likevel bare plass til en mann – og det blir spennende å se hvem som troner øverst når… la oss si året er omme. Ja, for de begge er i en rivende utvikling og særlig Gunnar har tatt sjumilssteg det siste halvåret rent sjakklig. Det måtte altså til en omkamp mellom Mads og Gunnar i årets mesterskap og der var Gunnar klart sterkest og vant en velfortjent seier i Armageddonpartiet med de svarte brikkene. Etter rapportene spilte Gunnar raskt, godt og presset konkurrentene på både klokka og på stilling. Bra spilt, Gunnar!

 

Torbjørn Valvåg ser på det spennende oppgjøret mellom Hegelund og Gunnar Lund
Foto: Anniken Vestby

På tredjeplass finner vi en lynhai som har gjort comeback i klubben etter å ha fått barn og mer til og som virkelig ser ut til å trives over sjakkbrettet igjen. 28 år gamle Mats Bergvoll er sønn av en sjakkjempe fra Nord – nemlig Magne Bergvoll som spilte i eliteklassen i 1976 i Harstad – og unge Mats slår bra i fra seg og særlig i lynsjakk der han tidvis er nifs. Han var den eneste som slo Mads Vestby-Ellingsen – bortsett fra nevnte Gunnar Lund – og han slo også sterke folk som Hegelund, Remman og Valvåg så dette var en grei gjennomkjøring for Mats. Neste gang tar han kanskje et steg opp etter at rust er banket og gammel spillestyrke igjen er på plass – skjønt de unge vil da også ha et ord med i laget når den tid kommer. Mats tok 7.5 av 12 og ble altså nr. 3.

 

Mats Begvoll mot Isak Bakli Aglen – Mats ble nr. 3 i det sterke feltet
Foto: Anniken Vestby

 

Pål Røyset forventet en seg kanskje mer av, men han sto over første runde og da var han liksom allerede nok bak i racet til at det ble for tøft med pallplass denne gang. Når han så tapte to oppgjør mot vinneren Gunnar, og et mot Mats – så var han aldri nær gullet denne gang. Påls styrke, slik jeg ser det, at han er hard mot de svake og der scoret han også meget godt. Mot de aller beste ble det likevel for tamt og der har Pål et lerret å bleke ettersom Mads og Gunnar kun blir sterkere og sterkere. Bli med på ferden opp til FM-tittel, Pål! Det hadde gjort seg. Pål tok også 7.5 av 12 og endte på fjerdeplass.

 

Firer Pål Røyset i kamp mot sekser Benjamin Halvorsen i bymesterskapet i lynsjakk
Foto: Anniken Vestby

Ole Jakob Hegelund er en typisk lynhai sier de som har mer greie på det enn meg. Han elsker fartsdisiplinene og slår alltid godt i fra seg selv mot sterk motstand i disse klubbmesterskapene i lynsjakk. Denne gang ble tapene mot John Joensen og Torbjørn Valvåg nok tunga på vektskåla for at han ikke kjempet helt i toppen. Allikevel tok han pene 7.5 av 12 på en flerdelt tredjeplass der han etter kvalitetsbergening endte opp på 5. plass. Vi la merke til at Hegelund slo vinneren Gunnar Lund og han var sistemann i trekløveret som tok pene 7.5 poeng.

 

Torbjørn Valvåg mot Ole Jakob Hegelund i en innbitt kamp med full konsentrasjon
Foto: Anniken Vestby

Benjamin Halvorsen satte skapet på plass i lynsjakk med en flott sjetteplass i en sterk turnering. Med sterke folk som John Joensen, Håvard Skagseth og Mathias Lind bak seg kunne Benjamin virkelig skinne som en sol etter endt turnering. Og når han slo folk som John Joensen, Isak Bakli Aglen og Torbjørn Valvåg i innbyrdes oppgjør smakte nok turneringa godt for 14-åringen. Benjamin har denne høsten trent i treningsgruppa til Benjamin Arvola – en spennende gruppe med ungdom som får spennende oppfølging fra en sterk spiller. Benjamin trives godt i gruppa og medlemmene der gjør det godt både i klubben og ute i den store verden. Sist på Island der det ble gull og grønne skoger for Langnes og Tromsø med Mads, Gunnar, Isak, Benjamin og Harald-Christian.

Benjamin Halvorsen i kamp mot Vestby-Ellingsen med Preben står og ser på
Foto: Anniken Vestby

Frank Remman er som Pål en gammel traver – og også hans bane ble møtet med de sterkeste. Han slo ikke noen i topp-10 – allikevel ble han nr. 7 i feltet og det sa han seg nok godt fornøyd med da feltet var både stort og sterkt med hele 24 deltakere. Bak seg hadde han folk som Joensen, Schouten, Berglund og Skagseth – så vel blåst Remman! Torbjørn Valvågs er veldig variabel i prestasjonene for tiden og den ene perioden er han et uvær og en vind ingen kraft kan stoppe og i det neste faller han litt mellom to stoler. Slik kan sjakken også være og jeg tror vi alle har erfart minst en slik turnering i vår fartstid innen sjakken. Torbjørn startet med et tap og smelte så til med fem strake seire! Blant annet mot sterke folk som Jokob Hegelund og John Joensen og det luktet virkelig fugl av spillet hans lenge. Men så ble han plukket ned av de beste i rundene 8-11 og med fire strake tap var det ikke like morsomt lenger. Men Torbjørn vant sisterunden og med et meget høyt ratingsnitt på 1852 som motstand scoret han altså 6.5 av 12 og hadde en prestasjonsrating på hele 1864. Strålende av Torbjørn som absolutt har noe i gjære.

 

12 år gamle Mathias Lind Schouten og Frank Remman i kamp i bymesterskapet i lyn
Foto: Anniken Vestby

De to siste som spilte seg inn blant topp-10 i klubbmesterskapet var John Joensen, som har mer inne på en god dag, og Åge Dyb som virkelig begynner å få fart på brikkene. Åge sendte oss i styret en mail i sommer og ville ha instruksjon om hvordan en ble klubbspiller i Tromsø. Det fikk han og etter det gjør han det skarpere og skarpere i hver eneste turnering han spiller. Tross sine 35 leveår, så lærer han raskt som en ungdom og spiller mye god sjakk i følge vitner som har sett den ved selvsyn. I hvert fall er formannen i klubben vår, Jan S. Berglund, mektig imponert og det lover godt for Berglund har sett mye og er lett blasert når det kommer til talenter i klubben vår. Dyb tok 9.plassen på 6.5 poeng og slo to av topp-10 spillerne – Benjamin Halvorsen og Frank Remman – det lover godt for fortsettelsen hans i sjakksammenheng.

Birk Vollstad i kamp mot kometen Åge Dyp under klubbmesterskapet i lynsjakk 2017
Foto: Anniken Vestby

 

Flere bilder tatt av Anniken Vestby finnes hos SjakkTromsø på Facebook

Dere finner resultater og tabell fra Klubbmesterskapet i lynsjakk 2017 hos Turneringsservice

Tromsø Sjakklubb på Facebook