Edit og Monika uttatt til OL-landslaget vårt

17. juni 2016
By

Machlik-jentene

Monika og Edit Machlik er OL-klare
Foto: Anniken Vestby

Edit og Monika Machlik er klar for landslaget vårt og OL-spill i Aserbajdsjans hovedstad Baku i september. De to 18 år gamle tvillingene spilte på andrelaget vårt under Tromsø-OL i 2014, men har nå tatt steget helt opp på førstelaget. Siden det var ekstraordinært at Norge hadde med flere lag sist – i kraft av sine rolle som arrangør – så var det viktig å få plass blant de fem utvalgte til årets OL-lag. Denne tilliten fikk søstrene Machlik for noen få dager siden da toppsjakksjef Jonathan Tisdall og Norges Sjakkforbund offentliggjorde uttaket.

Kvinneklassen
1. WIM Sheila Barth Sahl, Black Knights
2. WIM Ellen Hagesæther, Akademisk
3. WGM Olga Dolzhikova, OSS
4. Edit Machlik, Tromsø
5. Monika Machlik, Tromsø

Edit Machlik Vårsjakken 2016

Edit Machlik, her under Vårsjakken 2016, skal til Baku og spille OL-sjakk for Norge
Foto:Anniken Vestby

OL spilles over 4 bord, så Edit blir fjerdebordspiller og Monika blir reserve – men vi kan anta at det norske laget er så jevnt at alle vil få spille mye og at de som er i form får spille mest under dette OL-et som går over 11 runder. Det er forventet at gullkampen vil stå mellom Russland og Kina i år igjen – da de har meget sterke lag som fortsatt er unge og kraftfulle over brettet. Norge skal få det tøft i dette selskapet, men under OL på hjemmebane klarte de en finfin 25.plass med hele 7 lagseire og bare 4 tap og vi kan håpe at Norge klarer å tangere en slik plassering i år. Målet må være en plass mellom nr. 20 og 30 – noe som vil være sterkt av et norsk landslag med to unge spillere på startstreken.

Norsk toppscorer sist var WGM Niina Koskela som tok sterke 7 av 9 mulige. I Baku nå i september håper vi at Edit eller Monika kan blande seg inn i kampen om hvem som blir norsk toppscorer, men først og fremst er det viktig å få erfaring og å spille sitt spill uten å tenke for mye på resultater og bordplasseringer. Det er en eventuell bonus.

Monika Machlik
Monika Machlik skal spille sjakk-OL for Norge i Baku – en spennende start!
Foto: Anniken Vestby

Edit og Monika var forøvrig russ i år og de to ble kåret til Årets Elev(er) på NTG-Tromsø – en hedersbetegnelse der. I sommer skal Edit og Monika spille flere turneringer og både Landsturneringa hjemme i Tromsø der de deltar i Junior-A, Xtracon Chess Open (nytt navn – Politiken Cup var det gamle) i Danmark og en turnering i Ungarn står på oppgavelista deres – slik at de kommer til sjakk-OL i september enda sterkere! Dette blir spennende.

Her er et praktparti fra Monika Machlik fra fjorårets Norgesmesterskap der det ble en sterk 4.plass i klasse Junior.

Tromsø Sjakklubb på Facebook