Alta ble Nordnorsk mester i lagsjakk 2017

26. februar 2017
By

     Erlend Mikalsen og leiesoldat FM Matvey Galchenko fra Russland tok tilsammen 100% for vinnerlaget Alta!
Foto: Sven Wisløff Nilssen

Alta sjakklubb tok en relativt klar førsteplass i Nordnorsk mesterskap for lag 2017 – vi gratulerer! Alta ble dermed Nordnorske mestre 2017 og samtidig vant de retten til å spille en videre kvalikk for opprykk til Eliteserien i sjakk nå i vår. På spørsmål fra TSK sin utskremte reporter svarte lagleder Odd Erling Mikalsen et kontant «Ja» på spørsmålet om de kom til å forsterke laget fremover. En åpenbar forsterkning er Andre Nielsen som i vinterferien er i Frankrike på ferie, men kjenner jeg Altaværingene rett så vil de få inn betydelige forsterkninger før kvalifiseringen. Så får vi håpe at stammen i laget fortsatt er fra nord.

Trond Romsdal og Jon Kr. Røyset smelte til med 4 av 5 mulige – men var nok likevel ikke helt fornøyd…
Foto: Sven Wisløff Nilssen

Alta knuste Tromsø sitt førstelag med hele 3-1 i finaleoppgjøret i nest siste runde på søndag. Der stilte Nord-Norges sterkeste sjakkspiller for tiden – Erlend Mikalsen på førstebord og leiesoldat FM Matvey Galchenko fra Russland og da de to begge vant – så var det opp til Harald Mikalsen å snøre sekken igjen ved å nedlegge den vanligvis så solide Trond Romsdal etter alle kunstens regler i et fint gjennomført angrep. Trond var ikke helt på høyden i denne matchen og det måtte en gammel traver som Jan S. til før å slå tilbake mot ungdommen fra Alta. Ja, for Tromsø stilte med Old Boys laget sitt mens Alta stilte med The Young Guns. Men gamlefar selv, sjakknissen Jan Sjakk Berglund slo til og vant mot Ingrid Andrea Greibrokk og det ble dagens trøstepoeng for Tromsølaget som ellers gjorde det meget skarpt!

14 år gamle Benjamin Halvorsen forfrisket mot Alta ved å ta skalpen til Aksel Brasøy
Foto: Sven Wisløff Nilssen

Ja, for mens Alta ga bort et lagpoeng mot Tromsø 3 etter 2-2 i denne matchen der Benjamin Halvorsen og Tage Robertsen begge slo til med viktige seire for Tromsølaget – så feide Tromsø 1 all annen motstand av brettet. Tromsø slo Narvik 1 hele 3-1 etter at første-bordsspiller Gunnar Berg Hanssen tapte mot sin tidligere lagkamerat fra Narvik Torben Søraas i en Caro Kann med svart, mens resten av laget slo til med tre seire. Når Tromsø 1 feide gulvet også med Tromsø 2 og vant 3-1 også der så de ut som en vinner i mine øyne – men det var før radarparet Erlend Mikalsen og Matvey Galchenko tvinnet tommeltotter sammen og slo til med knusende seire mot henholdsvis Gunnar Berg Hanssen og Jon Kristian Røyset. Alta var gode med andre ord og helgas store spiller ble FM Matvey Galchenko (2313) som tok 5/5 på første og andrebordet til Alta.

Det er selvsagt et svakhetstegn for nordnorsk sjakk at spillere ikke kommer over 2300+ nivået mens de enda bor i Nord-Norge og at en 2313-spiller lekende lett tar 5/5 er et slikt svakhetstegn. Nå kommer spillere som Mads Vestby Ellingsen og kanskje flere til å nå høyere enn dette og forhåpentligvis vil noen av de fortsatt bo i Tromsø slik at nivået her blir bedre. Jeg må også legge til at Tromsø ikke stilte med sitt sterkeste lag i denne lagfinalen da de ikke hadde lov å benytte spillere som har deltatt i eliteserien. Så folk som Benjamin Arvola som kunne satt en stopper for Alta deltok ikke på Tromsø sitt lag.

Kirill Fedchuk hadde en fin turnering og tok 60% score for Tromsølaget Young Boys
Foto: Sven Wisløff Nilssen

Ellers var det hyggelig å se Håvard Skagseth tilbake i godt gammelt slag – han tok pene 3.5 av 5 mulige på førstebordet. Kirill Fedchuk tok 3 poeng på Håvard sitt lag og gjorde det også bra for Young Boys laget. For Mixed laget til Tromsø så vi at Tage Robertsen gjorde det bra med 2.5 av 4 mulige i spilte partier, noe som ga en 1900-prestasjon. Jon Kristian Røyset og Trond Romsdal tok begge sterke 4 av 5 mulige – men begge var nok skuffet over at det sviktet i den avgjørende matchen. Jan S. er nevnt – han tok 3.5 av 4 og kan fortsatt med andre ord. Det meldes om en fin sjakkhelg i Tromsø og fornøyde Altaværinger som tok gullet med hjem!

Sjakken i Alta hadde ikke vært den samme uten lagleder og primus motor Odd Erling Mikalsen
Foto: Sven Wisløff Nilssen

Her er et meget viktig oppgjør mellom Harald Mikalsen fra Alta og Trond Romsdal fra Tromsø i fjerde runde:

 

Her et meget viktig praktparti fra Erlend Mikalsen mot Gunnar Berg Hanssen: 

Dere finner fulle resultatlister og partier hos Turneringsservice!

Tromsø Sjakklubb på Facebook