Benjamin Arvola har tatt sitt andre IM-napp – denne gang på Cuba!

27. mars 2017
By

Blir Benjamin Arvola Nord-Norges første ekte IM i sjakk?
Foto: Jose Sarmientos Facebooksider

Benjamin Arvola har virkelig fått fart på spillet sitt denne våren. Mon tro om seieren i fjorårets nordnorske mesterskap skapte nye ambisjoner og ny energi i forhold til sjakken – eller er det IM-nappet i Eliteserien som har gitt han nytt pågangsmot? Ikke vet jeg – men en ting er sikkert. Benjamin spiller bedre sjakk enn han har gjort noen gang tidligere. Jeg vet at Benjamin trener endel ved å spille lynsjakk på nettet der han på Internett Sjakklubb får knallhard konkurranse på en server der mange av de beste i verden spiller. Benjamin takler motstanden og nivået godt og har til tider en skyhøy rating, noe som vitner om stor sjakkstyrke. Ellers spiller han mye denne våren og det er gledelig å se at Benjamin igjen har fått sjakkinteressen tilbake og kanskje lykkes han med prosjektet om å bli IM i sjakk tross studier og politiker-karriere her hjemme. Talentet er det i hvert fall ikke noe å utsette på.

Rett etter siste spillehelg i Eliteserien, der Benjamin tok et IM-napp, dro han til Cuba der han blant annet har spilt en sterk turnering som het «X Torneo Universitario Remberto Fernandez» og som ble spilt i Cubas hovedstad Havanna fra 15-24. mars. Der møtte han tre IM’er, 3 FM’er, 2 CM’er og en uten tittel til kamp – og hvilken kamp han ga dem! Han stormet nemlig ut fra startblokkene som en ny Usain Bolt, og slakket ikke ned på tempoet før han sto på 5.5 av 6 mulige! Deretter tapte han to partier før han smelte til med en viktig remis i siste runde mot IM Alexey Fernandez Cardoso 2431. Dermed ble det IM-napp, og 6 poeng av 9 mulige på Benjamin. Vi gratulerer!

Det var enkle spillelokaler på Cuba der det norske flagget hang der for Benjamin
Foto: Jose Sarmientos Facebooksider

Arvola står oppført med 2323 i FIDE-rating, men har gått opp hele 29,4 elopoeng i seriespill den siste måneden her hjemme og i England. Etter å ha gått opp ytterligere 36.4 elopoeng på Cuba, så har Benjamin den uoffisielle ratingen 2389 så vidt jeg kan skjønne. Stemmer dette vil han passere de nødvendige 2400 poengene om han tar IM-napp i den neste turnering han spiller i på Fagernes. Dette baserer jeg på utregninger der han scorer 2451 i eloprestasjon over 9 runder – noe som er minimumskravet. Benjamin Arvola har som kjent ett IM-napp fra før – dermed gjenstår det altså ett napp for å fullbyrde IM-kravet til FIDE som er på tre napp samt en rating over 2400.

 Den tredje verdensmesteren i sjakk, Jose Raul Capablanca sin gravplass er i Havanna og deltakerne besøkte denne
Foto: Jose Sarmientos Facebooksider

Benjamin Arvola sin neste store oppgave er altså Fagernes Chess International 2017 under ledelse av Hans Olav Lahlum. Der er Arvola i øyeblikket rangert som nr. 18, blant 34 deltakere, i GM-gruppen Det er hele 8 stormestre og 7 IM’er på startstreken så langt og det gir meget gode napp-sjanser for en kar som Benjamin. IM-kravet fordrer også at en møter endel utlendinger – minst 6 tittelholdere og minst 3 GM’er eller IM’er. Derfor er dette akkurat den type turnering som Benjamin trenger nå. Kanskje klarer han ikke IM-kravet, men i så fall har han sjansen å holde ratingen høyt oppe slik at han er på slagavstand til IM-tittel også ved neste turnering som han spiller. Så er Benjamin smart nå – og det er han selvsagt – spiller han kun gode IM-kvalifiserende turneringer nå frem til tittelen er i boks. En slik er absolutt Fagernesturneringen der også Tor Fredrik Kaasen deltar – men han deltar i IM-gruppen, som er et hakk under den sterke GM-kvalifiserende turneringa.

Nordnorsk sjakk har kun en IM gjennom tidene, Joachim Thomassen fra Mo i Rana. De lærde strides likevel om han helt kan regnes som fullt ut nordnorsk da han tok tittelen – siden han da hadde bodd rundt 6 år sørpå allerede, og de årene formet tross alt sjakken hans og alle napp ble tatt for sørnorske klubber. IM Thomassen tok riktignok sitt femte (!) IM-napp i Tromsø under Arctic Chess Challenge i 2010 der han krabbet over 2400 i rating, og han tok også sitt aller første IM-napp i Tromsø allerede i 2007 under ACC, men allerede den gang spilte han for Stavanger og representerte ikke Nord-Norge – og bodde heller ikke her.

 

Sverre Heim fra Tromsø/Oslo ble Norgesmester i sjakk i 1980 og spilte på OL-laget vårt
Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Spillere med tilknytning til Tromsø Sjakklubb som har tatt IM-napp i sjakk:

  • FM Sverre Heim som spilte for Tromsø Sjakklubb på 60-tallet fra han var 13 år gammel til han flyttet til Oslo for studier har to IM-napp og har innfridd kravet om 2400 i rating så vidt jeg vet. Heim er i dag en internasjonalt anerkjent kreftforsker på 66 år som forlengst har lagt den ambisiøse sjakken på hylla. Men han rakk å bli Norgesmester i sjakk i 1980 da han bodde i Oslo.
  • FM Nils Grotnes vokste opp med sjakk i Tromsø, og tok trolig to IM-napp tidlig på 90-tallet da han også ble nr. 2 under Norgesmesterskapet i Kristiansund i 1992. Jeg skriver trolig fordi alle IM-napp ikke ligger lagret hos FIDE og de kan da være vanskelig å verifisere mange år senere. Det er tilfelle med Grotnes sitt ene napp fra Gausdal.
  • Gunnar Berg Hanssen var svært nær sitt første IM-napp alt under Oslo Internastional i 1994, men regelverket den gang ødela for han da han var uratet selv, og dette ble regnet inn i det totale regnestykket. Dermed har Gunnar ett IM-napp – fra Arctic Chess Challenge 2007.
  • FM Espen Forså fra Tromsø har også tatt to IM-napp. De ble tatt under Norgesmesterskapet i 2009 i Bergen og på Gibraltar i 2011. Espen representer nå Stavanger, men bor i Tromsø.
  • FM Tor Fredrik Kaasen er den tredje spilleren med to IM-napp – han tok det første under Oslo Chess Internasjonal i 2016, og det andre i Kragerø Resort Chess 2017 – under begge disse turneringene representerte han Tromsø Sjakklubb – noe som er unikt i klubbens historie. Tor Fredrik tok i mars overgang til Vålerenga og spiller om sitt tredje, og avgjørende, IM-napp på Fagernes i påska.

Vi ønsker både Tor Fredrik og Benjamin lykke til med sjakken, IM-kravene og årets påskejakt!


Her finner du resultatene og partiene fra årets Universitario Remberto Fernandez-turnering

 

Her er Benjamin sin viktige seier i fjerde runde:

 

Her finner du en graf og en automatisert Stockfish-analyse av partiet

Tromsø Sjakklubb på Facebook