Arvola og Vestby-Ellingsen leder når NNM er halvspilt

4. juni 2017
By

Endre Machlik fikk sjanser mot Benjamin Arvola – men grep den ikke
Foto: Anniken Vestby

Følg NNM med LIVE-løsning 1     |     Følg NNM med Live-løsning 2

Så er dag to over av NNM 2017 og vi har fått mange nye svar. Tre av de seks rundene er dermed spilt og det er to spillere som har pekt seg ut som hete mesterskapskandidater og når vi ser at den ene av dem er sterke Benjamin Arvola – som sitter med full pott – så har han nok alle sjanser til å ta sin andre NNM-tittel. Kadettnorgesmester 2016 – Mads Vestby-Ellingsen har dog en reell mulighet til å være inne i racet, og særlig om han kommer til poeng i fjerde runde mot Arvola som svart. Det er ikke umulig for Benjamin Arvola har vist noen svakhetstegn i åpningsspillet så langt. Både mot Rølvåg i første runde og mot Endre Machlik i tredje runde fikk han problemer etter åpninga – og mot Rølvåg fortsatte det som kjent i utforbakke helt til stillingen var tapt og Benjamin måtte stå opp igjen fra de døde. Det skjer nok ikke en gang til mot Mads – som vet å spikre kistelokket godt på når han først får inn en knockout. Så vi har et parti å se frem til på søndags morgen – det er partiet Arvola mot Vestby-Ellingsen!

 

Benjamin Arvola og Trond Romsdal spilte et interessant parti i fransk i andre runde
Foto: Anniken Vestby

Benjamin Arvola startet lørdagen med et hvitparti mot Trond Romsdal, som klok av skade mot taktiske spillere i Najdorf, valgte sitt kjære franske forsvar – som han har høstet mange fine seire opp gjennom årene med. Benjamin gjorde som Karpov gjorde det mot Korchnoi i VM-matchen deres i 1978 – han valgte Tarrasch-varianten med 3.Sd2!?. Roms gjorde da som Korchnoi yndet å gjøre – han spilte den åpne varianten med 3.c5! Romsdal fikk etter hvert det som han ville i åpningen – han fikk byttet dronninger og kom over i en stilling der svart sto helt OK. Allikevel var det spill igjen i stillingen både til svart og til hvit helt til svart spilte det unaturlige 18…Sa7?! – som bytter to sett med lette offiserer – slik at hvit vinner den strategiske kampen over brettet. Svarts taktiske poeng i varianten var nok å spille 21…Tc4(!) for å snappe a-bonden, og bytte denne mot den isolerte d-bonden, men når han i stedet falt for å spille 21…Sb6? og ble grådig – så kom det et taktisk slag motsatt vei med det sterke 22.Sf5!. Det truet stygge ting på e7 og mer til og hvit tok over. Etter det ble det spill mot ett mål – Romsdal sitt. Arvola spilte i fortsettelsen et flott sjakkparti og da tidskontrollen var over ved trekk 40 kunne Romsdal trygt signere protokollen for tap – 1-0.

 

Benjamin Arvola innfrir favorittstempelet og tidvis imponerer han også
Foto: Anniken Vestby

Brødrene Jon og Endre tok av silkehanskene og gikk opp mot hverandre med kamphansker på. Det startet som en Panov-variant der svart ikke hadde sett 80-tallstrekket 8.b4?! som skal ha den haken at 8…Se4! er helt OK for svart. Dette fant ikke Endre over brettet og i stedet spilte han det ene overoptimistiske trekket, etter det andre – ved å ta på b4 med springeren sin fulgt av 9…Da5?? og dermed sto han til tap etter kun 10 trekk!? Problemet for Jon var at det var så mye materiell han fikk til slutt – at han ble grådig og ikke ga noe tilbake for å få egen konge i sikkerhet. Dermed stod brettet i brann, og på ekte romantisk vis gikk alle de fire hjørnetårnene tapt på utgangsfeltene sine under spillets gang.

 

I stillingen under er hvit masse materiell over og svart står i sjakk – men hvit tapte!

 Tre av tårnene har falt – snart faller tårnet på h1 også!?

På et tidspunkt var Jon et helt tårn og en bonde over – og ved å rokere kunne han gitt tilbake en offiser og stått gulle godt med kongen i sikkerhet og materiell over. I stedet spilte han for materialistisk og da 22.g3?? kom opp på brettet hadde svart sjansen til å vinne på direkten med 22…Lh3+! fulgt av 23…Sxf2! som var fullstendig drepende. Men Endre så ikke dette, og partiet fortsatte. Allikevel må en beundre Endre for motet han utviste i dette partiet da han styrte unna en evigsjakk situasjon – gikk inn i et sluttspill med offiser under for et par bønder og så vant det. Et ellevilt parti, men resultatet var ikke overraskende da yngstemann har blitt bestemann i familien Machlik.

 

Jon Machlik og bror Endre spilte et parti i den romantiske ånden under NNM
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen hadde en meget sterk dag på lørdagen der han først nedla Torben Sørås etter mye fint spill, men med noen stygge glipper i tidsnøden, som burde koster han et halvpoeng. Han slapp med skrekken etter at de skjebnesvangre 39. og 40. trekkene ikke var de beste. Både Mads og Torben spiller fransk med svart og derfor var det ikke uventet at det ble en franskduell. Mads kom meget godt ut i en åpen fransk, med 3…dxe4, og Mads trommet opp et farlig angrep som ble vinnende da han kom inn i h-linja ved trekk 34, men da begynte Torben å forsvare seg med nebb og klør og i tidsnøden kunne alt skjer. Allikevel kom Mads ut på topp etter at tidsnøden var over og Torben tapte på både tid og stilling i trekk 46. Mads imponerer stort under NNM 2017!

 

Mads Vestby-Ellingsen sitter på en perfekt score etter tre runder
Foto: Anniken Vestby

Benjamin fortsatte i runde 3 med å vinne etter at han nok en gang var i hardt vær mot Endre Machlik etter åpningsspillet der Endre fant et flott 15.Sd2! som gjorde susen fordi 15…Dxd2 16.Sc3! fanger dronningen inne.

Endre Machlik vs. Benjamin Arvola, NNM 2017:


15…Dxd2? 16.Sc3! fanges dronningen inne!

 

Etter dette hadde Endre stor fordel som hvit – men Arvola sitt haukeblikk er alltid ute etter kombinatoriske muligheter og de fikk han med 16…Lxh2+! fulgt av 17…Dh5 og hvit må spille nøyaktig for å opprettholde fordelen. Det gjorde ikke Endre og Benjamin vant nok en viktig svartseier etter å ha stått dårligst. Endre har likevel 2/3 og er absolutt med i kampen om gullet. Det samme er Mikael Rølvåg, Torben Sørås og Trond Romsdal som alle har 2/3. Mikael og Trond har kun tapt mot Arvola og begge har vist mye god sjakk så langt. Trond nedkjempet Jon Machlik i tredje runde, mens Mikael vant mot Pål Røyset og Harald Mikalsen på lørdagen og det er gledelig å se Mikael i et kompromissløst humør der han ikke spiller remiser. Søndag morgen er det Arvola som har hvit mot Vestby-Ellingsen, Sørås har hvit mot Rølvåg og Romsdal har hvit Endre Machlik på de tre øverste brettene. Det er disse 6 som mesterskapstittelen vil stå mellom.

 

Gunnar Lund har lagt seg i tet i Gruppe 1 sammen med Kristian Schmidt
Foto: Anniken Vestby

I Gruppe 1 har unge Gunnar Lund som ventet en høy plassering og med 3/3 leder han sammen med Kristian H Schmidt fra Tromsø. Disse to har skilt seg ut med sin perfekte score, og på 2/3 finner vi Mathias Lind Schouten, Pål Norvoll, Torbjørn Valvåg, Ødøn Toth Engegård, Vladimir Merzliakov og Nils-Jakob Schjelderup. I denne gruppen har det allerede skjedd store ting da et par av forhåndsfavorittene kun har ett poeng. Jeg tenker på Johan Pettersen og Rune Vik Hansen som begge nå har en lang og kronglete vei oppover om de vil hevde seg. Det er verdt å merke seg at de to 11-åringene Mathias Lind Schouten og Torbjørn Valvåg slår godt i fra seg i denne gruppen – men her skal det enda renne mye vann i havet før en vinner er kåret.

 

Simon Steinnes er beste Tromsøspiller i Gruppe 2 så langt
Foto: Anniken Vestby

I Gruppe 2 leder Ronny S Melå fra Harstad med 3/3. Et for meg fullstendig ubeskrevet blad og uten elorating. Likevel har han full pott og ligger halvpoenget bak kjente travere i det nordnorske sjakkmiljøet som Håkon Tonulltre Natvig, Steinar Arild og Vladimir Shabalin som alle tre har 2.5 poeng. Simon Steinnes og Morten Johnsen er beste Tromsøspillere i denne gruppen – begge har 2 av 3 mulige. Gruppen er den største under NNM med sine 24 deltakere.

 

Steinar Arild fra Alta har spilt mye sjakk i sitt liv – nå på pinsesjakk i Tromsø
Foto: Anniken Vestby

I Juniorgruppen leder Vidar Jr Bjørnås som har fullt hus med 4/4 mulige! Bak Arendalspilleren følger tre av TSKU sine talentfulle spillere, nemlig Bjørn Brekke, Nikolai Olsen Wernberg og Birk Vollstad. Det deltar 12 spillere i denne gruppen og her kåres det blant annet en nordnorsk juniormester. Vi har altså mye god sjakk å glede oss til når halve turneringa er over. Halve turneringa gjenstår nemlig og det er den beste halvdelen der de beste møter de beste og der dramatikken er størst. Følg med!

 

I Juniorturneringa er det hard kamp
Foto: Anniken Vestby

 


Anniken Vestby sine flott bilder finner dere på SjakkTromsø på Facebook
Foto: TSK-webben 2017

Se resultater for alle klasser i Turneringsservice og hold deg orientert!

Følg LIVE-sendingene med overførte partier fra Mesterskapsklassen

Se flott bilder fra Anniken Vestby på Facebook hos SjakkTromsø

Tromsø Sjakklubb på Facebook