Landsturneringen 2017 – Reisebrev og bilder del 9

8. juli 2017
By

De fire beste i Eliten: Simen (3), Hammer (1), Elsness (2) og Urkedal (4)
Foto: Anniken Vestby

Jon Ludvig Hammer ble Norgesmester i sjakk 2017 og vant med det sin andre kongepokal. Jon Ludvig hadde god kontroll på mesterskapet på slutten av turneringen og selv ved tap i siste runde, og poenglikhet mellom han og Simen eller han og Elsness – noe det ikke ble – ville Hammer trukket det lengste strået på kvalitet. Hammer var nær et tap mot GM Lie i siste runde i et sluttspill med bonde under der han plutselig begikk harakiri uten at noen av spillerne la merke til hvits vinstvei.

Vi gratulerer Hammer med gullet! Elsness tok sølvet og Simen tok bronsen etter et meget spennende mesterskap. Den nordnorske beholdningen i år ble en Norgesmestertittel ved André Nielsen fra Alta i Kadett, en klassevinner i Sortlands Ola Torstein Endresen som vant klasse 3 og en bronsevinner i Juniorklassen ved Gunnar Lund fra Tromsø. I tillegg tok Pål Røyset en flott tredjeplass i mesterklassen der de to beste får opprykk til Eliteklassen. Stavanger Sjakklubb arrangerte et fantastisk fint mesterskap som er blant tidenes aller beste – om ikke det beste mesterskapet i Landsturneringens historie! Det er i hvert fall stort å ha 606 deltakere på plass og levere så til de grader med 42 direktesendte partier, bulletiner på web, fine hjemmesider og meget god Facebook-oppdatering. Selv savnet jeg kun en ting – en god NM-blogg i tekst og bilder – det er hjertebarn mitt.

 

Sjekk resultatlister fra Landsturneringa i Turneringsservice

 

Landsturneringen 2017 fra sidelinjen – del 9
Av Lena Halvorsen

Da er jammen årets sjakkfest over. Litt vemodig, litt godt. Mange slitne spillere og sikkert like slitne ventere har satt nesen enten hjemover eller mot nye reisemål. Jeg må starte denne siste sidelinjen med å berømme Stavanger for å ha gitt oss en kjempefin opplevelse! Turneringen har som forventet vært gjennomført både profesjonelt og effektivt, alle sideturneringene ble avviklet uten noen store kontroverser sånn at man kunne fokusere på å kose seg, informasjonen har vært super, tilbudene til gjestene var veldig gode og hele apparatet har fungert knirkefritt så langt jeg kan se. De første dagene var det litt utfordringer i forhold til å rekke måltidene på hotellet for de som spiller, men det ble raskt løst med at tidspunktene ble flyttet. Jeg hørte om folk som strevde med å holde fristene for påmelding til sideturneringene som likevel fikk være med. Til og med når vi hadde en situasjon hvor vi trengte skyss til legevakta (etter en litt for sterk innsats på fotballbanen – det gikk veldig bra!), stilte de opp med sjåfør og bil. Stavanger kan absolutt putte atter en fjær i hatten for vel gjennomført sjakkturnering.

Øystein Brekke har vært på plass hele uka, og såvidt jeg kan se har mange tatt turen innom for å boltre seg i hans rike utvalg av litteratur og annet materiell. Det ble delt ut mange gavekort i løpet av uka, noe som ga ekstra muligheter til å sikre seg et tilskudd til sjakksamlingen.

 

Øystein Brekke var på plass under årets Landsturnering
Foto: Lena Halvorsen

Premieutdelingen gikk smidig, noe som alltid er en utfordring med så mange klasser og premier. Men selv om jeg har forståelse for at mange har fly de skal rekke, kan jeg ikke dy meg for å ønske at flere satt igjen til slutt. Og med flere og flere som ønsker å dokumentere hele seremonien med fotoapparat, ble det litt trangt foran podiet. Et høyere podie, eller litt mer restriksjoner på hvor alle fotografene skulle stå, ville nok gitt en bedre utsikt til premievinnerne for oss tilskuere. Likevel synes jeg hele seremonien fløt fint, og vi så mange glade premiemottakere.

 

Utrolig mange ville ta bilder av hele premieutdelingen!
Foto: Lena Halvorsen

På ettermiddagen tok de av oss som ikke skulle reise rett videre (det er ikke mulig å komme seg til Nord-Norge med fly lørdags ettermiddag) en tur på restaurant i Stavanger sentrum. Stjerne i boka til «Fish and cow» som greide å produsere et langbord til 18 gjester på sparket, uten forhåndsbestilling! Veldig god mat og enda bedre stemning ble et fint punktum for årets Landsturnering. Det er i grunnen deilig ikke å måtte sjokke avgårde rett etter premieutdelingen, men heller kunne lande litt med alle vennene våre fra den nordligste landsdelen.

 

En siste nordnorsk prat-i-lag. Kjempetrivelig!
Foto: Lena Halvorsen

Da gjenstår det bare å takke for oss, vi har kost oss veldig denne gangen også. Og nå gleder vi oss til å gjeste Sarpsborg, hvor Moss sjakklubb skal feire 100-årsjubileum når de tar imot til Landsturnering 2018. Det blir sikkert veldig bra!

 


Nam!
Foto: Lena Halvorsen

 

Siste krampetrekning – sjokksjakk og annen sjakklek lørdags kveld
Foto: Lena Halvorsen

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

Oppsummering av turneringa ved Sven

 

Så ble André Nielsen fra Alta den eneste Norgesmesteren fra Nord-Norge i år. I tillegg vant Ola Torstein Endresen fra Sortland klasse 3. Jeg skriver eneste fordi flere kjempet i toppen i Juniorklassen og fordi sjakken i Tromsø og Alta de siste årene har kommet som en stormvind og fordi vi i fjor tok to Norgesmestre ved Mads Vestby-Ellingsen og Endre Machlik i henholdsvis Kadett- og Junior-klassene. Allikevel var det et sterkt mesterskap for de nordnorske spillerne. Et knippe gode spillere kjempet helt i toppen av sine klasser og andre fikk mye god læring. I Eliteklassen hadde vi store forventninger til Benjamin Arvola som det siste halvåret har satset seriøst på sjakken, noe som har gitt formidable resultater. Det ble ikke Benjamins turnering og heller ikke Tor Fredrik Kaasen eller Endre Machlik fikk det til å gli i denne klassen.

André Nielsen ble den mest suverene Norgesmesteren som ble kåret – han vant Kadettklassen med 8.5 av 9!
Foto: Anniken Vestby

 

Dermed måtte vi satse våre kort på at spillere som Pål Røyset, Mads Vestby-Ellingsen, Gunnar Lund og Monika Machlik skulle redde Tromsøs ære under NM. Det gjorde de så absolutt. Pene plasseringer på alle tross en sisterunde med magert utbytte for disse fire spillerne sett under ett. Pål kjempet i toppen av Mesterklassen hele veien og fikk til slutt den kjedelige tredjeplassen som akkurat ikke gir Elitespill til neste år. Allikevel gjorde Pål et solid inntrykk og han kapret 23 elopoeng og kan se tilbake på hederlig innsats.

Pål Røyset tok en sterk tredjeplass i tidenes sterkeste Mesterklasse i Landsturneringen
Foto: Anniken Vestby

Juniorklassen var der vi skulle gjøre det i år. Tromsøs to kadett-ess Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Lund spilte nemlig i Juniorklassen under 20 år for å få sportslig matching og det gjorde de rett i! 14-åringene slo meget godt fra seg og kjempet helt i toppen av turneringen hele veien. Gunnar tapte prestisjeoppgjøret mot Mads, men eller gikk han tapsfri gjennom feltet og endte opp på 6 poeng og dermed en brillefin tredjeplass. Bronse i Juniorklassen er ikke hverdagskost og i mesterskapets 66 år lange historie er det kun en Tromsø-spiller med bronse i junior-NM så vidt jeg vet. Det var Pål Jensen i 1959 – Tromsø har riktignok tre gull ved spillerne Pål Røyset, Espen Forså og Endre Machlik og to sølv ved Sverre Heim og Sven Wisløff Nilssen – men bronse er innafor og teller med for Gunnar som virkelig imponerte stort!

FM Lucas Ranaldi (3), Sondre Merkesvik (1) og Gunnar Lund (3) tok medaljene i Juniorklassen
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen tapte i siste runde og fikk dermed det kjipe fjerdeplassen. Men ser vi bak resultatet og på spillet vil jeg hevde at Mads gjorde sine saker bra. Hadde han vunnet 8. runde der han sto til vinst mot ratingfavoritten med hvit ville turneringa kanskje fått et annet utfall. Uansett viste Mads at han har 2200 nivået inne – at han har tatt varige sted på ratingstigen og at han er en spiller å regne med i fortsettelsen. Mads tok grep i siste runde og spilte en skarp sicilianer med svart for å prøve å vinne med de svarte brikkene. Det er slikt Bobby Fischer og Kasparov gjorde i sin tid når de måtte vinne – de tok skjea i egen hånd. Det står derfor respekt av Mads sitt sterke forsøk og så for trøsten til både Mads, som tapte i siste runde, og Gunnar som strakk strikken langt – men som spilte remis, være at Sondre Merkesvik hadde god kvalitet og ville vunnet selv ved poenglikhet. Det betyr at kun Mads kunne blitt Juniormester av våre spillere i klassen i siste runde – og da måtte han altså vinne. Monika må også nevnes. Hun spilte nemlig hederlig gjennom hele mesterskapet og kjempet på slutten hardt for å vinne partiene sine – bra Monika! Monika Machlik ble nest beste Juniorjente i mesterskapet med sine 5 av 9. Mads og Gunnar tok forøvrig 6 poeng hver mens Hanna B Kyrkjebø fra Stavanger ble beste jentespiller med 5.5 poeng i Juniorklassen.

 

Premietakerne i Juniorklassen med hele tre Tromsøspillerepå plass!
Foto: Anniken Vestby

I Kadettklassen gjorde våre spillere det under pari – allikevel er 5 poeng som Harald-Christian og Isak tok blant Norges beste Kadettspillere finfint. Imponerte gjorde Per Fredrik Holand fra Bodø som feiet inn med 3 av 4 mulige på slutten og med det kapret han en flott 5. plass. Andre Nielsen vant som nevnt denne klassen i stor stil med 8.5 av 9 og han var i en egen liga. Selv har jeg stor sans for spillere som tar hjem mesterskap i stedet for å spille en klasse høyere enn de strengt tatt har alder til. Andre kunne utvilsomt kjempet i toppen i Juniorklassen – allikevel valgte han Kadettklassen og vant med stil. En spiller etter mitt hjerte der og en spiller jeg gleder meg til å se i Eliteserien for Alta kommende sesong.

I Kadettklassen var de raus med premiene og alle våre tre sto på podiet og var glad 🙂
Foto: Anniken Vestby

 

Torbjørn Valvåg valgte den andre veien å gå – hard matching en klasse høyere enn alderen tilsier – og for han var det et rasjonelt valg da han skal spille i EM for ungdom i september og der vil han møte knallhard motstand og da ble NM i år mer for trening å regne enn for en turnering med mesterskaps-sjanser. Torbjørn kom faktisk blant den beste 1/3 delen i Lilleputt etter å ha vunnet to av sine tre siste partier. I tillegg slo han til i NM i lynsjakk med bronse i Miniputtklassen! Torbjørn er blant de mest spennende spillerne i Tromsø Sjakklubb og vi gleder oss til se han videre i aksjon. 11 år gamle Mathias Lind Schouten tok i likhet med Valvåg 5 poeng og han endte på en 17.plass på kvalitet, mens Torbjørn tok 12. plass. Disse spillerne ble lagt merke til og de er forlengst med på Landslagssamlingene til Simen Agdestein som arrangeres i Bærum.

 

I Lilleputtklassen gjenkjenner vi Mathias Lind Schouten til venstre og Torbjørn Valvåg i midten
Foto: Anniken Vestby

 

Dagens parti står Torbjørn Valvåg for – han kom høyere enn forhåndsrangeringen sin etter denne seieren i siste runde:

 

Bilderapport av Sven med bilder av Anniken

 

Hvordan gikk det så med spillerne vi har fulgt her på Tromsø-webben? Jeg har prøvd meg på en liten bildeoppsummering

 

Gunnar Lund hadde nok en 2200+ prestasjon og med sin bronse i Juniorklassen gjorde han ikke skam på klubben sin!
Foto: Anniken Vestby

 

Mads har lov til å være skuffet! Han kjempet som en helt i siste runde – men tapte og falt dermed utenfor pallen i Juniorklassen
Foto: Anniken Vestby

 

Benjamin Arvola tapte de to siste rundene mot GM Lie og GM Urkedal etter å ha hatt to svært gode stillinger
Arvola ble nr. 15 i den sterke Eliteklassen med 4 poeng – et skuffende resultat etter all Hallelujasjakken fra den kanten
Foto: Anniken Vestby

 

Benjamin Halvorsen tok en sluttspurt med 2 av 3 på slutten etter mye motgang i midten – han endte på 4 av 9 i Kadettklassen
Foto: Anniken Vestby

 

Edit Machlik var ikke i form – hun scoret 50% i juniorklassen og har gjort det mye bedre før
Foto: Anniken Vestby

 

Embla Ekeland Grønn fra OSS representerte for oss de gode jentespillerne i Kadettklassen
Embla tok 5 poeng i Kadett – det samme gjorde Maria Greibrokk, Thyra Kvendseth og Ingrid Skaslien – det gror blant jentene
Foto: Anniken Vestby

 

Endre Machlik debuterte på det øverste nivået, fjorårets junior-Norgesmester kjempet men hadde ikke nivået helt inne
Endre tok 1.5 av 9 etter å ha remisert tre IM-er i sjakk og her var det mye god læring for fremtiden!

Foto: Anniken Vestby

 

I Miniputt vant Sergey Eliseev foran Sverre Lye – vår favoritt var Eric Ji Jiahao som tok tredjeplass – han var nemlig i Tromsø i 2016
Foto: Anniken Vestby

 

Harald-Christian ble best av Tromsøspillerne i Kadett med 5 poeng og 19.plass – alle fikk premie i Kadett…
Foto: Anniken Vestby

 

Isak tok også 5 poeng og han vant sisterunden i likhet med Harald-Christian – 20 plass blant 43 deltakere på Isak
Foto: Anniken Vestby

 

Tor Fredrik Kaasen startet forrykende under NM og presset Hammer i første runde – så ble det tøffere…
Til slutt endte Tor Fredrik på 3.5 av 9, men det var mye god læring i NM for Tor Fredrik!
Foto: Anniken Vestby

 

Ken Ronny Schouten er sjakkpappa og koste seg nok i Stavanger – 3.5 av 9 i klasse 5 ble resultatet
Foto: Anniken Vestby

 

8 år gamle Aksel Bu Kvaløy fra Stavanger endte på 5.plass blant 41 deltakere i Lilleputtklassen
Foto: Anniken Vestby

 

Mathias Lind Schouten fikk en dårlig start på NM – men kom på slutten og tok 5 poeng i Lilleputtklassen og fikk premie
Foto: Anniken Vestby

 

Monika Machlik spilte mye god sjakk i Junior-NM – men noen kritiske øyeblikk ga færre poeng enn det trengte å bli
Allikevel tok Landslagsspilleren vår en habil 10. plass og hun kom dermed blant den beste tredelen som fikk premie
Foto: Anniken Vestby

 

Nora Trasti forfrisket med 3 poeng i klasse 4 – et hyggelig resultat for en sjakk-mamma som har sjakk som hobby
Foto: Anniken Vestby

 

Pål spilte rett og slett ikke godt på slutten av mesterskapet etter storspill i de første seks rundene
Dermed falt han fra ledelse etter runde seks til en sur tredjeplass som ikke gir opprykk til Eliten
Foto: Anniken Vestby

 

Simen Agdestein spilte et høydramatisk parti mot IM Frode Elsness i siste runde
Elsness ble nr. 2 og Simen nr.3 i årets Norgesmesterskap
Foto: Anniken Vestby

 

Sondre Merkesvik ble en velfortjent Norgesmester i Juniorklassen der han lå i toppen hele veien
Foto: Anniken Vestby

 

Vegard Stensen fra Tromsø vant de to siste rundene i klasse 3 – dermed endte han opp på fine 50%
Foto: Anniken Vestby

 

En stolt Jon Ludvig Hammer mottok kongepokal, klokke til 25.000 kr. Trofe og en pengepremie på 25.000 kr for seieren
Foto: Anniken Vestby

 

Gullvinner André Nielsen flankert av Andreas Sebastian og Aleksander Flæsen
Foto: Anniken Vestby

 

Norges fremste sjakkfotograf tok 4 seire i klasse 5 til slutt – bestenoteringen hennes fra Oslo i 2015 er på 4.5 av 9
Foto: Ved Anniken Vestby

 

Tor Arne Heim Andberg startet med konkurransesjakk i godt voksen alder og tok fine 5 poeng og en 1800+ prestasjon i klasse 2
Foto: Anniken Vestby

 

Per Fredrik Holand fra Bodø kom på en meget sterk 5.plass i klasse kadett – ratingfangsten ble på 86 elopoeng!
Foto: Anniken Vestby

 

Blåbyens Ola Torstein Endresen slo til med en flott klasseseier i klasse 3
Foto: Anniken Vestby

 

Ole Morten Skogheim(2), Terje Melkeråen (1) og Aage Mella (2) tok seg av pallen i Seniorklassen
Foto: Anniken Vestby

 

De to største profilene under NM: Lynsjakkvinner Simen og Norgesmester Jon Ludvig Hammer!
Foto: Anniken Vestby

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

Sjekk resultatlister fra Landsturneringa hos Turneringsservice

Resultater fra NM i lynsjakk finner dere hos Turneringsservice

Bildegallerier av Anniken Vestby på SjakkTromsø på Facebook:

 

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 9– del 1

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook runde 9 – del 2

Bilder av Anniken fra SjakkTromsø på Facebook – premieutdelingen

Tromsø Sjakklubb på Facebook