Landsturneringen 2017 – Reisebrev og bilder del 5

5. juli 2017
By

Jon Ludvig Hammer har festet grepet om Eliteklassen og leder med et helt poeng på blant annet Simen og Aryan Tari
Foto: Anniken Vestby

NM fosser videre og Tromsø gjør det godt – så her er en fyldig rapport – som alltid starter den med Lena sine innblikk i hva en gjør på sidelinja. Vi får også se hvordan Pål nedspiller IM Øystein Holde og etter Svens rapport om tingenes tilstand er det også en bildereportasje.

 

Sjekk resultatlister i Turneringsservice

 

Landsturneringen 2017 fra sidelinjen – del 5
Av Lena Halvorsen

Tirsdagen var en fin dag på alle måter. Partiene gikk sin gang, og jeg la ikke merke til noen store katastrofer. Harald Christian Vestjord og Benjamin Halvorsen måtte i brettkrigen mot hverandre, det blir alltid noen sånne i løpet av en turnering. Men klubben vår er full av gode kompiser, så det pleier å være helt uproblematisk. Denne gangen var det Harald som var sterkest og sikret seg poenget. I dag møtes Gunnar Lund og Mads Vestby-Ellingsen.

Stavanger bød på godt grillvær i går, noe som jo passet bra. Rundt 15 nordnorske spillere og ventere fylte handleposene med mat og utstyr, og ruslet en liten halvtime bort til stedet som heter «Sverd i fjell». Det viste seg å være en fin liten perle med nydelig utsikt og gode forhold for både grilling og fotball. En liten isbod var prikken over i’en, og ettermiddagen kan ikke beskrives som noe annet enn perfekt. Mange hadde valgt bort grillingen for å spille pratelag i år. Et lyst hode kom på å døpe om «nordnorsk grillkveld» til «nordnorsk prat-i-lag», så passet vi bedre inn…

 

De nordnorske fikk trivelig selskap og god grillmat
Foto: Lena Halvorsen

Av en eller annen grunn syntes jeg valg av sted passet godt for en sjakkgjeng:

«’Sverd i fjell’ er et monument innerst i Hafrsfjord i Stavanger kommune. Monumentet er laget av skulptøren Fritz Røed fra Bryne og ble avduket av Kong Olav i 1983. Det er tre store sverd som er satt ned i svaberget til minne om slaget i Hafrsfjod i 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Det største sverdet representerer den seirende kongen, mens de to andre symboliserer de tapende småkongene. Minnesmerket er også et fredssymbol, sverdene er satt ned i fjellene for at de aldri mer skal brukes. Sverdene er opptil 9,2 m høye, og er utformet over tre typer vikingtidssverd som er temmelig vanlig å finne over hele landet.» (Wikipedia, 5.7.17)

Sverd i fjell. Må ikke forveksles med eventyret om sverdet i stenen…
Foto: Lena Halvorsen

Vi kom tilbake til hotellet rett før de innledende rundene i pratelagsjakken var ferdigspilt, og fikk med oss litt av stemningen. Pratelag har fått en oppsving i interessen de siste årene virker det som, i hvert fall når det gjelder spillerne fra nord. Ingen kvalifiserte seg til finale dessverre, men akkurat som i sjokksjakken var det bare kvalitet som gjorde utslaget. Nordnorsk ungdom slår ganske bra fra seg i morosjakken også med andre ord. Alltid engasjerte Anniken Vestby var veldig fornøyd med å ha fått både individuelle poeng og lagpoeng. Konklusjonen må bli at hele Nord-Norge hadde en kjempefin tirsdag!

 

Nydelig utsikt!
Foto: Lena Halvorsen

Kveldens happening er laglyn med tidshandicap, og det tror jeg må være den morsomste sideturneringen under Landsturneringen. Det diskuteres lagoppsetninger og lagnavn og gjennomsnittsrating og jeg vet ikke hva, og alle gleder seg stort. Dette er turneringen hvor de med lav gjennomsnittsrating kan finne på å vinne stort, fordi de får mye mer tid på klokka enn motstanderne. Vi spår at vi har en morsom ettermiddag foran oss. Men først skal partiet i hovedturneringen spilles og ventes på…

 

Runde 6 er nå ferdigspilt – en oppsummering ved Sven

For noen spillere Tromsø Sjakklubb har! I fjor tok vi hjem gullet i Kadett, gullet i Junior og andreplassen i Mester – det var unntakstilstand på hjemmebane i Tromsø og ingen trodde før NM i Stavanger at vi kunne komme nær en slik prestasjon – ikke jeg i hvert fall. Men det er mulig at vi kommer nær. For Pål kjemper om gullet i klasse mester og etter 6. runder leder faktisk Pål alene med 5 av 6 mulige. Kompromissløs er han også – ingen remiser så langt og siden Pål ikke samler på tredjeplasser, så går den tidligere Kadettnorgesmesteren og Juniornorgesmesteren for gull! Pål har en sølvmedalje fra Mesterklassen i Trondheim i 2015 fra før og det ga opprykk til Eliten – i år er det ekstra attraktivt å vinne klasse mester siden det er tidenes sterkeste mesterklasse på papiret med en IM i feltet og mange med FM-tittel. Vi ønsker Pål lykke til i innspurten der han med 5/6 ligger et halvt poeng foran Trygve Dahl og Odin Blikra Vea før de tre avgjørende rundene.

 

Pål leder klasse mester alene – vil han kapre en av de to plassene som gir opprykk til Eliten?
Foto: Anniken Vestby

I Juniorklassen kan store ting skje for Mads ligger på en strålende delt førsteplass med FM Sondre Merkesvik fra Bergen og Martin Saltvedt fra Stavanger – alle disse har 4.5 av 6 mulige. Monika Machlik har smelt til med 2.5 av 3 på de tre siste rundene – og det var litt synd at hun tok remis i en uavklart stilling mot Benjamin Fossan i dag – for skal en vinne juniorklassen må en «Gå for gull!». Kanskje tenkte Monika at en svartremis var greit – så går hun for gull med de hvite brikkene i neste runde. En som går for gull i alle partier er Vestby-Ellingsen og det står respekt av det han og Gunnar Lund gjorde i junior i 6. runde. Selv om de er gode klubbkamarater ga begge jernet og gikk for gull! Sist vant Gunnar – nå vant Mads og dermed er Madsen av de store gullkandidatene i klasse Junior. Monika Machlik ligger forøvrig på en finfin fjerdeplass foran forhåndsfavoritten Lucas Ranaldi, mens Gunnar ligger på 9.plass i Junior. En skal ikke helt avskrive Gunnar i medaljekampen enda – for går det bra på slutten kan han fortsatt få 6.5 poeng – noe å tenke på etter skuffelsen han fikk seg da han tapte mot Mads. Uansett bør andre juniorer som tar såkalte «kompisremiser» lære av våre helter i Tromsø. Spill sjakk, lær i alle partier og lær deg å kjempe i absolutt hvert eneste parti. Går du på akkord med en venn og tar remis – kan det være det ene partiet som avgjør turneringen i din disfavør. Eit må også nevnes – to strake serie gjorde susen for Edit som er oppe på en fin 13. plass. Akkurat i jaktavstand til en god plassering på slutten. Amir sliter med og ligger nede på 25. plass – det er harde bud i denne klassen og en god avslutning betyr mye.

 

Mads Vestby-Ellingsen slo klubbkamarat Gunnar Lund og ligger på delt førsteplass i Junior!
Foto: Anniken Vestby

I Eliten gikk Hammer-toget fra stasjonen i dag. To strake seire for Jon Ludvig har ført han opp på sterke 5 av 6 mulige og han har et helt poengs klaring på Simen Agdestein, Johannes Haug, Aryan Tari, Frode Elsness og Aryna Tari nå. Hammer har altså meget gode sjanser til gull siden kvaliteten hans også er god. Et viktig oppgjør blir likevel 7. rundes svartparti mot Aryan Tari som helt sikkert vil prøvde å plukke Hammer ned fra den høye hesten. Simen Agdestein kjempet tappert med svart mot Tari i femte runde og det var litt trist for en sjakkelsker at Tari klarte remis. Simen fightet nemlig så godt! Han spilte siciliansk for å øke vinstsjansene og redusere remisvinduet – han spilte svinaktig sterkt lenge og sto til kliss vinst i sluttspillet selv om det aldri var lett. Det som felte Simen ble tiden. Han fikk aldri nok tid og levde på tilleggstid lenge og dermed klarte han ikke å regne ut vinsten i tårnsluttspillet som lå der og ventet på å bli oppdaget. Tari berget seg over i en stilling der han fikk opp et fort og partene tok remis etter en 108-trekks hard kamp!

 

I Eliten fosser Hammer frem etter seier, mens Simen spilte stang ut og uavgjort!
Foto: Anniken Vestby

I de andre klassene går det så som så med Tromsøfolket. Anniken og Tor Arne kom ned på bakken etter sin flying start med 2/2 og etter det har det blitt magert for begge poengmessig. Torbjørn og Mathias slår ikke like hardt fra seg i Lilleputt som jeg forventet – men de er blant klassens yngste så det er forståelig at det er mest læring i denne klassen i år – så håper vi på de virkelig gode prestasjonene om noen år når de enda holder alderen! I Kadett får heller ikke våre Norgesmestre for ungdomskolelag det helt til å klaffe. Isak og Harald Christian har dog 50% og mye kan skje på slutten – det er tross alt tre runder igjen. Ellers rapporteres det at Tromsøfolket var aktive i pratelagsjakken og på alle sideaktivitene under NM og det er viktig å huske på et det sosiale er vel så viktig som selve konkurransen for de aller, aller fleste.

 

Miniputt Torbjørn Valvåg lærer masse av å spille i en klasse han kan spille i enda i to NM fremover – Lilleputtklassen
Foto: Anniken Vestby

 

Her er Pål sin flotte seier mot IM Øystein Hole i klasse Mester:

 

Sven og Anniken sin billedkavalkade fra NM 2017 sin 5. og 6. runde:

 

Pratelagsjakk av Lahlum er populære saker – her spiller fire stykker på lag og de kan prate sammen under partiene!
Foto: Anniken Vestby

FM Vegar Koi Gandsrud, FM Andreas GArberg Tryggestad og IM Lasse Løvik fikk utdelt titlene sine…
Foto: Anniken Vestby

 Amir har flyttet tilbake til Stavanger – han spiller dog for Tromsø i klasse Junior og har 2.5 poeng av 6
Foto: Anniken Vestby

 

  Max Dahl, Torbjørn Valvåg, Isak Bakli Aglen og Mathias Lind Schouten spilte pratelagsjakk sammen
Foto: Anniken Vestby

 

Livia Lindstad har gjort seg sommerfin og hun spilte med Magnus på Oslo Chess Festivalen i 2016 – et minne for livet!
Foto: Anniken Vestby

 

Ren sjakkEnergi = Magnus Carlsen i andre!
Foto: Anniken Vestby

 

Monika Machlik har sust oppover resultatlistene i Junior med 2.5 av 3 i de siste rundene!
Foto: Anniken Vestby

 

Pratelagsjakk er topp! Fire spillere per lag og her ser vi laget til Gunnar, Harald-Christian, Mads og Pål
Foto: Anniken Vestby

 

Pål finjusterer sluttspillet – ingen lag fra Nord-Norge kom til finalen – men det var nært nok!
Foto: Anniken Vestby

 

Sortlands store sønn  under NM er Ola Torstein Endresen som ligger på en brillefin 4. plass etter 6. runder i klasse 3
Foto: Anniken Vestby

 

Frode Urkedal fikk servert en helt grei hårklipp av Ingrid Andreas Greibrokk under NM i all offentlighet
Foto: Anniken Vestby

 

Gunnar Lund kjemper som en løve og har så langt gått opp en hel masse i elo
Foto: Anniken Vestby

 

André Nielsen fra Alta er favoritt i Kadettklassen og han hamrer løs på konkurrentene – i tet med 5.5 av 6!!
Foto: Anniken Vestby

 

Per Fredrik Holand har fått opp dampen og ligger på en finfin 8. plass i Kadettklassen – sterkt!
Foto: Anniken Vestby

 

Vegard Stensen spiller for Tromsø Sjakklubb der han har vært instruktør for TSKU – han har 2.5 av 6 i klasse 3
Foto: Anniken Vestby

 

Far Vidar spiller i klasse 5 der han har 2 poeng – begge ser ut til å trives godt under NM
Foto: Anniken Vestby

Isak Bakli Aglen har vunnet to partier, spilt et par remiser og ligger midt i Kadettklassen
Foto: Anniken Vestby

Jeg skjønte lite da Edit startet elendig i Junior – nå har hun virkelig fått opp dampen med 2.5 av 3 i de siste rundene
Foto: Anniken Vestby

Sjekk resultatlister i Turneringsservice

 

Bildegallerier ved Anniken Vestby:

Følg SjakkTromsø på Facebook!

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 5 – del 1

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 5 – del 2

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 5 – del 3

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 5 – del 4

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 6 – del 1

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 6 – del 2

 

Alle bilder ved Anniken Vestby

Tromsø Sjakklubb på Facebook