Benjamin Arvola til himmels under Sveins 10. minneturnering!

29. juni 2017
By

 
Datteren Lykke og Bjarke Sahl ledet turneringen sammen – hennes bamsemoms kom godt med og Bjarke kunne avtre med stil
Foto: Anniken Vestby

Så er et kapittel over – 10 utgaver av Sveins minneturnering er ferdigspilt og turneringsarrangør Bjarke Sahl takker for seg. Dermed står arrangørklubben OSS tilbake med arrangementet som vil gå videre som minne om vår første spiller som hadde stormesterstyrke – men som aldri ble stormester i sin tid – Svein Johannessen. I jubileumsutgaven imponerte den mestvinnende spilleren i disse minneturneringene – Tiger Hillarp Persson – med mye godt spill og han gikk tapsfri gjennom feltet og med 7.5 av 9 mulige ville han normalt vunnet en slik turnering med sitt resultat.

Men det var en mann som ville det annerledes, det var Kirkenesgutten Benjamin Arvola som har rukket å bli 24 år gammel og som bor og studerer i Tromsø. Benjamin spilte for Tromsø i årets eliteserie i sjakk der han tok sitt første IM-napp. De to siste kom på Cuba før påsken og på Fagernes i påsken. Han har imponert en hel sjakknasjon den siste tiden med den gode sjakken sin og vunnet to av de tre siste turneringene sine. Han har tatt et stormesternapp på Fagernes, blitt Nordnorsk Mester 2017 i Tromsø under NNM og i tillegg vunnet Sveins 10. minneturnering i Oslo med en ratingprestasjon på hele 2721 som opphøyes til 2750 om vi ser den i lys av å være justert for stormesternapp.

Dette betyr at Benjamin spilte ett helt poeng over stormesterkravet – men at han likevel ikke fikk tittelen på grunn av en tilleggsbestemmelse i regelverket som sier at en må møte minst fire utlendinger fra minst to andre nasjoner enn sin egen. Benjamin manglet en spiller fra et tredje land da han kun møtte norske og svenske spillere. Benjamin har virkelig overbevist på sjakkbrettet den siste tiden, og analyser av partiene hans tyder på at han har hevet spillet sitt flere hakk.

Benjamin Arvola kunne glise bredt over sitt spill i Sveins minneturnering allerede før sisterunden!
Foto: Anniken Vestby

Disse analysene – av mange av hans partier – viser at han er ujevn, men meget sterk på sitt beste og uhyre sterk i sluttspill. I NNM hadde han stor problemer i 3 av de 6 partiene han spilte, så tok han seg opp og leverte to mesterverk i de to siste rundene! Slikt smaker det fugl av. Å hente seg inn og spille sin beste sjakk på slutten av en turnering. I Oslo mente Benjamin at hans beste parti var mot IM Nicolai Getz. Der er vi ikke helt samstemte. Jeg mener at hans parti mot Jonny Hector i siste runde skiller seg ut som et særs godt kampparti fra hvit sin side og at partiet mot Getz inneholdt mer kjent teori, og kjente mønstre, enn dette flotte partiet mot stormesteren. Uansett var dette to meget gode partier fra Benjamin og jeg vil også trekke frem sluttspillet mot Emanuel Berg som holdt høy klasse og som imponerte.

Alle gode sjakkspillere har nedturer og partier de ikke er fornøyd med i en turnering og en klassespiller som Benjamin er nok sin egen hardeste læremester. Han nevnte i et intervju med Matt & Patt at han sto til tap i tre av partiene fra Sveins minneturnering – men det er vanskelig å se at han i det lurvete partiet mot Tor Fredrik Kaasen på noe som helst tidspunkt var fullstendig fortapt. For meg virker det som om det spennende 8. runde partiet mot Kaasen gikk dårlig for Benjamin i midtspillet, at han var sterkt presset, men at han hele veien holdt hodet over vannet og at han kontret det hele hjem og vant etter sterkt spill i sluttspillet. Mot FM Johannes Haug ble Arvola nedspilt i midtspillet og sto til tap som hvit. Men også her kontret han, spilte et meget sterkt sluttspill og vant i stor stil. Den tredje spilleren Benjamin var i problemer mot var Rune Djurhuus etter at han ble nedspilt i åpningsspillet og dette fortsatte i det tidlige midtspillet. Ved tidskontrollen snudde ting etter hvert og Benjamin fikk virkelig gode vinstsjanser og sto til en soleklar seier rundt trekk 50 – men denne gangen klarte han ikke å spille hjem sluttspillet slik han klarte det mot Kaasen og Haug. Dermed ble det remis og dette var Benjamins klart svakeste parti i turneringa og begge kunne vunnet det ut fra spill og sjanser.

 

Nicolai Getz t.h. fikk et flott stormesternapp under Sveins minneturnering tross tap mot Arvola!
Foto: Anniken Vestby

Ellers imponerte Benjamin meg stort, og særlig partiene mot de to svenske stormestrene Berg og Hector, synes jeg var flotte. Benjamin er en regnemaskin og meget sterk i sluttspill. Han må ha trent særdeles godt, målrettet og effektivt i vinter for godformen er virkelig inne nå. Så får vi se om den varer hele veien til Stavanger og hjem igjen. For Landsturneringas Eliteklasse – NM i sjakk – starter på fredag og da er Benjamin klar til dyst nok en gang. Det blir spennende. Der skal også Tromsøspilleren Endre Machlik ut i ilden med sin sjakkdåp i Eliteklassen og Tromsø stiller som vanlig sterkt også i de aldersbestemte klassene.

Vi gleder oss til å følge Landsturneringen og særlig til å se Alta sin Benjamin Arvola i aksjon. Han spiller nemlig for hele Nord-Norge og halv Sør-Norge heier på han i tillegg. Han skal opp mot tre av våre sjakkess og opp mot flere Nessekonger i sjakk – så dette blir både spennende og gøy. Bare Magnus Carlsen mangler av de virkelig store kanonene – så Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein, Aryan Tari, Frode Urkedal og Kjetil A. Lie er alle på plass – og kanskje savner vi regjerende mester Johan Salomon – men alt her i verden kan en ikke få på en og samme stund. Benjamin er blant favorittene og det kan slå begge veier – uansett så heier vi i det høye nord på vår mann!

Her er de fem Arvola-partiene som jeg nevnte eksplisitt i teksten over med computeranalyser:

Benjamin Arvola – FM Johannes Haug, Sveins minneturnering 2017 – analyse her

Tor Fredrik Kaasen – Benjamin Arvola, Sveins minneturnering 2017 – analyse her

Rune Djurhuus – Benjamin Arvola, Sveins minneturnering 2017 – analyse her

Benjamin Arvola – Emanuel Berg, Sveins minneturnering 2017 – analyse her

Benjamin Arvola – Jonny Hector, Sveins minneturnering 2017 – analyse her

 

Gunnar Lund – 2250+ prestasjon under Sveins minneturnering – hva blir det neste?
Foto: Anniken Vestby

En kommer ikke bort fra Sveins minneturnering uten å nevne Gunnar Lund! For en prestasjon han leverte – opp 123 elopoeng etter å ha vunnet mot blant annet Mads Vestby Ellingsen, som ble nr. 17 totalt, og Terje Lund og remisere sterke folk som FM Ward Al-Tarbosh, Torbjørn Ringdal Hansen og FM Lucas Ranaldi. Gunnar avsluttet med en fin remis mot Sigfred Haubro (2175) og kan se tilbake på sitt livs sterkeste sjakkresultat så langt. En flott 19. plass blant 69 deltakere. Det blir spennende å følge både Gunnar Lund og Mads Vestby-Ellingsen under NM i Stavanger der de like gjerne stiller i juniorklassen begge to. Personlig synes jeg det er synd at Gunnar ikke prioriterer kadettklassen, som han er gammel nok til å delta i med god margin. Grunnen er at Mads har en kadett-Norgesmestertittel – mens Gunnar ikke har vunnet noe slikt. Da bør en etter mitt syn søke den klassen en kan vinne en tittel i. Men han søker sterkest mulig matching i stedet og på sikt kan det vise seg å være en vei å gå også. Vi må nevne at både Edit og Monika stiller i Junior-A – så Tromsø stiller kvinnesterke i den klassen!

 

Her kan du se Gunnar Lund sin seier over Terje Lund fra Levanger med Stockfish-analyser.

 

Sjekk alle resultater, tabell og partier i Turneringsservice

 

 

Sjekk ut Tromsø Sjakklubb sin store rapport om Sveins minneturnering etter runde 7!

Du kan se bilder hos SjakkTromsø på Facebook ved Anniken Vestby:

Bilder fra 1. runde

Bilder fra 2. runde – del 1 

Bilder fra 2. runde – del 2

Bilder fra 3. runde

Bilder fra 4. runde – del 1

Bilder fra 4. runde – del 2

Bilder fra 5. runde – del 1

Bilder fra 5. runde – del 2

Bilder fra 6. runde – del 1

Bilder fra 6. runde – del 2

Bilder fra 7. runde – del 1

Bilder fra 7. runde – del 2

Bilder fra 8. runde – del 1

Bilder fra 8. runde – del 2

Bilder fra 9. runde – del 1

Bilder fra 9. runde – del 2

Tromsø Sjakklubb på Facebook