Landsturneringen 2017 – Reisebrev og bilder del 2

2. juli 2017
By

NM-general Petter Fossan innledet på åpningen av NM som ble en fin seanse
Foto: Anniken Vestby

Resultater fra NM finner dere hos Turneringsservice

 

Landsturneringen 2017 fra sidelinja – del 2

Av Lena Halvorsen

Vi er i gang!

Deltakerne har spilt sitt første parti, og venterne har ventet sine første timer. Sjakkspillet gikk både opp og ned, noen er svært godt fornøyde og andre mer irriterte over egne prestasjoner. Første runde er alltid litt skummel. Venterne virket å være fornøyd med egen innsats.
Arrangøren kan smykke seg med særdeles godt oppmøte, rundt 600 sjakkentusiaster har funnet veien til Stavanger. Dessverre kommer ingenting uten en pris, og denne gangen ble prisen at det ikke er plass til alle i samme rom. Miniputt, Lilleputt og Kadett må spille i etasjen over resten, og det er jo ikke helt optimalt. Men man må spille med de kortene (eller brikkene) man har, og det er vanskelig å være kritisk til en romløsning som tvinger seg fram på grunn av stor interesse for turneringen.

 De yngste klassene spiller opp trappa og innover i gangene
Foto: Lena Halvorsen

 

Som forventet leverer Stavanger på turneringsfronten. Åpningsseremonien var ryddig og uten for mye snikksnakk, og partiene startet nesten uten forsinkelser. Jeg må skryte litt av ordføreren også. Hun leverte en engasjert og ikke for lang tale, med et tydelig budskap: «Velkommen til Stavanger, vi er kjempeglade for at dere er her!» Turneringsservice var ikke helt i godlage på kvelden, og trekningen uteble for noen av klassene. Fort gjort å bli stressa og irritert av sånt, man ønsker jo gjerne å preppe litt før man legger seg. Men Stavanger kom med informasjon om situasjonen på Facebook, og dermed kunne man slå seg til ro med at det ikke handlet om brukerfeil. Ingen tvil om at de jobber på spreng på bakrommet, og trekningen kom da etterhvert.

 

Fint venteområde, gode stoler. Mye motlys… og kaffe!
Foto: Lena Halvorsen

 

Spillehotellet ligger fint til. Et lite minisentrum med kjøpesenter og noen restauranter ligger rett ved siden, og bussene ned til sentrum stopper nesten på dørstokken. Ti minutter med buss, så er du i Stavanger sentrum. Arrangøren har fått en fantastisk avtale med bussene også, så vi kjører gratis buss og låner gratis bysykkel – som for øvrig er el-sykler, noe vi virkelig gleder oss til å prøve ut! Rett utenfor hotellet er det fine forhold for å spille fotball, noe flere av de nordnorske ungdommene vet å sette pris på.

 

Veldig bra med infostand! Her tar de også imot mobiler, smartklokker og computere
Foto: Lena Halvorsen

 

Snart er det klar for andre runde (tredje for elite), og vi ventere gjør oss klar for hyggelig skravling med altfor mye kaffe til. Gratis kaffe er jo fantastisk, men medfører fort litt i overkant mye koffein… Hotellet byr på gode stoler, så forhåpentligvis holder både hofter og rygger gjennom ventingen. Blir man for stiv, kan man jo dessuten alltids ta en tur i trimrommet og riste litt løs. Etter runden er det duket for første sideturnering – sjokk eller sjåk, alt etter hva du velger. Største utfordring her er å finne på kreative lagnavn. I fjor vant Benjamin Halvorsen fra Tromsø og André Nielsen fra Alta navnekonkurransen med det spreke navnet «Mjøndalens Lyktestolper». Spennende å se hva de finner på i år…

 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Et blikk på noen av klassene ved Sven

Eliteklassen har spilt to runder i skrivende stund og ingen favoritter har pekt seg ut som en vinner riktig enda – det er for tidlig. Det oppsiktsvekkende er at alle i feltet har gitt fra seg minst et halvpoeng da ingen av de ni med full pott – klarte å vinne i runde 2. Vi legger merke til at vår egen 17-åring Endre Macklik – som debuterer i Eliteklassen etter at han ble Juniornorgesmester på hjemmebane i Tromsø i fjor – har fått en tøff start med to strake tap. Endre virker ikke å være i sin beste form, for han setter bort stillinger på et vis han ikke er kjent for å gjøre det.

I juniorklassen har vi i Tromsø våre største forventninger til sterk innsats og en topp-plassering. Vi har fire gode spillere med i denne gruppen og særlig Mads Vestby-Ellingsen (2175) knytter det seg forventninger til. Mads spilte remis i første runde og fikk således en tam start på mesterskapet. Men Monika Machlik (2049) og Gunnar Lund (2051) vant førsterunden og er i gang og vi gleder oss med dem og ser frem til resten av mesterskapsklassen der Juniormesteren kåres. Edit Machlik startet med en remis mot Stavangers Benjamin Fossan – så ingen i Tromsømafien i juniorklassen tapte.

I klasse mester har Pål Røyset fått en god start med seier, men i kadettklassen vant ingen av våre spillere og det er litt uvant fra den kanten. Hverken Harald Christian, Isak eller Benjamin fikk ballen i mål og når Isak tapte ble det fattige to remiser på Tromsøværingene på første spilledag i Kadett. Bedre skal det bli. I klasse 2 ser vi at Tor Arne Heim Andberg har fått en god start med seier i første runde og i Lilleputt startet Torbjørn Valvåg opp med en seier, mens Mathias Lind Schouten fikk et noe overraskende tap. Men veien frem er lang og mye kan skje under NM i Stavanger.

Totalt deltar det 18 spillere som spiller for Tromsø Sjakklubb. I tillegg deltar endel Tromsø-bosatte spillere for andre klubber. Trond Ove Svendsen i klasse 5 er på plass, i mesterklassen er Espen Forså blant de helt store favorittene, men han måtte gi en remis i første runde, og i Eliten er Benjamin Arvola og Tor Fredrik Kaasen på plass. Kaasen har startet med to remiser, mens Benjamin tapte førsterunden noe overraskende med de hvite brikkene. I andre runde slo han så Atle Grønn i et rufsete parti der han sto posisjonelt svært dårlig lenge – men der han snudde partiet og vant i stor stil. Selv med tap i første runde skal en ikke se bort fra Benjamins sjanser i mesterskapet og vi legger merke til at ingen i Eliten har mer enn 1.5 poeng. Det kan bli jevnt om årets kongepokal.

 

Sjekk ut resultatlister, tabeller og partier fra alle klassene i Turneringsservice

 Du kan følge eliteklassen på disse stedene: ChessbombChessbase-Live og Chess24

 

Her er dagens NM-bilder fra Anniken Vestby på SjakkTromsø på Facebook:

 

Bilder av Anniken fra 2. runde – del 1

Bilder av Anniken fra 2. runde – del 2

Bilder av Anniken fra 2. runde – del 3

Bilder av Anniken fra 2. runde – del 4

 

Svens bilderapport fra dag 2:

 

Tor Arne Andheim startet opp med en seier i klasse 2 og kunne påkoste seg et smil alt før partiet startet
Foto: Anniken Vestby

 

Andre Nielsen fra Alta er den største favoritten i årets Kadettklasse – innfrir han?
Foto: Anniken Vestby

 

Benjamin Halvorsen startet opp med en svartremis i skandinavisk forsvar i kadettklassen
Foto: Anniken Vestby

 

Endre Machlik har fått en knalltøff start med to smultringer – vil han reise seg?
Foto: Anniken Vestby

 

Visepresident i sentralestyret i NSF – OSS sin Vibeke Ekeland Grønn startet med seier i sin klasse
Foto: Anniken Vestby

 

Tromsøgutten Harald Christian Vestjord startet med en remis i kadettklassen
Foto: Anniken Vestby

 

Mathias Lind Schouten er en humoristisk gutt som liker både fotball og sjakk – det ble null mål på han første dag
Foto: Anniken Vestby

 

Landslagsspiller Monika Machlik tok grep og vant første runde i Mester under Landsturneringen
Foto: Anniken Vestby

 

Nora Trasti spiller i klasse 4 og tapte første runde, men fikk en rask seier i andre runde
Foto: Anniken Vestby

 

Paul Ivar Johansen var postbetjent i Tromsø i mange år, nå spiller han for Tronheim i klasse 5
Foto: Anniken Vestby

 

Sjakkpresidenten vår Morten Lillestøl Madsen er på plass i Stavanger – og han spiller i klasse 1
Foto: Anniken Vestby

 

Pål Røyset fra Tromsø har startet flott i klasse Mester med seier i første runde
Foto: Anniken Vestby

 

Ola Torstein Endresen er eneste spiller fra Sortland under Landsturneringen – han vant i første runde
Foto: Anniken Vestby

Benjamin Arvola har startet med 1/2 i Eliten og er fortsatt med i kampen om gull
Foto: Anniken Vestby

 

Espen Forså vant velkomstlynsjakken, men måtte bite i det sure eple og ta remis i første runde
Foto: Anniken Vestby

 

Turneringssjef i NSF – Henrik Sjøl forfrisker under Sjakk-NM i Stavanger og spiller
Foto: Anniken Vestby

 

Ole Christian Moen starter i sin 47 Landsturnering i Stavanger – ikke verst!
Foto: Anniken Vestby

Tromsø Sjakklubb på Facebook