Sterk Tromsøinnsats i det åpne NM i lynsjakk

7. januar 2017
By

  Torbjørn Valgvåg vant premie og gjorde sine saker finfint under Det åpne NM i lynsjakk
Foto: Anniken Vestby

Helga 6.- 8. januar spilles de åpne Norgesmesterskapene i fartsdisiplinene lynsjakk og hurtigsjakk i Sandefjord. Flere Tromsøspillere har tatt veien sørover og i Norgesmesterskapet i lynsjakk som ble arrangert fredags kveld imponerte de unge talentene Mads Vestby Ellingsen og Torbjørn Valvåg virkelig stort! Mads tok i midten av turneringen 5 strake seire og spilte på førstebordet, der han tapte, i siste runde. Pent. Torbjørn sanket poeng både her og der i B-klassen og gjorde sine saker meget solid – artig!

GM Jon Ludvig Hammer (2), IM Johan-Sebastian Christiansen (1) og IM Lars Oskar Hauge (3)
Foto: Anniken Vestby

Suveren Norgesmester ble 18 år gamle Johan-Sebastian Christiansen som feide gjennom feltet med en perfekt score på 9 av 9 mulige! Direkte imponerende da det var to stormestre med i feltet og Christiansen møtte begge. I tillegg møtte han to IMer og mange andre sterke sjakkspillere – så dette smakte det fugl av for 18-åringen som ble Norgesmester i lynsjakk i Tromsø i sommer. På andre plass fulgte GM Jon Ludvig Hammer som vant 8 av sine 9 partier – men som ble for lett i det viktigste oppgjøret – mot utfordrer Johan-Sebastian. På tredjeplass kom IM Lars Oscar Hauge og så kom IM Erik Fossan, FM Johannes Haug og GM Kjetil A. Lie på de neste plassene. Et sterkt felt med andre ord – men allikevel var mange av våre unge, sterke spillere ikke med.

Mads Vestby-Ellingsen imponerte stort og flesket til med 5/5 under NM i lynsjakk!
Foto: Anniken Vestby

Tromsø hadde tre spillere med i A-klassen. Det var Mads Vestby-Ellingsen, Tor Fredrik Kaasen og Christian Grundekjøn. Mads startet beskjedent med 1/2 av 3 mulige, men det rapporteres at han hadde en vinststilling underveis i første runde mot IM Lars Oskar Hauge – sterkt! Uansett så tok han 5 av 5 i rundene 4 til 8 der han imponerte stort med mye flott spill og scoring i hvert eneste parti! Han ble dermed nr. 1 i klasse 1, og fikk et gavekort i Sjakkbutikken. Dette var en stor opptur for Mads som avsluttet et brillefint 2016 med litt middelmådige resultater på slutten av året etter storspill det meste av veien. Til slutt ble det 5.5 av 9 på Mads under det åpne NM i lynsjakk og en solid 14. plass.

Christian Grundekjøn har betydd veldig mye for Tromsø Sjakklubb i en årrekke
Foto: Anniken Vestby

Tor Fredrik Kaasen er litt opp og ned for tiden. I det ene øyeblikket spiller han slett ikke sin beste sjakk – i det neste briljerer han som en trapeskunstner og smeller den ene storfisken på land etter den andre. I NM i Sandefjord ble det sånn midt på treet. Først et tap i første runde mot Ingrid Andrea Greibrokk og så en kjempeopphenting med 4 strake poeng og et så meget lyst ut for Tor Fredrik. Dessverre ville ikke Caissa leke med han denne gangen og tre tap på slutten slukket håpet om en topp-plassering. Christian Grundekjøn sanket poeng jevnt og trutt og endte på 4.5 poeng, 50% score og gjorde det kanskje litt under det vi kan forvente av Christian på sitt beste – han har tross alt gjort fine fremsteg innen sjakken de siste årene. Men alle våre kan ikke lykkes hver gang og denne gangen var det Mads som skinte sterkest under det åpne NM.

Torbjørn Valvåg ser seg ut en godbit blant alle bøkene og filmene – Pawn Sacrifies om Bobby Fischer
Foto: Anniken Vestby

Om vi ser bort fra Torbjørn Valvåg da. Han var med i den sterke B-gruppen som hadde en rekke spillere med over 1800 i langsjakkrating og som følgelig visste å slå godt fra seg. Men det gjorde 10 år gamle Torbjørn også! Han smelte like godt til fra start med 4 av 5 mulige – noe som er oppsiktsvekkende da dette var en «voksen-NM»! På slutten måtte han mye sterk motstand, men allikevel høstet han 1.5 poeng i de fire siste rundene – noe som holdt til en finfin 27. plass totalt blant 112 deltakere. Gratulerer Torbjørn både med sjakk-film om Bobby Fischer i premie, og med fin innsats! Fredrik Grundekjøn, Christians bror med bopel i Fredrikstad, spiller også for Tromsø og tok med seg 6 poeng en sterk plassering. Vi la også merke til at Mathias Lind Schouten tok flotte 4 av 6 mulige i starten av B-klassen bare for å møte sterk motstand og ikke få det helt til mot slutten. Uansett er det mye fin læring i å spille et slikt NM og det meldes om en fin tur og alle Tromsøspillerne skal delta i NM i hurtigsjakk lørdag og søndag – så vi gleder oss til mer NM-sjakk og nye gode resultater!

 Mathias Lind Schouten har noe på gang og startet med finfine 4/6 mulige før det ble tøft
Foto: Anniken Vestby

Du finner fulle resultatlister fra Det åpne NM i lynsjakk hos Turneringsservice

Her finner dere de offisielle hjemmesidene for mesterskapene

Se også Sjakk Tromsø ved Anniken Vestby på Facebook for flere fine bilder!

Tromsø Sjakklubb på Facebook