Tromsø med dobbeltseier under KM for lag

22. januar 2018
By

                  Tromsøs to sterke lag er svært unge og de tok ikke uventet dobbeltseier i KM-lag!
Foto: Anniken Vestby

 

I fjor vant The Machliks en historisk seier i KM-lag da de fire søsknene Jon, Monika, Edit og Endre gikk helt til topps under Kretsmesterskapet for Troms og Nordre Nordland 2017. I år var The Machliks tilbake i manesjen – forsterket med Mads Vestby-Ellingsen som tok storebror Jons plass da Jon ikke kunne spille denne helga. Årets kretsmesterskap gikk som alltid av stabelen i Harstad og i år var det i tillegg en barnesjakkturnering på plass som sidearrangement. Det var perfekt!

Tromsø 1 er i ferd med å beseire Narvik i store velegnede lokaler på Heggen skole
Foto: Anniken Vestby

Spillested for mesterskapet var Heggen videregående skole og med primus motor Stein Jensen og Nils Jakob Schjelderup i spissen arrangerte Harstad et flott mesterskap. Tromsø spilte med fire lag der to av lagene var svært sterke og begge disse kjempet i toppen hele veien. Laguttaket ble farget av at Machlik-gjengen – forståelig nok – ønsket å spille på samme lag under KM der de jo var tittelforsvarere. Siden KM ikke er like seriøst som et NNM fikk de klarsignal for det og sammen med Mads Vestby-Ellingsen dannet de Tromsø 1. Tromsø 2 var vel så sterke på de to øverste bordene der Gunnar Lund toppet laget mens klubbens beste spiller for tiden, Pål Røyset, nøyde seg med å spille på andrebord. Det gjorde de så godt at det ble et særdeles spennende lagmesterskap som ikke ble avgjort før i siste runde.

Birk i aksjon – det var mye sjakkglede i Harstad denne helga der ung møtte gammel osv.
Foto: Anniken Vestby

 

Tromsø 1 gikk til slutt helt til topps under KM-lag – men først etter mye drama og et klart tap for Tromsø 2. Men i matchen mot Narvik viste Tromsø 1 sin styrke og vant med de overbevisende sifrene 3-1 etter seire med Endre, Mads og Edit. Bortsett fra to tap og to remiser mot Tromsø 2 og det ene tapte poenget mot Narvik ga Tromsø 1 ikke bort noen lagpoeng. I matchene mot Tromsø 3, Harstad 2 og Narvik 2 vant Tromsøs fremste lag favorittserie med hele 4.0 og flere av Tromsøs spillere overbeviste stort.

Benjamin og Preben i aksjon for Tromsø 3 – to kompiser som liker både sjakk og fellestur
Foto: Anniken Vestby

 

Førstebordspiller på Tromsø 1 var Endre Machlik som smelte til med 4 av 5 mulige på det vanskelige førstebordet – en kan argumentere at han var litt heldig som slapp å møte en Stein Jensen som var i kjempeform, men 80% score er pent når en møter både Gunnar Lund og Torben Søraas. Stødig spill av Endre som hadde elo-prestasjon på rundt 2200.

Endre kunne påkoste seg et smil etter fin innsats i Harstad der han ledet Tromsø 1 til seier
Foto: Anniken Vestby

 

Andrebordspiller Mads Vestby-Ellingsen var ikke stort dårligere, for også han tok 4 av 5 og med en ratingprestasjon på 2157 var det normalresultat for sterke Mads. Tapet kom mot Pål Røyset der Pål var litt heldig da Mads regelrett bukket en offiser etter å ha oversett en gaffel på c7 i et ellers godt sluttspill. Godkjent av Mads og det blir spennende å følge han og de andre Tromsøspillerne under Kragerø Chess Resort i slutten av februar der Pål, Mathias og Torbjørn også er påmeldt så langt.

Her ser vi Mads som er i ferd med å beseire Mikael Rølvåg – Mads tok 4 av 5 mulige
Foto: Anniken Vestby

 

Tredjebordspiller på Tromsø 1 var Monika Machlik som i likhet med Mads og Endre gikk på et tap i mesterskapet. Dette tapet kom mot Narviks veteran Kjell Ole Kristensen som tidvis er en livsfarlig angrepsspiller. Monikas remis kom mot Mathias Lind Schouten som virkelig imponerte i mesterskapet i Harstad sammen med sin 12 år gamle makker Torbjørn Valvåg. Monika spilte alle 5 rundene og tok 3.5 poeng for vinnerlaget.

 

Monika Machlik spilte på vinnerlaget  og ble kretsmester for lag i år som i fjor!
Foto: Anniken Vestby

På fjerdebordet regjerte Edit Machlik som også ble lagets toppscorer – hun møtte ikke all verdens motstand, men Torbjørn begynner å bli veldig god og han tok et halvpoeng fra henne. Edits viktigste seier kom ellers mot Narvik der hun slo Magnus Aanstad i kampen mot Narvik 1. Dermed tok Edit pene 4.5 av 5 og hun må ha vært godt fornøyd med kvelden. Forøvrig er Edit å se på TV2 Sumo og på TV2 Sportskanelen tirsdag 23/1 og onsdag 24/1 der hun skal være med å kommentere Magnus sin sjakk fra Wijk aan Zee.

Tvillingsøster Edit Machlik imponerte med 4.5 av 5 mulige
Foto: Anniken Vestby

 

Tromsø 2 slo også meget godt i fra seg og de fortjener også sin gjennomgang da det til syvende og sist kun var lagpoengene som skilte Tromsø 1 og Tromsø 2 i dette mesterskapet. På Tromsø 2 spilte Gunnar Lund, Pål Røyset, Mathias Lind Schouten og Torbjørn Valvåg. En spennende kvartett som slo både Tromsø 1, med hele 3-1, og sterke Narvik 1 i innbyrdes oppgjør, men som tapte knepent for Harstad med 2.5 – 1.5. Her fikk Gunnar Lund sitt eneste tap da han tapte for Stein Jensen på førstebordet. Gunnar gjorde ellers en meget sterk jobb og så Endre Machlik i det prestisjetunge oppgjøret mot Tromsø 1 og Martin Halsvik Larsen mot Sortland og tok alt i alt 3.5 av 5 mulige.

Martin Halsvik Larsen fra Sortland måtte ned mot Gunnar Lund fra Tromsø
Foto: Anniken Vestby

På andrebordet til Tromsø 2 spilte mesterskapets store spiller Pål Røyset som banket inn 5 strake stolper! Det er sjelden kost i et KM på andrebord. Sterkt av Pål som slo sterke folk som nevnte Mads Vestby Ellingsen, Mikael Rølvåg og Jon Fredrik Åsvang. Pål er i kjempeform og han viste at 2350-prestasjonen i Hastings i år ikke var et blaff. Det blir spennende å se Pål spille i Kragerø i slutten av februar i en stor internasjonal turnering der.

Pål Røyset ble mesterskapets storspiller med 100% score og 5/5!
Foto: Anniken Vestby

 

På tredjebordet til Tromsø 2 spilte den alltid hardtslående Mathias Lind Schouten og unge Mathias (1762) leverte virkelig varene med en prestasjonsrating på pene 1925. Det betyr 44 nye elopoeng inn på konto og trolig vil Mathias dermed passere 1800 i rating ved neste korsvei. Ikke ille når du kun er 12 år gammel! Mathias slo Kjell Ole Kristensen i et parti du finner lenger ned i saken – han klarte rett og slett å fange et av tårnene til hvit og tok dermed en ettertraktet skalp da Kjell Ole i en mannsalder har gjort det svært godt i nordnorsk sjakk.

Ikke kødd med denne karen for 12 år gamle Mathias Lind Schouten vet å slå fra seg over sjakkbrettet!
Foto: Anniken Vestby

 

På fjerdebordet spilte den ferske 12-åringen Torbjørn Valvåg og jammen klarte ikke Mathias og Torbjørn og remisere tvillingene Machlik! Mathias remiserte Monika og Torbjørn imponerte ved å remisere Edit. Sterkt! Torbjørn (1610) gjorde en eloprestasjon godt over 200 poeng høyere enn egen rating og tjente 26 nye elopoeng med sine 50% score for 2.5 av 5. Det er morsomt at disse unge spillerne får sjansen til å spille på et så sterkt lag som Gunnar og Pål sitt knallsterke lag og de var som sagt bare et hårstrå fra seieren i mesterskapet i det de slo begge de to topprangerte lagene, Tromsø 1 og Narvik 1, samt tok like mange lagpoeng som vinnerlaget Tromsø 1 – begge lag tok 8 av 10 mulige lagpoeng.

 

En betenkt Torbjørn Valvåg gjorde sine saker mye bedre enn ratingforventet – som så ofte før!
Foto: Anniken Vestby

 

Narvik 1 med Torben Sørås, Mikael Rølvåg, Kjell Ole Kristensen og Magnus Aanstad tok tredjeplassen i mesterskapet og er i tillegg til Tromsø sine to lag kvalifisert til NNM-lag den 9.11- mars. Der møtes to lag fra Finnmark, samt Narvik og et fra sørfylket i Nordland og selvsagt Tromsø sine to lag. Styret i Tromsø Sjakklubb var samstemt i at Tromsø i år stiller med de lagene de har lov til i NNM – og dermed blir to Tromsølag å finne i NNM-lag i mars. Totalt er det altså 6 lag i NNM-finalen der Tromsø trolig vil toppe sitt førstelag som seg hør og bør.

Harald Christian Vestjord spilte for Tromsø 3 og forfrisket med 60% score
Foto: Anniken Vestby

 

Tor Arne Andheim, Harald Christian Vestjord, Benjamin Halvorsen og Preben Bader spilte på Tromsø 3, som hadde et ratingsnitt på ca. 1600. Tor Arne fikk det tøft på førstebordet – men tilgjengjeld må læringsutbyttet ha vært stort. Harald Christian og Benjamin Halvorsen tok begge 3 av 5 mulige mens Preben tok hjem 2 av 5. Grei laginnsats – men ikke det helt store å skrive hjem om denne gang.

Benjamin Halvorsen er en angrepsspiller og gikk opp over 20 elopoeng i Harstad
Foto: Anniken Vestby

 

Jeg velger også å nevne Tromsø 4 sin innsats selv om de denne gang ble uten lagpoeng i mesterskapet. Der spilte Nora, Ken Ronny, Karl Petter og Birk mens Sivert var stand in om noe skjedde. Det ble et tøft mesterskap for dette ferske laget – som riktignok hadde rutinerte Karl Petter Jernberg på laget – men som ble som en spurv i tranedans i denne sammenhengen. Allikevel slo førstebordsspiller – sjakkmor Nora – godt i fra seg! 2 av 5 lar seg absolutt høre, og med seier mot Tor Arne Heim Andberg (1757) og to hederlige remiser må det ha vært artig å være sjakkmamma denne helga. Vel blåst Nora.

Sjakkmamma Nora Trasti tok 2 sterke poeng – artig!
Foto: Anniken Vestby

 

Det ble også arrangert en Barneturnering der alle var vinnere – en hel helg der de fleste bor i felleskap i en gymsal på Heggen videregående og med full dose sjakk hele helga er topp! Anniken fortalte meg følgende om det fine oppholdet i Harstad:

Det var 11 barn fra Tromsø i barneturneringa! God stemning og godt samhold blant små og store. Analyser av partier, sjakkspill, fotball (6-15 år pluss et par voksne !)Herjing og springing i gymsal og koselig avslutning i soveposen med musikk, spill og tegneserier og kortspill for de eldste 😊. Jentene i jentegarderoben og guttene i guttegarderoben, mens 15-åringene inntok gymsalen i år 😊. Fikk til og med et eget ladestativ av Nils JS 😉. Temperaturen i år var 18 grader hele døgnet, så ingen frøys! Ellers var det pizza på lørdagskveld og pizza til frokost søndag og pizza på Milano før hjemreise. På lørdag dro de yngste barna i Grottebadet! Det var populært 😊. Da de kom tilbake fikset Harstad pølsefest før vi spilte de to siste partiene i barnesjakk-turneringa! Ellers fikk vi sponsa frukt av Harstad, pent oppskåret på fat.

 

Harstad Barnesjakk 2018 – en svært vellykket barnesjakkturnering med mange fra TSKU
Foto: Anniken Vestby

 

Dere finner resultater og tabell fra KM for lag i Turneringsservice!

 

Her er Pål Røyset sin nevnte seier mot Mikael Rølvåg fra Narvik:


 

Her er Mathias Lind Schouten sin meget viktige seier mot Kjell Ole med svart:

 

 

 

Vi gratulerer vinnerlaget – Mads and the Machliks AKA Tromsø 1!
Foto: Anniken Vestby

Bilder fra Harstad helga 19.-21. – 01 tatt av Anniken Vestby og publisert på SjakkTromsø sine Facebooksider:

Runde 1, del 1

Runde 1, del 2

Runde 2

Runde 3

Runde 4, del 1

Runde 4, del 2

Runde 5

Bilder fra barneturneringa, del 1

Bilder fra barneturneringa, del 2

Premieutdelinga for barna

Bilder fra det sosiale samholdet, del 1

Bilder fra det sosiale samholdet, del 2

 

 

 

 

 

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook