Langnes tok gull i NM for ungdomsskolelag

30. april 2017
By

Langnes sitt vinnermannskap i Norgesmesterskapet for Ungdomskoler 2017
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Langnes med historiske gullmedaljer

Langnes Ungdomsskole la gullegget i helga da de vant et norgesmesterskap med historisk sus over seg. Det var nemlig akkurat 60 år siden det første norgesmesterskapet i skolesjakk ble arrangert – og aldri før har Tromsø vunnet et av disse mesterskapene. Alt i alt har det blitt arrangert 55 slike mesterskap opp gjennom de siste 60 årene siden Våland folkeskole vant det første skolemesterskapet i norsk sjakk i 1957. Langnes ungdomsskole tok sine velfortjente gullmedaljer i et mesterskap som kvalifiserer til nordisk mesterskap for ungdomskoler på Island i september i år – og de har dermed sjansen til å pynte ytterligere på tituleringen dersom de skulle vinne mesterskapet på Island. Ingen barne- eller ungdomsskoler fra Troms eller Finnmark har klart denne bragden tidligere og ei heller vunnet under nordisk. Det til tross for en meget sterk ungdomsstall – særlig i Tromsø-distriktet – gjennom det meste av 80-tallet, 90-tallet og helt opp til i dag – med egen ungdomsavdeling kalt TSKU fra 1998 og frem til i dag.

Gutta fikk med seg både pokal, gullmedaljer og retten til å spille nordisk mesterskap på Island!
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Mesterskapet ble spilt i Oslo

Langnes skole fra Tromsø har altså vært i Oslo og kjempet om heder, ære og en tur til Island. Dette ble arrangert på Scandic Holmenkollen Park med Schakklubben av 1911s Ungdom som arrangør og 140 deltakere tilstede. Totalt var det påmeldt 7 ungdomsskoler og hele 24 barneskoler i de to mesterskapene som ble spilt. Dette gjorde årets mesterskap litt større enn fjorårets mesterskap som ble spilt i Bergen der Nordberg Ungdomsskole fra Oslo gikk til topps.

 

Guttene elsker å spille kort på fritiden og da laget skulle tas ut – ble trekningen hvem som fikk lavest kort!
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Tromsø måtte vinne i 5. runde

På forhånd regnet alle eksperter med at kampen om gullet i ungdomsskolemesterskapet skulle stå mellom nettopp de regjerende norgesmestrene fra Nordberg skole i Oslo og Langnes skole fra Tromsø. Begge de to lagene har kjente norske sjakknavn på laget sitt og begge lag startet som en foss med fire strake lagseire før de møtte hverandre i femte runde der alt i realiteten skulle avgjøres. Et slag ble det på godt og vondt. Spillet bølget nemlig frem og tilbake i de sene spilletimer som seg hør og bør i et finaleoppgjør. Tromsølaget tok riktignok en stor ledelse tidlig da Gunnar Lund og Isak Bakli Aglen vant to viktige seire for laget fra Langnes – men allikevel var ikke jobben gjort. For dersom både Mads Vestby Ellingsen og Harald Christian tapte – ville Nordberg ungdomsskole gå foran Langnes etter noe finurlig og uforutsigbart som på sjakkspråket kalles for kvalitetsberegning da Mads Vestby-Ellingsens sitt resultat på førstebord ville vært det viktigste i matchen. Dette ville altså slå inn dersom matchen endte 2-2, for en vinner må jo kåres til slutt – og da ville det laget som fikk seieren på høyest mulig bord komme først. Slik er reglene utformet. Tromsø måtte altså vinne!

Mads og Harald Christian satt alene igjen under den spennende 5.runden og trengte bare en remis…
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Hard kamp mot regjerende mester Nordberg fra Oslo

Dermed satt Mads Vestby-Ellingsen på førstebordet mot Norberg med både jokeren og svarteper i hånda si – for dersom Harald-Christian Vestjord gikk ned for Tromsølaget ville Mads sitt resultat være totalt avgjørende for utfallet. Det ble rapportert at Mads hadde bonde under og slitestilling i et langt sluttspill og at Harald-Christian hadde relativt gode remissjanser i sitt parti. Så bar det mot tap for Harald-Christian i den siste timen og dermed hadde Mads Vestby-Ellingsen muligheten til å bli dagens helt for Tromsølaget om han ikke satt igjen med svarteper, da. Det gjorde han ikke for han trumfet spillet med jokeren – som i dette tilfellet var å sikre en remisen i et vanskelig sluttspill! Dermed sikret Tromsølaget en Langnesseier 3-2 i denne viktige matchen. Ja, for viktig var den absolutt. Tromsølaget fikk nemlig bare en sjanse mot Nordberg ved denne anledningen – og den sjansen måtte gripes! Dermed klarte Tromsølaget i det avgjørende øyeblikket å vinne vant mot de regjerende Norgesmestrene fra Oslo. Vakrere kan det knapt nok bli for unge sjakkspillere.

Hotellet Scandic Holmenkollen Park var vertsted for mesterskapet i Oslo
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Nordberg ingen smågutt – har vunnet nordisk de to siste årene

For Nordberg ungdomsskole er ingen hvem som helst i norsk sjakk. De er regjerende nordiske mestre fra både 2015 og 2016! Det var derfor en stor prestasjon Langnes skole sto for da de plukket ned de regjerende mestrene fra deres høye hest og gikk til topps selv. På vinnerlaget spilte i bordrekkefølge: Mads Vestby-Ellingsen, Gunnar Lund, Harald-Christian Vestjord, Benjamin Halvorsen og Isak Bakli Aglen. De fire førstnevnte er del av gullrekka fra Tromsø sjakklubb – den såkalt gylne 2002-årgangen som nå altså er 14 år gamle og går i 9. klasse. Sammen med Tor Fredrik Kaasen og Kirill Fedchuk har de utgjort en eksepsjonell sterk årgang i Tromsø Sjakklubbs historie – den sterkeste til dags dato. 15 år gamle Isak Bagli Aglen er 2001-årgang og han ble til slutt krydderet som 2002-årgangen trengte for å nå helt til topps. Krydderet som ga laget det ekstra løftet det trengte med en tidlig seier over Nordberg i den avgjørende matchen. Isak har hatt en oppsiktsvekkende sjakkvår i år og er i ferd med å spille seg oppover elo-rankingen i raskt tempo.

 

Benjamin og Isak vartet begge opp med storspill og 100% score i Oslo – 9 av 9 mulige!
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Sterke individuelle resultater med 18.5 av 20 mulige

Spillerne gjorde alle en sterk individuell turnering alle som en. De trakk like gjerne kort om hvem som sto over siste runden etter at alle hadde stått over en runde hver tidligere i turneringen. Det kaller jeg samhold på høyt nivå! På de 6 spilte rundene sto alle over minst en runde – og førstebordsspiller Mads Vestby-Ellingsen vartet opp med 4.5 av 5 mulige. Gunnar Lund smelte like gjerne til med 5 av 5, Harald-Christian Vestjord forfrisket med 4 av 5 mens Benjamin Halvorsen banket inn 5 strake stolper av 5 mulige. Reserve var Isak Bakli Aglen som smelte til med 100% score og 4 av 4 i dette selskapet. Grunnen til den ekstremt høye scoren med 18.5 av 20 mulige er selvsagt at guttene våre er gode – men også at de i en rekke oppgjør spilte mot mer urutinert motstand. Så noen av partiene ble ren overkjørsel.

The Machliks har to sølvmedaljer

Tromsø har aldri vunnet norgesmesterskapet for barneskolelag- eller ungdomsskolelag tidligere. Nærmest har den sterke sjakkfamilien Machlik kommet – da de fire søsknene stilte for Fagereng barneskole i Tromsø i 2009 smelte The Machliks til med en strålende sølvmedalje blant Norges 14 beste barneskoler i sjakk. Det vakte oppsikt da de kom foran en rekke kjente skolesjakkmiljøer i Oslo som Kringsjå, Kjelsås, Bjølsen og Nordstrand. Disse mesterskapene har nemlig i en årrekke vært dominert av Oslo-området og det er sjelden kost at lag nordfra hevder seg i det fornemme selskapet. The Machliks har også en sølvmedalje for Sommerlyst ungdomskole fra 2011 der også Lasse Bjørn inngikk på sølvlaget under NM for skolelag. Finnmarks beste resultat kom forøvrig i 2009 i ungdomsskoleklassen da Alta ungdomsskole tok de gjeve sølvmedaljene det året. Ellers har sørnorske klubber stort sett regjert og i sjakken er det tradisjonelt stor Oslo-dominans.

Harald-Christian og Isak koste seg under oppholdet i Oslo og tok hjem gullet!
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Det var en gang et lag fra Narvik som tok gullet hjem

Oslodominans har det ikke alltid vært. På 60-tallet vakte nemlig lille Narvik oppsikt på landsbasis da de vant Norgesmesterskapet for folkeskolelag hele to ganger etter hverandre. Det startet i 1965/66 da NM for folkeskolelag kom i gang som et årlig fenomen etter å ha vært arrangert fra 1957 med treårsintervaller. Narvik folkeskole deltok siste helga i mars i 1966 og delte da seieren under norgesmesterskapet med Veitvet skole fra Oslo slik at begge mottok Aftenpostens premier slik tradisjonen den gang var. På Narviklaget spilte Norgesmester Paul Svedenborgs yngre bror Dag Svedenborg på førstebordet – en fremtidig kjempe i norsk sjakk og videre Harald Hardersen, Jonny Hanssen, Ola Hansen og Per Omtvedt. Lagleder var Olav Melkersen som var en legendarisk skikkelse for sjakklivet i Malmbyen. Året etter ble det ingen overrasker da det sterke Narviklaget vant NM for folkeskolelag  nok en gang. Denne gang slo de Veitvedt og senere på året representerte Narvik dermed Norge i nordisk mesterskap for skolelag. Det ble en braksuksess for det unge laget som tok gull i dette nordiske mesterskapet! Siden 1966 har altså NM for barne- og ungdomsskolelag blitt arrangert en gang i året – men først fra og med 1970 fikk det navnet det lyder i dag – «NM for skolelag» da det delt inn i barne- og ungdomsskoleklasser etter at folkeskolen forsvant det året.

Her ser du Norgesmesterlaget 2017 for ungdomskoler – Benjamin, Harald-Christian, Gunnar og Mads
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Lagnes skole blir favoritter under nordisk mesterskap på Island

Langnes skole skriver altså i disse dager sjakkhistorie. De ble ikke bare gullvinner under NM. De ble det første laget fra Troms eller Finnmark som på de siste 60 årene har tatt hjem gullet fra et slikt mesterskap. Nord-Norge har kun to ganger tidligere vunnet denne gjeve tittelen – det var altså Narvik folkeskole på 60-tallet. Langnes vant også retten til å representere Norge i nordisk mesterskap for ungdomskoler som går på Island 22.9.-24.9. Vi ønsker det unge Tromsølaget alt godt der – og minner om at 2002-årgangen fra Tromsø er gull og at det også i Nordisk fort kan bli spennende tider for dette unge laget. I fjor vant nemlig Nordberg skole som nevnt nordisk mesterskap for andre året på rad. De vant da et suverent mesterskap der de var rimelig utilnærmelige – og til slutt gikk de seirende ut med suverene 17 av 20 mulige individuelle poeng etter 4-0 mot danskene som nok var deres beste resultat. Det er altså gode sjanser for at Langnes skole fra Tromsø skal klare å gjenta bragden fra 1967 der Narvik folkeskole tok gull i nordisk. Fire av Tromsø-lagets spillere holder forøvrig alderen selv til neste år – så vi har mye god sjakk i vente fra denne gjengen – kanskje kopierer de da Narvik sin bragd fra 60-tallet med en dobbeltseier!?

 

Gunnar Lund og Mads Vestby-Ellingsen tok seg av de to øverste bordene på en flott måte
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Søråshøgda vant barneskoleklassen under NM for skolelag 2017

I barneskoleklassen, som hadde hele 24 deltakende skolelag, vant det velkjente laget fra Søråshøgda i Bergen foran Lura skole fra Stavanger med Voksen skole fra Oslo på tredjeplass. Osloskolenes dominans i disse mesterskapene synes nå brutt en gang for alle og særlig sjakkmiljøene i Bergen, Stavanger og Tromsø utfordrer nå de beste Osloskolene i aldersbestemt sjakk i mesterskap etter mesterskap. Det er hyggelig å se for norsk sjakk trenger utbredelse over hele landet. Søråshøgda tok 13 lagpoeng på de 7 rundene, Lura skole tok 12 mens Voksen skole tok 11. Langnes tok 12 lagpoeng i Ungdomskoleklassen, Nordberg skole tok 10 poeng mens Grevlingen på tredjeplass tok 8 lagpoeng.

Den historiske tabellen som viser at Langnes tok gullet hjem til Tromsø

Alle resultater fra mesterskapet finner dere i Turneringsservice

Bilder, partier og rapporter finner dere på de offisielle hjemmesidene for mesterskapet


Her er det spennende «finalepartiet» mellom Mads og Aleksander Lindbøl fra Oslo:

 

Her er det viktige 5.runde partiet der Gunnar Lund tok en svært avgjørende svartseier mot Norberg skole:

Tromsø Sjakklubb på Facebook