1999
Tidsnød!
Ved Kjell Magne Johnsen

Hva kan du gjøre med ditt tidsnødsproblem?

  • Det finnes mange forslag til tiltak mot tidsnødsproblemer i sjakklitteraturen, men det har ofte vist seg vanskelig i praksis å kurere denne uvanen. En metode er å bestemme seg for at tiden har første prioritet før partiene, og la det sjakklige komme i bakgrunnen. Dette er ingen dårlig idé - ofte kommer man fram til det samme trekket selv om man benytter 2 eller 20 minutter til å tenke over det. Det oppstår selvfølgelig kritiske stillinger som krever en større fordypning i nesten et hvert parti, og det gjelder å spare tiden til disse.  Sannsynligvis vil du forbedre resultatene kraftig med en slik innstilling dersom du er en tidsnødsnarkoman

  • Synes du dette er vanskelig kan det hjelpe å sette opp egne tidskontroller under partiet, f.eks. 15 minutter på de første 10 trekk, deretter 25 minutter på neste 10 trekk osv. fram til tidskontrollen. En annen, mer krevende metode for de seriøse, er å skrive ned hvor lang tid man bruker på hvert trekk for i ettertid å kunne se hvilke avgjørelser (eller stillingstyper) som er vanskelige for å bli oppmerksom og kanskje trene på disse.

  • Du må i alle fall ikke tro at du kan finne det beste trekket i enhver stilling - det er umulig! Gjør praktiske og logiske trekk, ofte er det flere trekk i en stilling som er omtrent like gode. Ser du et godt trekk, så spill det! Du har kanskje hørt vitsen om at man alltid setter feil tårn i den åpne linja likevel, så ikke bruk en halv time på å tenke over et slikt trekk! «Perfeksjonisme staves lammelse» som Winston  Churchill sa. Du bør forsøke å få partiet inni en stillingstype som du trives i og som du kjenner - det vil redusere tidsforbruket. 

  • Til sist: forsøk å bruke motstanderens tid godt. Kotovs råd fra «Think like a grandmaster» er å gjøre strategiske vurderinger når motstanderens klokke tikker, mens du regner varianter når din egen klokke går.

 

 Forsiden Mai    Bymesterskapet    Lederen ved tastaturet
Hovedsiden Sjakklefsa