Minneord om Roy Evensen 1953-2017

3. januar 2018
By

Roy Evensen var en sterk sjakkspiller i sin tid som holdt opp mot mesterstyrke på sitt aller beste
Foto: Nord-Norsk sjakk nr. 2, 1980

 

Det triste budskapet om Harstads Sjakklubbs Roy Evensen har gått bort har nådd sjakkmiljøet i nord. Roy var en fargerik mesterspiller på 70- og 80-tallet som utvilsomt hadde et meget stort naturtalent for sjakk – men som livet fòr hardt med. Roy levde også hardt og han ble preget av det tøffe livet som han levde. Men først og fremst minnes jeg sjakkspilleren Roy Evensen som jeg hadde gleden av å møte to, tre ganger i langsjakk. Roy kunne spille uhyre sterk – men han var variabel og dagsformen betydde alt for han. Han kunne også spille meget svakt også nemlig, men han brukte å samle seg mot de beste og han har blant annet en meritterende seier mot selveste Paul Svedenborg – sjakkongen i Nord-Norge i Roys aller beste dager.

Roy ble NNM-mester for juniorer i 1970 og da han spilte i Landsturneringen på Røros i 1972 forteller Stein Jensen at det var Roy som tok seg av han – også sjakklig! Roy betød mye for sjakkmiljøet i Harstad og hans talent ble beundret selv om ratingen på 80-tallet lå på heller beskjedne 1850 eller der omkring. Roy fikk aldri ut potensialet sitt over brettet og hovedårsaken til det må sykdom ha skylden for. Allikevel var han et muntrasjonsråd i nordnorsk sjakkliv i sine beste stunder og en person som satte stor pris på sjakken.

Roy spilte sitt aller siste turneringsparti i 2006 og endte opp med en rating på ca. 1800. Roy døde den 19. desember etter lang tids sykeleie – han døde av kreft. Han ble født den 11.august 1953 og ble symbolsk nok akkurat 64 år gammel. Tallet for Roy var 64 – hans energi og hans lidenskap ble brukt på de 64 felter og selv om han slet med sine helseproblemer, var han fullt ut på høyden når det kom til sjakk, diskusjoner rundt spillet og gleden av det å dyrke vår felles hobby. Roy elsket sjakken og noen av hans beste partier er det vel verdt å ta en kikk på. Roys begravelse finner sted i Kanebogen kirke i Harstad kl. 10.30. fredag den 5. januar. Vi hedrer Roys minne ved å tenke på hans beste stunder og ser på seieren over Paul Svedenborg fra Harstad Open i år 2000.

Roy får inn et flott spill mot Paul i siciliansk der bøndene på dronningfløyen avgjør:

 

Fred over hans minne.

Skrevet av Sven Wisløff Nilssen

Tromsø Sjakklubb på Facebook