Johannes Høie 1956-2015

17. februar 2015
By

johs 1956 2015

Johannes Høie 1956-2015

Det triste budskapet om at Johannes Høie har gått borte etter et hjerteinfarkt lørdag har nådd sjakkmiljøet i nord. Johannes ble bare 58 år gammel.

Etter videregående skole på slutten av 70 tallet tok han med seg alt han eide og søkte lykken i Ishavsbyen Tromsø. Han ville bli lege, og startet opp på det nye medisinerstudiet i byen.

Johs – som han ble kalt blant venner – var dermed fra slutten av 70-tallet – til midt på 80-tallet – en viktig del av det frodige sjakkmiljøet i Tromsø. Her satte han varige spor etter seg både blant medspillere og på turneringstabeller.

En litt søt historie fra 70-tallet. Johs var kjent som en meget belest sjakkspiller, men studenter har jo harde økonomiske prioriteringer å tenke på. Den tiden Johs var i Tromsø ble han godt kjent med vadsøværingen Svein Harald, etter hvert en av nestorene i det nordnorsk sjakkmiljøet. Også han var student i Tromsø på denne tiden. Svein Harald prioriterte et abonnement på Informator (datidens aktuelle sjakkbibel), men hadde ikke den helt store gløden for å lese bøkene som kom hvert halvår. Den var jo omtrent så tykk som en telefonkatalog! Ikke mange dager etter at boka var i hus pleide den å havne på lån hos Johs i to-tre uker. Slik fikk sjakkbøkene til Svein Harald den patinaen en lest bok skal ha – eselører og preg av at de er lest – fra perm til perm. Johs hjalp flere av sine sjakkvenner med å få lest bøkene deres, for hans sjakkappetitt på denne tiden var meget stor 🙂

Johs var på denne tiden en sterk mesterspiller som vant både klubbmesterskap i Tromsø Sjakklubb og et NNM i 1986. Spesielt denne NNM-tittelen var han meget fornøyd med, for Johs hadde nemlig mange gode turneringsresultater, men ofte var han uheldig med den berømte kvaliteten og ble nummer to! At han fikk sette punktum for sitt opphold i nord på denne måten smakte! Jan S hadde gleden av å spille remis mot ham i sisterunden – og husker ikke noen som har vært så fornøyd med remis mot ham noen gang.

Kort tid etter fullført studie reiser han og starter opp sin legepraksis «sørpå». Etter hvert blir han spesialist i geriatri. Han likte sin gjerning og valgte ulikt mange spesialister å jobbe i direkte kontakt med de eldre på sykehjem hele sin yrkeskarriere.

Johannes har siden 90-tallet bodd i Fredrikstad der han også har utmerket seg som en meget sterk bridge-spiller. Selv om det nok ble mest bridge etter hvert, hadde han små utflukter til sjakkmiljøet der han spilte sitt kjære 1.d4 og sin Najdorfvariant med stor innlevelse.

Johs var en posisjonsløve av de sjeldne og hadde en meget stor forståelse for spillet. Han spilte mest lagsjakk de senere årene der han blant annet deltok på Moss sitt sterke lag i øverste divisjon.

Johs hadde nok sine mest ivrige år som sjakkspiller den tiden han var i Tromsø, og han kom flere ganger å hilste på oss Tromsø-gutta når vi var å spilte lagsjakk sørpå. Alltid trivelig når han hang med oss på «AfterChess». En del av sjela var nok blitt nordnorsk! I alle fall sjakksjela!

Johs var siste gang her i Nordnorge sammen med oss da Thomas R. og Jan S. arrangerte Nord Norsk Mestermøte på Vollan Gjestestue. Les hva sjakkfantomet skriver om denne turneringa: http://sjakkfantomet.blogg.no/1304812277_mesternes_mestermte_i.html

Tankene våre går nå først og fremst til familien. Du vil bli savnet blant dine sjakkvenner både i nord og sør, og med sikkerhet også i bridge-miljøet.

Hvil i fred, Johs

På vegne av hele sjakkmiljøet i nord
Sven og Jan S

sjakkvenner

Sven har også lagt denne hederen til Johs på sin blogg Sjakkfantomet
Sven har også med et flott sjakkparti der han utmanøvrerer den sterke mesterspilleren Lars Hjelmås.

Også Joachim Solberg skriver minneord om hedersmannen Johs. 

Tromsø Sjakklubb på Facebook