Til himmels med sølvgutten Torbjørn Valvåg!

19. februar 2017
By


Torbjørn gjorde sin sterkeste prestasjon noensinne i Drammen – sølv i nordisk!
Foto: Anniken Vestby

Torbjørn altså – hvor tar han det fra? Først tar han kaka og blir sølvvinner under NMU i Trondheim i høst og så stikker han jammen også av med sølvmedaljen også under Nordisk mesterskap 2017 i Drammen! For en spiller, for en terrier og for en fighter han er! Her har vi altså mye godt å glede oss til i fortsettelsen – for Torbjørn er og blir en sjakkspiller.

Mange av Nordens beste sjakkspillere under 20 år satte hverandre altså i stevne på Scandic hotell i Drammen denne helga og Tromsø Sjakklubb hadde to mann i ilden og begge håndterte flammene med bravur. Fire on Board et kjent sjakkbegrep som stammer fra Alexey Shirov og hans bøker om seg selv. Det handler om sylskarp angrepssjakk, om å sette brettet i brann og gutten i ilden fra Tromsø denne helga var Torbjørn som fikk satt brettet i brann i det ene partiet etter det andre. Med skarpt angrepsspill nedsablet han motstanderne en etter en og bare i ett av 6 partier måtte han bite i det sure eple. Det var mot vinneren Edvin Trost fra Sverige som ble for sterk for vår mann. Ellers tok Torbjørn knallsterke 4.5 av 5 mulige etter å ha vunnet de to avsluttende partiene på finaledagen. Kjempesterkt! Med dette smelte 11 år gamle Torbjørn til med en 1773-prestasjon – noe som betyr 64 nye elopoeng inn på kontoen. Det var noe symbolsk over det beløpet da 64 på en måte er sjakktallet over alle sjakktall.

Mads spilte mye god sjakk og kjempet i realiteten om gullet lenge da han i 4. og 5. runde tapte, men…
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen gjorde også et meget sterkt resultat i nordisk – ingen tvil om det. Gruppa til Mads var relativt sett den sterkeste av alle gruppene i nordisk – med god margin! Knallsterk er det rette ordet og med hele tre 2300+ spillere hadde Mads mer enn nok å holde fingrene i. Mads møtte to av disse tre storkanonene og han syltet den ene av dem og spilte remis mot den andre. Pent. Mads sin elorating er for øyeblikket 1981 – men han tjente 49 fete elopoeng på denne turneringen – noe som sier sitt. I tillegg hadde Mads et fullstendig vunnet sluttspill på brettet i runde 5 – som han tapte! Huff, for et væromslag. Stillingen skinte i det ene øyeblikket som en østlandsk sommerkveld og stormet i det neste øyeblikket som en nordnorsk høststorm! Ikke noe hyggelig for Mads som hadde spilt et godt parti og som ikke fikk så godt betalt i nordisk som han fortjente. Allikevel ble det altså en finfin 5. plass blant de 12 deltakerne på samme poengsum som bronsen, men norske Andreas Tryggestad vant denne gruppen og ble Nordisk mester 2017 – vi gratulerer Andreas med innsatsen!

Torbjørn tar steg hele tiden – nå også med sølvmedalje fra nordisk!
Foto: Anniken Vestby

Det rapporteres om at skurken Torbjørn sammen med sine partners in crime Shazil og David har hatt både slåsskamp og sugerørkamp, at de har fått preppet og analysert med stormester Aryan Tari flere ganger og at de har kost seg i Drammen! Jeg vil ellers nevne noen momenter som har gjort det mulig for Torbjørn å bli så djevelsk god i sjakk i så ung alder. Han har først og fremst fått trent i TSKU som fremdragende gruppe, vært del i Trond Romsdal sine sjakkurs og videre fått bryne seg på de beste i klubben alt i ung alder. Han har tatt steg hele veien og de to siste årene har han trent sammen med Christian Grundekjøn og Thomas Robertsen som utvilsomt har betydd en stor forskjell i det å ta sjakken seriøst, det å trene riktig og det å trene regelmessig. Men den største helten i Torbjørns liv er han selv. Ingen sjakktrener, ingen foreldre eller noen andre tilretteleggere kan få hesten til å drikke av kunnskapens kilde av seg selv. De kan leie hesten til elvekanten, men drikke – se det må den klare selv. Torbjørn har drukket fra kunnskapens brønn, han har trent mye og dette er blitt en viktig del av livet hans. Derfor er det ekstra artig når akkurat Torbjørn rekker så høyt opp – han har nemlig virkelig kjempet for det!


Andreas Tryggestad fra Nordstrand viste muskler og vant klassen for spillere under 15 år
Foto: Anniken Vestby

Vi tar med at det ble et medaljerush for Norge i nordisk til tross for at Finland, Sverige, Island og Danmark alle møtte opp mannsterke! Norge tok ingen medaljer i øverste klasse, men i klasse B under 17 år fikk vi sølv og bronse ved Johannes Haug og Sondre Merkesvik. I klasse C under 15 år fikk vi altså gullet ved nevnte Andreas Tryggestad. I klasse D under 13 år fikk vi også et meget sterkt gull av Jens E Ingebretsen fra Holmestrand, mens Torbjørn og Shazil Shehzad fra Tromsø og Sandnes tok henholdsvis sølv og bronse i klasse E under 11 år. Et minnerikt mesterskap er dermed over og Tromsø Sjakklubbs Ungdom har tatt sølvmedalje!

Du finner fulle resultatlister hos Turneringsservice

Du finner fine turneringssider hos arrangøren

Her er Torbjørn sitt drepende drageparti fra siste runde:

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook