Sensasjonell start av Tromsøs Mads og Torbjørn i Nordisk mesterskap 2017!

17. februar 2017
By

Nordisk mesterskap for ungdom 2017 spilles i Drammen 17.-19./02.
Foto: Ungdommens Sjakkforbund

Nordisk mesterskap 2017 åpnet med en velkomstmiddag torsdag kveld og selve mesterskapet spilles på samme hotell og i samme sal, hvor Magnus vant mot sin aller første 2700-spiller, Shirov, og hvor han famøst tapte på tid mot Korchnoi. Det spilles med to runder fredag, to runder lørdag og to runder søndag – alt i alt 6 runder totalt slik at vi får en verdig nordisk mester i hver aldersklasse. Arrangør er Ungdommens Sjakkforbund (USF) og Konnerud Ungdomssjakklubb og mesterskapet spilles altså i Norge i år, nærmere bestemt i Drammen på Scandic Park Drammen hotell.

FM Stefansson fra Island spiller mot Mads mens Torbjørn ser på under Nordisk mesterskap 2017!
Foto: Anniken Vestby

Det er første runde. Nervene er selvsagt til å ta og føle på. Det er også spenningen av det å representere Norge i et nordisk mesterskap. Fra Tromsø reiser to av klubbens storspillere ned for å måle krefter med den nordiske eliten på samme alder. Det blir spennende, det blir morsomt og helt sikkert så blir det en opplevelse for livet! Da Magnus Carlsen vant Norgesmesterskapet for miniputt i år 2000 ble hans største seier noensinne på sett og vis – det påstår i hvert fall Magnus selv. At den første seieren smakte best – at den betød at han ble i sjakkmiljøet og at han husker den klart som dagen den dag i dag. Har så Mads Vestby-Ellingsen og Torbjørn Valvåg noen sjanse til å hevde seg i nordisk? Så absolutt! Men da må de ute sitt aller beste. Nisselua må legges igjen hjemme og kamphanskene må tas på – her er det ikke rom for å spille bort et eneste halvpoeng og da må det kjempes. Så får vi se hvor langt det rekker. Ett er sikkert – de får begge en kjempeopplevelse og vi her hjemme er lovet flott bilder fra hele helga av reiseleder Anniken Vestby.

Mads Vestby-Ellingsens kanskje sterkeste side som sjakkspiller er konsentrasjonen – her i kjent positur
Foto: Anniken Vestby

Første runde gikk storartet for de to Tromsøspillerne – heldigvis var gruppen seedet og heldigvis var den seedet slik at våre to menn stilte til start på øvre poeng-gruppe. Det er selvsagt ikke tilfeldig – det er noe tidligere prestasjoner, dvs. ratingtallet gjenspeiler. Dermed fikk våre to unge ess sjansen til å spille mot svakere motstand i første runde. Det gikk brillefint og begge fikk dermed en flying start med seire for både Torbjørn og Mads! Mads slo Færøyene sin relativt sett svakeste representant på en stilren måte. Hvert nordisk land har 2 deltakere med – de to beste fra det nasjonale mesterskapet. Mads og Torbjørn tok begge som kjent sølvmedaljer i NMU i Trondheim i høst og det kvalifiserte dem begge til nordisk. I en dronninggambit ble det altså spill mot et mål på Mads i første runde. Han vant i stor stil etter kun 23 trekk og da var sjakk matt rett rundt nærmeste hjørne. Torbjørn var ikke snauere. Han fikk spille sin kjære dragevariant og vartet opp med flott posisjonelt spill i en svart drage som ble avsluttet med rent angrepsspill der hvits konge ville gå matt i trekk 29. I stedet valgte hvit klokelig å gi opp to trekk før dette skjedde. Flott spill og en flott start med andre ord.

Torbjørn i mesterskapets tøffeste genser! For en første dag for Torbjørn som har 2 av 2!
Foto: Anniken Vestby

Andre runde ble selvsagt tøffere og ikke overraskende nok for Mads som spilte mot den nordiske favoritten og stortalentet FM Vignir Vatnar Stefansson
(2384) som har 400 fete elopoeng mer enn Mads og som attpåtil spilte hvit! Men Mads kan mye mer enn elotallet er i stand til å fortelle osss, og han kom da også meget fint ut fra startblokkene og så tidlig så ut som en vinner. FM Vignir Vatnar Stefansson spilte Larsens åpning – altså 1.b3 – slik Bobby Fischer også ofte gjorde og Mads klinket til fra start med 1…e5! slik det er anbefalt i gammel teori. Han fortsatte med fint åpningsspill og jammen fikk han ikke stor posisjonell fordel som han etter rundt 20 trekk kunne konvertert til en vinnende fordel ved sterkt spill. I stedet ble det ett litt rufsete kamp-parti som svingte mye, men der Mads nesten hele veien satt i førersetet og der han spilte mye god sjakk. Etter hvert fikk han et kongeangrep som så meget sterkt ut som som i realiteten var vinnende. Men hvit kjempet godt og da Mads overså en mulighet hvit hadde til å bytte dronninger trodde i hvert fall jeg det ville ende med remis tatt islendingens høye ratingtall i betraktning. Men Mads ville det annerledes. Som en ekte norrøn viking nedsablet han islendingen etter alle kunstens regler og med et stort materiell overtak spilte han det hele hjem. Flott levert Mads, gratulerer med å hale en storfisk på land!

Norgeseneren fra 2006-årgangen Shazil fra Sandnes måtte ned mot Torbjørn Valvåg i andre runde
Foto: Anniken Vestby

Lille store Torbjørn da – hvordan gikk det med han i andre runde mot tøff motstand? Jo, Torbjørn møtte regjerende norsk mester i NMU Shazil Shehzad fra Sandnes som tross sine drøyt 10 år på baken, er blitt ratet 1761 i FIDE-rating. Det er 250 poeng over vår mann som altså var kraftig underdog. Men alle som kjenner Torbjørn kjenner også kampånden han har viljen til å vinne og med herlig spill utspilte han Norgestoppen etter noter. Han formelig valset over Sandnesspilleren med ypperlig angrepsspill og partiet var en nytelse å følge med på. Og når motstanderen aldri ga opp vartet Torbjørn opp med flott matt setting og lot motstanderen aldri slippe av kroken. En enestående start av Tromsø sine to kort i dette fornemme selskapet og vi ser frem til fortsettelsen!

Drammen med nordens største sjakkbutikk er tilholdssted for Nordisk Mesterskap 2017
Foto: Anniken Vestby

PS: Det rapporters fra Ungdommens Sjakkforbund at Torbjørn & Co i kveld forbereder seg sjakklig sammen med stormester Aryan Tari – Norgesmesteren anno 2015 og som bor like ved Drammen. Jeg vet også at danskene er svært seriøse og de har med seg stormester Allan Stig Rasmussen til Nordisk mesterskap 2017. Han forbereder de danske deltakerne og analyserer i etterkant – tenker at det siste kan bli vel mye for små sjakkspiller in spe… Stormester Rasmussen har forøvrig spilt sjakk her i Tromsø og han er tre ganger dansk mester. Svenskene er ikke noe dårligere og de har med seg en av de mest meritterte trenerne i svensk sjakk, stormester Stellan Brynell, til Drammen. Det skal ikke levnes noe til tilfeldighetene når en nordisk mester skal kåres.


Fulle resultatlister finner du hos Turneringsservice

De offisielle hjemmesidene inneholder blant annet runderapporter

Du kan følge partiene LIVE fra kl. 09.00 lørdag morgen

 

Mads slo altså gruppefavoritten fra Island, for et kamp det ble:

Torbjørn sendte opp festfyrverkeriet rett ut fra start, og så seg aldri tilbake. Sjekk det ut her:

Tromsø Sjakklubb på Facebook