Mads suveren i Tromsøsjakken 2017

24. august 2017
By

  
Tromsøsjakken 2017 ble spilt på Veitasenteret i Tromsø 18-20 august med Mads Vestby-Ellingsen som vinner
Foto: Anniken Vestby

Forhåndsfavoritten Mads Vestby Ellingsen innfridde favorittstempelet sitt med bravur da han tok 6.5 av 7 i Tromsøsjakken 2017. Turneringen ble spilt sist helg i Tromsø Sjakklubb sine flott lokaler i Veitasenteret i Tromsø med 42 deltakere på startstreken. Med hele 20 deltakere i A-klassen og en spennende blanding av unge talenter og gamle ringrever så det det ut til å bli en spennende og interessant turnering. Fredags kveld ble det først spilt tre runder hurtigsjakk og med to runder langsjakk lørdag og to runder langsjakk på søndag var det duket for hard kamp om turneringsseieren. Men forhåndsfavoritten ville det annerledes og selv om han avga en remis i andre runde mot Harald Mikalsen fra Alta, så fosset han frem og vant i ren utklassingsstil da han fremsto som vinner alt før siste runde. Til slutt endte Mads hele to poeng foran et kobbel av spillere fra Tromsø med rivalen Gunnar Lund i spissen. Gunnar, som har tatt store steg det siste halvåret, og som i sommer tok en flott bronsemedalje under NM for juniorer i Stavanger. Mads slo blant annet Frode Bull Jæger fra Tromsø og Bodø sitt unge talent Per Fredrik Holand i langsjakken og han vant mot Endre Machlik i hurtigsjakken. En verdig vinner.

Mads (i midten) har virkelig fått vind i seilene og vant Tromsøsjakken foran Gunnar t.h. og Endre
Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund kapret andreplassen etter at han tapte siste hurtigsjakkparti mot John Joensen. Når Gunnar så tok en relativt kjapp hvitremis mot Monika Machlik uten å kjempe var ikke Caissa nådig lenger med Tromsøgutten som kom fra den ene suksesshistorien over sjakkbrettet etter den andre. Gunnar har vunnet klasse 1 i NNM i år, han vant NM for skolelag sammen med resten av Langnesmafiaen og han storspilte under både Sveins minnesturnering og under Landsturneringen der han altså tok bronse i juniorklassen. Gunnar har rett og slett blitt god og han har passert 2100 i rating nå både nasjonalt og internasjonalt og han spiller som en 2200+ spiller. Derfor var det lett skuffende at Gunnar ikke tok mer enn 2.5 av 4 i langsjakken med sine tre remiser og ene seier der. Dette er selvsagt et luksusproblem all den tid Gunnar fortsetter å utvikle seg og fortsetter å vise at han virkelig kan. Mads og Gunnar pusher hverandre og snart er de klubbens to beste spillere ser det ut til.

Gunnar Lund har en flott sjakksommer bak seg og tok en flott andreplass
Foto: Anniken Vestby

I hvert fall om ikke Endre Machlik vil det annerledes. Endre ble juniornorgesmester i fjor sommer, men har hatt en tøff periode der NM-resultatet med kun ett og ethalvt poeng på ni runder i Stavanger i sommer ble et absolutt nullpunkt. Så får vi krysse fingre for 17-åringen og spå en klar fremgang i året som kommer. Endre ser ut til å være sjakkfamiliens Machlik sitt gull og han ser med det ut til å ha høyest potensial av de fire sjakkspillerne i familien. Eller skal vi si fem? Far Mario var nemlig med for første gang i en ratet turnering og spilte i C-gruppen! Endre sin bane ble altså et tap mot Mads i hurtigsjakken og et tap mot Harald Mikalsen i langsjakken med svart. Vi la merke til at han dog slo sterke folk som Håvard Skagseth og Jan Roksvold.

Endre Machlik er juniornorgesmester fra 2016 og ble nr. 3
Foto: Anniken Vestby

Frode Bull Jæger var ledestjerne for mange av de unge spillerne på slutten av 80-tallet i Tromsø sjakklubb og til neste år fyller han 50 år og av disse har han vært mer enn 35 år i sjakken tjeneste. Bull Jæger er først og fremst sterk i åpningsspillet der han har sin store forse og der er kan han være farlig selv for sterke stormestre – slik han viste under Artic Chess Challenge-turneringene i Tromsø i årene 2007-2010. De unge stjernene våre i klubben har en annen tilnærming til sjakken. De er mer pragmatiske og mange av dem er godt skolert i sluttspillet. Spesielt Mads er meget sterk i sluttspill og dette vant han i store trekk Tromsøsjakken på i år. I flere partier kom Mads over i sluttspill som strengt tatt var remis – men der han utspilte motstanderen sin. Frode ble dog utspilt av Mads i midtspillet og da Bull Jæger også tapte mot 15 år gamle Gunnar Lund kom han ikke på medaljeplass denne gangen. Allikevel gjorde Frode utvilsomt en god figur og han inntok en hederlig fjerdeplass i et sterkt felt. Bull Jæger slo blant annet Harald Mikalsen og Ole Jakob Hegelund og hadde en grei turnering.

Frode Bulle Jæger stilte til start for første gang på lang tid – det gikk bra!
Foto: Anniken Vestby

Pål Røyset tok femteplassen etter en fryktelig start der vi ikke kjente igjen den Pål vi kjenner. Pål var ratingfavoritt – men allikevel må unge Mads, som er i stor utvikling, ha vært den reelle favoritten i dette feltet. Likevel forventet jeg at Pål skulle kjempe helt i toppen – men med kun 1.5 av 4 i starten gjorde han ikke det selv om han endte på 4.5 av 7 til slutt etter en langspurt med tre strake seire i langsjakkdelen. Pål tapte mot John Joensen og Harald Mikalsen og hadde alt i alt en skrekkelig turnering ratingtallet tatt i betraktning. Pål kom hjem fra en lang ferie i Thailand bare dager før turneringa og hadde muligens både jetlag og en mental utladning som førte til et resultat under pari. Påls mål er å få FM-tittelen i sjakk – og i så fall må han over 2300 i rating og nå falt han i stedet for å klatre. Neste sjanse til fremgang er Blåbyen GP på Sortland som spilles første helga i september der Pål er høyt rangert som nr. 4 i feltet av 68 spillere. Vi ønsker han lykke til!

Jan Roksvold er her tilskuer til det som skjer – den ferske pappaen fikk brikkene til å gli godt!
Foto: Anniken Vestby

Det var nok artig for folket i Alta og Bodø å se at Harald Mikalsen og Per Fredrik Holand slo godt i fra seg under Tromsøsjakken i år. Harald Mikalsen slo altså både Endre og Pål og remiserte Mads. Sterkt og 6.plassen gikk i år til Alta. Bodøs talent Per Fredrik Holand slo blant annet John Joensen, Harald-Christian Vestjord og Frank Remman og med en 1900+ prestasjon imponerte den unge Bodøspilleren i Tromsø. Vi må også nevne at Ole Jakob Hegelund fikk 1900+ prestasjon og han hadde i tillegg en meget sterk hurtigsjakkdel med 2.5 av 3 mulige. Jan Roksvold fløt i starten av turneringa på den rosa pappa-skyen og den nybakte faren startet like godt med 3.5 av 4 mulige!! Når han så sto over de neste to rundene i samsvar med avtale med arrangøren og tapte siste runde ble det likevel ikke noe stort totalresultat – men i partiene han faktisk spilte imponerte han altså stort. Grattis til Roksvold på både den ene og andre måten!

Per Fredrik Holand fra Bodø gjorde det bra i Tromsøsjakken og slo erfarne spillere
Foto: Anniken Vestby

 

Harald Mikalsen fra Alta gjorde det skarpt under Tromsøsjakken 2017 og tok hjem flere pene skalper
Foto: Anniken Vestby

John Joensen hadde en merkelig turnering. Han ledet etter 3 runder med herlige 3 av 3 mulige! Deretter var det bråstopp i de neste tre rundene før han remiserte siste runde. Dermed ble det totalt 3.5 av 7 og en 11. plass. Ellers la vi merke til at Øyvind Pedersen var tilbake i manesjen – gledelig selv om det utvilsomt var mye rust i maskineriet. Torbjørn Valgvåg yppet seg mot byens beste og selv om det ble tøft – så er nok læringsutbyttet stort av å spille mot bedre folk. Kasparov og Magnus har dog to totalt forskjellige måter å se dette med å spille mot mye sterkere folk på. Magnus mener at det er en utfordring man lærer mye av, mens Kasparov mener at en først bør lære å banke de på eget nivå sønder og sammen. Hans tanke er at det smerter å tape mye og at en da ikke lærer å bli en vinner. Hva som er rett? Se det er kanskje individuelt.

 

John Joensen for opp som en sol og ned som en pannekake – mere jevn innsats neste gang?
Foto: Anniken Vestby

B-klassen og C-klassen ble dessverre slått sammen i år – men vi tar sikte på å prøve å få med mange nok i begge klasser til at de kan spille separat, til beste for begge gruppene som da blir jevnere, ved neste korsvei som er klubbmesterskapet 2017 nå i høst. Har du ikke meldt deg på enda? Meld din interesse her straks! B-klassen ble vunnet av godt voksne Svein Dale fra 1911 som tok turen helt til Tromsø og det så ut som han trivdes godt her oppe. I hvert fall slo han godt i fra seg og tok 5.5 poeng på de syv rundene. Det samme tok Benjamin Halvorsen fra Tromsø som vi husker vant B-gruppen under Marssjakken i vår. Benjamin spilte et par flotte partier og det ene kan du nyte her i dagens spalte helt nederst i saken. Benjamins store forse er det taktiske planet der han har haukeblikk – og med et fikst dronningoffer fikk han i gang et mattangrep mot Idar Evenstad i et oppgjør der unge Benjamin gikk seirende ut. Dermed ble det delt førsteplass på Benjamin Halvorsen og Svein Dale som delte pengepremien – Dale ble dømt foran på resultatlisten på kvalitet.


Benjamin Halvorsen (2), Svein Dahle (1) og Åge Dyb (3) ble best i B-klassen
Foto: Anniken Vestby

Tredjeplassen i B-klassen gikk teknisk sett til Charlie Laverty fra Harstad, som vant C-klassen, og som tross sine 28 år er et relativt ubeskrevet blad for meg innen sjakken. Jeg la riktignok merke til at han deltok under NNM 2017, der han kom litt under midten av treet i kl.2, og samtidig så jeg at han spiller kongegambit med hvit! Bra! Altså en sjakkelsker som har tatt opp spillet i nyere tid der som gjør sine saker bra og er i sterk fremgang. Åge Dyb tok dog den virkelige tredjeplassen i B-klassen og ble nr. fire totalt i gruppen – på en svært imponerende måte da han er helt fersk i klubbsammenheng. Dyb meldte seg i sommer inn i Tromsø Sjakklubb og dette var dermed hans jomfruturnering som ble en stor og ubetinget suksess. Dette er et godt eksempel på hva Magnusbølgen i norsk sjakk fører til og hvor langt en kan komme ved å spille på egen hånd på nett og med venner. Dyb smelte til med 5 av 7 mulige, mens de to første i gruppen to 5.5. Med en ratingprestasjon på rundt 1500 kan Dyb se frem til en sjelden god førsterating når den tid kommer.

 

Birk Vollstad startet som en ungfole på vårbeite, men så ble det mye tøffere
Foto: Anniken Vestby

 

Bjørn Brekke er en av TSKU’erne som var med i turneringen og som gjorde sine saker bra!
Foto: Anniken Vestby

15 år gamle Anders Tørresen er også fersk og han tok en finfin andreplass i C-klassen mens Supermario tok tredjeplassen i C-klassen. Ja, hva eller skal vi kalle Mario Machlik for – mannen som har fostret Tromsøs sterkeste sjakkslekt i manns minne? Mario tok hjem fire stolper og tre smultringer og altså ingen remis – det ble dermed 4 av 7 og det vitner om hard kjemping. Det morsomme med Mario er at heller ikke han har spilt ratede partier før – sjakklubben er altså inne i en fin trend der mange nye gjør sin entre. Kanskje du er den neste? Ellers forfrisket æresmedlemmet vårt, som har vært med i Tromsø SK i en liten mannsalder, Karl Petter Jernberg med 3 av 7 mulige og det er jo ikke verst. I C-gruppen spilte også en rekke TSKU-medlemmer og av de yngste ser jeg at Bjørn Brekke gjorde det ypperlig med 3.5 av 7 og 50% score mens Nicolai Wernberg også gjorde det helt OK med 3 av 7 mulige. Alltid blide Birk Vollstad startet i et voldsomt tempo med 2 av 3, men roet seg etter hvert og var kanskje ikke helt fornøyd med 2.5 av 7 etter den fine starten!? Sivert fra Sjakkurs 5 og Ivar fra sjakkurs 7 er 2009 og 2008 årganger og disse fullførte også turneringen. Mye god lærdom å ta med seg selv om voksenturneringer skal være tøffe å bryne seg på i ung alder!

I gruppe C: 2. Anders Tørresen og 3. Mario Machlik
Foto: Anniken Vestby

Sivert Schance Tørfoss (8) og Karl Petter Jernberg (75) var yngst og eldst under Tromsøsjakken 2017!
Foto: Trond Tørfoss

 

Dere finner resultater og alle partiene hos Turneringsservice

Dere finner alle partiene analysert i Sjakknytt sin database

Her et heftig angrepsparti fra turneringsvinneren i siste runde mot Bodøs Per Fredrik Holand:

Her et seigt sluttspill der Mads vinner i fin stil:

 

Her et flott angrepsparti i Alekhines forsvar fra Benjamin Halvorsen:

Sjakk Tromsø ved Anniken Vestby på Facebook har mange fine bilder fra mesterskapet:

Runde 1-3, del 1

Runde 1-3, del 2

Runde 4

Runde 5

Runde 6, del 1

Runde 6, del 2

Runde 7

Premieutdelingen

Alle foto ved Anniken Vestby & Rapport av Sven Wisløff Nilssen

Stor takk til partisekretær Rune Vik Hansen som har foreviget turneringen ved å legge inn partiene!

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook