Gunnar Lunds vei til IM-napp under Norgesmesterskapet i sjakk

Gunnar Lund imponerte stort under årets Norgesmesterskap og forteller i denne artikkelen om veien til IM-nappet sitt
Foto: Anniken Vestby

 

FM Gunnar Lund gjorde et fabelfenomenalt godt mesterskap under årets NM og tok IM-napp der han blant annet slo GM Rune Djurhuus. Vi gir Gunnar ordet og takker for hans omfattende artikkel!

 

Mitt IM-napp under årets Norgesmesterskap
Av Gunnar Lund

Fikk plass i grevens tid

To dager før NM skulle spilles fikk jeg beskjed om at jeg fikk reserveplassen i eliteklassen. Eliteklassen er den øverste klassen i NM og her spiller kremen av den norske sjakkeliten, den gir derfor unge spillere som meg sjansen til bryne seg mot Norges beste sjakkspillere. Uten noen forhåpninger til å gjøre det bra i NM pakket jeg baggen og bestilte flybillettene.

De fleste sjakkspillere i dag har ikke spilt brettsjakk på mer enn et år, inkludert meg selv. Siden jeg følte at jeg ikke hadde trent noe seriøst med sjakken var målet mitt å ikke gå ned i rating. Sjakkbrikkene hadde likevel ikke ligget og samlet støv. Jeg og Benjamin Arvola har hatt et fint samarbeid der vi har trent to timer hver uke og spilt noen langsjakkpartier i helgene. Jeg vet ikke om dette var det som ga uttelling i NM, men om jeg ikke gir Benjamin MINST 20 % av æren blir han nokså misfornøyd.

 

Runde 1: Tap med hvite brikker mot GM Benjamin Arvola Notkevich

Den første runden ble jeg satt opp mot stormester og lagkamerat Benjamin Arvola. Benjamin er kjent for å være en taktisk begavet spiller. Jeg bestemte meg derfor for å spille en Lb5+ Sicilianer mot Benjamin, noe som er litt roligere enn en åpen sicilianer. Jeg ble litt overrasket da Benjamin svarte med Ld7 istedenfor Sbd7. Etter 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.Lb5+Ld7 4. Lxd7 Dxd7 har jeg muligheten til å spille 5.c4 og få en Maroczy struktur. Jeg regnet med at Benjamin hadde mer kontroll på åpningsteorien, så jeg bestemte meg heller for å spille 5. 0-0 og ta sentrum med c2-c3 og d2-d4. Etter åpningsfasen fikk jeg en typisk liten hvit fordel, men etter kreativt spill av Benjamin fikk svart initiativet. I en objektiv lik stilling spilte Benjamin godt og presset meg på tiden, før jeg bukket kraftig og resultatet ble 0-1 til svart.

 

Gunnar Lund startet med tap i 1. runde mot Arvola Notkevich, men tok seg raskt inn med tellende resultater i 4 strake partier
Foto: Anniken Vestby

 

 

Runde 2: Seier med svarte brikker mot Arnt Esbensen

I den andre runden fikk jeg svart mot Arnt Esbensen. Arnt var den nest laveste rangerte spilleren i eliteklassen, så jeg var derfor sulten på en svartseier. Jeg fikk inn en fin åpning der jeg fort utlignet med svart og etter hvert fikk et lite initiativ. I midtspillet begynte jeg å ekspandere på kongfløyen, men etter noe upresist spill lot jeg hvit bytte dame og da var kongefløybøndene plutselig en svakhet, istedenfor en styrke. Hvit spilte godt, og ved trekk 30 var jeg ute i hardt vær. Etter å ha flyttet den samme løperen frem og tilbake i 5 trekk på rad nådde jeg endelig trekk 40. Nå var det verste over, og da jeg fikk satt løperen min på a6-f1 diagonalen, begynte solen å skinne. Da tårnet og løperen så begynte å koordinere, kollapset hvits stilling. 0-1

 

Runde 3: Remis med hvite brikker mot Simen Agdestein

Den tredje runden fikk jeg bryne meg mot en av de norske sjakkveteranene, Simen Agdestein. Simen er kjent for sin hollandsk, det kan nevnes at Magnus selv har fått inspirasjon fra Simen sine hollandske partier. Jeg bestemte meg derfor for å spille det uortodokse trekket 2.Lf4 mot 1.d4 …f5. Simen hadde aldri sett denne Hollandsk-London kombinasjonen, så allerede etter trekk to var han i tenkeboksen. Simen prøvde å være ambisiøs i åpningen ved å ta sentrum, men etter et noe presist spill klarte jeg å få en liten fordel ved trekk 17. Tidssituasjonen ved trekk 19 var at jeg hadde 30 min og Simen 15 min. Simen bestemte seg derfor for å tilby remis. Siden stillingen var noe dynamisk, etter at begge hadde rokert hver sin vei, var det gunstig å ta denne remisen for fortsatt å ha gode nappsjanser.

 

Remisen mot begge NM-grossistene – GM Agdestein og GM Østenstad – var sterkt
Foto: Anniken Vestby

 

Runde 4: Remis med svarte brikker mot GM Berge Østenstad

Partiet i runde fire ble et parti jeg aldri kommer til å glemme. Jeg hadde de svarte brikkene mot NM-grossisten Berge Østenstad. Berge spilte en engelsk med hvit og jeg svarte med min favorittrekk, 1…e5. Stillingstypen som oppstod var en lukket Sicilianer med motsatte farger. Etter litt passivt spill fikk jeg utlignet med svart – og vel så det. Ved trekk 19 spilte jeg min første posisjonelle feil og Østenstad gjorde det stormestre gjør best: utnytter motstanderens feiltrekk. Østenstad så seg aldri tilbake og fikk senere plukket opp en bonde med en fullstendig knusende stilling. Ved trekk 40 var stillingen fullstendig tapt, men sjakkguden Caissa belønner ofte de som kjemper til den bitre slutt. Selv om stillingen var +8 og til og med +11 (noe som tilsvarer to bønder og en dame over) prøvde jeg mitt beste på og alltid finne på nye ressurser som kunne forlenge det uunngåelige tapet. Med nebb og klør klarte jeg på mirakuløst vis å overleve til et springersluttspill.

Springersluttspillet var ganske tapt, men nå var feilmarginene i det minste mindre for Østenstad. Jeg vet ikke om han var overrasket over at jeg ikke hadde blitt matt for ti trekk siden, eller at jeg ikke ga opp tidligere – men noe var det som skurret. For plutselig etter b5 i trekk 60 hadde jeg stått opp fra de døde. Etter en liten kombinasjon klarte jeg å ta de to siste bøndene slik at hvit ikke hadde tilstrekkelig med materiell for å kunne matte.

 

Runde 5: Seier med hvite brikker mot IM Sebastian Mihajlov

I runde fem kom jeg til partiet med en liten boost fra gårsdagens kampremis. Jeg hadde de hvite brikkene mot IM Mihajlov. Jeg fikk ikke forberedt meg til partiet, derfor valgte jeg heller å spille min «pet opening» 1.b3. Det virket som Mihajlov var noe provosert av åpningsvalget, og spilte derfor 1.a5!?. Dette ble derfor en veldig ny og uvanlig stilling. Etter hele to trekk nådde vi faktisk en stilling som aldri hadde spilt før. Selv om en sjakkstilling er uvanlig, gjelder hovedprinsippene. Ved å ta sentrum og utvikle brikkene fikk jeg en klar fordel etter åpningen. Mihajlov prøvde så å være ambisiøs i sentrum, men hvits brikker var klart bedre koordinert. Når spenningen i sentrum ble avklart, var det åpenbart at jeg hadde et vunnet angrep. Etter noen pene kombinasjoner og et dameoffer klarte jeg å vinne èn dame for et tårn og èn løper. 1-0.

 

Her er seieren mot Mihajlov med hvite brikker:

 

IM Sebastian Mihajlov med svarte brikker mot Gunnar Lund – et flott parti av unge Lund
Foto: Anniken Vestby

 

Runde 6: Tap med hvite brikker mot GM Frode Urkedal

I runde seks fikk jeg hard motstand i form av hvite brikker mot Frode Urkedal. Jeg spilte mitt kjære Londonsystem, men Urkedal var klart bedre forberedt og etter åpningen hadde jeg klart å gi fra meg hvitfordelen og løperparet. Urkedal spilte sterkt og solid. Ved trekk 20 trudde jeg at jeg kunne snu partiet ved å starte et kongeangrep med Sh2. Det viste seg at angrepet ikke funket i det hele tatt og stillinga mi kollapset like etter. 0-1.

 

Runde 7: Seier med svarte brikker mot FM Andreas Tryggestad

I runde 7 fikk jeg de svarte brikkene mot jevnaldrende Andreas Tryggestad. Før partiet var jeg fast bestemt på at jeg skulle vinne slik at jeg kunne ha sjanser for å ta et IM-napp. Andreas bruker å spille 1.e4 og 1.d4, og jeg hadde planlagt å møte begge trekkene med 1…e6. Selv om jeg ikke er en franskspiller, følte jeg at stillingene som kunne oppstå i partiet kunne gi sjanser til å spille på seier. Jeg utlignet kjapt med svart og fikk en stilling der jeg hadde en AIQP (Advanced Isolated Queen Pawn). Dette var altså en drømmestart på partiet. Videre fikk jeg lov til å etablere en dobling av tårnene i e-linjen, og som en konsekvens av dette fikk svart en fullstendig dominerende stilling i sentrum. Ja, faktisk en vunnet stilling – og i trekk 23 kunne jeg ha avgjort partiet ved å vinne en offiser. Motstanderen min hadde bare et par minutter igjen ved trekk 20, så det kan hende at jeg ble for fokusert på tiden hans. Noen trekk senere gjorde jeg en stygg posisjonell bukk og motstanderen min var tilbake i partiet igjen. Han så seg aldri tilbake, og med medvinden i ryggen av at han hadde nådd trekk 40, valset han over stillingen min. Men når han ikke klarte å finne en god vei inn i stillingen jeg hadde, klarte jeg å utligne for dandre gangen i partiet. Selv om stillingen nå var objektivt sett remis, så måtte jeg prøve å finne en eller annen måte å spille på seier på – og det klarte jeg! Med få minutter igjen på klokken klarte jeg å finne en veldig vakker kombinasjon som ga meg et vunnet tårnsluttspill. 0-1.

 

Gunnar lå godt an til IM-napp i turneringen etter syv runder
Arkivfoto: Anniken Vestby

 

Runde 8: Seier med hvite brikker mot GM Rune Djurhuus

Før denne runden hadde jeg snakket med Tromsø Sjakklubbs skribent Sven og Hans Olav Lahlum om hvor mange poeng jeg trengte for å ta IM-nappet. Konklusjonen ble at hvis jeg vant i dag ville jeg mest sannsynlig ha IM-nappet i lomma. Jeg fikk hvit mot veteranen GM Rune Djurhuus. Vi spilte en veldig teoretisk Rossolimo Sicilianer (Lb5). Rune prøvde å starte et kongeangrep ved å flytte bøndene foran sin egen konge. Det viste seg at det var alt for tidlig. Jeg spilte rolig og økte presset i sentrum. Bøndene som først så farlig ut var plutselig ikke noe annet enn svakheter. Hvit fikk en overveldende fordel i sentrum og etter en liten kombinasjon klarte jeg å vinne en kvalitet og dermed partiet. Djurhuus spilte noen trekk til, men hvits materielle fordel var for stor og jeg klarte å dra inn seieren. Etter seieren var IM-nappet i boks og jeg hadde en fin plassering før siste runde.

Her er seieren mot Djurhuus med hvite brikker:

 

Runde 9: Tap med svarte brikker mot IM Frode Elsness

I den siste runden møtte jeg IM Frode Elsness med de svarte brikkene, ingen lett match altså. Siden IM-nappet allerede var sikret spilte jeg med senkete skuldre. Elsness spilte 1.d4 og jeg svarte med en sidevariant i Vienna-varianten. Frode viste seg å være mye sterkere i stillingen som oppsto, og vant fortjent.

 

Veien videre:

Når jeg ser tilbake på turneringen har jeg ikke noe annet en gode minner. Nå er planen å spille turneringen Split Open 2021 i Kroatia. Deretter håper jeg få spilt så mange turneringen i Nord-Norge som jeg klarer før jeg begynner i luftforsvaret i Stavanger.

 

Gunnar Lund tok sitt første IM-napp under mesterskapet på forbilledlig vis
Foto: Anniken Vestby

 

Aktuelle lenker fra årets Norgesmesterskap:

 

Bilder av Anniken Vestby: