NNM 2017 er godt i gang

3. juni 2017
By

         
NNM spilles på toppen av Veitasenteret i Tromsø Sjakklubbs klubblokaler med 68 deltakere
Foto: Anniken Vestby

Følg LIVE-sendingene med overførte partier fra Mesterskapsklassen

Nordnorsk mesterskap 2017 fikk til slutt hele 68 deltakere og det var akkurat bæreevnen til det nye, flotte lokalet til Tromsø Sjakklubb midt i Tromsø sentrum på Veitasenteret. I mesterskapsklassen deltar 14 spillere og av disse har hele 7 spillere over 2150 i rating. Det er Benjamin Arvola (2435) med en NNM-tittel og en IM-tittel i boks, Pål Røyset (2218) med sine 7 NNM-titler, Trond Romsdal (2186) med 5 NNM-titler, regjerende juniornorgesmester Endre Machlik (2194) og kadettmester Mads Vestby-Ellingsen (2179) samt Narviks Torben Sørås (2193) og Mikael Rølvåg (2155). Det er mellom disse 7 slaget om NNM-tittelen vil stå. Alt annet ville vært en gigabombe.

Mikael Rølvåg mot Benjamin Arvola i første runde av NNM – 0-1 etter mye drama!
Foto: Anniken Vestby

Benjamin Arvola er storfavoritt, men han fikk store problemer som svart mot Mikael Rølvåg i første runde der han sto til kliss tap. Benjamin er flink til å spille både på komplikasjoner, den menneskelige faktor og på taktiske triks og han klarte etter mye om og men å fiske i rørt vann og fikk napp hos Mikael. Rølvåg bukket nemlig under for presset fra svart i tidsnøden – 1-0 til Benjamin. Synd for narvikingen, men en viktig seier for den regjerende nordnorske mester som spiller sin første turnering for Alta Sjakklubb. Han skal delta i eliteseriespillet for klubben i neste sesong og derfor har tatt overgang dit fra Tromsø SK.

Storfavoritt Benjamin Arvola måtte virkelig vise hva som bor i han under motgang
Foto: Anniken Vestby

Trond Romsdal fikk det lekende lett mot Gustav Gleine (1820), som gikk helt til topps i klasse 1 i fjor på hjemmebane i Alta og dermed kvalifiserte seg til årets mesterskapsklasse. Roms spilte det som kalles kongeindisk angrep og Gleine gikk inn i en Grunfeldstruktur med svart. Der kom han to tempo under i en teorivariant – da han for det første spilte en hvitoppstilling med svart – og for det andre tapte tid med e6-e5. Slikt må gå galt og etter kun etter 15 trekk fikk hvit inn en vinnende kombinasjon som vant en viktig sentrumsbonde. Etter det fikk hvit et vunnet sluttspill som Roms vant uten noe snikksnakk etter en fisk avvikling til et rent bondesluttspill.

Trond Romsdal har hatt en fin sjakkvår – kan han krone den med å tukte Arvola med svarte brikker?
Foto: Anniken Vestby

Torben Sørås sitt parti ble også sendt LIVE og han vant greit etter fint kombinatorisk spill. Torben er en allrounder som kan spille på mange strenger og hans varemerke er soliditeten. I et russisk parti med hvit fikk Torben virkelig boltre seg i taktiske tema og da har han det som fisken i vannet. Det skal bli spennende å følge Torben videre denne helga. Pål Røyset spilte en svartremis mot Martin Halsvik Larsen og fikk dermed ikke en idéel start på turneringen. Lørdag venter en skadet Mikael Rølvåg på startstreken og det blir interessant å se om de to gyver løs på hverandre eller om det røykes fredspipe.

Mads Vestby-Ellingsen er regjerende kadettmester og spiller i NNM-klassen
Foto: Anniken Vestby

Endre Machlik slo Jan S. Berglund med de hvite brikkene og dermed er juniormesteren der vi vil ha han – i racet om en NNM-tittel. Endre er regjerende bymester i Tromsø Sjakklubb og han er regjerende juniornorgesmester så han har stor slagkraft tross sine fattige 17 år. Lørdag morgen skal Endre spille mot storebror Jon Machlik som også vant i første runde – med svart mot unge André Nielsen. Mads Vestby-Ellingsen vant også første runde, med svart mot unge Magnus Hals Meyer som kvalifiserte seg til mesterskapsklassen gjennom en andreplass i fjorårets klasse 1 i Alta. Kadettnorgesmester 2016, Vestby-Ellingsen, er dermed i rute og han skal opp mot Torben Sørås i andre runde.

Juniornorgesmester Endre Machlik har skumle hensikter…
Foto: Anniken Vestby

Lørdagen spilles det både en morgenrunde og en ettermiddagsrunde for gruppene Mester, 1 og 2. Morgenrunden starter kl. 10.00 mens ettermiddagsrunden starter kl 17. Regjerende mester Benjamin Arvola skal da opp mot Trond Romsdal med de hvite brikkene i et oppgjør vi ser frem mot.

I Gruppe 1 legger vi merke til at habile folk som Johan Pettersen (1934), Ødon Toth Engegård (1926), Gunnar Lund (1914), Rune Vik-Hansen (1882) alle deltar og at det trolig vil bli et rotterace der også flere andre også kommer til å melde seg på i kampen om opprykk til mesterskapsklassen. Den største bomben sto Espen Klævik-Pettersen, som spiller for Senja, for. Han slo topprangerte Johan Pettersen som hvit. Det er 18 deltakere med i denne gruppen og det blir spennende lørdag også i denne gruppen og sent lørdags kveld får vi flere svar.

Rune Vik Hansen er filosof med sans for sjakk – vil han klare opprykk til mesterskaps-klassen?
Foto: Anniken Vestby

I Gruppe 2 deltar det hele 24 spillere og 10 av disse har fullt hus etter første runde. Også i denne gruppen kom det en stor overraskelse alt i første runde da sjakkpappa Ken Ronny Schouten (1207) overlistet rutinerte Tage Robertsen (1625). Det er vanskelig å se noe annet enn en hard og jevn gruppe som må spille 6 runder før en vinner er kåret. Kjente sjakknavn i nord som Karl Johan Knudsen, Steinar Arild, Håkon Natvig, Simon Steinnes og Vladimir Shabalin m.fl. spiller i denne gruppen og de vil nok slåss hele veien til målstreken.

Håkon Tonulltre Natvig er blant favorittene i Gruppe 2
Foto: Anniken Vestby

I Juniorgruppen spilles det om Juniortittelen og der deltar 6 spillere fra TSKU, tre spillere fra Alta, to fra Hammerfest og en som faktisk spiller for Arendal. Her blir det hard kamp og i første runde ble ingen partier remis i denne gruppen. Disse spiller hele åtte runder med sjakk i løpet av helga – så her får man kjørt seg!

To av de flotte juniorene i TSKU som kjemper om juniortittelen
Foto: Anniken Vestby

Sjekk den flotte kantina som TSKU stiller opp med!
Foto: Anniken Vestby

Se resultater for alle klasser i Turneringsservice og hold deg orientert!

Følg LIVE-sendingene med overførte partier fra Mesterskapsklassen

Se flott bilder fra Anniken Vestby på Facebook hos SjakkTromsø

Du kan lese mer om NNM hos Sjakkspalta

Tromsø Sjakklubb på Facebook