Pål Røyset med 2356-prestasjon i Hastings

5. januar 2018
By

Pål Røyset har fått øynene opp for at 2300 gir FM-tittel og er i jaktmodus
Foto: Anniken Vestby

 

Pål Røyset har siden midten av romjula vært i England og spilt den tradisjonsrike Hastings-turneringen. Den første Hastings International Chess Congress ble i 1921 vunnet av Frederick Yates og i årenes løp har storheter som Capablanca, Alekhine, Euwe, Botvinnik, Smyslov, Tal, Spassky og Karpov vunnet sjakk-kongressen i Hastings og dermed satt turneringen på kartet og gjort navnet Hastings historisk i sjakksammenheng. Riktignok har turneringen siden midten på 90-tallet falt mye i styrke og anseelse, men navnet Hastings kan ingen ta fra arrangøren.

I år deltok det tre nordnorske deltakere – Pål Røyset, Mikael Rølvåg og Andreas Larsen og av disse var det Pål som virkelig skulle slå fra seg slik at det sto respekt av det. Pål startet turneringa ved å gå gjennom «The Swiss jojo» i de åtte første rundene. Det er et fenomen mange er kjent med fra turneringer som spilles etter Sveitser-modellen i stedet for Berger-modellen der alle møter alle. I en sveitser-trekning trekkes de sterkeste fra starten mot nedre halvdel og ofte forplanter det seg slik at en slår lavere rangerte spillere og taper mot sterkere rangerte spillere siden ratingforskjellen kan være stor i slike turneringer. Dermed blir turneringa en berg- og dalbane med full jojo-effekt. Pål slo spillere på 2004, 2066, 1961, 2112 og 2057 og tapte mot folk på 2452, 2586 og 2451. Dette ga en ratingprestasjon før siste runde på pene 2307. Han hadde da kun tapt mot to IM’er og en GM og sto på 5 av 8 mulige.

Men så skjedde det. I siste runde smalt Pål til med seier mot en Internasjonal Mester, IM, i sjakk. IM Richard Bates gikk på sluken til Pål som sveivet inn storlaksen med stor presisjon i spillet. Kjempespill av Pål som fikk sjansen til å spille sin favorittåpning fra di hine, hårde dager i dette oppgjøret – nemlig Alapin-varianten i siciliansk. Pent spill og en meget viktig seier for Pål som med denne seieren raste oppover i rating etter å ha vunnet hele 33 nye elopoeng. Påls ratingprestasjon var sterke 2356 – noe som bærer bud om at han har FM-styrke inne nå. Pål har det siste halvåret sagt at han sikter mot FM-tittelen og det betyr blant annet at han velger flere internasjonale turneringer med omhu for å finne den gode miksen der han møter motstand som er passende for han.

 

Pål mottok to premier – en for 6-11. plassen og i tillegg 100 GBP for beste spiller uten GM- eller IM-tittel

 

Påls vant klubbmesterskapet i høst i et av tidenes aller sterkeste mesterskap i klubben. Resultat førte han opp ca. 22 poeng – fra 2208 til 2230. Etter Hastings viser dermed mine utregninger at Pål nå er oppe på 2263. Det betyr at han nå mangler 36 poeng på å bli FM i sjakk. Det er det positive. Det negative er at Pål har vært oppe på 2275-nivå flere ganger før – og da har tyngdekraften brakt han nedover mot 2150 igjen. Men kanskje klarer han akklimatiseringen over 2250 bedre denne gang? I så fall vil han klare å klarte sitt sjakklige Mount Everest til 2300 i løpet av året som kommer – vi ønsker han lykke til med prosjektet! Pål endte på 11. plass i Hastings med kun stormestre eller internasjonale mestre foran seg på tabellen. Hans forhåndsrangering blant de 86 deltakerne var nr. 27, så 6 av 9 mulige og en 11 plass smakte det virkelig fugl av. Det var også godt å se at han ikke spilte en eneste remis – her ble det kjempet om poengene!

 

Sjekk Påls Turneringsinfo hos Chess-Result

 

Her er Påls fantastisk flott parti mot IM Richard Bates fra siste runde:

Tromsø Sjakklubb på Facebook