Et tilbakeblikk på Stavanger Open 2017

1. desember 2017
By


Stavanger Open hadde flotte Facebooksider og ble en vellykket turnering med svak norsk innsats

 

 

Pål Røyset og Gunnar Lund var i midten av oktober på tokt i Stavanger der det ble arrangert en stormesterkvalifiserende Jubileumsturnering for Stavanger Sjakklubb som fyller 100 år i år. Klubben er altså 1 år eldre enn vår egen klubb og det er hyggelig at Pål og Gunnar tok turen til oljebyen for å representere det høye nord. Hele 154 deltakere fant veien til Scandic Stavanger Forus Hotel der turneringen ble spilt i perioden 11.-15. oktober. Høyest rangert var GM Simen Agdestein, som skuffet kapitalt og ble nr. 33 i turneringen med kun 5.5 av 9 mulige. Det var 9 stormestre og 11 internasjonale mestre som stilte til start i et meget sterkt felt til å være i Stavanger en vanlig høstmåned.

Vinner ble GM Giga Quparadze (2500) med 7.5 poeng foran GM Nikita Maiorov (2517) og IM G.A. (2491) på de neste to plassene med 7 poeng hver. De beste norske spillerne i feltet ble den store overraskelsen GM Johannes Haug (2379) på åttende plass, GM Johan Salomon på tiendeplass og FM Benjamin Halvorsen fra Bergen på fjortende plass – alle med 6.5 av 9. Bergensjakk kan melde at de to juniorspillerne Haug og Haldorsen begge endte et halvpoeng bak IM-normen. Det ble altså ingen norske tittelnormer i Stavanger i år.

Pål Røyset tok 6 av 9 mulige i Stavanger – men snittet var ikke allverden
Arkivfoto: Anniken Vestby

 

Benjamin Arvola gjorde en turnering klart under pari da han kom inn på 6 av 9 mot et ratingsnitt på for han lave 2121. Det betød en ratingprestasjon på 2310 for den Tromsøbosatte IMen i sjakk. Pål Røyset tok 6 av 9 i likhet med Arvola med mot en svakt ratingsnitt på 1919. Det betød en prestasjonsrating på 2117 og 15 tapte elopoeng. Dette var kanskje Påls svakeste turnering i høst og vi husker at han vant klubbmesterskapet som gikk gjennom hele høsten og at han var i jevnt god form denne høsten. Pål sikter mot FM-tittelen i sjakk og hans neste store oppgave er Hastings i England ved nyttår.

IM Benjamin Arvola har spilt mye sjakk i høst og kom før Simen Agdestein i Stavanger…
Foto: Arrangøren bak Stavanger Open 2017 på Facebook

Gunnar Lund deltok også i Stavanger – men heller ikke han fant godformen ved denne anledning. I siste runde måtte han sågar stå over for å rekke et fly hjem – noe klaffet tydeligvis ikke i planleggingen av denne turneringen. Allikevel var det nok en hyggelig tur for unge Gunnar som bodde hos tidligere klubbkamerat Amir. Gunnar tok 5 av 8 mulig poeng, men mot et svakt snitt på 1888 og med 2038 raste Gunnar (2236) ned i rating. I den alderen tar det litt tid før ratingen stabiliserer seg for de som spiller veldig mye, mens den tradisjonelt henger etter for de som spiller lite. Per 1. desember 2017 har IM Benjamin Arvola en meget sterk rating på 2455, Pål Røyset har 2208 og Gunnar Lund har 2145. Jeg nevner også at Mads, som ikke var i Stavanger, nå har 2202 per 1. desember 2017.

 

Gunnar Lund tok 5 av 8 – men mot et lavt ratingsnitt ble det ikke det mange ratingpoeng i minus
Foto: Arrangøren bak Stavanger Open 2017 på Facebook

Vi tar en titt på Pål Røyset sitt flotte parti fra siste runde:

Resultater og tabell fra Stavanger Open 2017

Tromsø Sjakklubb på Facebook