Landsturneringen 2017 – Reisebrev og bilder del 8

8. juli 2017
By

Jon Ludvig Hammer sitter med hendene på rattet i Eliteklassen og kan avgjøre alt selv i sisterunden med svarte brikke
Foto: Anniken Vestby

Før siste runde i Landsturneringen i Stavanger er spenningen til å ta og føle på. Norgesmestertittelen i år går etter alle solemerker til Jon Ludvig Hammer som trolig kun trenger remis i siste runde. Simen Agdestein og Frode Elsness er eneste utfordre. GM Agdestein møter IM Elsness og Elsness må vinne med de svarte brikkene for å få sitt aller siste stormesternapp – og dermed bli Norges 15. stormester i sjakk. Det ville være en fin avslutning på mesterskapet vil nok mange si. Tre Tromsøspiller skiller seg ut med medaljesjanser under NM. Det er Pål Røyset som kjemper om opprykk til Eliten i klasse Mester, det er Mads Vestby Ellingsen som kjemper om å bli Juniornorgesmester og det er Gunnar Lund som kjemper om medalje i klasse junior. Vi gleder oss til lørdagen da alt skal avgjøres!

 

Sjekk resultatlister fra Landsturneringa i Turneringsservice

 

Landsturneringen 2017 fra sidelinjen – del 8
Av Lena Halvorsen

Nå er det egentlig Sven sin oppgave å skrive om sjakken, men er det innafor å juble litt her når en av våre venner fra nord sikret klasseseieren sin i gårdagens parti? André Z. Nielsen er nemlig en veldig god venn av oss, som etter seieren i går kunne konstatere at ingen kan ta han igjen på siste runde. Kadettmesteren for 2017 er altså en hyggelig fyr fra Alta, og vi er ganske stolte av han vi som er fra Tromsø også!

 André Nielsen er Kadett-Norgesmester 2017
Foto: Anniken Vestby

Og når jeg først er i gang, må juniorklassen også nevnes – der kjemper nemlig Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Lund helt i toppen. Og Pål Røyset sloss om mestertittelen. Jeg regner med det blir en spent stemning i ventearealet i dag, det er tett i toppen i mange grupper, og mange av de som ikke kjemper om titler har veldig lyst til å avrunde med en seier likevel. Venterne krysser fingre og tær for sine egne, og for hverandre sine, håpefulle.

 

Mads Vestby Ellingsen kjemper om NM-tittelen i klasse Junior
Foto: Anniken Vestby

 

I går var ikke været på vår side, så det ble stort sett inneventing og kaffedrikking hele dagen. Først under partiet, og etterpå under NM i lynsjakk. Jeg tror jeg har gått kraftig opp i venterating også i år, mange timer i mange forskjellige stoler er tilbakelagt i løpet av uka som har vært. En liten tur på bysykkel til Madla Amfi (kjøpesenteret rett ved her) ble det, for å handle det nødvendigste. Stavanger har valgt el-sykler til sin bysykkelordning, og jeg må innrømme at det er en behagelig måte å komme seg rundt på. Kanskje noe å tenke på for Tromsø kommune som ønsker at folk skal sykle? Bakkene blir straks litt mindre strabasiøse når man får hjelp av en liten el-motor… Syklene er gratis å leie dersom man har tatt i mot arrangørens og busselskapets flotte tilbud om gratis ukepass, så vi har kunnet boltre oss ganske fritt hele uka.

 

El-bysykkel. Genialt!
Foto: Lena Halvorsen

 

Lynsjakken var som alltid veldig moro. Arrangøren hadde såpass mange påmeldte at de måtte beholde samme rominndeling som i hovedturneringen, og det myldret i alle rom av fartsglade spillere. Mange måtte nøye seg med innledende runder, men mange hevdet seg også godt. Noen var irriterte over ikke å få det skikkelig til, men likevel var det bare smil og glede overalt hvor jeg snudde meg. En del av guttene valgte å avrunde kvelden med en vennskapelig fotballkamp, i øsende regn… Nordnorsk ungdom er ikke redd for litt vær, det skal være sikkert!

 

Fotballutstyr er viktig på Landsturneringen!
Foto: Lena Halvorsen

 

Straks er det klart for siste dag med sjakkspilling og sjakkventing, og i kveld skal mange ta turen til Stavanger sentrum for å runde det hele av med en felles middag. Det er ikke mulig å komme seg til Nord-Norge med fly en lørdags ettermiddag, så vi henger i oljebyen et ekstra døgn. Det gir en fin mulighet til å feire Nord-Norge litt ekstra før vi drar hver til oss.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

Oppsummering av turneringa etter 8. runde av Sven

Pål har to strake remiser før siste runde der han spiller med de svarte brikkene mot overkommelig motstand. Pål ligger på en tredelt førsteplass med 6 av 9 mulige og også de to andre på 6 poeng spiller med svarte brikker i siste runde – så det er ikke usannsynlig at Pål med seier rykker opp i Eliten. Mads Vestby- Ellingsen spilte et meget sterkt parti mot forhåndsfavoritten i Juniorklassen, Lucas Ranaldi fra Oslo. Mads sto til vinst med de hvit brikkene i midtspillet – men fant ikke det beste da det ble kritisk og dermed smatt svartspilleren unna og klarte remis. En trøst får være at utfordrer til Juniortittelen Sondre Merkesvik fra Bergen hadde en enda hardere skjebne da han svært lenge sto til klar vinst i sitt parti – men også der smatt motstanderen ut av revesaksa og klarte uavgjort. I denne klassen la vi også merke til Monika Machlik sitt iherdige forsøk på å nå opp til medalje i Juniorklassen. Hun hadde en vanskelig oppgave med svart, men spilte lenge flott sjakk og fikk opp en fin stilling før det hele skar seg. Allikevel må det være godt å vite at hun i år virkelig har prøvd å forbedre 4. plassen fra 2015 ved å spille friskt på vinst i 8. runde.

Mads Vestby-Ellingsen ligger på delt førsteplass i Juniorklassen før siste runde sammen med FM Sondre Merkesvik
Foto: Anniken Vestby

André Nielsen er allerede Norgesmester i Kadett – Altaværingen har 7.5 av 8 mulige og leder klassen med 1.5 poeng før siste runde. Det er ikke bare pent av en 14-åring – det er helt konge! At de nordnorske slår godt i fra seg i år er det ingen tvil om og Tromsø og Alta går altså i tet og viser vei. Ledestjernene André og Mads trener veldig mye sjakk, er dedikert til det de gjør og er gode forbilder for andre som vil opp og frem. Mye spill og dedikasjon til det du gjør gir resultater. Tromsø hadde sitt beste resultat i en landsturnering i fjor da de på hjemmebane i Tromstunhallen tok hjem både Kadett-Norgesmestertittelen ved Mads Vestby-Ellingsen, Junior-Norgesmestertittelen ved Endre Machlik og i tillegg fikk andreplass opp opprykk til Eliten ved Gunnar Berg Hanssen. I tillegg tok Tor Fredrik Kaasen en 3. plass i Junior, Gunnar Lund en fjerdeplass i Kadett og Mathias Lind Schouten tok en femteplass i klasse Miniputt. Strålende!

 

André Nielsen er vinner av Kadettklassen en hel runde før slutt – ingen kan ta igjen Altas store sønn!
Foto: Anniken Vestby

Rekordåret 2016 kan ikke slås i år – men vi kan få et av Tromsø Sjakklubbs beste år noensinne i år. En andreplass eller tredjeplass på denne Adelskalenderen er innen rekkevidde dersom Mads, Pål, Gunnar innfrir. Rekorden alt ble målt mot var i mange år gullåret 1989 da NM ble spilt i Randaberg og da stammen i Tromsø sjakklubb ble bygd. I 1989 ble Pål Røyset Kadett-norgesmester, Nils Grotnes vant klasse Mester, Sven Wisløff Nilssen kom til stikkamp i Junior A og tok sølv til slutt – og da Thomas Robertsen tok 5. plass i Kadett tok det altså mange år før dette resultatet ble slått. Hemmeligheten bak TSK sin suksess i 1989 var som alltid skolesjakk. Tron Sørgaard startet for mer enn 30 år siden skolesjakk på Alfheim høsten 1986. Samme høst flyttet Jan S. Berglund til byen og han ble leder av Tromsø Sjakklubb – disse to hendelsene bidro sterkt til en stor oppblomstringstid for klubben som varte i mange år og som fortsatt gir ringvirkninger for byen sjakkliv da Jan S. fortsatt er leder i klubben og Pål har blitt en av klubbens sterkeste spillere.

 

Dagens parti er ved Gunnar Lund om spilte hjem en kampseier med de svarte brikkene i 8. runde:

 

Bilderapport av Sven med bilder av Anniken

 

Torbjørn Valvåg vant i 8. runde og har nå 50% score i lilleputt – dessuten tok han bronse i NM i lynsjakk for miniputt!
Foto: Anniken Vestby

 

Ola Torstein Endresen fra Sortland ligger på en tredelt førsteplass i klasse 3 før sisterunden med 6.5 av 8
Foto: Anniken Vestby

 

Nora Trasti representerer her alle sjakkforeldrene som deltar i NM – hun har tatt 3 fine poeng i klasse 4
Foto: Anniken Vestby

 

8 år gamle Lykke-Merlot Helliesen har 5 av 8 mulige i miniputt og sees på som et av våre største jentetalenter
Foto: Anniken Vestby

 

8 år gamle Aksel Bu Kvaløy er blant de største unge talentene i Norge – han ligger på en fin 6. plass i Lilleputt
Foto: Anniken Vestby

 

Isak Bagli Aglen ser ut til å stortrives under NM i sjakk – han er beste Tromsøspiller i kadettklassen med 50% score
Foto: Anniken Vestby

 

Harald Christian Vestjord har også 50% score i Kadett kommer han blant den beste 1/3 delen blir det premie
Foto: Anniken Vestby

 

IM Frode Elsness er jokeren i NM-kabalen – han spiller svart mot Simen Agdestein og for GM-tittel i siste runde!
Foto: Anniken Vestby

 

Benjamin Halvorsen debuterte i NM alt i 2010 som 7-åring – i år spiller han sin 8. Landsturnering i sjakk
Foto: Anniken Vestby

 

Gunnar Lund vant i 8. runde og kjemper om medalje i Juniorklassen!
Foto: Anniken Vestby

 

Pål Røyset har kjempet seg til to remiser i underkant i de to siste rundene – dermed er han fortsatt med i kampen om Eliteopprykk
Foto: Anniken Vestby

 

Per Fredrik Holand ligger på en brillefin fjerdeplass i Kadettklassen og kjemper om medalje for Bodø!
Foto: Anniken Vestby

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

Sjekk resultatlister fra Landsturneringa i Turneringsservice

 

Resultater fra NM i lynsjakk finner dere hos Turneringsservice

 

Bildegallerier fra Anniken Vestby

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 8– del 1

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 8 – del 2

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 8 – del 3

Bilder fra NM i lynsjakk av Anniken på SjakkTromsø på Facebook:

Bilder av Anniken fra lynsjakken på Facebook – del 1

Bilder av Anniken fra lynsjakken på Facebook – del 2

Bilder av Anniken fra lynsjakken på Facebook – del 3

Tromsø Sjakklubb på Facebook