Nikolai Wernberg imponerte stort på Russlandstur

25. desember 2017
By

Nikolai Wernberg slo meget godt i fra seg i Russland på desembertur med TSKU
Arkivfoto: Anniken Vestby

 

Fem av spillerne i Tromsø Sjakklubbs Ungdom har vært på Russlandtur i desember og det ble en meget vellykket affære. De fem barna var Nikolai og Sivert fra Sjakkkurs 5 – samt Ivar, Bjørn og Birk fra Sjakkurs 7. De hadde etter rapporten en meget fin tur sammen med trener Edit Machlik og en gjeng foreldre med Annelie Wagler i spissen som en uformell drivkraft bak arrangementet og Anna Thorsen som var tolk på turen. En stor takk går også til hjemmeværende Marianne Lund som er sitter på masse verdifull erfaring i samarbeidet med Russland og Arkhangelsk fra sin lange fartstid i TSKU. Hun bisto blant annet med hjelp for å få visum og tips for turen.

 

 Sjakken i et nøtteskall & både sosial og usosial – en er både sammen og fraværende…
Foto: Annelie Wagler

 

At sjakken ikke bare er sjakk – men også en sosial arena og et bakteppe for kulturutveksling vet alle som har spilt sjakk i utlandet og et av årets høydepunkter for spillerne i TSKU er de ulike utenlandsturene der de får nyttig erfaring på mange områder. At mange av foreldrene i TSKU er med på disse turnene skaper trygge rammer og det virker ut fra rapporter jeg har fått, og bilder jeg har sett, som om turen til Arkhangelsk var en stor suksess. Det kommer trolig mer om turen senere.

Edit Machlik var ringside når Tromsøspillerne spilte sine partier, og hun ble mektig imponert over to flotte spanskpartier som 1. bordsspiller Nikolai Wernberg spilte i Russland. De var fine på hvert sitt vis da det ene viser at han alt kjenner angrepsspillets kunst og det andre viser, kanskje enda bedre, at han skjønner hva posisjonsspillet edle kunst er for noe. Det siste er sjakkspillerens innerste hemmelighet – og ikke så lett å få has på i en alder av 12 år. Nevnte Nikolai Wernberg gjorde ellers en meget god turnering i Arkhangelsk med 4,5/7 på det vanskelige 1. bordet. Han vant med det prisen som beste 1. bordspiller. Vi er imponert!

 

 

Å dra til Arkhangelsk i julatida er en flott opplevelse!
Foto: Annelie Wagler

 

Jeg skjønte alt under NNM på hjemmebane i Tromsø i mai at Nikolai hadde en sjakkspillers støpning. Da jeg gikk rundt å så på smårollingene utstrålte nemlig Nikolai de to viktigste egenskapene en god sjakkspiller må ha. Trygghet og konsentrasjon. Trygghet på at det du holder på med holder mål og full konsentrasjon i det du gjør over brettet. Jeg merket meg navnet der og da – så det var ingen bombe for meg at nettopp Nikolai har spilt seg opp på førstebordet og at han gjorde det strålende der. Skal jeg tippe tror jeg vi får høre mye av han i årene som kommer, så dette er et spennende navn for fremtiden. Nå skal vi se hans to aller beste partier fra Russland – stor takk til Edit som pekte ut disse flotte partiene for meg.

 

I kristen-ortodokse nordvest-Russland er de religiøse symbolene og ikonene godt synlig
Foto: Annelie Wagler

 

I det første partiet skal vi nå skal se går Nikolai går i Botvinniks og Anands fotspor. Begge de to store mestrene var kjent for å være villig til å påta seg dobbeltbønder for et sterkt sentrum og angrepssjanser i de åpne linjene som en dobbeltbonde gir. Dessuten kunne disse to verdensmestrene mye god teori og kombinerte ofte et tidlig initiativ med et drepende angrep i en mengde av sine partier.

 

 Nikolai er i ferd med å la to løpske hester invadere svarts kongefløya – woow fra publikum!
Foto: Trond Tørfoss

 

Nikolai starter partiet på trygg grunn ved å spille spansk åpning og deretter bygger han metodisk opp et sterkt sentrum før han tillater motstanderen å pådra hvit en dobbeltbonde i forvisning om at det vil komme et angrep i den åpne g-linjen. Der får han anledning til et flott offerspill som slår igjennom med vinnende mattangrep. Bra spill!

 

Her er Nikolai sitt kraftfulle angrepsparti fra en av rundene i Russland:

I det andre partiet vi skal se er Nikolai igjen hvit mot en av de russiske deltakerne og denne gang går han i fotsporene til selveste Bobby Fischer – den største spanske matador som i sin tid slaktet kongebondeåpningen med sitt sterke spill i spansk parti. I sine yngre år elsket Bobby å slå av på e5 når svarts spilte c5 – for å spille på svekkelsen av d5-feltet og det er en spennende idé selv om det ofte kan føre til en forflatning av spillet.

 

 Edit Machlik i analyse med Nikolai i Russland av et spansk parti
Foto: Privat ved Edit Machlik

 

I vårt neste parti spiller Nikolai opp en spansk åpning med stø hånd og han lager igjen et sterkt sentrum før han helt korrekt ser at exd5! er gull og gir hvit fine felter på c4 og d5. Disse utnytter han så til fulle ved å oppgi svartfeltsløperen sin mot en av d5 sine forsvarere. Nydelig strategisk spill der alle de lette offiserene til hvit regjerer de hvite feltene i stillingen der de troner på sine gode hvite felter. På sjakkspråket kalles slikt en hvitfeltsstrategi og det er en relativt avansert spillemåte. Tsar Nikolai troner så verket sitt med å la det hvite kavaleriet fortære avgjørende materiell i svarts stilling. Et meget flott parti – et av de beste jeg har sett en 12-åring spille fra TSKU. Stilrent, strategisk og samtidig en smule småfrekt der gampene bare hopper på og gjør stor skade.

 

Vi ser på Nikolai sin perle av et sjakkparti:

Tromsø Sjakklubb på Facebook