Mats og Mathias til topps i «kandidatklassene» i klubbmesterskapet

26. november 2017
By

     12 år gamle Mathias Lind Schouten imponerte mest av alle i kandidatklassene!
Foto: Anniken Vestby

 

Årets klubbmester ble altså Pål Røyset – men hvordan gikk det i kandidatklassene?

I de to «bergergruppene» der en spilte om opprykk til mesterklassen. Hvem rykket opp og hvor godt gjorde de det? La oss ta det første først. Det ble ikke spilt to rene bergergrupper i år – men en berger/monrad-hybrid der spillere kunne måte hverandre inntil tre ganger på de 9 rundene turneringa varte. Det spreke systemet er det siste skriket til det kreative styremedlemmet Frank Remman på turneringsfronten, men vi skal i samme åndedrag innrømme at det har kommet inn klager på at det ble spilt etter denne modellen og jeg kan si her og nå at det vil bli evaluert grundig før noe lignende dukker opp. Uansett fikk vi to spennende grupper i toppstriden – og selv om noen falt av underveis – var det hard kamp blant de beste og vi fikk to meget verdige vinnere.

 

Mats Bergvoll vant sin gruppe og gjorde med det et vellykket comeback!
Foto: Anniken Vestby

Mats Bergvoll vinner gruppe 1A:

I kandidatgruppe 1A gjorde Mats Bergvoll (1984) et gledelig comeback og det samme kan vi for så vidt si om småbarnsfar Audun Pedersen (1973) selv om han har vært noe mer aktiv den siste 10-årsperioden. Frank Remman og Geir-Magne Lorentsen var de andre som hevdet seg i denne gruppen. Det ble sjeldent hard kamp om førsteplassen og ingenting var klart før siste runde var ferdigspilt. Audun Pedersen festet et tidlig grep om gruppen og får Frank Remman fikk plukket han ned i sjette runde så Audun ut som en vinner. Etter det ble det hele åpent og det var først og fremst to spillere som knivet om gullet – Mats og Audun. De to hadde møtt hverandre en gang og Audun spilte der et kjempeparti og vant i stor stil. Mats var enda rusten og spilte bedre da de møttes til ren finale i sisterunden der Audun ikke hadde dagsformen inne. Han ble rent i senk av en hardtspillende Mats som dermed tok hjem en finfin gruppeseier i dette klubbmesterskapet. Frank klatret mot slutten og kunne snappet andreplassen fra Audun på kvalitet dersom han vant sisterunden mot firer Geir-Magne. Men de gamle var eldst i klubbmesterskapet og Geir-Magne vant dette oppgjøret slik at rekkefølgen i toppen ble slik du ser under.

 

Audun Pedersen så lenge ut som en vinner…
Foto: Anniken Vestby

Gruppe 1A:
1. Mats Bergvoll 6.5
2. Audun Pedersen 6.0
3. Frank Remman 5.0

 

Frank Remman kom på tredjeplass og er arkitekt bak systemet som ble brukt
Foto: Anniken Vestby

 

Vi tar en titt på det avgjørende sisterundepartiet der Mats vant mot Audun:

Mathias Lind Schouten vinner gruppe 1B:

I den andre kandidatgruppen var de unge samlet – og klubbens sterke 12-åring, Mathias Lind Schouten, smelte til med en praktturnering. Riktignok startet han opp med et overraskende tap mot Elias Kjær Kallstad i første runde – men etter det så han seg aldri tilbake og vant 6 partier med en remis innimellom mot Kristian H Schmid. Dermed vant Mathias klassen i ren runaway-stil – uten å ha spilt sisterundeoppgjøret mot Torbjørn Valvåg. Mathias tok 6.5 av 8 og hentet med det hjem 79 fete elopoeng til kontoen sin. Mathias er med dette fortsatt blant de tre beste i Norge i sin årgang – 2005-årgangen. Imponerende!

 

Don’t mess with these boys! Torbjørn Valvåg og Mathias Lind Schouten hevder seg også nasjonalt!
Foto: Anniken Vestby

 

Torbjørn Valvåg var turneringens mest kompromissløse spiller – ikke en eneste remis, takk! Ikke noe snikk snakk! Torbjørn vant fire partier og i tillegg fikk han en W.O. seier. Han slo blant annet Benjamin Halvorsen og Kristian Schmidt og med god kvalitet ble han nr. 2 før partiet mot Mathias Lind Schouten er spilt. Det betyr 10 nye elopoeng inn på kontoen til Torbjørn, men allikevel er nok ikke dette nok til at Torbjørn er helt fornøyd – ambisjonene er høye der i gården! For han tapte to oppgjør mot erkerivalen, og treningskompis må vite!, Mathias Lind Schouten. Slikt er alltid surt – men det faktumet at disse to unge spillerne trigger, trener og klatrer på hverandre gjør faktisk underverker for både motivasjon deres og for fremgangen de får – de gjør det meget skarpt begge to på Norgesrankingen! Hadde vi ikke hatt et slikt flott, ungt miljø i klubben vår – så ville ikke Mathias og Torbjørn ligget så høyt oppe i sine årsklasser. Men toget går sørpå – og da må vi hoppe på å trene hardere her i nord også – husk endelig på det, gutter! Kristian H Schmidt (1582) spilte seg til en flott tredjeplass blant ungdommen, og den godt voksne karen imponerte ved slå både Torbjørn Valvåg og Benjamin Halvorsen. En velfortjent tredjeplass til Kristian – som med 5 av 9 mulige, og dermed 17 nye elopoeng inn på ratingkontoen – hadde en fin turnering. Toppen av kandidatgruppe 1B ble:

Gruppe 1B:

1. Mathias Lind Schouten 6.5/8
2. Torbjørn Valvåg 5/8
3. Kristian H Schmidt 5 av 9

 

Kristian H Schmidt bragte erfaring og tålmodighet inn i gruppen og gjorde det flott
Foto: Anniken Vestby

 

Vi ser på Mathis Lind Schouten sin svartseier mot erkerival Torbjørn Valvåg fra 7. runde:

 

Du finner alle resultater og tabeller i Turneringsservice

Tromsø Sjakklubb på Facebook