Fagernes Chess International – en norsk suksessturnering

I flotte lokaler på Scandic Valdres gikk turneringen av stabelen med Hans Olav Lahlum som turneringsarrangør
Foto: Anniken Vestby

     

 

Turneringen på Fagernes er nå over

Så er Fagernes Chess International 2020 ubønnhørlig over. Elopoeng har skiftet eiere, noen tårer er felt, smil har åpenbart seg for noen er blitt vinnere, mens andre må dra hjem og øve mer. Slik er sjakkturneringer – tøffe, tette og harde – ofte er det derfor veldig små marginer som skiller mellom himmel og helvete. Ett helt poeng på tabellen kan bety 10-15 plassers forskjell i turneringa og premie eller avskjed på grått papir. Men samtidig har det vært en fin uke på Fagernes. Det har vært helt greit norsk høstvær, det har vært muligheter til å spise middag på hotellet, til å svømme i et flott basseng, til å nyte livet i sauna og til å holde seg aktiv på treningsrommet. Dessuten er ikke en tur i hotellbaren på slutten av dagen å fornekte heller. Så alt i alt har mulighetene til å koble av mellom slagene vært der og mange av spillerne har hatt en fin tur til Fagernes og spillerhotellet Scandic Valdres.

 


Vinneren på Fagernes: Frode Olav Olsen Urkedal!
Foto: Anniken Vestby

 

Nordmann til topps i A-gruppen!

Turneringen ble spilt 4.-11. oktober og Oslogutten Frode Urkedal gikk helt til topps. Urkedal hadde hellet på sin side i det kritiske oppgjøret mot Simen Agdestein i runde 6 der han sto til kliss tap og der Simen i 99 av 100 oppgjør gjør jobben sin. Dette var unntaket fra regelen og Simen tapte en +7-stilling. Dermed fikk GM Urkedal mulighet til å føre skuta til havn med 7.5 av 9 om bord på udelt førsteplass – sterkt! Israelske Evgeny Postny spilte en grei turnering der han gikk tapsfri gjennom feltet, vant 5 partier og spilte 4 remis. Dermed ble det andreplass på 7 av 9 mulige. IM Johannes Haug gikk også tapsfri gjennom turneringen, men han nådde aldri målet om 7 poeng og GM-napp. I stedet ble det 6 av 9 og en tredjeplass på unge Haug som underviser profesjonelt i sjakk til daglig. Vi la ellers merke til at GM Simen Agdestein tross det ufortjente tapet til Urkedal tok en 5. plass og han tapte ikke noe elo. IM Tor Fredrik Kaasen ble klokket inn til en 10. plass på 5.5 av 9 og var neppe helt fornøyd da han mistet 5 elopoeng i prosessen – men allikevel var det en turnering på det jevne der Tor Fredrik gikk tapsfri gjennom turneringen, men han måtte litt for dårlig motstand og vant litt for få partier til å ta regndansen. En seiersdans burde dog Mathias Unneland fra Ålesund unne seg – han slo nemlig til med både stormesterskalp og IM-napp over 9 runder og en elo-framgang på 133 poeng. Sterkt!

 

 

      
15-åringen Mathias Unneland tok IM-napp og slo stormester Benjamin Arvola Notkevich underveis i turneringen!
Foto: Anniken Vestby

 

 

FM Gunnar Lund på flott 12. plass

Gunnar Lund fikk en fighting finnish der han slo to lavere rangerte spillere i rundene 7-8 og i runde nr. 9 smelte han til med en flott seier mot FM-kollega Lucas Ranaldi (2334). Gunnar har ligget å vaket i vannflaten den siste tiden med fine prestasjon der han vant Tromsøsjakken, der han spilte bra i EM for ungdom online og der han har virket positiv og fin hele veien. Sjakkappetitten er det heller ikke noe å si på, Gunnar har meldt seg på NNM tross mye pensumlesing i spansk og andre fag samt prøver og styr det siste skoleår på Videregående. Gunnar er en smart fyr, så han leker ikke butikk hverken med skolelivet eller sjakklivet – så det blir interessant å se hvordan han gjør det videre i høst ved siden av skolegangen. Det er nemlig både NNM og Eliteserie i Tromsø på Hotell Grand Scandic i november. Vi ønsker lykke til og gratulerer Gunnar med beste Tromsøprestasjon denne gang – han ble nr. 12 i turneringen med en 2330-prestasjon og opp 10 nye elopoeng.

 

 


Gunnar Lund ble med sin 12. plass beste spiller fra Tromsø SK – slo en stormester gjorde han også!

Foto: Anniken Vestby

 

 

GM Benjamin Arvola Notkevich har lite å skrive hjem om

Benjamin er normalt både teoristerk og regnesterk over sjakkbrettet – to muskler som må holdes varme for å være varme og kunne tas i bruk. Det virket på meg som om det skortet på begge musklene under Fagernesturneringen der Arvola Notkevich gjorde et av sine svakeste resultater på lang tid. Eller hva skal vi si om at GMen tok 5 av 9 mot et snitt på under 2300? Han fikk 2333 i eloprestasjon og ble nr. 17. Det betød at han gikk ned 16 elopoeng og at han scoret 1.5 poeng under forventet score. Trist for oss som heier på Benjamin, men mest trist for han selv som har høye forventninger, høye krav og som legger inn en vesentlig innsats i egentrening og samtrening med andre for å holde nivået oppe. Også Benjamin skal spille i både NNM og i Eliteserien og jeg regner med at han alt har banket rust og varmet opp skroget slik at skuta er klar til 40 knops fart gjennom farvannet i Tromsø i NNM og i Eliteserien. Da skal det nemlig lukte svidd av spillet til Benjamin om jeg kjenner han rett – en ekte comeback boy.

 

 


Politikeren, jusstudenten og sjakkspilleren lyktes ikke helt på de 64-felter denne gang

Foto: Anniken Vestby 

 

 

IM Mads Vestby-Ellingsen skuffet

Mads får det rett og slett ikke til å svinge på sjakkbrettet. Benjamin Arvola har tross alt partier det svinger av, mens Mads virker rett og slett mer passiv og kontrollerende på brettet enn tidligere. Den naturlige flyten i spiller er ikke der og da kommer heller ikke resultatene. Slikt kaller vi dårlig form rett og slett og setter på regninga for varierende resultater. Mads tok under 50% mot et snitt på 2208 og med poengsummen 4/9 ble ratingprestasjonen på skuffende 2165. Etter over 2 år hos GM Kjetil A. Lie på Telemark Toppidrettsgymnas synes GM-napp å være lengre borte enn på aldri så lenge. Kanskje skal det hersens Koronaåret ha sin del av skylden – det er ikke lett å holde oppe motivasjon, trening, form og turneringsgnist i et år uten turneringer – men på den annen side er det likt for alle. Mads tapte bare for Benjamin Arvola og Elham Abdulrauf, men han spilte alt for mange remiser mot svak motstand til å være fornøyd. Også Mads spiller NNM – og en god dose trening på nett, konkurranse og sparring med venner samt mye god teori er en start på det å bedre formen, for noe må gjøres.

 


Mads Vestby-Ellingsen var en blek skygge av sitt virkelige jeg på Fagernes – bedre lykke neste gang!

Foto: Anniken Vestby

 

 

Monika Machlik feiret bursdag med festsjakk og Simen-analyser!

Monika Machlik feiret sin 23-årsdag ved å spille steike god posisjonell sjakk og hun nedla sin over 100 elopoeng fetere motstander etter alle kunstens regler. Han kunne i prinsippet bare gi opp med bonde under – men med en stilling i posisjonelt havari. Partiet var så bra at Simen Agdestein satte seg ned og så på analysen etter partiet på kveldstid og det var god stemning siden Monika hadde 23-årsdag. Jeg føler at slike flotte partier er Monika sin lykke og hennes sorg på sjakkbrettet. Hun søker å spille læreboks partier snytt ut av nesen på den russiske sjakkskole og med perfeksjon inn til fingerspissene. Problemet er at toppsjakk aldri har vært slik og aldri vil bli slik. Toppsjakk er kamp, en kamp om initiativet, en kamp om materiell, om poeng og om turneringsposisjoner. Toppsjakk er også fighting spirit, taktikk, street fight, aggresjon og svindel. Det er rett og slett hele spekteret fra posisjonssjakk til mer rufsete sjakk og er du for skoleflink – kommer du bak i køen for noen vil alltid bølle litt. Så jeg håper å se Monika litt mer rufsete, litt tøffere og klart mer aggressiv i Eliteserien enn på Fagernes. Benjamin er der, Mads og Gunnar er som oftest der og det er stedet å være – i sonen med mange strenger å spille på – ikke bare det pene posisjonsspillet. Monika gjorde til slutt en gode turnering! Hun smelte til – som jeg skrev at hun kunne komme til å gjøre – i de tre siste rundene. Sportsjenta spilte hjem to flotte seire mot OK motstand og holdt så IM Mads Vestby-Ellingsen til remis med svarte brikker i siste runde. Dermed fikk hun både spilte et steike flott parti og tatt flere poeng enn forventet. Dermed gikk Monika igjen opp i elo med 14 poeng og hun fikk 4 av 9 – ikke noe i kimse av det. Dessuten ble hun nest beste kvinne i turneringen og dermed holdt hun de unge juniorene bak seg denne gang. Bra!

 

 


Sportsjenta Monika surfet inn på slutten 2.5 av 3 og reddet dermed det som ble en bra turnering!

Foto: Anniken Vestby

 

 

Quo Vadis, Pål Røyset?

Ja, hvor går sjakkveien videre for vår aktive spiller Pål Røyset, mon tro? Pål ble nr. 44 av 48 spillere i den svært sterke A-gruppen, men det kan han ikke se seg fornøyd med all den tid eloprestasjonen var på sørgmodige 2068. Pål fikk 3 av 9 etter seier i siste runde og det eneste positive jeg kan si om Påls innsats er at han kjempet hele veien og at han kun spilte to remiser. Dessuten var læringsutbyttet enormt om han gjør noe med dette resultatet og dette spillet han fremførte på Fagernes. En solid sjekk av spillet, selvransakelse og ærlighet ovenfor eget spill er ofte veien å gå for igjen å ta fart fremover. En må rett og slett finne ut hva som gikk galt og hvorfor det ble slik. De fleste på Påls alder er ikke villig lenger til å gjøre den jobben, men jeg håper Pål tar seg bryet verdt, for vi trenger fortsatt hans sjakkompetanse og han trives nok god i sjakkmiljøet. Ingen har nemlig betydd særlig mer for sjakken i Tromsø de siste 30 årene enn Pål. Han spiller enormt mye og hans innsats kan oppsummeres i to ord – kunnskapsoverføring og aktivitetsnivå. Han er den som gir ungdommen sine første erfaringer og ferdigheter i praktisk spill på klubben. Når han klubber ned Evsuld for sin unøyaktighet som holder klasse 1 nivå, men som ikke er bra nok for Klasse mester – så er det mye god læring i dette. Men Pål vil vel være mer enn læremester og da trenger han egentrening og egen erkjennelse av hvor skoen trykker for tiden. Mitt beste råd til alle sjakkspillere i Påls situasjon er dette: Ta deg råd til noen timer hos en dyktig sjakktrener og få innput på hvor skoen trykker og la vedkommende sette opp et treninsgprogram for deg. Det er mye god utvikling i målrettet arbeid!

 


Pål lyktes ikke denne gang – er det lov å hente inn en trener i hans alder, mon tro? Jeg tenker: Hvorfor ikke!?

Foto: Anniken Vestby

 

 

Vi tar en titt på Monika sitt posisjonelle praktparti fra 7. runde:

 

 

Her ser vi Monika i kamp med FM Richard Bjerke fra OSS – en kamp Monika vant
Foto: Anniken Vestby

 

Spennende B-klasse med Mathias og Evsuld i miksen

I B-klassen er det mye tøffere spill enn i A-klassen. Det er mindre teori, mer frekkhet og mindre respekt for motstanderen. Det er også mange færre remiser og alle i B-klassen fikk seg en på tygga under spillets gang for å si det slik. Selv vinneren Sverre Lye fra Sandnes gikk på en smell i 8. runde, men kom gjennom turneringen med sterke 7.5 av 9 og vant på det resultatet. 13-åringen fra Sandnes har en to år eldre sjakkbror og ratingpilene til unge Lye peker en vei – oppover! På andreplass kom en Tromsøgutt – nemlig Mathias Lind Schouten som avsluttet turneringen mesterlig! På tredjeplass kom Jamie Cross fra Stjernen i Oslo. De to siste på pallen hadde 7 av 9 mulige og fjerdemann Johannes Melkevik og femtemann Olav Erikstad hadde 6.5 av 9.

 

Mathias Lund Schouten (2), Sverre Lye (1) og Jamie Cross (3) ble de beste i B-gruppen!
Foto: Anniken Vestby

 

Mathias Lind Schouten skinte som ei stjerne og ble nr. 2 i B-gruppen

Mathias Lind Schouten avsluttet turneringen med et brak! Fire strake seire på slutten ble det og dermed slo han Gunnars flotte 3.5 av 4, dog mot litt annen motstand. Klassen til Mathias var under 2000 i elo og siden Mathias selv har 1822 er det godt å se han spille mot spillere han bør slo både titt og ofte. Da får han ut det beste i seg og han får ut seiersinstinktet. Jeg tror ikke det er sunt å spille i klasse Mester for tidlig, da lærer en seg at remis gir eloframgang og at det er et bra resultat. I sjakk bør en lære å bli sulten og på slutten var Mathias virkelig sulten på seier. Han presset først og fremst i lange sluttspill, men i sisterunden fikk han inn et angrepsparti også. Mathias tok dermed 7 av 9, kom på andreplass og gikk opp hele 42 nye elopoeng – bra! Fotballgutten fra Skjelnan går ellers en spennende vinter i møte der han får trening av både Arvola Notkevich i treningsgruppa og får være med i Team Norway Challenge i sjakkforbundets nye satsing på “Flere mot Sjakktoppen”. Vi ønsker Mathias lykke til med trening og turneringer og slår fast at det i hvert fall ikke er talentet det skorter på der i gården – talent har han nemlig i bøtter og spann. Mathias vant også klasse 1 i lynsjakken og hadde virkelig en fin tur til Fagernes i år. Han skal spille i mesterklassen i NNM – vi følger spent med!

 

 

Mathias klar for å reise nordover til Tromsøs fastlandsside – han hadde et finfint opphold på Fagernes
Foto: Anniken Vestby

 

Evsuld Myagmarsuren med nye fremganger

Evsuld hadde en fin turnering og gikk opp 36 nye elopoeng. I etterkant er det alltid ergerlig å se tilbake på tapte sjanser, og noen tapte sjanser var det for Evsuld denne gang – særlig det flotte angrepspartiet hans fra fjerde runde hadde fortjent en bedre skjebne, men i det lange løp får alle som fortjent, for de store talls lover stoler vi på. Den loven sier noe om at tilfeldigheter utjevnes i det lange løp og flaks og uflaks vil dermed gå i null. Evsuld tok 5.5 av 9 og det holdt til en flott 12. plass. Dermed ble det bokpremie som det ble på de 15 beste av totalt 55 deltakere i klassen hans! Evsuld tapte to partier underveis. Mot Johannes Melkevik (1858) klarte han å holde et tårnsluttspill med bonde under med korrekt forsvar i mange timer, men i 6. spilletime tok kreftene slutt og den avgjørende feilen kom etter at Melkevik valgte å spille på alle fellene i boka. Terje Lund (2104) ble alt for sterk i 8. runde og der er det bare å ta lærdom av det som skjedde. Ellers vant Evsuld fire partier og spilte tre remis – to av dem var ekte kampremiser. En grei turnering for Evsuld som hadde 1752 i eloprestasjon og som stadig blir bedre. Neste utfordring er NNM klasse 1 på hjemmebane i Tromsø! Du kan ellers lese i egen sak om de strålende resultatene Evsuld oppnådde i hurtigsjakk og ikke minst i lynsjakk på Fagernes.

 


“Urna” med Evsuld og komisen fra Oslo Louis Khoo-Thwe – de ble godt kjent denne uka på Fagernes og er blant de beste i yngre klasser i Norge
Foto: Anniken Vestby

 

Gratulerer og stor takk til Team Lahlum

Lahlums bande på Fagernes har gjort en kjempejobb og vi gratulerer arrangøren med vel overstått turnering på Fagernes. Hans Olav gjør en kjempejobb med både å popularisere sjakken og ikke minst som turneringsarrangør. Han skaper aktivitet og mulighet for unge norske spillere de ellers ikke ville hatt. Uten Hans Olavs innsats er det vanskelig å tro at det ville blomstret like frodig i sjakkhagen til Norge. Med seg på laget har han dommer Tom Eriksen og en rekke andre personer som står på. Takk til alle! Anniken Vestby er SjakkTromsø sin fotograf – hun var på Fagernes det meste av uka og hadde sin høstferie der. Anniken nøt det sosiale fellesskapet med spillere og foreldre og storkoste seg uten en fast rolle, men som fotograf og altmuligkvinne med sosiale skills.

 

 

Femmerbanden som sto bak turneringen med sjefen Hans Olav Lahlum helt til høyre!
Foto: Anniken Vestby

 

 

Vi tar en titt på Mathias sin flotte seier fra 8. runde:

 


Rosa & blid! Smilet til Anniken Vestby kan ikke stoppes av noe munnbind – hun spredde latter og glede på Fagernes!
Foto: Uranbaatar Erdenebileg

 

Aktuelle lenker:

 

 


IM-norm taker Unneland trengte bare remis mot IM Kaasen, som virkelig var ute på dypt vann før ålesunderen ga remis
Foto: Anniken Vestby

 

Annikens bilder hos SjakkTromsø på Facebook: