Mats Bergvoll ble klubbmester i Den store finalehelga!

Klubbmesterskapet 2019 ble vunnet av Mats Bergvoll foran Frode Bull Jæger og Gunnar Berg Hanssen

Mats og Nikolai til topps i de to klassene

Den store finalehelga ble spilt 25-27. oktober på Veita i Tromsø. I finalegruppen Klubbmester’n ble det meget spennende og vi fikk en verdig mester til slutt i Mats Bergvoll som snek seg de nødvendige 2 cm foran to gamle sirkushester i Tromsø SK – nemlig tospannet Frode Bull Jæger og Gunnar Berg Hanssen. Det ble nemlig et drama til siste slutt og Mats fikk først den forløsende seieren på slutten av runden som han måtte ha i siste runde og dermed gikk han i mål på best kvalitet av disse tre spillerne. Gratulerer Mats! Nikolai Olsen Wernberg, som vant årets Tromsøsjakk, hadde nok en meget sterk turnering og vant Kandidatklassen – sterkt Nikolai!

Årets Klubbmester 2019 ble Mats Bergvoll akkurat 50 år etter at hans far i 1969 klarte det samme

Mats Bergvoll ny klubbmester i Tromsø

Mats Bergvoll er sønn av Magne Bergvoll som har fem mesterskap på samvittigheten i Tromsø sjakklubb. For rundt 50 år siden herjet Magne og ble bymester i sjakk tre ganger og klubbmester to ganger, han var blant de ledende i Tromsø SK fra rundt 1965 og godt inn på 80-tallet. Nå har sønnen tatt opp arven for alvor, og til tross for at han var den eneste spilleren i feltet under 2000 i elorating, så gikk han altså helt til topps. Likevel så det skummelt ut underveis da Mats tapte mot Luis Segura Santos i 3. runde og det før siste runde var delt fjerdeplass på Mats et helt poeng bak Gunnar Berg Hanssen som ledet på 3 av 4 mulige. Mats hadde dog hvite brikker mot Berg Hanssen og kunne passere han ved seier på kvalitet og når Luis tapte i siste runde og Frode spilte remis mot Pål Røyset med svarte brikker endte tre spillere likt på 3 av 5 mulige. Dette var Mats, Frode og Gunnar Berg Hanssen i nevnte kvalitetsrekkefølge. Mats slo altså Gunnar i siste runde og i tillegg slo han Endre og spilte remis mot Pål og Frode. En sterk turnering av Mats som ville vunnet på både Sonnenborn-Bergerkvalitet, som ble brukt, og på TRP der han hadde 2202 i eloprestasjon, på innbyrdes oppgjør der han slo Berg Hanssen og på antall seire der han hadde to svartseire.

Mats Bergvoll har gjort comeback etter at han ble far i ung alder – nå ble han endelig klubbmester!

Frode Bull Jæger er i sin livs form

Frode Bull Jæger vant første runde og gikk så tapsfri gjennom turneringen med fire remiser på slutten og ble dermed tapsfri som den eneste spilleren i feltet. Frode vant også sin innledningsgruppe slik Mats også gjorde det, og slik sett ga det litt mening i at de to kom helt på topp i finalespillet. Frode spilte ellers en kjapp hvitremis mot Gunnar Berg Hanssen og det var litt synd siden to av de beste ikke kjempet som seg hør og bør i en finale. Ellers har Frode spilt mye bedre sjakk den siste tiden enn i tidligere tider og han klatrer igjen over 2100 og er på vei oppover i en alder av over 50 år. Tøft!

Frode har fire mesterskap i klubben fra 80- og 90-tallet – nå får han en ny vår

Gunnar Berg Hanssen spilte skarp og spennende sjakk

Gunnar Berg Hanssen slo Pål Røyset som hvit i en skarp Najdorf der Pål utvilsomt sto meget godt underveis, men der Gunnar trakk siste stikk. Det var et spennende og interessant kampoppgjør helt i ånden til et finalespill. Gunnar spilte også skarp og kritisk sjakk mot Endre i siste runde og blåste svarts stilling fra hverandre alt i åpningsfasen. Et parti du bør sjekke ut på Clono. Ellers ble finalepartiet mellom Gunnar Berg Hanssen som spilte svart mot Mats Bergvoll et ellevilt oppgjør der Gunnar lenge hadde vinnende fordel i midtspillet, men der Mats fikk avviklet til et vunnet sluttspill som han førte frem til seier.

Gunnar Berg Hanssen spilte sammen med Luis den sprekste publikumssjakken

Dom andra i feltet

Endre var helt ute av form tross seier mot Luis i siste runde. Pål var heller ikke i noen god form i denne turneringen men fikk likevel 2.5 poeng, mens Luis fort kunne gått helt til topps – og det ville vært meget fortjent. Luis hadde nemlig helt utvilsomt en vinnende fordel mot Pål i remispartiet deres fra 4. runde og i tapspartiet mot Endre hadde også spanjolen sjanser underveis selv om Endre spilte et godt parti og fortjente å vinne. Allikevel var altså spanjolen svært nær et klubbmesterskap i Tromsø og sist en utlending vant i klubben vår, var det ingen ringere enn Maxim Turov som ble klubbmester i 2013 og bymester i 2014.

Luis tapte i siste runde og ville ellers gått helt til topps!

Her er det elleville kamppartiet der Mats går seirende ut til slutt:

Nikolai Olsen Wernberg helt suveren i Kandidatgruppen

Nikolai spilte mye god sjakk denne helge selv om han hang i tauene til ferske Paul Volden i et sluttspill med ubalansert materiell som endte remis. Allikevel hadde Nikolai også her en knusende fordel i hele midtspillet og han kunne endte på 5/5 om Fru Fortuna sto på hans side. Vinneren av Tromsøsjakken slo Birk Sæther Rostad, Øystein Rostad, Francesco Galbiati på utsøkt vis og i siste runde tok han seieren hjem mot Michael Nilsson. En fortjent mester i kandidatklassen som vant seg bokpremie og som rykket opp til mesterspill til våren. Grattis Nikolai!

Hvis Nikolai sender deg dette blikket før partiet – er det fare på ferde!

Michael Nilsson, Francesco Galbiati på pallplass

Michael slo blant annet Sivert og Mats Hoel Johannessen og med 3.5 av 5 etter remis mot Francesco og tap mot Nikolai ble det omtrent en normalturnering for svensken i klubben vår. Galbiati fikk smake pisken til Nikolai han også, men ellers slo han Evsuld og spilte en grei turnering uten det helt store. Dessverre ble B- og C-klassene slått sammen og dette var svært uheldig da det ikke ble så jevne kamper som en ønsker seg i klubben vår. Dermed ble det de fra B-klassen som dominerte og ingen av de fire B-klassespillerne fikk mindre enn 3.5 av 5.

Francesco hadde en djevelsk plan mot Evsuld i svært tvilsom stilling – planen gikk hjem og han vant

Evsuld på fjerde med 3.5 av 5

Evsuld hadde ikke helt godformen inne da han har vært forkjølet og tidvis ble spillet under pari. Allikevel var det mye positivt og da særlig i første runde der han spilte et godt parti og vant, også i andre runde mot Francesco spilte Evsuld veldig godt veldig lenge og da han fikk opp angrep med Tc7 så stillingens hans helt vunnet ut. Men Galibati hadde en farlig angrepsplan på lager og da Evsuld ikke fant det nødvendige forsvarstrekket g3! som vant – gikk det på ratata. I fortsettelsen ble det varierende spill på 9-åringen – så dette var ikke hans beste turnering. Poengmessig gikk det likevel ganske greit med 3.5 av 5, for en kan ikke alltid være på topp.

Sivert spilte remis mot Evsuld i dette oppgjøret i siste runde – åpningen var siciliansk

Sivert imponerte – igjen!

Sivert flesket til og vant sin klasse i Harstad nylig. Nå var Sivert igjen på god kurs og han hadde faktisk en høyere ratingprestasjon enn Evsuld denne gang. Begge tok 3.5 av 5 og de spilte en saklig og tøff remis seg i mellom i siste runde. Sivert beste seier kom mot nevnte Paul Volden der han spilte hjem et flott sluttspill og med den sterke remisen mot Evsuld i sicilansk og et par seire til – så ble det altså 3.5 av 5 og mange nye elopoeng i banken. Vel blåst, Sivert!

Sivert smilte fra øre til øre – og det var helt greit siden han hadde mye å være stolt over!

Dom andra sitt resultat

Dessverre var det også oddetallsturnering slik at det ble Walk Over-partier. Det rammet blant annet Mats Hoel Johannessen som tok sjetteplass med 3 av 5 etter to seire og WO-remis i siste runde. Han ville nok heller spilt og fått opplevd det å kjempe om en god plass. Allikevel var Mats Hoel et lyspunkt som spilte forfriskende sjakk og som må nevnes. Det samme må Paul Volden på 8. plass da han utvilsomt hadde mer inne enn det han fikk ut på brettet i denne turneringen. Mye oppløftende sjakk fra Paul og sjakknavnet har han jo i orden. Eller finner dere partiene på Clono – takk til Ole Kristian Valvåg for et utrettelig arbeid med Clono og for at det brukes i Tromsø SK. Takk også til turneringsleder Audun Pedersen og til hans assistent Uranbaatar Erdenebileg som i tillegg tok bilder og som har blitt uvurderlig for klubben vår!

Det geniale Clono-systemet gjorde det mulig å følge turneringen og er grunnen til at jeg kunne skrive denne rapporten

Er en ny TSKU-profil født?

TSKU har fostret nordnorske sjakkstjerner på ei rekende fjøl. Spillere som har hevdet seg i Landsturneringen og i NMU år etter år og på landsbasis gjort det godt i sine aldersbestemte klasser, og nå tror jeg jammen de har fått seg et nytt navn som skal opp og frem. Ja, for Henrik Marienborg Strøm som vant hele barnesjakkturneringen i Harstad for en tid tilbake prøvde seg på voksensjakkens tøffe krav og tok den med storm i helga! Han vant like gjerne sitt første turneringsparti med svarte brikker mot 1300+ motstand – applaus! Så ble han svindlet opp i stry i sitt andre turneringsparti, der han sto til seier, men gikk matt – allikevel kom han tilbake og vant et flott parti i fjerde runde. 2 av 5 i debuten er meget bra for Henrik er bare 8 år gammel! Han går på sjakkurs 5 og har fremtiden foran seg. Det blir neppe siste gang han ypper seg i en langsjakkturnering her i nord.

TSKU sitt siste tilskudd er Henrik Marienborg Strøm som slo en 1300+ spiller i helga og som vant i Harstad

Vi tar en titt på Nikolai sin flotte seier mot Francesco der han drar en opp en “Petrosian” på h8: