Nordisk med Gunnar og Mads fra Tromsø!

8. februar 2018
By

Mads og Gunnar under Landsturneringen 2017 der de spilte i Junior-A under Stavanger-NM
Foto: Anniken Vestby

 

Nordisk Mesterskap for ungdom individuelt 2018

Våre beste menn, skal ut i strid igjen

(kom igjen gutta, og vi synger)

Vi gir alt
Alt for Norge
Ofrer alt
Om vi må
Vi er
Røde, Hvite, Blå
Hele kampen ut skal vi stå på
For Norge
Vårt fedreland
(Refrenget på sangen «Alt for Norge»)

 

En av de høyeste utmerkelsene en kan få som ung sjakkspiller her hjemme er deltakelse på landslaget vårt og da særlig deltakelse i nordisk, EM- eller VM-individuelt. I helga står Nordisk for ungdom for tur og vi er stolt i Tromsø Sjakklubb over å ha to deltakere på startstreken. Det er denne gangen Mads Vestby-Ellingsen (2160) og Gunnar Lund (2133) som har æren av å representere Norge og vi i Tromsø gleder oss til å følge dem denne helga. De to 15-åringene Mads og Gunnar spiller i klassen under 17 år og har reelle sjanser til å vinne klassen ved full klaff. Allikevel er de langt fra å være favoritter – og ofte blir det et bikkjeslagsmål i disse klassene der formspilleren går helt til topps. Vi ønsker våre gutter lykke til!

Favoritt i Mads og Gunnars klasse er finnen Toivo Keinänen som spiller på hjemmebane i Finland. Keinänen vant sølvmedalje under fjorårets mesterskap i Drammen i Norge der vi husker at Andreas Tryggestad vant gullet og Mads Vestby-Ellingsen tok 5. plass i gruppen sin under 15 år. I fjor i Drammen fikk Tromsø Sjakklubb sin første medalje fra Nordisk mesterskap da Torbjørn Valvåg smelte til siste spilledag med to strake seire og snappet sølvet foran sterke Shazil Shehezad i gruppe E under 11 år. Dessverre er ikke Torbjørn, og for den saks skyld Mathias Lind Schouten, kvalifisert til nordisk i år – det er beinhard kamp om disse landslagsoppgavene og det at en klubb i Nord-Norge klarer å få to spillere med i Nordisk er historisk sett særdeles sterkt!

Dette mesterskapet går på rundgang mellom de nordiske landene og hvert land har lov å ha to deltakere med i hvert klasse. Norge stiller også med Haug Johannes (2355) og Sara Næss (1966) i klasse A under 20 år der Johannes er høyest rangert og har gode gullsjanser. I klasse B stiller våre gutter opp – og de er altså klare medaljekandidater begge to selv om det er en sterk klasse. I klasse C stiller Jens E Ingebretsen og Isak Sjøberg fra Norge mens Shazil Shehzad (1893) fra Sandnes og Mathias Unneland (1860) fra Aalesund stiller i klasse D. I klasse E under 11 år har vi så Axel Tunsjø (1894) og Aksel Bu Kvaløy (1891), 9 år gammel!, fra Norge som skal kjempe mot svenskenes nye storhåp Edvin Trost som vant denne klassen i fjor og som det er knyttet store forventninger til. Vi husker forøvrig at det var i denne klassen Valvåg så flott tok sølv i fjor etter Trost.

Mesterskapet spilles i en liten landsby som heter Vierumäki i regionen Heinola i Finland. Dette er helt sør i Finland nord for hovedstaden Helsinki like ved Lahti som vi nordmenn har gode vibrasjoner for takket være skisporten. Nå skal altså denne regionen sette sjakken på kartet og vi krysser fingre for at Tromsø tar sin aller første individuelle Nordiske mestertittel.

 

Dere kan følge mesterskapet i helga via Chess-results der resultater og tabeller kommer

 

Tidsskjema for Nordisk for ungdom:

Fredag 9. februar:

8:00 Rune 1
14:00 Runde 2

Lørdag 10. februar:

8:00 Runde 3
14:00 Runde 4

Søndag 11. februar:

8:00 Runde 5
13:00 Runde 6

PS: Tidene oppgitt er norsk tid – CET. Lokalt starter det en time senere.

 

Partiene får dere blant annet hos Chessbomb

Tromsø Sjakklubb på Facebook