Landsturneringen 2017 – Reisebrev og bilder del 7

7. juli 2017
By

Simen Agdestein – en gang nr. 16 i verden – er den største legenden under sjakk-NM i Stavanger
Foto: Anniken Vestby

Sjekk resultatlister fra Landsturneringa i Turneringsservice

 

Landsturneringen 2017 fra sidelinjen – del 7
Av Lena Halvorsen

Etter onsdagens sjakkfest med laglyn hvor nesten alle deltar, ble torsdagen en dag med litt mer varierte aktiviteter. Først hovedturneringen så klart, hvor mange fra nord tok poeng. Etterpå spredte gjengen seg på litt forskjellige aktiviteter, alt etter hva man hadde lyst til. Mange deltok i den tradisjonsrike fotballturneringen, som alltid bærer preg av litt kaos og mye mer enn bare litt kampvilje. Fire barnelag og et ukjent antall voksenlag stilte til dyst, alle lagene satt sammen etter venners venner-prinsippet tror jeg. Barnelagene spilte for seg, og hadde en morsom kveld på gresset. Det rapporteres om litt høyere temperatur hos de voksne, og noen som satt på sidelinjen stilte visstnok spørsmål om dette virkelig kunne være sjakkspillere? Det minnet visst mer om en eller annen kampsport… Men sjakkspillere har konkurranseinstinkt så det holder, så det er kanskje naturlig at de går knallhardt for vinst også på større flater enn brettet. Moro var det nok uansett!

 Mathias og de andre gjør seg klar til fotballturnering
Foto: Ken Ronny Schouten

Kafésjakk sto også på programmet torsdag, og det er en arena hvor voksne kan kose seg med sjakkspill uten å risikere å måtte konkurrere med den yngre garde. 18 års aldersgrense og ølservering er sikkert hyggelig, og mange hadde funnet veien til denne sideturneringen. Arrangementet ble holdt i hotellets andreetasje, antakelig ble det for langt unna hvis man skulle lagt det til en pub i byen for eksempel. Noen mente det hadde vært hyggeligere med en pub, men det er umulig å gjøre alt helt perfekt.

 

Familien Keadan og familien Halvorsen har et ekstra bånd etter Amir sine år i Tromsø<
Foto: Lena Halvorsen

Amir har flyttet hjem til familien sin i Sandnes, og torsdag var noen av oss invitert hjem til dem på middag. Det ble et hyggelig gjensyn med familien Keadan, med mengder av god mat og kjempegod stemning. Vi fikk smake på ID-kaker og arabisk kaffe, noe som smakte overraskende godt for en noe sart og skeptisk norsk gane. Samtlige gjester var så mette at vi nesten måtte rulles tilbake til hotellet på kvelden. Familien Keadan har en litt spesiell plass i mitt hjerte, for Amir har bodd i vårt hus siden han startet på NTG som 15-åring. Det var virkelig godt å se dem igjen!

Veldig hyggelig hos familien Keadan!
Foto: Anniken Vestby

I dag er nest siste dag på Landsturneringen 2017, og siste sideturnering går av stabelen klokken seks. NM i lynsjakk er en av de få arrangementene som ikke er for lag, så her er det hver mann eller kvinne for seg selv. Mange gleder seg til å delta, og vi ventere ser frem til enda en hyggelig kveld sammen i hotellets gode stoler. Vi koser oss fremdeles!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

Oppsummering av turneringa etter 7. runde av Sven

Tromsø Sjakklubb sine toppspillere fortsetter å imponere under Norgesmesterskapet i sjakk! Riktignok har endre Machlik fått en overraskende hard debut i Eliten og står med 1 poeng – men Endre er bare 17 år og mister han ikke motivasjonen for sjakk vil han komme styrket ut av denne opplevelsen. Her er det mye å lære av, mange ting å sette fingrene i og ved hardt arbeid, mye sjakklek og en stor dose tålmodighet tror jeg Endre kommer til å lære kjempemasse sjakk av partiene han har spilt i Eliten. Tor Fredrik Kaasen, som nå spiller for Vålerenga, er også for læregutt å regne i Eliten akkurat i år. Det er ikke nå det store i karrièren skal gjøres, først må en lære å krype, så gå og så kan en springe i tett og kjempe om de jevneste plassene. Tor Fredrik kan krype og gå sjakklig – misforstå meg rett – men å springe i samme sjakktempo som en Hammer, Agdestein eller Tari er drømmen og da må en kjempe og lære i mange Eliteklasser først. Tor Fredrik har ikke fått brikkene til å bli under NM og han har 2.5 av 7 og en eloprestasjon på 2322 – noe under pari for en kar som kjemper om å oppnå det siste nappet i IM-tittelen slik at han får den internasjonale mestertittelen til odel og eie. Tromsøbofaste Benjamin Arvola spiller nå for Alta og han har virkelig fått opp dampen og er i øyeblikket Eliteklassens største formspiller med 3 strake seire. Vi krysser fingre for han i dag i oppgjøret mot GM Kjetil A. Lie og med to avsluttende seire – vil det bli et meget bra resultat for Benjamin som startet trått.

Tari, Agdestein og Hammer – de tre forhåndsfavorittene i Eliteklassen klar for 7. runde!
Foto: Anniken Vestby

Pål Røyset suser videre og trygget ledelsen sin i Mesterklassen med en remis i 7. runde. Pål er god på sitt beste og hans er spesielt god til å spille kompromissløs og tålmodig mot tilsynelatende jevnbyrdig motstand. Påls svakhet har helt siden juniorårene vært å akklimatisere seg på et høyere nivå, blir stabil der og utfordre de med 2300+. Dette er ikke lett – men ved å jobbe med sjakken har Pål absolutt sjanser til å gjøre det OK i en Eliteklasse til neste år om han kvalifiserer seg ved å bli blant de to beste i årets Mesterklasse.

Kadettmester Mads Vestby-Ellingsen – smak på navnet. Smaker god sjakk – ikke sant? Vestby-Ellingsen fortsetter å imponere stort under NMs Juniorklasse. Dette er en klasse der du ikke skal skule til ratingprestasjonene og tro at du får et reelt svar. I de aldersbestemte klassene utvikler nemlig de beste seg så raskt at ratingen ofte henger litt etter. Det er derfor et klassisk problem at en ofte taper rating selv om en gjør det godt i Junior. Men med en 2225-prestasjon har Mads vunnet 24 fete elopoeng så langt og han ligger på en strålende delt førsteplass med Sondre Merkesvik fra Stavanger. I neste runde venter dog gruppens forhåndsfavoritt Lucas Ranaldi (2269) og det kan fort bli tøft. Men jeg velger å ha klokkertro på Mads! Ikke bare ønsketenkning for Mads er den av de to som har størst fremgang det siste året, den som spiller hvit og den som har best form med høyest ratingprestasjon så langt. Vi krysser fingre.

Mads Vestby-Ellingsen sitt ritt mot Elitespill fortsetter – vil han stå distansen helt ut?
Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund fortsetter å imponere alle. Han har siden Nordnorsken – der han vant klasse 1 etter godt trav – imponert stort. Han ble ungdomskolemester med Langnes i vår, han knuste til i Sveins Minneturnering og vant godt over 100 elopoeng og han smeller til med en flott prestasjon nå under NM. Gunnar Lund er blant 14-åringene våre og juniorklassen er for spillere under 20 år. Allikevel ligger han oppe på en sterk 5.plass med 2175 i eloprestasjon og 4.5 av 7 mulige. Jeg spurte Gunnar hva årsaken til suksessen var – har han trent bedre? Og det stemte. Etter den fine innsatsen under NNM fikk selvtilliten en boost og han trener med en personlig trener som har gitt han fremgang. Det å trene sammen med noen er gull og øvelse gjør mester – så det lå i kortene at Gunnar hadde tatt tak for å få denne fine fremgangen som sjakkspiller. En trener kan leie hesten til vannet og se den drikke – men den kan aldri drikke for hesten – det må hesten gjøre selv. Det betyr at en god trener skal være hjelp til selvhjelp og spilleren selv må gjøre den største jobben – han må være sin egen beste trener! Vi ønsker Gunnar lykke til videre!

Gunnar Lund har trent mye den siste tiden og nå gir treningen resultater!
Foto: Anniken Vestby

Monika Machlik har også 4.5 poeng etter mye godt spill. Det blir spennende å se Monika på slutten av turneringen nå plassene skal avgjøres. For noen år siden følte jeg at vinnerinstinktet var på plass og at hun og Edit kjempet som løver – men kanskje har kampviljen falmet litt. I hvert fall har hun nå to strake remiser og siden der er opprykk til Eliten og gullet man spiller om – så må den remisrekken brytes om det skal bli virkelig bra. I min storhetstid som sjakkspiller på 90-tallet klarte Nina Hagesæther som den første jenta i Norgeshistorien å få stikkamp om NM-tittelen i 1996. Dessverre tapte hun den kampen – men 14 år senere i 2010 skulle det skje. Bergen sitt stortalent Katrine Tjølsen viste vei og ble Norges første kvinnelige juniornorgesmester i sjakk. Så jenter kan spille sjakk og det er morsomt å se Monika kjempe i toppen som beste norske juniorjente!

I Eliten leder GM Jon Ludvig Hammer foran GM Simen Agdestein og IM Frode Elsness. Jon Ludvig trygget ledelsen med en svartremis mot Aryan Tari i 7. runde og skal opp mot Frode Elsness med hvit i 8. runde der Agdestein spiller med de svarte brikkene mot GM Urkedal. Det skiller et halvpoeng i toppen og gullet står mellom Hammer, Agdestein og Tari – det kan bli en rysare av en avslutning på dette Norgesmesterskapet og vi gleder oss til å følge innspurten.

 

Bilder fra Anniken med tekst av Sven

Mesterskapsspilleren Andre Nielsen er klar til å legge nok en Norgesmestertittel i samlingen sin – han leder Kadettklassen
Foto: Anniken Vestby

 

Gunnar Lund slo Edit Machlik i 7. runde av Junior og er oppe på en finfin 5.plass i Junior
Foto: Anniken Vestby

At Isak Bakagli Aglen er beste Tromsøspiller i Kadettklassen med 4 av 7 mulige
Foto: Anniken Vestby

 

Knut Are Hansen tar straffearmhevninger etter tap i 7. runde 😉 Han er opprinnelig fra Tromsø
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen vant klasse 1 i NGP – her sammen med flere av de andre vinnerne
Foto: Anniken Vestby

 

Kan Monika Machlik forbedre den flotte 4. plassen fra 2015 i Oslo i klasse Junior?
Foto: Anniken Vestby

 

Mads vant klasse 1 i NGP og var en av Superbonus-vinnere i Norges Grand Prix 2016/17
Foto: Anniken Vestby

 

Tor Arne Heim Andberg var på vinnersporet igjen i klasse 2 der han er nr. 31 av nær 70 deltakere
Foto: Anniken Vestby

 

Torbjørn Valvåg spiller en klasse høyere enn han trenger for å få matchtrening – allikevel vant han i runde 7
Foto: Anniken Vestby

 

Mathias Lind Schouten kjempet i toppen i fjor i Miniputt – i år har han 3.5 av 7 i Lilleputt
Foto: Anniken Vestby

 

Torsdag var det fotballturnering under Landsturneringen i Stavanger – det var populært!
Foto: Ken Ronny Schouten

 

Om sommeren er Mathias Lind Schouten mest fotballspiller – om vinteren er han mest sjakkspiller
Foto: Ken Ronny Schouten

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

Her er Mads sitt harde vinstparti med svart fra 7. runde:

 

Bildegallerier fra Anniken Vestby

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 7 – del 1

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 7 – del 2

 

Her finner du hjemmesidene fra Landsturneringen som blant annet har en fin bulletin

Sjekk resultatlister fra Landsturneringa i Turneringsservice

Tromsø Sjakklubb på Facebook