Vinjar og Håvard kjempet heroisk om seieren i mandagssjakken

Vinjar Hammari gikk helt til topps med 5 av 6 mulige i mandagens hurtigsjakk

Kjempeturnering på mandag med fin deltakere

Det var en kald høstkveld i Tromsø da det ble arrangert en fin liten hurtigsjakkturnering for nordnorske spillere på Lichess. Turneringen sto i ungdommens tegn, det var spillere som Vinjar, Håvard, Evsuld og Sivert jeg la merke til – ingen av dem har fylt 16 år og yngstemann, Evsuld er bare 10 år gammel. I kamp mot disse staute, unge spillerne hadde vi mesterspillere som Martin Halsvik Larsen og Kjell Aanes i feltet – de hevdet seg, men overbeviste likevel ikke. Friske pust som Inge Simonsen og Vegard Andreassen kjempet også om Topp-10 plasser og sammen med Ulf Rokkan fra Hamsuns rike og Sebastian Asan fra Skjervøy utgjorde disse spillerne Topp-10 i turneringen vår mandag. Totalt deltok det 16 spillere i denne turneringen.

Vinjar Hammari snek seg inn på 1. plass

15 år gamle Vinjar Hammari er en stigende stjerne på sjakkhimmelen i Nord-Norge. Han blir stadig bedre, trener med Kjetil A. Lie og hans akademi og har fått mange privattimer av sterke André Nielsen. Vinjar er en spennende angrepsspiller som er både dynamisk og kreativ i spillestilen. I denne turneringen slo han Ulf Rokkan i første runde, men ikke uten å gi Rokkan et gyllent gullegg underveis. Det tok ikke svart imot og da var det grei skuring. I andre runde ble det en franskmann på Vinjar som spilte svart mot Martin Halsvik Larsen. Vinjar vant også dette partiet etter svakt åpningsspill fra hvit der Halsvik likevel kom inn i partiet igjen, men der han altså tapte likevel. Mot Evsuld i tredje runde fikk Vinjar en svak åpning i Cambridge Springs der han tapte en bonde uten å få kompensasjon. Evsuld ble så tidvis spilt ned og da han bukket stygt var partiet snart over – seier til Vinjar i et rufsete oppgjør. I fjerde runde ble så Vinjar utspilt av Håvard Eriksen Bech som vant en velfortjent seier i dette oppgjøret med hvit. I femte runde sto Kjell Aanes på menyen og Vinjar skulle være tøff og kombinere da han la inn et slag på c6 – som var en ren dronningbukk! Utrolig nok så ikke taktikeren Kjell i forfjamselsen at springeren som skulle sjakke på e7 og ta igjen på c6 – var budet etter dronningslaget på c6. Dermed ville hvit tapt dronningen og partiet om svart slo den. Dette skjedde ikke, og Vinjar gikk atter en gang ut av partiet med seieren i lomma. Sivert Schanche Tørfoss var det friskeste og mest overraskende pustet i denne turneringen der han tok en flott 6. plass. 11-åringen spilte forbilledlig i 20 trekk og sto bonde over da han bukket alt vek i løpet av noen få trekk. Shit happens og dermed sto Vinjar igjen som vinner med 5 av 6 mulige!

Vinjar Hammari sin statistikk

Håvard Eriksen Bech med sterk turnering og 2. plass

Håvard startet turneringen med en WO-remis før han tok en god og kontrollert seier over Inge Simonsen fra Tromsø med svarte brikker i en dansk gambit i andre runde. I tredje runde slo han Øyvind Jakobsen fra Skjervøy med hvite brikker i et varierende parti der begge fort kunne vunnet. I fjerde runde vant Håvard igjen kontrollert og fortjent i en komplisert oppgjør mot Vinjar Hammari. I femte runde ble det remis mot Martin Halsvik Larsen etter en nordisk gambit der Håvard lenge spilte bra og han hadde da også en klart vunnet stilling som ble skuslet bort. I siste runde slo Håvard til med svarte brikker mot Evsuld og vant et flott parti vi skal se i dag. Håvard ville dermed vært en veldig verdig vinner – han hadde høyest TPR i turneringen med hele 2510 mot 2434, han vant innbyrdes oppgjør og han tok like mange poeng som vinneren etter mindre rufsete spill. Allikevel har Caissa nesten alltid en finger med i spillet – og Håvard fridde nok ikke til sjakkgudinnenes vekslende humør da han kom en runde for sent til turneringsstart og fikk WO-remis.

Håvard Eriksen Bech sin statistikk

Martin Halsvik Larsen var ikke helt på hugget

Martin er en viktig person for sjakken i Vesterålen generelt og på Sortland spesielt. Han er arrangør sammen med Håkon Natvig av Blåbyen Open som spilles til helga og han der dessuten en sterk sjakkspiller som har vært over 2550 på Lichess og som har mesterstyrke i sjakk. I denne turneringen ble det for halvhjertet spill. Martin fikk ikke opp de rike angrepsstillingene som det ofte lukter svidd av, og han tapte fortjent 1.5 av 2 i oppgjørene mot ungdommen. I 1. runde vant han dog kontrollert, og også i oppgjørene mot Ulf Rokkan, Inge Simonsen og Vegard Andreassen satt Martin i førersetet og hadde stor kontroll. Kanskje litt smårufsete mot Vegard, men OK partier. Martin er likevel bedre i lynsjakk enn i hurtigsjakk og han liker nok både rytmen og tempoet bedre i lyn. Det skal ellers bli spennende å se Blåbyens fremste sjakkspiller i aksjon til helga – og vi krysser fingre for en vellykket turnering.

Martin Halsvik Larsen sin statistikk

Dom andra – små og store stjerner viser seg frem

Sivert imponerer – han ville vært enda bedre om han var like rå som de andre unge på lyn- og taktikkfronten – men hver han sin smak og tilnærming. Sivert tilnærming er at sjakk skal være gøy, han skal ha mye tid til alle sine andre aktiviteter og han er en sunn gutt i en aktiv kropp. Bra! Sjakk har han fått inn med morsmelka i TSKU og han har fullført alle de 12 kurstrinnene som er utarbeidet! Sivert spiller sunn posisjonell sjakk og han spilte bra partier mot både Kjell Aanes der han vant, Vegard Andreassen der det ble remis og mot Erlend Teigen Karlsen der det også ble remis. Flott turnering på 12 år gamle Sivert som tok en TPR på 2123 med 3 av 6 mulige. Evsuld kom et halvpoeng foran Sivert, men spilte mer rufsete i denne turneringen. Ellers la vi merke til at Inge Simonsen forfrisket med en Topp-10 plassering og 50% score med en 2000-prestasjon, mens Ulf Rokkan tok 50% og en flott 1900+ prestasjon fra mannen i Hamsuns Hamarøy. Sebastian Asan fra Skjervøy må også nevnes. I Tromsøsjakken spilte Sebastian et heroisk forsvar mot Sivert Schanche Tørfoss og holdt remis, i vår turnering spilte han hjem en flott Topp-10 plassering. Bra asså, Asan!

Sivert Schanche Tørfoss var sammen med Håvard Eriksen Bech de som imponerte meg mest sjakklig