NSF har tatt ut fem spillere fra Tromsø SK til EM og VM

23. mars 2017
By

  Tromsø Sjakklubb blir lagt merke til også på nasjonalt plan med flere landslagsspillere i sjakk
Foto: Anniken Vestby

EM i Romania, VM i Uruguay…

Tromsø Sjakklubbs Ungdom har allerede en lang tradisjon med å få med spillere til EM og VM i sjakk for ungdom! I år er vi ikke snauere enn å ha hele 5 spillere som får muligheten til å delta på landslagsspill – og noen av disse er blant de beste i Norge i sine aldersklasser og de kommer altså fra Tromsø Sjakklubbs Ungdom sine egne rekker. Det er svært gledelig at det gode arbeidet som foreldrene i TSKU – sammen med hovedarkitekt Trond Romsdal – har lagt ned opp gjennom årene nå virkelig bærer frukter av seg. Til høsten håper vi å få se Torbjørn Valvåg og Mathias Lind Schouten representere Norge i EM for ungdom i Romania. Kadettnorgesmester Mads Vestby Ellingsen, juniormester Endre Machlik samt Elise Sjøttem Jacobsen får sjansen til å spille både EM og VM – og det skal bli spennende å se hvem som benytter seg av muligheten og hvordan det går i disse svært så populære og viktige arrangementene. Vi legger også merke til at Tor Fredrik Kaasen – ex-TSKU’er som nå har tatt overgang til Vålerenga i Oslo – er tatt ut og trolig vil spille i EM i Romania. VM går forøvrig i Uruguay dette året og trolig reiser ingen fra Tromsø dit.

 

Torbjørn Valvåg er tatt ut til å spille EM i Romania – det er bare å glede seg!

Det er alltid stor stas å kunne si at en spiller på landslaget i sjakk og nå kan altså nok en gang en rekke Tromsøspillere si dette etter at de har fått klarsignal til EM og VM i sjakk og har dette på sjakk-CV’en sin. Det var kanskje spesielt hyggelig å se at Torbjørn Valvåg skal spille EM da han er svært så dedikert til sjakken og en stor humørspreder i klubben vår. Han blir også bare bedre og bedre over sjakkbrettet, så også sportslig blir dette spennende. Torbjørn er rangert som nr. 3 i Norge av ungdommen født i 2006 eller senere og har kun Sandnes sin Shehzad Shazil og Stavanger sin Aksel Bu Kvaløy foran seg på rankinglistene. Han er en hissig angrepsspiller som tok sølv i nordisk på hjemmebane i Drammen i februar, og som det blir spennende å følge i EM for ungdom, klasse under 12 år, i tidsrommet 3-14. september. Mesterskapet spilles i Romania og alle ungdomsklassene spiller på samme sted – så det blir en stor tropp Norge stiller til start med da totalt 43 spillere har kvalifisert seg til mesterskapet fra Norge. Alle disse vil allikevel garantert ikke delta, selv om det kan bli en stor tropp som reiser til slutt. I fjor deltok nemlig hele 35 norske spillere i Praha, mens det i 2015 deltok 22 spillere i Kroatia. Torbjørn er forøvrig 2006-modell, og selv om han har fylt 11 år gammel, så har han ett år igjen i denne klassen og slik sett er han læregutt i år, mens hans beste sjanse til en virkelig finfin plassering ligger vel i neste års mesterskap. Det er nemlig alltid svært tøft i disse ungdomsmesterskapene.

Torbjørn Valvåg med stor fremgang de siste årene
Foto: Anniken Vestby

Mathias Lind Schouten har noe på gang

11 år gamle Mathias var i Stavanger sist helg og gjorde som kjent en flott innsats i det sterke A-feltet. Mathias spilte noen brutale angrepspartier og angrepsspill er fortsatt hans største forse, selv om han har en allroundforståelse for spillet som de fleste 11-åringer bare kan misunne han. Talentet er det nemlig ikke noe å utsette på og er han like dedikert til sjakken i tiden fremover som han har vært i vinter ser det lyst ut med tanke på fremgang her også. Mathias er rangert som nr. 4 i Norge av spillere født i 2005 eller senere og har allerede slått godt i fra seg i flere mesterskap uten å få ballen helt opp i krysset enda. Det blir derfor spesielt spennende å følge Mathias i EM til høsten da han virker å ha en fin utvikling og en fin form for tiden. Mathias skal spille i klassen under 12 år i Romania i september og vi ønsker lykke til.

 

Mathias spiller mye for tiden – og gjør det skarpt!
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen med 9 av 9 på klubben sist

I lynsjakk har Mads vært nifs i det siste og smelt til med 100% score i flere turneringer i klubben – det vitner om en ting – at han er i ferd med å bli stabil. Få, om noen, er mer dedikert til sjakken i Norge enn nettopp Mads – han tenker sjakk til frokost, middags og kvelds og Simen Agdestein har sagt at det er selve symptomet på at en har et sjakktalent. At de er så interessert at de tenker sjakk døgnet rundt. Så er noen et sjakktalent i klubben må det bli Mads. Han skal spille i EM og var også tatt ut til VM for Norge – i klassen under 16 år. 15-åringen har et år igjen i denne klassen, men han får rikelig med erfaring og kunnskap fra det å spille i et stort mesterskap som han skal gjøre i Romania. Dette er selvsagt gull verdt på lang sikt. Mads var også tatt ut til VM i Uruguay 16-26. september – men det er jo grenser for hva en rekker når FIDE legger opp til et så hektisk program. Dette fordrer jo også at de får fri fra skolen sammenhengende i nesten en måned – og det blir også veldig dyrt – så få norske vil nok delta begge steder vil jeg tro.

Mads Vestby-Ellingsen er ungdomslandslagsspiller i sjakk og skal til EM i Romania
Foto: Anniken Vestby

 

Endre Machlik er en spennende spiller i stadig utvikling

Endre er bare 17 år gammel og har fortsatt mye å gå på som sjakkspiller – noe som vitner om et kjempetalent for sjakk i bunnen. Det vitner nemlig de friske angrepspartiene hans om, og da han enda er ustabil i prestasjonene er det de høyeste av disse som sier noe om talentet hans og det er altså stort. Han gjorde det da også storfint på hjemmebane under NM i Tromsø i sommer, men har slitt litt mer i blant annet Eliteserien etter dette. Kanskje er det derfor mye fin motivasjon i det å bli tatt ut til EM og VM i sjakk!? Endre har en krevende spillestil, som de fleste Tromsøspillere er han en ihuga angrepsspiller, og da betyr form mye. Vi krysser fingre for at formen sitter, og at Endre har muligheten til å delta i enten EM eller i VM til høsten. I fjor takket han nei, så får vi se hva som skjer i år. Endre er forøvrig yngst i søskenflokken Machlik der storebror Jon tok første stafettpinne, mens søstrene Edit og Monika har forhøyet ratingtaket i familien og nå kommer altså Endre stormende og gjør det samme.

Juniornorgesmester Endre Machlik har enda mer å gå på
Foto: Anniken Vestby

Elise Sjøttem Jacobsen har trappet ned på sjakken – men er fortsatt aktuell

Elise hadde sin storhetstid som sjakkspiller rundt OL på hjemmebane i Tromsø i 2014 – og i årene før dette – da hun virkelig var på hugget både treningsmessig og sjakklig. Allikevel holder hun jentenivået i Norge godt – og er rangert som nr. 3 av de norske jentene født i år 2000 eller senere. Før henne ligger Ingrid Andrea Greibrokk fra Alta og Sara Næss fra Oslo som fortsatt er veldige aktive – og som har passert Elise i spillestyrke. Elise spiller sjakk av og til – når hun har lyst – og hun ser ut til å trives godt i sjakkmiljøet selv om han ikke vil bruke så mye tid på hobbyen som hun gjorde tidligere. Derfor er det kanskje tvilsomt at Elise sier ja til forbundet – og spiller et av de to mesterskapene hun er tatt ut til ved denne korsveien – men allikevel er det hyggelig at hun tas ut og at hun har muligheten.

Elise Sjøttem Jacobsen spilte sjakk-OL på hjemmebane i Tromsø i 2014
Foto: Anniken Vestby

Anniken Vestby blir reiseleder til EM i Romania i september

Den alltid blide læreren Anniken Vestby er nestleder i TSKU og styremedlem i TSK. Hun blir reiseleder for den norske delegasjonen til Romania 3.-14. september, der sønnen Mads altså skal delta i EM. Anniken ble nylig kretsdommer i sjakk, hun er sjakkfotograf på sin hals – og tar alle disse fine bildene vi legger ut her hos TSK. I tillegg er hun leder i Troms og Nordre Nordland Ungdomskrets og med i valgkomiteen til Norges Sjakkforbund. En av våre beste og mest markante kvinnelige skikkelser i norsk sjakk for tiden og hun får også litt tid til å spille og dyrke hobbyen sin sjakk sånn mellom alle slagene!


Anniken Vestby er reiseleder til EM for lag i Romania i september og vår fotograf

Her finner dere en liste med uttakene til EM og VM i sjakk 2017

 

Landslagsgruppene som trener med GM Simen Agdestein på NTG er tatt ut

Ungdommens Sjakkforbund har i tillegg tatt ut landslagsgrupper som får trening med blant annet Simen Agdestein på NTG i Bærum i juni og i september i år. USFs satsningsgruppe består blant annet av Kirill Fedchuk, Benjamin Halvorsen, Gunnar Lund, Mads Vestby Ellingsen, Harald Christian Vestjord, Mathias Lind Schouten og Torbjørn Valvåg. Her er det spesielt hyggelig å se alle de fine talentene Tromsø har i 2002-årgangen der Kirill, Benjamin, Gunnar, Harald Christian og Mads alle får delta på samling i Oslo – noe som viser at Tromsø sin fine satsing gjennom mange år på de unge – bærer frukter.

Benjamin, Harald Christian, Kirill og Gunnar Lund er alle født i 2002 og alle er innkalt til landslagssamling
Fotos: Anniken Vestby

Du finner alle de landslagsuttatte på denne lenken

Dere kan lese mer om saken hos kilden vår – Sjakk.no

Tromsø Sjakklubb på Facebook