NMU 2016 i Trondheim: To sølv og en bronsemedalje!

7. november 2016
By

        nmu-2016-torbjorn-rockerTorbjørn Valvåg kvalifiserte seg til Nordisk Mesterskap gjennom å ta sølv i NMU i Trondheim i helga!
Foto: Anniken Vestby

NMU, Norgesmesterskapet for Ungdom gikk i helga av stabelen i Trondheim med hele 279 deltakere på startstreken fordelt over syv aldersbestemte klasser. I tillegg deltok 32 spillere i to sideturneringer og dermed ble det 311 sjakkhungrige spillere som fikk slukket tørsten i helga i et arrangement som ble avholdt på Scandic Lerkendal hotell i Trondheim. Arrangører var Hell Sjakklubb, Rosenborg Sjakklubb og Trøndelag Sjakkskole.

Når NMU nå er over kan vi oppsummere med at Tromsø slo godt i fra seg i bartebyen Trondheim. Eller hva sier du om to sølvmedaljer og en bronse? De to sølvmedaljene kom ved snart 14 år gamle Mads Vestby-Ellingsen og ved 10 år gamle Torbjørn Valvåg som begge overbeviste stort i helga og viste at de har tatt nye steg den siste tiden. Virkelig gledelig og begge blir premiert med billetter til nordisk mesterskap der de blir Norges representanter sammen med vinnerne!

nmu-2016-endreJuniornorgesmester Endre Machlik fra Tromsø tok bronsemedalje i NMU i helga
Foto: Anniken Vestby

Endre Machlik vartet opp med bronse i den aller tøffeste klassen i NMU – en klasse som hadde hele fire spillere over 2100 i rating. I tillegg la vi merke til flotte resultater av en rekke andre spillere fra Tromsø Sjakklubbs Ungdom (TSKU). Tor Fredrik Kaasen tok en 5. plass i klasse 13-14 år, Monika Machlik tok 6. plass i øverste klasse og Mathias Lind Schouten tok en sterk 8. plass i klasse 11 år. Gunnar Lund tok en flott 10. plass i 13-14 år, så en helt ny generasjon er på gang i Tromsø Sjakklubb.

 

nmu-2016-tobben-regjererTre suverent gode sjakkspillere i norsk sjakk som vi vil høre mye om i fremtiden
Foto: Anniken Vestby

Stor forventing knyttet seg selvsagt til klubbens humørspreder, og en av de yngste som i helga var på tur til Trondheim, nemlig Torbjørn Valvåg som startet med knallsterke 5/5. Det er jo ellevilt – og alle vi som fulgte med her hjemme i Tromsø var søkk imponert når vi snakket sammen! Torbjørn har jo imponert denne høsten i Grand Prix-turneringer og det var derfor spennende å se hva han kunne få til mot de beste sørfra under et NMU.

shazilNorges beste 10-åring i sjakk heter Shazil Shezad og kommer fra Sandnes
Foto: Anniken Vestby

I sjakk arrangeres de store Norgesmesterskapene om sommeren – mens Norgesmesterskapet for Ungdom er litt som Donald Duck- lekene var det i eldre tider – et sted der bare de yngste kan delta og og der en deler det hele opp i enda flere klasser. Torbjørn spilte i 10-årsklassen, der også Norges sterkeste 10-åring, og ratingfavoritt under NMU, Shazil Shezad fra Sandnes spilte og ikke minst den 8 år gamle Norgesmesteren for miniputt fra i sommer Aksel Bu Kvaløy fra Stavanger.

bu-kvaloyMiniputt-Norgesmester Aksel Bu Kvaløy fra Stavanger er bare 8 år gammel – men veldig, veldig god i sjakk!
Foto: Anniken Vestby

Disse tre viste seg å være i en klasse for seg og da Torbjørn slo sterke Bu Kvaløy i 5. runde, i et virkelig kampparti, så kunne alt skje. For han ble nemlig jaget bakfra av ratingfavoritt Shazil fra Sandnes som viste seg for sterk i den kommende runden og dermed tapte Torbjørn ett av sine 7 partier under NMU. Pytt sann! Det viktigste var å bli blant de to beste som kom videre til Nordisk Mesterskap. På de andre 6 rundene sopte Torbjørn sammen knallsterke 5.5 poeng og med det ble det sølv på målstreken foran Bu Kvaløy, som altså så sent som i sommer var på alles sjakklepper under NM i Tromsø. Strålende av Torbjørn – gratulerer med resultatet fra alle oss i Tromsø sjakklubb!

nmu-2016-tor-fredrikSterke Tor Fredrik Kaasen kunne ikke si seg fornøyd denne gang selv med en 5.plass på forhåndsfavoritten
Foto: Anniken Vestby

I klasse 13-14 år ble kampen om gullet minst like hard, og det er nok enda et hakk tøffere her. Ikke bare er det spillere fra to årskull som spiller sammen – det er også en gull-generasjon i norsk sjakk i denne årsklassen den såkalte 2002-årgangen med blant annet Tor Fredrik Kaasen, Andreas G. Tryggestad, Andre Nielsen og Mads Vestby Ellingsen med flere. Tøff klasse og hard kamp hele veien – noe Tor Fredriks resultat tydelig viser. Han kom inn i turneringen som ratingfavoritt med en internasjonal elo-rating på hele 2389 – allikevel var han aldri virkelig med i gullkampen i mesterskapet. Tor Fredrik ble denne gang nr. 5, som han selvsagt var noe skuffet over. Han har jo hatt flott fremgang den siste tiden resultatmessig og tar sjakken veldig seriøst. Tor Fredrik bor i Bærum, trener med en stormester og gleder seg nok forhåpentligvis til å starte på NTG om et par år der Simen Agdestein har et godt treningsmiljø for sjakk.

nmu-2016-mads-rockerMads Vestby-Ellingsen ble kadettnorgesmester i sommer og tok sølv og plass i nordisk nå
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen vet å slå fra seg, og han har hatt stor fremgang helt siden i fjor sommer og spiser han ikke spinat, eller tar kryptonitt, så må det være noe annet hemmelig som gjør han så god! Under NMU viste han nemlig at han virkelig kan slå fra seg. Hele seks seire på syv partier ble det, og dermed var sølvet i boks med plass i nordisk og fine saker! Sterke Andreas Tryggestad fra Nordstrand i Oslo var det heller ikke denne gangen noe å gjøre med – og tapet til Mads kom akkurat mot han som også vant klassen med 6.5 av 7 mulige. Grattis til Mads også – neste gang har jeg på følelsen at han har enda skumlere hensikter. Mads slo forøvrig den flerdobbelte Norgesmesteren Andre Nielsen fra Alta i innbyrdes oppgjør – slikt lukter det svidd av!

nmu-2016-gunnarGunnar Lund forfrisket med en 10.plass – men har mer inne på en god dag
Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund kom på en helt grei 10.plass i denne klassen – men vi vet at Gunnar har mer inn og at han stiller høye krav til seg selv, så helt fornøyd var han nok ikke. Både Gunnar og Kirill Fedchuk hadde 1700+-prestasjon og Kirill kom på en like grei 16.plass – Gunnar tok 4.5 av 7 mens Kirill tok 4 poeng. Denne klassen er alltid tøff også fordi den er den største klassen i NMU – i år deltok 59 spillere i denne klassen alene! Hvor tøff den kan være fikk Harald Christian Vestjord – som ikke hadde god formen inne og som dermed måtte ta til takke med en 40. plass. Harald Christian har hatt en jevn og fin utvikling lenge og han kommer helt sikkert sterkt tilbake!

nmu-2016-mathiasMathias Lind Schouten er et stort talent og kjempet nok en gang i toppen av et mesterskap
Foto: Anniken Vestby

11 år gamle Mathias Lind Schouten er et av de største naturtalentene vi har hatt i klubben – men han dras mellom fotballen og sjakken og den siste tiden har fotball fått mye oppmerksomhet. Det er selvsagt fint for både fotballen og for Mathias! Men kanskje ikke like fint for sjakken hans… Derfor var det meget sterkt av Mathias å oppnå en flott 8.plass i 11-årsklassen. Allikevel var det ikke noen flatterende plassering da Mathias hadde mer inne underveis – han lå nemlig i tetstriden hele veien, men avsluttet med magre 1/2 av 2 mulige. Dermed ble det 4.5 av 7 og 8.plass ut av det hele. Før sisterunden lå Mathias på en oppløftende tredjeplass og i sisterunden spilte han dermed om gullet. Hadde han vunnet sisterunden viste deg seg til slutt at han ville blitt nr. 2 i klassen og dermed tatt sølvet. Vinner i denne klassen ble Andreas Tenold fra Nordstrand i Oslo. Prøver du like hard lenge nok Mathias – blir det gull av det til slutt!

   nmu-2016-jonEndre sin bror Jon førte an med sjakk i familien Machlik – Jon tok 50% i NMU 2016 etter seier i siste runde
Foto: Anniken Vestby

Tromsø har juniornorgesmesteren i sjakk. En tittel som ble vunnet over 8 kampfylte dager her i Tromsø sist sommer av Endre Machlik – yngstemann i Tromsøs sterkeste sjakkfamilie nemlig Machlik-familien. Endre spilte i mesterskapets aller sterkeste klasse – 15-16 årsklassen der hele fire spillere var ratet over 2100. Da er det ikke lett og lett ble det ikke. I stedet ble det hur jevnt som helst og FM Sondre Merkesvik gikk ut på topp med 5.5, foran FM Johannes Haug med poeng og Endre på bronseplass med 5 poeng. Dette var nok et sterkt resultat av Endre som den siste tiden har vist flott form og som har passert 2200 i elo som den første i Machlik-familien. Flere vil det nok bli.

nmu-2016-monika
Monika Machlik klinte til med 3 strake seire på slutten – slik skal det gjøres Monika!
Foto: Anniken Vestby

I klasse 17-26 år er konkurransen ofte ikke like hard som i de alderstette klassene da det virker litt kunstig på mange av de som er over 20 år gamle å spille med i et ungdomsmesterskap. Derfor er det ikke tradisjon for de beste å delta her. Etter mitt syn burde forbundet for lengst omgjort klassen til 17-20 år – men kanskje har det noe med internasjonale reguleringer å gjøre. Uansett så deltok Monika og Jon Machlik, samt Elise Forså i den øverste klassen der de gjorde det så som så. Best ble Monika som kom som en høstvind på slutten der hun feide inn 3 strake stolper og dermed tok 4 av 7. Med det ble Monika beste jente i feltet og hun fikk til slutt en fin 6.plass. Jon gjorde et normalresultat med 3.5 av 7 og tok en 11. plass blant 25 håpefulle, mens Elise sine 2.5 poeng holdt til en 19.plass. Elise smelte til med en flott seier i første runde mot sterke Andreas Fossan (2070) men fulgte altså ikke opp hele veien til Rom. Da er det godt å vite at det kommer nye sjanser og trening gir ikke bare mening – det gir resultater!

nmu-2016-eliseElise Forså ga en sterk mesterspiller bank i første runde – så ble rollene snudd…
Foto: Anniken Vestby

Det er mye mer jeg sikkert kunne skrevet om. Om Birk Vollstad sitt smittende humør og hans sjakkinteresse selv om det ble tøft i konkurransen i år – heldigvis har han mange år foran seg og det viktigste er å delta! Jeg ser også at Bjørn Brekke fra TSKU var med i 9 årsklassen og tok 3 poeng av 7 mulige der. Uten alle disse sjakkentusiastene som deltar ville ikke mesterskapet vært det samme og et av suksesskriteriene i TSK er det gode samholdet innad. Det er viktig for enhver prestasjons gruppe og jeg vil også benytte sjansen til å gratulere alle de flinke trenerne i TSKU og formann Trond Romsdal i særdeleshet. Nå vet jeg at Trond ikke liker at hans navn trekkes frem, men det er nå engang slik at en klubb trenger en leder og Trond gjør en utsøkt jobb.

nmu-2016-birkBlide Birk var med denne helga til Tronheim og skapte et godt miljø som alltid
Foto: Anniken Vestby

Tilslutt vil jeg nevne at de to beste i hver klasse normalt får tildelt en plass i nordisk mesterskap. Forbundet er knallharde her og det ikke uten grunn for dette er attraktive plasser å få! Vi legger derfor spesielt merke til at hele to TSKUere oppfylte kriteriet om å komme til nordisk – gratulerer nok en gang til Mads og Torbjørn! Dere er gull verdt for klubben utad og vi følger dere selvsagt med samme interesse i Nordisk Mesterskap for Ungdom! Anniken Vestby var reiseleder, dommer og fotograf og hun står som alltid bak alle de flotte bildene i denne reportasjen. Hun sier det var en flott tur og at det var lagsjakk lørdag kveld der Mads, Gunnar og Harald spilte på samme lag. De tok endel poeng – men kom ikke til finalen ved denne korsveien.

ken-ronny-schoutenKen Ronny Schouten var med på turen som en av flere foreldre – de er limet i TSKU
Foto: Anniken Vestby

Her er de offisielle hjemmesidene til mesterskapet

Her kan du finstudere resultatene i alle klasser

Flere bilder fra NMU finner dere hos SjakkTromsø på nettet & felleskontoen til TSK og TSKU

Vi tar en titt på det flotte kamppartiet til Torbjørn der Lilleputt-norgesmesteren fra Stavanger får bank:

Tromsø Sjakklubb på Facebook