Braksuksess for TSKU under NM for Ungdom 2017!

13. november 2017
By

Gunnar Lund tok sølv og Mads Vestby-Ellingsen tok gull i nest eldste klasse under NMU i helga!
Foto: Anniken Vestby

Så har noen av våre beste spillere vært ute i kampen og kjempet igjen! Mads Vestby-Ellingsen, Gunnar Lund, Hans-Christian Vestjord, Benjamin Halvorsen, Mathias Lind Schouten, Torbjørn Valvåg, Birk Vollstad og Bjørn Brekke har representert Tromsø Sjakklubbs Ungdom på en fremragende måte under Norgesmesterskapet for Ungdom i Kristiansand denne helga og gratulantene står i kø på Facebook etter at Tromsø sopet med seg medaljer og fine plasseringer i bøtter og spann!

 NMU ble i år spilt i Kristiansand og det ble et flott mesterskap
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen spilte i den kanskje tøffeste klassen i mesterskapet, men gikk allikevel helt til topps og tok gull i klasse B for ungdom født i 2001 eller senere. 2002-årgangen, som Mads tilhører, regnes som den mest lovende årgangen vi har her til lands siden Magnus sin 1990-årgang som var en helt suveren årgang med spillere som Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Joachim Thomassen og Espen Forså. Men 2002-årgangen er også gull med Tor Fredrik Kaasen, Andreas Tryggestad, Mads Vestby-Ellingsen, Gunnar Lund og André Nielsen for å nevne noen av toppspillerne i den årgangen. Bare Tor Fredrik Kaasen glimret med sitt fravær av disse kanonene, og når Mads gikk hen og slo Andreas Tryggestad i fjerde runde, og sågar gikk tapsfri gjennom feltet, så var det fullt ut fortjent at han vant mesterskapet på kvalitet foran Gunnar Lund og Andreas Tryggestad. Nevnte Tryggestad dominerte i mange år 2002-årgangen – men kanskje har han tre spillere opprinnelig fra Tromsø foran seg på rankingen om kort tid – selv om han har en imponerende rating for alderen på 2264. De tre spillerne er i så fall fra TSKU sine rekker og består av Kaasen, Vestby-Ellingsen og Lund som alle har blitt sterkere enn det noen drømte om for få år siden. Artig!

Mads Vestby-Ellingsen tok gullmedalje i øverste klasse under NMU 2017
Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund tok altså en flott sølvmedalje i gruppe B og også han har ett år igjen i denne klassen og han feide gjennom feltet ved å avgi kun to remiser – en litt tam en mot Mads og en kampremis i siste runde der han sto til vinst og der han kunne avgjort mesterskapet til sin fordel. Det holdt altså til en meget velfortjent sølvmedalje foran sterke Tryggestad på kvalitet. Velfortjent fordi han var tapsfri i motsetning til Tryggestad og samtidig møtte han ikke Andreas slik Mads gjorde – og dermed hadde han trolig et lettere program til tross for at ratingsnittet hans var det nest høyeste i turneringen – og høyere enn Mads sitt. Det hadde selvsagt heller ikke vært noe å utsette på at Gunnar gikk til topps da han sto til vinst i siste runde og hadde hånden på rattet rent spillemessig, og selv synes han det selvsagt det var veldig surt å ikke få ballen i mål i siste runde. At turneringen var sterk er det ingen tvil og et bevis på dette er at Daniel Nordquelle, en av de sterkeste i 2002-årgangen med 2242 i rating – kun endte opp på 7. plass. Andre Nielsen (2108) endte opp på en fin 5.plass – så det var hard kamp om de gjeve plassene. Grattis med sølv til Gunnar og det betyr i klartekst at Tromsø fikk to spillere som er direkte kvalifisert til Nordisk Mesterskap tidlig neste år – stort i seg selv!

Gunnar Lund tok sølvmedalje i nest øverste klasse under NMU 2017
Foto: Anniken Vestby

Harald-Christian Vestjord gjorde også en fremragende innsats og fikk 4 poeng i den sterke klassen og en 2000+ prestasjon. Det betyr at Harald-Christian (1675) kan legge 63 fete elopoeng til ratingen sin – like mye som Mads og Gunnar spilte hjem tilsammen! Dermed gjorde Harald-Christian sitt beste resultat i NMU noensinne og vi gratulerer. Benjamin Halvorsen spilte også i denne klassen og gjorde et helt greit resultat ut fra rating og tok 50% score – 3 av 6 mulige – og med det ble det 19. plass blant 35 unge talenter fra hele landet og 15 nye elopoeng for Benjamin. Våre unge spillere i TSKU sopte ikke bare med seg pokaler, men også elopoeng ble tatt med hjem denne helga!

 

 Harald-Christian Vestjord forfrisket med en 2000+ prestasjon under NMU
Foto: Anniken Vestby

 

Benjamin Halvorsen vant 15 elopoeng og scoret 50% under NMU i Kristiansand
Foto: Anniken Vestby

Mathias Lind Schouten spilte i klasse D som hadde 7 runder og der det både ble kjempet om en NMU-tittel og om to plasser til Nordisk. Mathias spilte mange gode partier underveis. I siste runde kjempet han om gullet og spilte hvit i et franskparti der han kom vidunderlig ut av åpningsspillet. Akkurat da jeg tenkte, nå spiller Mathias garantert løperen til e3 og da står han utrolig godt og bør vinne – så kom et feiltrekk i stedet med avslag på b4 og stillingen smuldret hen. Etter hvert ble den verre og verre og da det var få vinstmuligheter for hvit, men desto flere for svart tilbød Mathias remis og fikk napp hos motstanderen. Litt overraskende, men Mathias høster stor respekt blant sine konkurrenter, og han er en smart spiller som med dette gikk tapsfri gjennom feltet og inn til en strålende tredjeplass på den lunefulle kvaliteten. Sterkt av unge Lind Schouten som virkelig har noe på gang – det så jeg på klubben sist jeg var der da jeg spilte Hånd & Hjerne sammen med Mathias og la merke til en moden posisjonell forståelse. Vi gratulerer Mathias med bronse, men synes det var litt surt at plass til nordisk blant de to beste akkurat glapp for han. De to som kom øverst og som derfor skal til Nordisk fra denne klassen var Shazil Khan Shehzad fra Smeaheia og Mathias Unneland fra Ålesund.

 

Mathias Lind Schouten – tapsfri og på samme poengsum som vinneren – tok han bronse
Foto: Anniken Vestby

 

Hva skal vi si om lille, store Torbjørn Valvåg? Sølv i NMU i fjor – sølv i nordisk i år og sølv i år igjen! Akkurat som Gunnar Lund (sølv) og Mathias Lind (bronse), så kom Torbjørn på samme poengsum som vinneren i klassen. Han tok sterke 6 av 7 og med kun ett tap – selvforskyldt i god stilling etter en grov taktisk overseelse – var han likevel ikke helt fornøyd og det forstår vi godt da Torbjørn har sølv fra før og så gjerne ville vinne klassen. Men slikt er tøft og et gull i NMU skal henge skyhøyt – så bedre lykke til Torbjørn til beste år da han også spiller i en klasse som spiller om plass til nordisk. Det gjorde han ikke i år – derfor blir det ikke noe sølvtittelforsvar på vår unge helt ved neste korsvei. Torbjørn spilte mange flotte partier underveis og selv forelsket jeg meg i tredjerundepartiet mot Sivert Ihlen der hvits konge kom ut på glattisen og brakk både det ene og det andre før den gikk sjakkmatt! Klassen til Torbjørn ble vunnet av Gunnar Brandshaug Dale (1497) fra Bærum som slo Torbjørn i innbyrdes oppgjør. I denne klassen spilte også Birk Vollstad som fikk en seier og tok 1.5 poeng.

 

Torbjørn Valvåg imponerte stort og tok sølv under NMU med 6 av 7 mulige!
Foto: Anniken Vestby

Birk Vollstad er glad i sjakken – han vant ett parti under NMU i Kristiansand
Foto: Anniken Vestby

Bjørn Brekke spilte i klassen 9 år og yngre og han spilte i NMU for andre gang og gjorde det fint med 3 flotte poeng, av syv mulige, og en 46. plass av hele 69 deltakere. NMU handler om å delta, om å bryte grenser for seg selv – og det handler også om å vise frem den fine jobben som gjøres i lokallag rundt omkring. At Tromsø gjør det så knakende godt viser bare at det virkelig satset på ungdommen i klubben vår og at det spirer og gror blant de unge lovende. Vi må også ta med at Alta Sjakklubb fikk vinneren i øverste klasse der Erlend Mikalsen bare avga en remis – og med det tok førsteplass og gullet med hjem. Vi gratulerer selvsagt våre sjakkbrødre i nord og når også André Nielsen med sin 5.plass og Maria Greibrokk gjorde greie resultater, så hadde også Alta noe å slå i bordet med. Jeg vil også nevne at det unge jentetalentet Lykke-Merlot Helliesen vant klassen der Bjørn Brekke deltok i – flott for jentesjakken i Norge, det!

 

Bjørn Brekke fikk tre fine poeng under NMU i Kristiansand
Foto: Anniken Vestby

 

Se flotte sider fra mesterskapet med video og rapporter!

Alle resultater og tabeller finner du i Turneringsservice

 

Vi tar en titt på toppoppgjøret mellom Mads Vestby-Ellingsen og Andreas Garberg Tryggestad der Mads vant:

Vi tar en titt på et kampparti fra Torbjørn Valvåg der kongen til hvit går matt:

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 1, del 1

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 1, del 2

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 2, del 1

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 2, del 2

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 3, del 1

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 3, del 2

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 4, del 1

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 4, del 2

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 4, del 3

Bilder tatt av Anniken fra Kristiansand Dyrepark

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 5, del 1

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 5, del 2

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 6, del 1

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 6, del 2

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 6, del 3

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Runde 7, del 1

Bilder av Anniken fra NMU 2017 – Premieutdelinga

Tromsø Sjakklubb på Facebook