Langnes er nordiske mestre for ungdomsskoler i 2017

24. september 2017
By

Våre beste menn – tar pokalen hjem!
Foto: Lena Halvorsen på Facebook

Langnes skole fra Tromsø har Norges beste ungdomsskolelag i sjakk – det har vi lenge visst og det beviste de allerede i slutten av april da de vant Norgesmesterskapet for ungdomsskoler på ærverdige Holmenkollen Park Hotel i Oslo. Dermed kvalifiserte de seg til å representere Norge i nordisk for ungdomsskolelag i 2017 på Island. For sjakkeventyret skulle ikke ende på Holmekollen Park Hotel. For det var en gang en kameratgjeng som dro ut på tur fra Tromsø for å erobre Norden. De måtte langt, og lenger enn langt, og endte til slutt opp på Island der de deltok i ei tevling om den nordiske mesterskapstittelen i sjakk for ungdomsskolelag. Dette måtte renne mye blod, svette og tårer for guttene på denne reisa for i en kjempespennende sisterunde, der foreldrene bet negler og fryktet for hjerteinfarkt, tok guttene hjem gullet og pokalen med liten margin. Snipp, snapp snute så var det eventyret ute.

 

Det vites ikke om de fem stabukkene som dro til Island for å gjøre seg fet gikk over denne brua…
Foto: Lena Halvorsen fra området rundt spillestedet

Mesterskapet ble spilt i Laugar Sælingsdal på Island – et lite forskremt tettsted med landlig idyll – men også et røft og tøft sted rent værmessig. Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island og Island 2 kjempet i hele fem runder om å vinne heder, ære og berømmelse i dette nordiske mesterskapet og det var gøy at det endelig ble et nordnorsk lag som tok de gjeveste medaljene og pokalen hjem! Norge sitt lag stammer fra Tromsø Sjakklubb sin yngre avdeling TSKU – men de var ikke særlig godt fornøyd med starten på mesterskapet der de alt i første runde måtte se seg holdt til uavgjort av Finlands skole Juhannuskylän koulu. Det var en dårlig start selv om 2-2 ikke er noen katastrofe om lagpoengene teller først – men i dette mesterskapet var det de individuelle poengene som telte først – og dermed lå Langnes to lengder etter alt fra start! Men så gikk det stadig bedre og i siste runde skulle alt avgjøres.

 

Mads Vestby-Ellingsen slo mesterskapets høyest rangerte spiller i nest siste runde – uten den seieren ville det ikke blitt noe gull
Foto: Anniken Vestby

Tromsø lot en spiller stå over hver runde og kjørte dermed et komisløp der ingen måtte stå over mer enn en runde. Det fungerte brillefint og alle på Tromsølaget bidro til seieren. Poengscoren til Tromsøspillerne ble Gunnar Lund med 4/4 og full pott, Harald Christian Vestjord 3.5 av 4, Mads Vestby-Ellingsen 3 av 4, Benjamin Halvorsen 2.5 av 4 og Isak Bakli Aglen 1.5 av 4. Dette betyr at Tromsølaget tok pene 14.5 av 20 mulige og de endte opp 1.5 individuelle poeng foran danske Atheneskolen og Hörðuvallaskóli fra Island. Når en ser på prestasjonene skiller selvsagt Gunnar Lund seg ut med sin 100% score – men ekstra artig var det allikevel å se at Harald-Christian Vestjord bidro så sterkt til seieren med kanonscoren 3.5 av 4. Dette smakte nok fugl etter at han har hatt det tøft med å hevde seg helt oppe i ungdomsmesterskap i de steintøffe årsklassene vi har her hjemme. Da er det godt å se at han elsker sjakken fortsatt, at det går sakte men sikkert fremover og at han nå slo til når det virkelig gjaldt. Da er det fullbrakt, og alle tidligere tap og all tidligere smerte er glemt en gang for alle. Pokalen er kommet hjem!

 

Gunnar Lund var bunnløst solid og tok 4 av 4 mulige – en verdig gullvinner der!
Foto: Anniken Vestby

Når det er nevnt var dette først og fremst en lagseier for Langnes som vant med et lag der det var fem gode konkurransespillere med. Høyt nivå i de to siste matchene – der seieren skulle sikres – ble utslagsgivende for sluttresultatet. Grunnmuren ble bygd i de tre første rundene som gjorde det mulig å kjempe i toppen. Så ble bygningen reist i nest siste runde – Langnes måtte da banke Island 1 som hadde turnerings sterkeste spiller minst 2.5 – 1.5 for å ha sjanser til gull. Det gikk brillefint da Mads Vestby-Ellingsen (elo 2262) sopte gulvet med et av Islands største sjakktalenter for tiden – FM Vignir Vatnar Stefansson (2312) som spilte for Hörðuvallaskóli – altså Island 1. Når klubbkompis Gunnar Lund (2244) ikke ville være stort dårligere og vant sitt parti mot en 1900-spiller var kabalen lagt og Isak og Harald-Christian sikret en 3-1 seier gjennom sine remiser i denne runde og byggverket kunne så ferdigstilles i siste runde – men kun en stor seier var godt nok der!

 

Harald-Christian tok sterke 3.5 av 4 og imponerte stort
Foto: Anniken Vestby

Hörðuvallaskóli fra Island kunne nemlig vinne hele mesterskapet ved å vinne sin match 3.5 – 0.5 i siste runde uten at noen da kunne stoppet dem. De satt altså med hendene på rattet, mens Langnes trengte hjelp i sisterunden fra danskene. Det var det kjipe for Tromsølaget. Det bra var at hjelpen kom fra et dansk lag som var meget jevnt besatt og som på de siste brettene var vel så gode som Island 1. Atheneskolen fra Danmark klarte dermed brasene og vant faktisk matchen mot Island 1 med 2.5 – 1.5 – dermed kunne Tromsø og Langnes ta hjem seieren med en kalasseier – og kalasseier ble det! Mads, Gunnar, Harald-Christian og Benjamin imponerte stort i denne sisterunden og de smelte inn den ene stolpen etter den andre i turneringstabellen helt til alle fire hadde slått ned en stolpe hver og gullet var sikret. For en overbevisende måte å bli nordiske mestre på – 4-0 – bedre kan det ikke gjøres i en sisterunde der alt står på spill. Lekent spilt.

Isak er en stor humørspreder og deltok og tok gull på Island!
Foto: Anniken Vestby

Underveis var spenningen likevel til å ta og føle på. Tromsø møtte Island 2 – som gjerne ville vise sine mer kjente spillere fra Island 1 at de både kunne spille god sjakk og at de ville hjelpe frem sine landsmenn til seier. Mest spennende ble det på førstebordet der Mads Vestby-Ellingsen kombinerte seg til seg to lette for et tårn og en bonde. Mads sin teknikk var nok preget av stundens alvor for etter mye godt spill, så det ut til at Islendingen kunne få noe motspill i spillets siste time. Da sto enda matchen mellom danskene og Island 1 og vippet… Foreldrene var nervøse og ville helst ha gullet hjem sånn helt uten en nervepirrende, intens kamp som det ble. Men sjakkgudinnen Caissa er ikke slik at hun gir ut gullet til favorittene – de må fortjene det! Hun deler ut poeng etter hvert som en kjemper seg til det og kampånd er ofte alfa og omega i mesterskap av denne arten. Blant de unge er det alltid noen i stor utvikling slik at David rett som det er kan slå Goliat. Men i siste runde ble Goliat for stor og for sterk. Mads var nemlig den største av sterkeste av de to på førstebordet og med sikker hånd førte han de svarte brikkene til seier på slutten og Tromsøgjengen fikk gull med god margin.

 

Benjamin Halvorsen spilte den skjebnesvangre sisterunden og vant i stor stil i skandinavisk med hvit
Foto: Anniken Vestby

Et artig, lite poeng oppi det hele er at årets favoritter – Langnes ungdomsskole – som altså også vant – er de første nordnorske vinnerne av NM for skolelag på 50 år! Narvik sitt legendariske folkeskolelag med Dag Svedenborg i spissen og Harald Hardersen, Ola Hansen, Jonny Hansen og Per Omtvedt nedover bordene klarte bragden tilbake i 1967 – da de ble nordiske skolemestre i sjakk som første lag fra Nord-Norge. Hva er vel bedre enn at Langnes kopierer bragden akkurat 50 år senere?

Vi gratulerer Langnes skole med mesterskapet og minner om at Langnes trolig har et svært slagkraftig lag også til neste år!

 

Langnes med Mads, Gunnar, Isak og Benjamin kjempet på og vant gull sammen med Harald-Christian
Foto: Anniken Vestby

 

Resultatlister:

1. Langnes Skole 14,5 9
2. Atheneskolen 13,0 8
3. Hörðuvallaskóli 13,0 6
4. Juhannuskylän koulu 8,0 2
5. Rimaskóli 6,0 4
6. Killebäckskolan 5,5 1

Full resultatliste her

 

PS: Norge kuppet hele ballet under nordisk i år da Søråshøgda fra Bergen ble suverene mestre i barneskoleklassen!

Vi gratulerer Ole Valaker og hans Team.

 

Her er et meget flott gjennomført parti fra Mads Vestby-Ellingsen mot FM Stefansson:

Fulle resultatlister og partier finner dere her

De offisielle hjemmesidene har blant annet bilder

 

Anniken Vestby var lagleder og sees her med laget – hun fikk også medalje og fortjente det for alle bildene! 🙂
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

 

Bildespesial fra Anniken Vestby og SjakkTromsø på Facebook

 

Bilder fra 1. runde

Bilder fra 2. runde

Bilder fra 3. runde

Bilder fra 4. runde

Bilder fra 5. runde

Bilder fra premieutdelinga

Tromsø Sjakklubb på Facebook