Oslo Chess International 2017

14. oktober 2017
By

Oslo Chess Festival 2017 ble en stor suksess – her med de aller beste som drikker velfortjent Champis
Foto: Anniken Vestby

Oslo Chess International 2017 ble en stor suksess for arrangøren med mange deltakere, sterkt oppmøte og flott eksponering på internett. Pål Nordquelle og hans stab med blant annet Øyvind Malin – opprinnelig Vadsøgutt – som kringkaster utad, gjør en fantastisk jobb om høsten med dette arrangementet som fra neste år av blir en tradisjon i norsk sjakk selv om turneringa er ung enda. Ble turneringa en stor suksess for arrangøren med sine 123 deltakere, så ble den en suksess for unge Benjamin Arvola fra Tromsø også. Han spiller riktignok for Alta nå – men det er av taktiske årsaker. Den sterke spilleren fra nord fikk endelig spilt i en turnering der også klubbkamerat FM Erlend Mikalsen deltok – og dermed vist hvem som er sjefen i Nord-Norge til å spille sjakk. Dessverre ble det ingen reell kniving mellom de to da Erlend var helt ute av form, mens Arvola imponerte alle og suste inn til en flott 7.plass i det sterke feltet.

 

Erlend Mikalsen startet dagene ved å underholde på Keybord med sitt flotte spill – her med hjelp av Ingrid Andrea
Foto: Anniken Vestby

Turneringen ble spilt på Quality Hotel Expo i perioden 29. september til 7. oktober 2017 med hele 11 stormestre, 9 internasjonale mestre og totalt 35 tittelholdere blant de 123 spillerne som deltok. Dette ble altså en massemønstring for norsk sjakk spilt på Fornebu-området i Oslo. Det var mange store og små historier en kan fortelle fra denne turneringa – jeg velger kun ut noen få. NM-kongen over alle NM-konger – GM Berge Østenstad – var tilbake i manesjen og spilte mye god sjakk underveis og viste oss alle at han fortsatt kan selv om feltet ble vel tøft for han og 16. plasser ikke er det en slik mann samler på. Allikevel var det hyggelig å se Berge spille og han leverer alltid noen lærerike partier. GM Rune Djurhuus tok sterke 7 av 10 mulige og endte dermed opp et halvpoeng foran Berge Østenstad og med det gjorde han sitt beste resultat over sjakkbrettet siden NM i Tromsø sommeren 2016 og ikke opp pent med ratingpoeng på sin 12. plass.

Berge Østenstad har 8 NM-gull i sjakk – ett mer enn Simen Agdestein!
Foto: Anniken Vestby

 

På en finfin 10. plass fant vi IM Maxim L Devereaux som bor i Oslo og spiller for klubben Black Knights. IM Devereaux (2337) hadde en 2466-prestasjon og raste opp hele 17 elopoeng – noe som var mest av alle blant topp-10 i turneringen. En kan ikke få skrytt for mye av IM Benjamin Arvola sin kanoninnsats med en eloprestasjon på hele 2519! Opp hele 11 elopoeng og i rute til å bli GM om ikke alt for mange år tenker jeg. Han tapte kun mot feltets topprangerte spiller, GM Grzegorz Gajewski (2630) fra Polen. Ellers ble det som så ofte mye god sjakk og spesielt imponert var jeg over spillet hans mot IM John Bartholomew som du kan se i dagens parti her hos Tromsø Sjakklubb. Det partiet luktet det virkelig svidd av! Benjamin tar steg sjakklig hele veien og den kjente YouTube-kjempen Bartholomew, som har mer enn 50.000 følgere på videonettstedet, ble regelrett nedspilt i et flott slavisk parti! Det likte jeg meget godt.

IM Benjamin Arvola fikk sitt bevis fra FIDE på at han er Internasjonal Mester i sjakk i Oslo
Foto: Anniken Vestby

Suveren vinner av turneringen ble GM Andriy Vovk (2622) fra Ukraina på 8.5 av 10 mulige etter en obligatorisk remis som dermed sikret seieren i siste runde mot IM Arvola. På andreplass fulgte GM Boris Chatalbashev (2537) fra Bulgaria og på tredjeplass GM Sebastien Maze (2614) fra Frankrike – begge med 7.5 av 10. Det samme fikk også IM Di Li på fjerdeplass, som ble beste kineser. Videre fulgte GM Matthieu Cornette (2602) på femte og GM Frode Urkedal (2570) på sjetteplass. GM Urkedal ble dermed beste nordmann i turneringen noe som ikke var uventet da han var eneste nordmann ratet over 2500 i turneringen i Oslo. Urkedal ser ut til å være inne i en fin periode og han gjør jevnt over gode prestasjoner i hver eneste turnering han spiller i.

Blant hele 35 tittelholdere i Oslo fant i blant annet Karjakins første kone – WIM Kateryna Dolzhykova (2270)
Foto: Anniken Vestby

Hva så med Tromsøspillerne? Det er ikke så mye å skrive hjem om fra Oslo egentlig – det gikk ikke så bra for heltene våre i denne turneringen og noen solskinnshistorier har jeg derfor ikke på lager utover Arvola sin sterke innsats. Det var alt i alt fire andre Tromsøspillere med i Oslo og best av disse ble Mads Vestby Ellingsen som er oppe i en sterk elorating på hele 2262 – som det er tøft å forsvare da den er nyervervet og han enda ikke har akklimatisert seg på et 2250+ nivå. Det vil nok ta noe tid vil jeg tro. Mads sin turneringskatastrofe ble tapet i tapet i fjerde runde mot Jonathan Ski, som var ratet over 400 fete elopoeng under Mads. Sjakken er brutal og dermed fikk han aldri kommet seg opp og frem i feltet og spille mot virkelig sterk motstand mer i denne turneringen – bortsatt fra mot FM John Pigott i 8. runde der han tapte mot 2400-motstand. Men Mads gravde seg ikke ned etter at han hadde ristet av seg den verste skuffelsen etter tapet. Han avsluttet nemlig turneringen meget sterkt med 5 poeng av 6 mulige mot overkommer motstand. Pen avslutning og synd han ikke fikk testet seg mot flere sterkere folk – det er der læringsutbyttet er størst nå.

Mads var langt nede etter å ha tapt på tid med bonde over i et sluttspill…
Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund storspilte i sommer og ble sammen med Mads nordiske mestre i skolesjakk på Island nå i høst. Han imponerte heller ikke i Oslo og mens han på Island flesket til med 100% score gikk også Gunnar forunderlig nok ned i fjerderunden – samme runde som Mads møtte sin nemesis. Gunnar Lund tapte mot Elias Hulleberg Sidali (1763) og slikt skal strengt tatt knapt skje for en 2240-spiller og sorgen var stor i Tromsøleiren denne kvelden da Mathias også tapte stygt. Mads var utrøstelig etter sitt tap og det samme var nok Gunnar. Mads hadde dog stor grunn til å sørge litt ekstra – han tapte på tid i et dronningsluttspill med bonde over… Au! Også Gunnar smelte så til med 5 av 6 mulige i sluttrundene uten at det kunne rette opp fadesen ratingmessig – men helhetsinntrykket og en 31. plass i et stort felt med 123 deltakere lar seg høre. Det kommer nye tog Gunnar – og ombord på et av dem skal du! Er det FM-tittel på gang snart?

Gunnar Lund fikk fart på brikkene mot slutten – 5 av 6 lar seg høre
Foto: Anniken Vestby

Mathias Lind Schouten var det tredje talentet fra Tromsø som var ute på Oslo-tur i månedsskiftet, men heller ikke for Mathias satt spillet 100%. 12-åringen har passert 1700 i rating og har levert varene gang på gang i det siste og da er det ikke overraskende at det kommer en reaksjon. Han fikk 3.5 av 10 og raste ned over 80 elopoeng – det samme gjorde forøvrig Gunnar. Det fine er at da kan en fort rase opp igjen – for K-en for unge spillere er hele 40 og det betyr i praksis at om en scorer ett helt poeng mer enn det en er forventet til i en turnering – så går en opp hele 40 elopoeng. Som en kuriositet nevner jeg at Mathias slo Jan Roksvold sin far Thore i denne turneringa – så klubbkompis Roksvold – du vet hva du har å gjøre i neste oppgjør med Mathias? Gjenopprette familie-æra!

Mathias Lind Schouten fra Tromsø er rangert som Norges femte beste sjakkspiller under 12 år!
Foto: Anniken Vestby

Anniken Vestby er på mange måter det største gullet vi har i klubben for tiden! Ikke bare tar hun fantastiske bilder som hele sjakk-Norge nyter godt av og som gjør det mulig å skrive her på webben hos TSK. Hun drar på turneringer med de unge, er reiseleder, er fotograf, er spiller og ikke minst så arrangerer hun turneringer og stiller opp for klubbene i våre hjerter – TSK og TSKU! Bra Anniken! Hun deltok i Oslo som oddetallsreserve og spilte altså de rundene som eller ikke ville gått opp med partall slik at alle fikk spille. Pent gjort. Anniken vant også et parti og morsomt nok kom seieren mot skuespiller Terje Skonseng Naudeer. Han spilte fiskeren og kvinnebedåreren Roland i den populære TV-serien Himmelblå for noen år siden – men Anniken lot seg ikke sjarmere unødvendig og smelte altså til med sin eneste seier. Morsomt at godt voksne spillere stiller til start og koser seg med sjakk en uke til ende! Tromsøgjengen spilte bort 200 elopoeng i Oslo – vi får være glad det ikke var en innsats på Casino i Las Vegas som gikk fløyten – for det ville blitt dyrt!

 

Himmelblå-skuespiller Terje Skonseng Neudeer måtte spille andrefiolin mot Anniken Vestby
Foto: Privat ved Anniken Vestby

 

Resultater, tabeller og partier finner dere i Turneringsservice!

Her er Benjamin Arvola sitt mesterverk mot IM John Bartholomew:

Bilder fra SjakkTromsø på Facebook ved Anniken Vestby

Runde 1 – del 1
Runde 1 – del 2
Runde 2 – del 1
Runde 2 – del 2
Runde 3
Runde 4 – del 1
Runde 4 – del 2
Runde 5 – del 1
Runde 5 – del 2
Runde 6
Runde 7
Runde 8
Runde 9 – del 1
Runde 9 – del 2
Runde 9 – del 3
Runde 10 – del 1
 Runde 10 – del 2

Premieutdeling og festmiddag

 

På slutten av turneringa gikk alle sjakk matt ved kakebordet!
Foto: Anniken Vestby

Tromsø Sjakklubb på Facebook