Vinnerne av Romjulsnøttene ble Team Vestby og Jan S. Berglund

Team Vestby med Anniken og Mads gikk helt til topps og løste de tøffeste nøttene hos Tromsø sjakklubb best i år
Foto: Privat  |  Tromsø sjakklubbs arkiv

 

Sjakknøtter: Kategori klubbmiks

Her er første seksjon med klubbmiksnøtter – Dette ble en steintøff kamp mellom Jan S. og Anniken som begge nesten var feilfri. Vinner ble Jan S. Berglund som scoret 21 poeng av 26 mulige – det samme som gjorde Team Vestby – som ikke kunne ta premie i begge kategorier. Dermed vant Berglund denne kategorien og Team Vestby med Anniken og Mads vant en suveren seier i den vanskeligste seksjonen!

 

TSKU ruler

1. Hvem er den viktigste brikken i Tromsø sjakklubb ungdoms historie – selve opphavsmannen?

Svar: Trond Romsdal

2. Hvor mange har gått trinnene i TSKU og senere nådd ett elotall på minst 2000 – altså blitt mesterspillere?

Svar: 13 er rett:

Mads Vestby-Ellingsen
Tor Fredrik Kaasen
Espen Forså
Gunnar Lund
Endre Machlik
Monika Machlik
Edit Machlik
Jon Machlik
Mats Bergvoll
Håvard Skagseth
Mathias Lind Schouten
Torbjørn Valvåg
Evsuld Myagmarsuren

3. Det sies at TSKU ble stiftet 21. september 1998 – men hvem ble første leder i TSKU?

Svar: Jon Kristian Røyset var første leder.

 

4. Hvem var den første i TSKU sine rekker som spilte seg opp på Elitenivå?

 Svar: Espen Forså var den første fra TSKU som spilte seg opp på elitenivå og debuterte i eliteklassen i NM I 2007.

 

TSK er konge

5. Vi skal til et brødrepar der den eldste av de to satte store spor etter seg i Tromsø sjakklubb. De var fra en familie med en søskenflokk på seks, og begge brødrene vant mesterskap i Tromsø sjakklubb – mens den andre var mer fremtredende i Narvik SK. Hvem var den eldste av dem?

Svar: Werner Lockertsen tenkte vi på og Ernst er broren hans som var mest i Narvik.

 

6. Vi skal til nok et brødrepar i Tromsø SK som er del av en familie med seks søsken. De to har satt store spor etter seg i Tromsøsjakken og slår de to vi snakket om sist med god margin. Hvem er den yngste av de to brødrene jeg snakker om her?

Svar: Pål er eldst og Jon Kristian Røyset er den yngste vi tenker på.

 

7. Vi skal til en av Tromsøs store sjakkfamilier – de kan glatt stille et lag med 4 spillere til KM-lag som vil kunne slå fra seg med bare medlemmer av kjernefamilien. Allikevel er de ikke byens sterkeste sjakkfamilie – den tittelen tar en annen hardtslående familie som bor på toppen av øya. Men hvem er altså byens nest sterkeste med 4 spillere og har en far som ble høyskolemester i sjakk og som så fostret tre barn med suksess i TSKU og senere i TSK for minst to av dem?

Svar: Ulf Hansen, Espen Forså, Elise Forså og Regine Forså

8. Vi skal til en gammel traver i klubben, som ikke har vært formann men mye annet. Han er portrettert i byens lokalavis og i tre av de siste norske sjakkbøkene jeg har fått er han nevnt og portrettert! Nemlig i Postsjakkforbundets jubileumsbok, Tromsø sjakklubb sin jubileumsbok og i Norges sjakkforbunds jubileumsbok ved 100 år jubileet! Hvem er denne karen som går Sjakkfantomet Sven en høy gang når det gjelder antall år på baken i TSK?

Svar: Karl Petter Jernberg

 

Vi elsker Nord-Norge

 

9. Han gikk på lærerskolen i Tromsø, var fra Honningsvåg og under Junior-NM i 1959 fikk han skjønnhetspremien for et herlig angrepsparti. Hvem tenker jeg på?

Svar: Pål Jensen. Han fikk skjønnhetspremien for sitt parti i juniorklassen i NM mot Kai Nilsen. Han kom fra Honningsvåg, men spilte for Tromsø i mange år.

10. En annen kar som er født i Honningsvåg ble nordnorsk mester i sjakk, han var en dreven taktiker og var rufsete i stilen både på og utenfor brettet. Hvem var dette?

Svar: Terje Widar Larsen ble nordnorsk mester i 1983

11. Harstad har fostret mange store sjakktalenter. Stein Jensen, Morten Groth og Peter Flermoen nådde alle annerkjennelse på nasjonalt nivå. Men de fostret også en spiller som ble nordnorsk mester foran folk som Frans Larsen og Gunnar Johnsen og som fikk æresmedlemskap i Harstad sjakklubb og ei minneturnering oppkalt etter seg. Hvilken storspiller var dette?

Svar: Hans Eriksen. Harstad hadde minneturnering for han i 2011. Han var æresmedlem i Harstad sjakklubb og døde i 2007.

12. Narvik har fostret mange av landsdelens største spillere som Paul Svedenborg, Sigurd Svedenborg og Dag Svedenborg. Mens Svedenborgklanen har totalt 12 mesterskap, har denne familien 9. Hvilken familie tenker jeg på?

Svar: Kristensen-familien med Eskil som far og barna Kjell Ole og Bjarne.

 

 

 

Sjakknøtter: Kategori mestermiks

Årets mesterquiz ble vunnet av Team Vestby med Anniken Vestby og Mads Vestby-Ellingsen med suverene 30 av 36 mulige poeng!

 

Internasjonale sjakkpartier

1. Vi skal til et fantastisk parti som begynner med en siciliansk åpning der hvit bruker en fløygambit for å brekke opp spillet. Partiet er spilt mellom to virkelig store størrelser i sjakken og første slag slås over feltet f5 som er et helt sentralt felt i dette partiet. Ja, tenk – en springer dumper ned på dette feltet helt overraskende to ganger! Helten i dette partiet grafser til seg et tårn på h8 – og får etter det mer materiell overvekt og vinner ett av mine favorittpartier gjennom tidene. Hvilket parti tenker jeg på?

Svar: Fischer – Spassky, 1992 – 11. matchparti.

 

2. Vi skal til min første opptreden som publikum i en Magnus-turnering. Jeg var i Wijk aan Zee og så Magnus spille et herlig angrepsparti mot en stormester. Jeg husker den sexy åpningen han spilte med svart, det kule trekket han gjorde som delte brettet i to deler, før han angrep med mann og mus på kongefløya. I midtspillet gikk jeg og kjøpte meg en herlig ertesuppe som de hadde i Wijk og som var viden kjent! Da jeg kom til Magnus sitt brett igjen, smalt det på g3 og jeg fikk ertesuppen i halsen! Hadde Magnus virkelig regnet ut alt her? Ja, det hadde han og han vant i stor stil. Min første store sjakkopplevelse med Magnus LIVE – sto noen få meter fra brettet! Hvilket parti var dette?

Svar: Magnus Carlsen spilte mot Jan Smeets i 2006 i Wijk aan Zee i Nederland.

 

3. Vi skal til USA og se et svartparti jeg ynder å vise mine elever for å lære dem om terrengovervekt. Det er spilt midt i sjakkens virkelige storhetstid av en av de store innen sjakken, men slett ikke den største. Han møtte en enda større bamse, som spilte hvit, og var en dreven posisjonsspiller. Det forunderlige med dette oppgjøret var at hvit fikk terreng i åpningen etter at svart spilte litt forsiktig. Så utfordret svart hvit på dronningfløyen og tok terreng der, så utfordret han hvit i sentrum og tok masse terreng der og så utfordret han hvit på kongefløyen og vant spillet der! I mellomtiden satte hvit de fleste brikkene på førsteraden og flyttet frem og tilbake. Den store mesteren som spilte hvit var en forsvarskjempe og svartspilleren var en kreativ sjel som slo mesteren med hans egen metode. Godt posisjonelt spill! Hvilket parti?

Svar: Petrosian-Larsen, 1966.

Spilt i Second Piatigorsky Cup i Santa Monica USA. Partiet kallles “A game of shadows”.

 

4. Vi skal til et parti som er spilt i fødebyen min Tromsø under Arctic Chess Challenge. Det spesielle ved dette partiet var todelt. Svartspilleren spilte nemlig for et stormesternapp i denne turneringen – noe han klarte. Dette partiet var hans beste meritt, og han gjorde da også en legendarisk kongevandring og sendte kongen over hele brettet! Jeg har lest en bok om vinneren av partiet som er en virkelig sterk sjakkspiller i dag. Hvilket parti tenker jeg på?

Svar: Allan Stig Rasmussen – Ray Robson fra Arctic Chess Challenge i Tromsø 2009.

 

Norske sjakknavn

5. Jeg var til stede og spilte i to av turneringene der denne spilleren gjorde det særs sterkt og tok IM-napp. Han var en hissig teoretiker som hatet å tape og som alltid forberedte seg godt. Han kom fra et godt sjakkmiljø og spiller fremdeles litt sjakk og da går det helst i lagsjakk eller raske disipliner. Han studerte i Bergen, men en annen by var viktig for hans sjakklige utvikling og selv om han aldri ble Norgesmester i sjakk – så har han satt spor etter seg i sjakken. Hvem er denne spilleren og hva heter hans sjakkstorebror?

Svar: Erik Fossan og Petter Fossan som storebror.

 

6. Vi skal til et brødrepar i Nord som begge burde blitt mesterspillere – den ene ble det, den andre var så nært en kan komme. Mens den eldste av brødrene opplevde det meste en kan oppleve i sjakkens rike, så gikk den andre broren over til bridge og fyrte av sine beste spillopplevelser der. De spiller fortsatt på hver sin arena, men er eller for gode brødre å regne. Hvem er disse to brødrene i sjakk der den ene har spilt i Eliteklassen og den andre burde blitt mesterspiller?

Svar: Jan S. Berglund og Alf-Ole Berglund som ble bridgespiller.

 

7. Vi skal til to brødre som ikke var brødre selv om navnene deres startet på samme bokstav og de gjorde mange sprell sammen. De er fra to ulike byer i Nord-Norge og endte opp i samme by i en lang periode der de var mye sammen og gjennomførte mange ulike sjakkprosjekter sammen. De var sammen om å starte en sjakklubb i Nord-Norge i sin tid sammen med venner fra Nord, de hadde websider sammen der de skrev om sjakk og de kommenterte sjakk sammen fra Tromsø under sjakk-NM i 2016. Da måtte faktisk søke AC/DC om å få bruke introen fra en av låtene deres – noe de fikk lov til. Men hvem var de to sjakkspillerne som ikke var brødre, men bare gode venner?

Svar: Tron Walseth og Thomas Robertsen. Klubben de stiftet het “Team Bjørnsen”, og de klarte å kvalifisere seg til eliteserien ett år. Tron kom fra Alta og Thomas fra Tromsø og de endte opp i Tromsø sammen. T&T (Thomas og Tron) var artistnavn under NM i sjakk 2016, hvor de kommenterte fra studio. Wienerbrødrene ble navnet fordi de spiste og snakket om wienerbrød under sendingene, og disse artige klippene ble postet på YouTube under navnet Wienerbrødrene. De opprettet så en sjakkblogg med samme navn.

 

8. Vi skal til to sjakkfamilier denne gang og jeg søker blant annet etter de to familienavnene. Søsteren i den ene familien giftet seg seg inn i den andre familien og sjakken hadde en finger med i spillet. Ja, for hennes far og hennes to brødre var sjakkspillere på godt nordnorsk klubbnivå. Faren ble sågar president i Norges sjakkforbund! Hun selv ble selv aldri en turneringsspiller, men hun ble promotert til dronning i livet til en av de store i norsk sjakk gjennom tidene likevel. Han har vært turneringsspiller, men også veldig mye annet i norsk sjakk, og sammen fikk de barn som ble turneringsspillere. Hvem var de to som turtelduene? Hvem var hennes to sjakkspillende brødre hennes? Hva er de to familienavnene som ble smidd sammen? Seks poeng å hente.

Svar: De to familiene er Fløtten og Brekke.

Erling Fløtten far (president i Norges Sjakkforbund 1997-1998), Solveig Fløtten datter gift med Øystein Brekke. Brødrene hennes som spilte sjakk heter Øystein og Bjørn Fløtten. Solveig og Øystein fikk barna: datter Jorunn Brekke (spilte sjakk som ung og gikk på NTG, jobber nå i Skolesjakken) , sønn Audun Brekke Fløtten (la sjakken på hylla som 13 åring, nå syklist), sønn Øyvind Brekke Fløtten (spilte sjakk som ung, siden syklist og jobb i sjakkbutikken til far)
Ingvild og Målfrid Brekke Fløtten tvillinger som også spilte sjakk som barn.

 

Store turneringer

9. Vi skal til den første store turneringen som virkelig gjorde inntrykk på meg. Jeg forsto knapt at det er mulig å vinne en turnering så suverent og tenkte at det måtte være tidenes prestasjon. Det var det nok ikke, men en stor prestasjon, ja – se det var det. Vinneren spilte to remiser og vant resten! Ingen av de 5 på toppen av tabellen kom fra samme land! To av deltagerne i det slagne felt har for øvrig kanskje sjakkens to beste penner gjennom tidene! Den ene av disse var sjakkens store dogmatiker, den andre sjakkens vittigste tunge. Men hvem var de to dyktige skribentene, hvem var vinneren av turneringen og hvilken turnering var det? Fire svar og fire poeng å hente.

Svar: Turneringen er San Remo 1930. Alexander Alekhine er vinneren, Skribentene er dogmatikeren Aron Nimzovitsch og den vittige tunge er Savielly Tartakower.

 

10. Vi skal til en turnering jeg fikk en bok om en gang – og hvilken flott turnering var det ikke? Verdensmesteren vant en snute foran en eks-verdensmester etter å ha tapt for feltets bunnslam. Eller er det lov å kalle en elsket sjakkskribent og sjakklegende for bunnslam? Neppe! Nei, feltet var prominent fra A til Å og turneringen er legendarisk og ble spilt langt mot nord. Dette var altså en storturnering med tre verdensmestere i miksen og 10 av verdens fremste sjakkspillere på plass. Men hvem vant og hva het turneringen?

Svar: Montreal 1979 ble vunnet av Anatoly Karpov foran Mikhail Tal, mens Bent Larsen endte helt sist.

 

11. Joda, det er noen turneringer som ruver litt høyere enn alle andre. Dette er en slik turnering! Stedet turneringen ble spilt kastet glans over den og feltets tre verdensmestre kjempet det ut atter en gang og som 10 år tidligere vant den eldste av dem. Ingen gikk tapsfri gjennom feltet, men flere andre spillere i feltet er også særs berømte og to av dem var veldig dyktige skribenter og fikk åpninger oppkalt etter seg eller sitt på denne tiden. Den ene hadde en prat med en underlig skapning som het Susan og som påvirket han til å spille et spesielt åpningsvalg, den andre slo verdensmesteren med sin åpning. Hva kaller vi de to herrene jeg tenker på? Hva kaller vi åpningene deres? Hva het vinneren av turneringen og turneringen selv? 6 poeng å hente!

Svar: New York tournament 1924 og vinneren var Emanuel Lasker.

 

Åpning 1 er Tartakower med Orangutang-åpningen. Åpning 2 er Reti som slo Capablanca med Retis åpning.

12. En stor turnering defineres ofte av at vinneren overgår seg selv – og det gjorde vinneren av denne turneringen. Den ble spilt på slutten av sjakkens gullalder vil jeg si – uten at du kan vite hva jeg mener med det for noen vil si at den ble spilte like før sjakkens gullalder. Vinneren gruset feltet som totalt besto av kun to verdensmestre og en drøss store mestre. Hele 24 spillere satte hverandre til stevne i denne turneringen. Selvsagt gikk ingen tapsfri gjennom turneringen og den vil også huskes for et skandaleparti som aldri ble spilt, da en spiller valgte å gi opp i protest og hvits førstetrekk vil for evig tid stå som partiets eneste trekk! Hvilken turnering var dette og hva het vinneren?

Svar: Palma de Mallorca Interzonal tournament, 1970. Vunnet av Bobby Fischer.

 


Vinnerne Anniken Vestby&Mads Vestby-Ellingsen og Jan S. Berglund får tilsendt hver sitt gavekort på 300 kr fra Sjakkbutikken.

 

Aktuelle lenker: