Trekk fra nord: Jan S. Berglund


60 år og like blid – er det sjakken som har holdt Jan S. ung mon tro!?
Foto: Anniken Vestby

 

Hammerfestingen som ble Tromsøværing

Jan Sigmund Berglund er Finnmarkingen som gjorde Tromsøværing av seg da han fant kjærligheten i Ishavsbyen og stiftet familie på en gård like utenfor byen på Berg. Han er i skrivende stund fylt 60 år og i brorparten av disse årene har han vært en lidenskapelig spiller, administrator og organisasjonsmann innen sjakken. Jan Sigmund Berglund spiller sin sjakk i Tromsø sjakklubb med stor glede og innlevelse og i sitt 61. leveår er han fortsatt blant klubbens mest aktive spillere. Han kalles Jan S. blant venner, Sjakknissen på web og ofte Sangnissen før jul. Pappa hjemme i heimen og Simsim blant onkelbarn og på mail – kjært barn har mange navn. Jan S. har alltid 1000 baller i lufta og er full av energi og pågangsmot. Aktivitetsnivået i Tromsø sjakklubb er derfor fortsatt godt og det skyldes for en stor del arbeidshesten Jan S. Allikevel har han mange dyktige undersåtter som også gjør en stor og viktig jobb for klubben. Vi har et bra Team i Tromsø sjakklubb.

Bosatt i Tromsø i mer enn 30 år

Jan S. flyttet til Tromsø i 1986 som nybakt mesterspiller i sjakk og spilte seg raskt opp i rating til han nådde 2212 i nasjonal elorating. Han kvalifiserte seg to ganger til Eliteklassen gjennom en andreplass i Asker i 1988 og en førsteplass på Gjøvik i 1990 under Landsturneringenes klasse mester i sjakk. Han vant en hel bråte med Grand Prix-turneringer i Nord-Norge og var blant landsdelenes tre beste spillere fra 1988-1990 i sin storhetstid. Han ble nr. 2 i NM i postsjakk i 1995 og han ble nordnorsk mester i sjakk i 1988 og i 1992. Han ble Bymester i sjakk i 1993, 2008, 2010 og 2012 og klubbmester i 1986 og 1988. Jan Sigmund er en lagspiller og spillestilen hans er aggressiv, med sans for kjente åpninger, semi-åpne strukturer og taktisk spill. Han er rett og slett en angrepsspiller i fåreklær som foretrekker å spille 1.d4, men som allikevel liker initiativet og angrepsspillets gleder.

 

Jeg gir ordet til mesteren selv:

En gang for lenge, lenge siden viste ikke vi sjakkspillere, i likhet med resten av verden, hvordan livene våre skulle endres av datamaskinenes inntog. Sterke sjakkprogrammer, sjakklubber på internett og alt det vi vet i dag. Vi spilte til og med noe som het postsjakk den gang. Dette i sterk motsetning til at man i dag kan spille sjakkpartier med 1 minutts-betenkningstid med en kar fra Venezuela, Brasil eller Alta.

Jeg tar oss tilbake til 1980, det siste året jeg bodde hjemme hos mine foreldre i Hammerfest. Da hørte alle på radio hver ettermiddag, siden TV først startet klokken 18:00. En radiokanal, en TV-kanal.

Og tenk – NRK Finnmark fant ut at de skulle formidle et sjakkparti på radio med ett halvtrekk hver ettermiddag fem dager i uka! To (relativt) unge lovende spillere var valgt ut til denne æren: Tor Kristian Schølseth fra Kirkenes og Jan S. Berglund fra Hammerfest. Øst mot vest!

Vi tyvstartet på partiet og formidlet trekkene via telefon i et noe høyere tempo og var ferdig med partiet i god tid før radioen i slutten av mai 1980 annonserte at partiet var over. Senvinteren og våren kunne man altså høre sjakktrekk på radio hver ettermiddag. Gikk man glipp av trekkene var avisene flinke til å holde folk oppdatert på stillinga.

 

Så her er partiet som ble spilt med Jan S. sine kommentarer:

 

Her er utklipp fra Finnmark Dagblad 3. juni 1980: