En liten sjakk-kavalkade over Nordnorsken 1987-96

av Sven Wisløff Nilssen

Hammerfest

Hammerfest 1987
Med 53 deltakere så langt mot nord, kunne arrangøren se tilbake på et vel gjennomført arrangement som var helt på det jevne. Av de to forhånds-favorittene, Tor Kristian Schølseth og Jan Sigmund Berglund, var det bare TK som innfridde denne gang. Allikevel ble det et svært spennende mesterskap idet arrangørklubbens Svein-Erik Hansen holdt «ryggen» til TK hele veien. Svein-Erik var nok på toppen av sin sjakklige løpebane nettopp dette året, og kom i mål på samme poengsum som Tor Kristian. Men det skulle vise seg å være TK sin tur denne gang. For første gang ble dermed Tor Kristian Schølseth fra Kirkenes nordnorsk mester. Han fikk 5 poeng på de 6 rundene. En velfortjent tittel etter at han hadde ligget i vannskorpa lenge, bl.a. med 2.plass i Harstad året før. Tor Kristian var også kvalifisert for eliteklassen dette året. Svein-Erik fikk også 5 poeng, på 2. plass, mens Svein Harald Johnsen, Vadsø, tok 3. plassen med 3,5 poeng. Tor Erik Hoftaniska fra Vadsø ble juniormester foran klubbkamerat Jørgen Skjånes. Per Åge Hammari, Tromsø, vant klasse I med 4,5/6 poeng. I 1987 ble Nordnorsk Sjakkforbund nedlagt på årsmøte, med 8 mot 4 stemmer.

NarvikNarvik 1988
Dette mesterskapet fremstår som en skillevei i NNM’s historie. Etter at Nord-Norsk Sjakkforbund var opphevet, fantes det ikke lenger noen «øvre myndighet» som fulgte opp at reglementet for «nordnorsken» ble fulgt. Arrangøren følte derfor at de sto friere enn tidligere, og gjorde en rekke endringer. For første gang ble NNM spilt som en åpen turnering, 6 spillere fra Kiruna deltok dette året. Turneringa fikk NGP-status, og den egne junior-klassen forsvant. Også mesterskapsklassen ble forandret, da den ble åpnet for alle over 1750 i rating. For første gang deltok det dermed hele 20 mann i topp-gruppen. NNM-tittelen var selvfølgelig fortsatt reservert en nordnorsk spiller. Favoritter dette året var Paul Svedenborg og Jan Sigmund Berglund. På hjemmebane stilte Paul svært gledelig opp, etter at han ikke hadde «deltatt på aldri så lenge». Jan S. var i motsetning til Paul en svært aktiv sjakkspiller i denne perioden, med en rekke turneringsseiere dette året. I den store og tøffe mesterskapsklassen var det kanskje Berglund sin turneringserfaring som tilslutt ble utslagsgivende. Etter aldri så lite dramatikk kunne dermed Jan Sigmund Berglund fra Tromsø smykke seg med den nordnorske-mestertittelen for første gang. Jan Sigmund fikk 5 poeng og gikk tapsfri gjennom de 6 rundene. Stein Jensen, Harstad, tok 2. plass med 4,5 poeng mens Johnny Hansen,Narvik, tok 3. plassen i den 20-manns! store mesterskaps-klassen. Lars Andreassen, Narvik, vant den 47-manns! store Klasse I med 5 poeng. Bjørn Fløtten, Narvik, var beste junior i klasse I med 4,5 poeng, og ble kåret til juniormester. Det var totalt 67 deltakere med.

TromsøTromsø 1989
På mange måter et storslått mesterskap. NNM ble innlemmet i en mini-festival med ypperlige spillelokaler i festsalen hos Sparebanken Nord-Norge. Mesterklassen var sterkt besatt, og med totalt 90 deltakere kunne arrangøren se tilbake på et arrangement langt over det vanlige. Festivalen gikk over 4 dager. Dermed ble det plass til sosiale aktiviteter også. Arrangøren dro med seg nyvinningene fra Narvik året før, og nå kom for alvor de klare sykdomstegnene ved dette til syne. Den 20 manns sterke mesterskaps-klassen ble altfor stor til at de beste fikk satt hverandre på prøve. Det var foruroligende at ingen av de 3 på pallen møtte hverandre innbyrdes. I den 32 manns store klassen der juniormesteren ble kåret var nok lotteri-elementet enda lettere å se. Mesterskapet var som sagt sterkt besatt. Favoritter var landsdelens flaggskip de senere årene, Tor Kr. Schølseth, og Tromsø’s hjemvendte sønn Nils R. Grotnes. Men begge ble distansert av Trond Romsdal, som i ren «run away» stil vant fortjent med sterke 5,5 poeng. Tor Kr. Schølseth, Kirkenes, tok 2. plass, og Nils R. Grotnes, Tromsø, tok 3. plass, begge 1 poeng bak vinneren. Juniormester ble Tromsø’s lovende 13-åring, Jon Kr. Røyset, som endelig hev seg foran sine litt eldre «erkerivaler» på denne tida, Pål og Thomas.

VadsøVadsø 1990
Dette ble på sett og vis et magnifikt mesterskap med totalt hele 112 deltakere! Det var fremdeles åpent, og først dette året ble dette utnyttet til fulle av arrangøren. De hadde arbeidet hardt for at det nordnorske mesterskapet skulle bli en så stor & sterk sjakkturnering som overhodet mulig. Med 2 IM’er, flere sterke russere og det store flertallet av landsdelens sterkeste spillere på startstreken lyktes de fullt ut med sin intensjon. Dette mesterskapet ble utvilsomt en minnerik sjakkopplevelse for mange. Allikevel kunne man undre seg over hvorfor det sportslige aspektet i et så tradisjonsrikt arrangement, skulle vike for ønsket om en turnering med «internasjonalt snitt». Favoritter i turneringa var utvilsomt de to IM’ene sørfra, Tisdall og Djurhuus. Mens Tor Kr. Schølseth nok en gang var det heteste navnet til å ta hjem NNM-tittelen. Han fikk imidlertid konkurranse til døra av Tromsø’s nye topp spiller Sven Wisløff-Nilssen. Når TK ikke bare slapp med skrekken, men også vant en opprivende sisterunde mot Sven, kunne han både smykke seg med NNM-tittel for annen gang, og turneringsseier i et «IM-felt».Tor Kristian fikk 5 poeng, det samme som Tisdall på 2. plass. Rune Djurhuus tok 3.plassen med 4,5 poeng. Sven Wisløff-Nilssen kom i mål nede på 9.plass med 3,5 poeng, som nest beste nordlendig. Tommy Indbryn fikk junior-tittelen. Dårlige retningslinjer for junior-spillerne på denne tida gjorde det stadig klarere at dette nå var blitt en helt ordinær «junior-pris».

MoMo i Rana 1991
Mesterskapet gikk av stabelen på et svært uheldig tidspunkt (start 18.mai…). Dette sammen med at turneringa gikk så lang «sør» i landsdelen må nok ta noe av skylda for at deltakelsen var så laber – bare 44 spillere deltok totalt. Dessuten spilte mange av spillerne fra Tromsø og Varanger området i en turnering som gikk parallelt, i Murmansk!. At Mo SK i siste liten gikk ned til 5.runder og bare 2 grupper, økte dessverre lotteri-effekten kraftig på bekostning av det sportslige aspektet. Med nærmest GP-standard ble dette nok et tilbakeslag for Mesterskapet med stor M. Av toppspillere i landsdelen var det bare Trond Romsdal som stilte til start. Dermed måtte han også finne seg i å være tittel-favoritt. Favoritter til turneringsseieren var derimot IM Rune Djurhuus og IM Ivar Bern sørfra. Bern vant en solid seier med 4,5/5 poeng. NNM-tittelen ble en svært jevn affære mellom to av outsiderne. Lars Arne Oldernes fra Vadsø ble tilslutt hakket bedre enn Kjell Næsvoll fra Harstad. Begge fikk 3,5/5, med et tap hver. Alf T. Angelsen, Mo, ble kåret til Juniormester.

HarstadHarstad 1992
Harstad SK feiret sitt 70-års jubileum med å stramme inn tøylene for mesterskapet! Det ble igjen lukket og spilt etter det gamle tradisjonsrike mønsteret. Det var både en begrenset mesterskapsklasse, en «god» klasse 1 og endelig egen juniorklasse igjen! Landsdelens toppspillere møtte denne gang mannsterke opp. Favoritter var Paul Svedenborg og Sven Wisløff-Nilssen, med en rekke outsidere i feltet. Selve mesterskapet ble gjennomført på en mønstergyldig måte, og det var sikkert et skår i gleden for Harstad SK at bare 48 spillere deltok i jubileumsåret for klubben. Mesterskapet huskes som et av de aller jevneste og mest spennende noensinne. Hele 5 spillere havnet tilslutt på 4 av 6 mulige! Av disse skilte kvaliteten til de 3 medaljevinnerne seg «klart» ut, mens rekkefølgen blant disse 3 var så jevn som den kan forbli. Tilslutt ble Jan Sigmund Berglund fra Tromsø en populær mester for andre gang. Mens Harstads militære import sørfra, Per Ove Egeli, og Tromsøs Sven Wisløff-Nilssen, fulgte millimetre bak. Tett opptil dette trespannet, også på 4 poeng, fulgte Tromsøs lovende junior Pål Røyset og den gamle høvdingen Paul Svedenborg. Shishir Katre vant juniorklassen med 5 av 6 mulige. Georg Børresen, Bodø, vant kl.1 med 4,5/6 poeng.

AltaAlta 1993
Dette mesterskapet markerte 60-års jubileum for «Nordnorsken». Og ble nok et mesterskap på det jevne. Deltakelsen var bra, men flere av landsdelens fremste spillere glimret nok en gang med sitt fravær. På startstreken fant vi tre tidligere nordnorske mestere, i tillegg til den regjerende juniornorgesmesteren Pål Røyset. Det var morsomt å ha Gunnar Johnsen tilbake på startstreken – etter mange mer eller mindre passive år. Han er en av de virkelig store i NNM-hitorien med sine 6 titler. På forhånd hadde Tromsøs lovende junior, Pål Røyset, og den erfarne sirkus-hesten Gunnar Johnsen, et naturlig favoritt stempel på seg. Når turneringa så var i gang – viste det seg raskt at Gunnar Berg Hanssen fra Narvik var i storform! Den heller beskjedne «narvikingen» nedla den ene etter den andre av sine kombattanter med stor pondus og presisjon. Før sjette og siste runde var han allerede klar mester! Når han så klarte remis mot sin mer meritterte navnebror i siste runde, gikk han også tapsfri gjennom dette mesterskapet. Pål Røyset tok en fin andreplass, med klubbkamerat Trond Romsdal på «bronsje-plass». Tor Åge Pedersen fra Salangen ble kåret til juniormester, etter at han ble beste junior i klasse 2. Jarl Kvikstad gjorde et lite «comeback» i Alta, og vant kl.1 med solide 5,5/6. Totalt var det 44 spillere med i arrangementet.

TromsøTromsø 1994
Dette mesterskapet bar aldri noe preg av den ærverdige og stilfulle rammen som «Nordnorsken» fortjener. Mange av de små men viktige brikkene rundt arrangementet manglet. Når deltakelsen utenbys fra i tillegg var minimal, kunne arrangementet aldri bli det «helt store». Narvik hadde spilt Lag-NM finale på Gausdal uka før. Når så Øksfjord SK nylig hadde gjennomført et storslått NM i hurtigsjakk, var nok mye av sjakklysten i nord mettet. Tromsø’s brede spillerstall ga oss allikevel en interessant og «verdig» mesterskaps-klasse. Forhånds-favoritter i en ellers jevn klasse var Frode Bull Jæger og Pål Røyset. Men Tromsøs siste-års junior, Thomas , ville det annerledes. Han fikk under dette mesterskapet vist sitt talent for det taktiske og spektakulære med inspirert og fornuftig spill. Med full uttelling i de 4 første rundene kunne han remisere seg i mål. Dermed ble det en klar seier og et fortjent mesterskap til Thomas. Frode Bull Jæger tok en solid andreplass med 4 poeng, etter tap mot Thomas og to remiser. Unge Jon Kristian Røyset viste fine takter ved å besette 3.plassen i dette selskapet, med sine 3,5 poeng. I kl.1 vant Rune Persson, Tromsø, med 5 poeng. Totalt stilte bare 39 spillere til start denne gang.

NarvikNarvik 1995
Mesterskapet ble spilt i lyse og trivelige lokaler på høyskolen i Narvik. Med et sterkt startfelt var dermed rammen rundt turneringa satt. Og nok en gang skulle det vise seg å bli et svært spennende mesterskap. Paul Svedenborg stilte også opp til start igjen. Paul spiller jo ofte på hjemmebane, og han er alltid med i favoritt-sjiktet. Sammen med de to kombattantene fra NNM i Alta, Pål Røyset og Gunnar Berg Hanssen utgjorde han den ratingmessige favoritt-trioen. Med en runde mer og lengre betenkningstid ligger ofte forholdene bedre til rette for slike favoritter. Etter mye om og men skulle det vise seg at nettopp disse tre skulle besette de øverste plassene. Paul tapte mot klubbkamerat Mikael Rølvåg i 2.runde, og dermed ble det nok en duell mellom Gunnar og Pål. Begge gikk tapsfri gjennom turneringa, men Pål sitt kompromissløse spill ga bedre uttelling, og han vant fortjent. Pål fikk 5 poeng og kom halvpoenget foran Gunnar. Det var hans første NNM-tittel, og den smakte sikkert ekstra godt siden han i flere år hadde kjempet helt i toppen. Jan Elvebakk vant kl.1 i mesterskapet som totalt hadde 55 deltakere.

BodøBodø 1996
Dette mesterskapet fremstår som litt av et anti-klimaks for en krøniker. Rammen rundt mesterskapet var igjen ikke det aller beste. Når så bare en av landsdelens spillere over 2000 i rating stiller til start, bar turneringa dårlig preg av å være et nordnorsk-mesterskap. NNM’s historie viser klart at mesterskap langt sør i landsdelen ikke trekker våre sterkeste spillere. Allikevel må deltakelsen ha vært en gedigen skuffelse for arrangøren. Selv om Bodø SL påtok seg arrangementet på kort varsel, burde helheten i arrangementet vært bedre. Blant annet var pengepremiene i mesterklassen totalt på bare 1000 kr., mot 4000 kr i Narvik året før. Gunnar Berg Hanssen fra Narvik var stor favoritt i Bodø, og altså den eneste fra «elite-sjiktet» i landsdelen. Men etterhvert som turneringa skred frem, viste det seg å bli en svært så spennende affære mellom Gunnar og Vadsø’s Andreas Esbensen. Når de møttes innbyrdes i 5.runde, hadde begge bare avgitt en remis hver. Dette partiet endte så med remis. Og da begge vant sisterunden, lå alt i hendene til sjakkens gudinne – Caissa. Til slutt trakk Andreas det lengste kvalitets-strået, og han ble dermed en svært overraskende nordnorsk mester. Dette var nok svært populært da Andreas bodde og studerte nettopp i Bodø på denne tiden. Tor W. Strømmesen, Bodø, vant kl.1 med 5,5 av 6 mulige. Totalt deltok 53 spillere i Bodø.