Pål Røyset klubbmester i TSK 2017

25. november 2017
By

Pål Røyset vant klubbmesterskapet i Tromsø med 6 av 8 mulige!
Foto: Anniken Vestby

Et av tidenes sterkeste klubbmesterskap er over – et meget sterkt mesterskap der ungdommen fikk bryne seg mot noen av klubbens mest erfarne spillere og der de gamle viste at de fortsatt var eldst. Jeg er selvsagt totalt inhabil i spørsmålet – men skal jeg rangere de aller sterkeste by- og klubbmesterskapene noensinne. Så vil jeg rangere Høstturneringen 1967 der Sverre Heim vant på 7.5 av 9 foran sterke folk som Frans Larsen, Gunnar Johnsen, Magne Bergvoll og Werner Lockertsen som en het topp-3 kandidat – sammen med Bymesterskapet 1990 der Sven Wisløff Nilssen vant på 7.5 av 9 foran sterke folk som Frode Bull Jæger, Thomas Robertsen, Jan Sigmund Berglund, Nils R Grotnes, Pål N Røyet og Jon Kristian Røyset. Den tredje gullkandidaten jeg vil plukke ut i en slik eventuell kåring av tidenes mesterskap – må altså bli årets klubbmesterskap og du vil snart skjønne hvorfor!

 

Sverre Heim vant klubbmesterskapet om høsten i 1967 – for akkurat 50 år siden!
Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Ja, for hva skal en vel si om en turnering med rutinerte folk over 50 år som Jan S. Berglund og Trond Romsdal i samme lag som gamle ringrever som Frode Bull Jæger, Pål Røyset og Jon Kristian Røyset når disse får hard kamp fra unghaner som Endre Machlik, Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Lund? En kjempesterk turnering i nordnorsk målestokk og meget interessant spør du meg! På forhånd regnet jeg Mads og Pål som favoritter – de spiller kanskje mest i klubben over tid – sammen med Gunnar Lund – og har både spillestyrken, og tilsynelatende hadde de formen inne. Mads spilte som kjent i høst hjem gullet under Norgesmesterskapet for Ungdom og han vant også gull i nordisk for ungdomskoler på Island – Mads er en av Norges aller ypperste 15-åringer i sjakk. Pål er nordnorsk mester hele 7 ganger og også klubb- eller bymester hele 7 ganger tidligere. Han er sugen på en FM-tittel for tiden og han har rutinen som Mads ikke har. To hete kandidater til klubbmestertittelen på forhånd dette.

Tromsø Sjakklubb er en av landets flotteste klubber for tiden – sjekk det lokalet på toppen av Veitasenteret!
Foto: Anniken Vestby

Men feltet var fullt av sterke kandidater. Jon Kristian Røyset må nevnes. Rusten men sterk. Gunnar Lund – klubbens nye komet som virkelig storspilte i hele sommer, men som dessverre har en liten formsvikt om dagen. Jan S. var også med – men kunne virkelig den gamle kjempe som fyller 60 år i 2019 virkelig henge med? Hva med Frode Bull Jæger som nærmer seg 50, og som vant sitt siste klubb- eller bymesterskap tilbake i 1996 – og sitt aller første helt tilbake i 1985! Kunne han samle seg og ha kampånd nok til å vinne hele sulamitten? Det så faktisk slik ut lenge, men mer om det senere. Feltet hadde også selskap av John Joensen, som sikkert fikk fin trening mot klubbens beste, og som når godformen sitter virkelig kan hevde seg – men også blant disse løvene? Hvem vet. Endre Machlik kunne selvsagt hevde seg – men etter at han vant Junior-NM på hjemmebane i 2016 har det ikke gått like bra som det vi forventet på den tiden, og selv om han har bronse fra NMU 2016 – og et sterkt Bymesterskap fra i vår – var han ikke i det øverste favorittsjiktet denne gang på grunn av mangel på go’form. Sist blant de 9 kamphanene som utgjorde årets mesterskap var Trond Romsdal som faktisk fortjener et eget avsnitt når tema er klubbmesterskap…

Gunnar Lund i kamp mot Trond Romsdal i klubbmesterskapet 2017
Foto: Anniken Vestby

Ikke bare fordi han gjør en fremragende jobb for TSKU, og derfor bør trekkes frem. Selv om det er en av flere årsaker til at det spirer og gror i klubben vår – kanskje den viktigste årsaken faktisk da ingenting gror av måneskinn, må du vite – men fordi Trond har vunnet hele 11 av disse by- eller klubbmesterskapene i TSK. Sterkt! Han er kun ett eneste mesterskap bak rekordholderen Bjarne Andresen som herjet i klubben før andre verdenskrig. Roms er en kriger og han er langt foran de andre i feltet hva angår meritter i klubb- eller bymesterskapene. I årets klubbmesterskap ble han likevel for lett – og det etter å ha tapt tungvektskampen – som du får se i dag her i spalten mot Pål Røyset i niende og siste runde. Allikevel var det svært hyggelig å se Trond i manesjen igjen og han spilte noen oppgjør som det virkelig svingte av.

Trond Romsdal – god både på brettet og utenfor brettet for TSK og TSKU
Foto: Anniken Vestby

La det være sagt en gang for alle. Mads Vestby Ellingsen og Gunnar Lund ble for lett denne gang. Erfaringen til de eldste veide tyngst i flere jevne dueller og hverken Mads eller Gunnar hadde godformen inne. Det er liten tvil om at begge ville hevdet seg helt i toppen om de hadde den gode formen inne som var der i sommer – men slikt kommer ikke på bestilling og kanskje skal vi være glad for at andre fikk skinne litt denne høsten. Mads og Gunnar kommer begge knallsterkt tilbake – tro meg!

John Joensen tok kun 1.5 av 8 og endte nederst. Men han spilte tidvis mye god sjakk og tidvis ble han svindlet opp i stry. Som da han gikk rett inn i en kjent felle i dronningbondespill som Jan S. hadde vist oss andre på sjakklubben dagen før han slo, nettopp John Joensen, med den! Eller som da han spilte ned Mads Vestby-Ellingsen bare for å bukke seg bort på slutten. Med slike tap i bagasjen kunne det ikke gå bra selv om det nok varmet å slå Jon Kristian Røyset. Jan S. Berglund virker mer sulten på egne prestasjoner enn på lenge. Han har denne høsten gjenopptatt aktivitetsnivået han hadde i sin ungdom og reist til både Harstad og Skjervøy – morsomt! I klubbmesterskapet gjorde han en meget god figur og tok pene 3.5 av 8 mulige. Nesten 50% score med andre ord. Berglund slo Vestby-Ellingsen, John Joensen og remiserte blant annet Pål. Sprekt av formannen vår som hadde sin storhetstid over sjakkbrettet for 30 år siden!

Jan S. Berglund virker mer sulten på egne prestasjoner enn på lenge…
Foto: Anniken Vestby

 

Trond Romsdal og Jon Kristian Røyset havnet midt i feltet med 4 av 8 mulige og 50% score. Begge kunne fort tatt flere poeng, men litt Hawai-sjakk i et par oppgjør satte en stopper for det. Trond Romsdal imponerte tidvis og slo Berglund og Gunnar Lund – men måtte ned mot Endre Machlik og Pål Røyset. Jon Kristian på sin side slo Frode Bull Jæger i et Texas-parti og i tillegg slo han Endre Machlik og Jan S. Berglund. Mesterskapet har et parti som ikke er ferdigspilt. Machlik med hvit mot Gunnar Lund – men trolig endre Røyset jr. opp på den sure fjerdeplassen. For Endre Machlik har alt 4 poeng før oppgjøret mot Gunnar Lund og han kjemper om en andreplass eller en tredjeplass i mesterskapet. Endre er variabel og spiller den ene dagen et praktparti og den neste lang under parti – her må altså først og fremst bunnpunktet heves.

På minst delt andreplass i Klubbmesterskapet 2017 kom Frode Bull Jæger som fyller 50 år til neste år. Teoristerke Bull Jæger er ofte hard mot de svakeste i feltet og remisvillig mot de sterkere. Det mønsteret slo inn for full musikk i årets mesterskap der han vant mot de tre nederste på tabellen. Frode kan spille virkelig spille mye god sjakk når han får gli på brikkene og enkelte av partiene hans, som oppgjøret mot Jan S. og mye av partiet mot Jon Kristian Røyset, før hvit klapper sammen i det oppgjøret, var instruktive partier. Jeg har sett nesten alle partiene fra klubbmesterskapet og hadde Frode vunnet partiet mot Røyset jr. ville det ikke vært noe å utsette på om han ble klubbmester og skjøv vinneren ned fra tronen.

Mads Vestby Ellingsen og Frode Bull Jæger i kamp under klubbmesterskapet 2017
Foto: Anniken Vestby

Vinneren ja – du har skjønt det nå! Den 7-dobbelte NNM-vinneren som også hadde 7 titler fra klubben i belte sitt vant igjen. Pål Røyset tok med det sin 8 klubb- eller bymestertittel og han er blant de virkelig store i klubbens historie. Pål er den eneste i klubben vår med to NM-titler fra Landsturneringa. Han vant i sin tid både kadettklassen og juniorklassen under NM. Påls styrke er det metodiske presset, en jevn og god sjakkforståelse og tålmodighet i bøtter og spann. Dette kan en komme langt med over sjakkbrettet og Pål sikter nå inn mot FM-tittelen og jeg vet at han skal spille i Hastings rundt nyttår. Nøkkelen til Påls suksess i klubbmesterskapet var seieren mot Romsdal og lillebror Jon Kristian samt en litt lettvint seier mot Endre Machlik. Vi gratulerer Pål Røyset med seieren og ønsker han lykke til med FM-tittel jakten videre!

Du finner resultater og tabell over klubbmesterskapet i Turneringsservice

 

Her den harde kampen i siste runde av klubbmesterskapet mellom Pål og Romsdal:

Tromsø Sjakklubb på Facebook