Benjamin Arvola har festet grepet før siste runde av NNM 2017

Benjamin Arvola har begge hender på rattet under NNM og kan avgjøre selv

Følg NNM med LIVE-løsning 1     |     Følg NNM med Live-løsning 2

Da gjenstår det kun en eneste runde av NNM 2017 og da sitter vi igjen med kun en vinner – den nordnorske mesteren 2017! Benjamin Arvola har koblet grepet etter at han har fått relativt godt betalt under NNM – noe gode spillere skal få. Han kjemper nemlig med nebb og klør når han står dårlig, er praktisk sterk i beslutningene og selv om han har fått opp flere til dels svært tvilsomme stillinger og sågar tapte stillinger – og da tenker jeg på partiene mot Mikael Rølvåg, Endre Machlik og Mads Vestby Ellingsen – så blir det poeng inn på kontoen hans allikevel. Benjamin leder NNM alene før siste runde.

Benjamin spilte i 4. runde søndags morgen mot Mads Vestby-Ellingsen i et episk kampparti som varte og rakk i hele 6 timer og spillet gikk tidlig Mads sin vei. De to kamphanene spilte i totalt 76 trekk og begge kjempet med nebb og klør. Mads spilte en sprek gambit med 6…b5 i Nimzoindisk, som postsjakk-verdensmester Jacob Estrin spilte i Sovjetmesterskapet helt tilbake i 1951. Han fikk tidlig opp fint spill og etter skarpt offerspill slo han igjennom på kongefløya og vant materiell. Han endte så opp i et dobbelt tårnsluttspill som var vunnet ved korrekt spill – men hvem spiller perfekt når de har sittet å dampet over brettet i en fullt spillelokale i 5 timer!?

Benjamin mot Mads ble et eventyr av et parti – hard kamp med Mads i førersetet!

Det var altså et sterkt parti av Mads som trolig kunne vunnet underveis i et dobbelt tårnsluttspill med to merbønder. Det ble et høydramatisk parti og 24 år gamle Benjamin hang altså i tauene til Kadettmester Mads Vestby-Ellingsen på bare 14 år. Det endte likevel med poengdeling etter at Benjamin kjempet på og ikke ga noe ved dørene.

Mads kjempet heroisk i to tårnsluttspill i dag og fikk til slutt betalt med remis mot Benjamin og Roms

Benjamin kjørte på i 5. runde søndag kveld mot Martin Halvik Larsen som svart i en Caro Kann. Det ble et flott svartparti og han vant i stor stil og med fin teknikk et sluttspill der han fikk en herlig hvitfelts-kontroll. Dermed har Benjamin 4.5 av 5 mulige når en runde gjenstår av NNM 2017 og storfavoritten er i rute. Han leder med et halvpoeng på Vestby-Ellingsen som på sin side kjempet i motbakke mot Trond Romsdal i nok et maraton-sluttspill. Roms fikk nemlig en drømmestart på partiet i en Grünfeld der han vant d4-bonden – og spilte resten av partiet med bonde over. I sluttspillet kjempet Mads som en løve, med få sekunder igjen på klokka, så holdt han likevel sluttspillet på en mesterlig måte etter 12 timers sjakk i løpet av søndagen! Han fikk opp det kjente tredjeradsforsvaret, så seg aldri tilbake og berget remisen – mesterlig. Mads har dermed los på Benjamin og ligger kun halvpoenget etter.

Mads spilte til slutt opp tredjeradsforsvaret mot læremester i sluttspill, Trond Romsdal

I siste runde skal det avgjøres og der møter Benjamin Arvola den 7-dobbelte nordnorske mester Pål Røyset med hvit, mens Mads møter Mikael Rølvåg som svart. La oss krysse fingre for en spennende sluttrunde. Benjamin har altså 4.5 av 5, Mads har 4.0 av 5 mens Rølvåg og Pål begge har 3.5 poeng. Trond Romsdal har 3 poeng og disse spillerne vil gjøre opp om medaljeplassene søndag. Roms spilte en saklig hvitremis mot Endre Machlik i runde 4, mens Pål i 5. runde kjørte over forsvaret til Torben Sørås i en fransk duell der Pål knuste Narvikingen fullstendig i angrep. Det var kanskje betalingen Torben måtte ut med som svart etter å ha brent et hvitparti mot vennen sin Mikael Rølvåg på LIVE-brettet i fjerde runde. Slike kompisremiser i et NNM på LIVE-brett er uhørt og Caissa er ikke nådig mot spillere med en slik innstilling 😉

Publikum på nett syntes lite om at Rølvåg tok en kompisremis søndag – men han vant neste runde…

Mikael Rølvåg spilte forøvrig et flott parti med svart i 5. runde mot Endre Machlik etter at juniornorgesmesteren ikke var helt på hugget i denne runden. Martin Halvik Larsen har også klart seg bra i mestergruppen og med 50% score ligger Sortlandspilleren sammen med Endre Machlik og Torben Sørås i ingenmannsland med 50% score. Andre Nielsen har skuffet – og med tre tap ligger den lovende Altaspilleren på 2 av 5 mulige. Vi legger ellers merke til at Jan S. Berglund er helt ute av form – noe følgende ville bukkeritt mot Andre Nielsen tydelig viser:

Hvit trekker og vinner:

Jan S. Berglund vs. Andre Nielsen, NNM 2017:

16. Lxh7+! Kxh7 17. Sg5+ Kh6
– Helt nødvendig, men her er kongen dødsdømt på sikt.
18. dxc5 Da5? 19. De3?
Etter det enkle: 19. De4! med mattrussel på h7 vinner hvit direkte. F.eks.: 19… g6 20. Df4! Kg7
21. h5 med vinnende angrep.

Det fulgte i stedet 19.De3? Dxa2! 20. c3 Da1+ 21. Kc2 Da4+
… og etter mye om og men vant svart dette elleville oppgjøret.
0-1

Se hele partiet med Stockfishanalyser

For et væromslag for senioren i klubben vår, Jan S.

Se resultater for alle klasser i Turneringsservice og hold deg orientert!

Følg LIVE-sendingene med overførte partier fra Mesterskapsklassen

Se flott bilder fra Anniken Vestby på Facebook hos SjakkTromsø

To av lederne i Gruppe 1 – Kristian og Gunnar i hard kamp der Gunnar vant

I Gruppe 1 imponerer de unge fortsatt og Gunnar Lund leder nå gruppen sammen med Kristian Schmidt, Mathias Lind Schouten og Ødon fra Harstad. Mathias er 11 år gammel og han slo Gunnar Lund på flott vis med kombinatorisk angrepsspill i midtspillet. Vi tar en titt på en offerkavalkade:

Gunnar Lund vs. Mathias Lind Schouten, NNM 2017:

31… Lxd5+! 32. cxd5 Sxd5 33. Db2 Sxf4+ 34. Kf1 Sxe2 35. Sxe2 Th1+ 36. Sg1 Da6+ og svart vant.

… svart fortsatte altså med å vinne stillingen, som er vunnet, men som hvit kunne berget til remis i sluttspillet om han hadde spilt korrekt etter noen tabber fra svart. Allikevel spilte Mathias et imponerende parti og han kjemper om gullet i gruppe 1 og om opprykk til Mesterklassen. Sterkt!

De to knallsterke 11 åringene fra Tromsø: Torbjørn og Mathias spilte mot hverandre og Mathias vant

Gunnar Lund, Kristian H Schmidt, Mathias Lind Schouten og Ødøn Toth Engegård har alle 4 poeng hver i gruppe 1 og medaljene vil nok stå mellom disse da det er et helt poeng ned til neste gruppe på 3 poeng.

I Gruppe 2 Sortlands Vladimir Shabalin og Altas Steinar Arild innhentet ledermannen fra Harstad, Ronny S Melå, etter at sistnevnte spilte to remiser på søndag. Dermed leder disse tre klassen med 4 av 5 mulige før siste runde. Det blir kamp i denne klassen også. På en firedelt fjerdeplass ligger Håkon Tonulltre Natvig, Pål Egil Knutsen, Vidar Bjørnås og Simon Steinnes med 3.5 – her er det altså jevnt og sisterunden vil avgjøre alt.

Denne kvartetten ligger høyt oppe i klasse 2 der det er meget jevnt

Karl Johan Rist i kamp mot Håkon Tonulltre Natvig i Gruppe 2

Juniortittelen står mellom Vidar Jr Bjørnås fra Senja og Bjørn Brekke fra Tromsø som begge har 6 poeng av 7 mulige. Nikolai Olsen Wernberg har 5 av 7 og blir en dark horse i siste runde der han har alle sjanser til en medalje.

Vidar Jr Bjørnås i kamp mot Hammerfest sin Vebjørn Celius Strømme

Bjørn Brekke spiller mot Sivert i juniorturneringa under NNM i sjakk

Seks ivrige sjakkbarn deltok i en barneturneringa! Gratulerer til alle vinnerne!

Her er bilder fra premieutdelinga og dagens runder!