Tilbakeblikk: Xtracon 2017 med Gunnar Lund show!

26. august 2017
By

     Sjakk skal være sosialt – her en stor gjeng av de norske ledsagerne og noen spillere i Helsingør ved en felles middag
Foto: Anniken Vestby

I Norden har vi en stor tradisjonsrik sommerturnering av internasjonalt snitt – den gikk tidligere under navnet Politiken Cup og ble spilt i København – men er nå omdøpt til Xtracon Chess Open og spilles i Helsingør sør for København. I år fikk vi en svært populær vinner i Danmark da den georgiske superstormesteren GM Baadur Jobava (2714) gikk helt til topps foran et langt kobbel av stormestre og internasjonale mestre i alle valører. Jobava tok 8.5 av 10 etter en kontrollert remis i siste runde og vant foran en rekke sterke spillere på 8 av 10. Dette var GM Sasikiran, GM Bosiocic, GM Vitiugov, GM Lyna Narayanan, GM Short, GM Saric, IM Kvon og GM Andersen.

Baadur Jobava slo blant annet Nigel Short og gikk helt til topps i ensom posisjon
Foto: Anniken Vestby

Hele 116 nordmenn stilte på startstreken og av disse var det 5 Tromsøspillere som syntes det var deilig å være norsk i Danmark. Det var Mads Vestby-Ellingsen, Gunnar Lund, Christian Grundekjøn, Mathias Lind Schouten og Ken Ronny Schouten. En herlig gjeng som hadde en herlig tid i Danmark etter rapportene å dømme. Best av alle de norske i Danmark gjorde de tre stormestre på startstreken det. Etter en flakkende avslutning der alt slett ikke gikk Norges vei falt disse litt på resultatlistene – men allikevel ble GM Frode Urkedal nr. 10, GM Jon Ludvig Hammer nr. 11 og GM Simen Agdestein nr. 16 – alle tre med 7.5 av 10 mulige. IM Kristian Stuvik Holm ble nr. 20 og var siste nordmann som scoret 7.5 av 10. Flott innsats av de norske i en av verdens hardeste åpne turneringer.

GM Frode Urkedal tok 10. plass i Helsingør og ble beste nordmann
Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund altså – hva skal vi si om denne 15 år gamle kometen på sjakkstjernehimmelen? I hvert fall at han i løpet av sommerhalvåret har tatt syvmilssteg i sjakklig utvikling og blitt en meget sterk mesterspiller som utfordrer Mads, Trond, Pål og Endre om tronen som beste spiller i klubben for tiden. Gunnar flesket like godt til noe kolossalt i Danmark og så seg aldri tilbake. Han kom fra bronse i NM for juniorer i Stavanger og spilte som om han jaktet gull i Helsingør. I hvert fall ble han klart beste Tromsøspiller – han tok sterke 6.5 av 10 og ble nr. 56 i turneringa. På forhånd var Gunnar rangert som nr. 160! Dermed suste unge Lund oppover i elorating og kapret 130 fete elopoeng som ble langt rett inn på kontoen der de nå står og skinner den dag i dag. Strålende Gunnar! Gunnar sitt høydepunkt under turneringa var selvsagt seieren mot IM Johan Sebastian Christiansen som satset for hardt på seier og som ble nødelåst avstraffet. Partiet finner du nederst i denne saken.

Nu kjør vi med Gunnar Lund på laget! Han knallet til og sopte med seg 130 elopoeng
Foto: Anniken Vestby

Tromsøspillerne tok med seg elopoeng i bøtter og spann med hjem til Ishavsbyen og det var bare så vidt de fikk trykket lokket på koffertene igjen uten at det tøt elopoeng ut både her og der. Christian Grundekjøn har flyttet hjem til Fredrikstad – men spilte for Tromsø i Helsingør og det med bravur. Eller hva skal vi si om det å ta 60% score mot et snitt som er 140 poeng over egen rating? Det gjorde Christian! 6 av 10 mot et snitt på 2175 lar seg absolutt høre – og når han måtte fortolle 55 nye elopoeng ved Svinesund – ble det hele svinlekkert for å si det slik. Christian har virkelig blitt en habil sjakkspiller etter oppholdet i Ishavsbyen og i Helsingør slo han WGM Petra Papp (2337) og FM Tom Petri Petersen (2338) og slikt smaker det fugl av. Grattis med de to måltidene Christian – jammen ble det ikke en fin turnering og det skulle bare mangle når du tok på TSK-trøya for siste gang.

Christian Grundekjøn slo to spillere over 2300 og hadde en flott 2264-prestasjon!
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen var nok ikke helt fornøyd i Helsingør – men det hadde han strengt tatt all mulig grunn til å være! Han spilte tidvis strålende sjakk – holdt nordensmester Johan Hjartarson til remis i fjerde runde og slo FM Ravi Haria (2417!) i tredje runde og lå storfint med i teten på det tidspunktet. Dette var et regnestykke som ikke kunne gå opp i lengden for turneringen var for sterk til at Askeladden kunne nå helt frem til Kongsgården. Men Mads gjorde trikset ved å vinne et par partier til og fikk en flott ratingprestasjon på 2264 – til sammenligning hadde Christian Grundekjøn 2247 med sine 6 av 10. Mads tok altså 5.5 av 10 mens Gunnar Lund tok 6.5. Gunnar sin prestasjonsrating var på hele 2295. Mads tapte de to siste rundene og sammen med det faktum at Gunnar var bedre denne gang gjorde nok sitt til at mestringsfølelsen ikke var helt på topp til tross for et aldeles strålende start og en fin turnering. Mads erobret 49 nye elopoeng og er med det over 2200 en gang for alle!

Mads spilte remis mot Nordensmesteren i sjakk og slo en 2400+ spiller!
Foto: Anniken Vestby

Mathias Lind Schouten forfrisket fint i Køben med blant annet en remis mot svenske Ulf Karlsson og seier mot David Quinn fra Skottland – begge over 2000 i rating! Mathias spilte kun denne ene remisen – ellers ble det klabb eller babb i skjønn forening og med fire seiere, en ratingprestasjon på flotte 1927 så gjorde Mathias det steike bra i Danmark. Eller hva skal vi si om en ratingfremgang på hele 63 elopoeng? Det er brillefint spør du meg! Pappa Ken Ronny stilte også til start og han fikk i hvert fall en fin seier som det var verdt å legge merke til – i et langt sluttspill mot Caroline Beer Jacobsen (1538) fra Stavanger. Ken Ronny vant 65 elopoeng med sine 2 poeng – og alt i alt betyr det folkens – hold dere fast – at de fem Tromsøspillerne kapret 362 fete elopoeng i Helsingør. Det er deilig å være norsk i Danmark!

 

Mathias nektet å være noe dårligere enn Mads på ratingfangst – opp 63 elopoeng!
Foto: Anniken Vestby

 

Her sjakkpappa Ken Ronny – den var deilig å være norsk i Danmark!
Foto: Anniken Vestby

 

Her er de flotte hjemmesidene med resultater, partier, bilder og mye, mye mer!

Her er alle resultatene fra Danmark i Chess-Results formatet med ratingprestasjoner osv.

 

Her er Gunnar Lund sitt flotte spill mot IM Johan Sebastian Christiansen – hans første IM-seier i langsjakk!

Tromsø Sjakklubb på Facebook