Pål Røyset til topps i Rallarsjakken 2017

23. april 2017
By

Flotte spillelokaler hos Quality Hotel Grand Royal Narvik ga Rallarsjakken 2017 flotte rammer
Foto: Anniken Vestby

Den tradisjonsrike Rallarsjakken satte deltakerrekorder både i 2015 og 2016 og et sted måtte rekken ta slutt. Allikevel ble det hele en heidundrende deltakelse i Rallarbyen Narvik denne helga da hele 66 deltakere barket sammen til dyst på Quality Hotel Grand Royal Narvik fra fredag 21/4 – søndag 23/4. Deltakerrekorden fra i fjor er på 67 deltakere – så dette var topp. Forhåndsfavoritter var Endre Machlik og Pål Røyset fra Ishavsbyen og fjorårsvinner Torben Sørås og Mikael Rølvåg fra Narvik med 14 år gamle Mads Vestby-Ellingsen og mer rutinerte Martin Halsvik Larsen som outsidere. Det skulle bli litt av et race mellom Pål og Torben – og Tromsø skulle også vise seg meget sterke i denne turneringa samlet sett – i Malmbyen Narvik.

Pål Røyset og Torben Sørås spilte et finaleparti som endte remis – dermed gikk Røyset til topps
Foto: Anniken Vestby

I A-gruppen stilte det 28 deltakere til start og den 7-dobbelte nordnorske mester Pål Røyset sprang avgårde inn i det ukjente turneringsmørket som en røyskatt farer gjennom steinrøysa. God kontroll, god fart og det var knapt noen som så han før han var oppe på 3 hele poeng og sto alene på toppen av tabellen etter dag to. Bare den topp-rangerte fjorårsvinneren Torben Sørås fra Narvik hadde til slutt realistiske sjanser til å plukke ned Pål – da de to møttes i siste runde med Torben halsende halvpoenget bak. Pål hadde da fire strake stolper mot såpass sterk motstand som Mads Vestby-Ellingsen og Martin Halsvik Larsen i rundene 3 til 4. Mot Torben sikret Pål så turneringsseieren ved å remisere med de hvite brikkene, og etter mye imponerende spill ble han en verdig vinner av Rallarsjakken 2017! Han ervervet seg 19 nye elopoeng og er med det godt over 2200 igjen – ser vi en ny tur oppover mot 2300 for Pål? Kanskje det – i hvert fall var ratingprestasjonen på pene 2375 og med 4.5 av 5 fikk Pål markert seg foran Nordnorsk Mesterskap 2017 som spilles på hjemmebane i pinsehelga.

 

Mads Vestby-Ellingsen smelte til med en sterk 3. plass!
Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund gjorde sine saker bra og vant i den viktige sisterunden og fikk dermed en 2000+ prestasjon
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby Ellingsen innfridde Dark Horse-stempelet og tok tredjeplassen etter Narviks Torben Sørås som endte alene på 4 poeng. Mads tok 3.5 poeng og hadde en ratingprestasjon på 2200+! Dermed fetet han seg opp i rating med nye 18 poeng – noe som absolutt lar seg høre. Ellers meldes det om meget god stemning og flotte spilleforhold i Narvik. Den tidligere Norgesmesteren Paul Svedenborg var innom spillelokalet alle tre dagene og analyserte med både store og små! Narviks store sønn var blant annet imponert over Mads Vestby Ellingsen og det skjønner vi godt – for Mads har tatt nye steg nok en gang – og ser ut til å svinge seg over 2200 i sitt 15 leveår. Seire mot Kjell Ole Kristensen og Mikael Rølvåg egnet til å imponere og Mads kan være svært så godt fornøyd med oppturen i Narvik og mye god kampsjakk underveis.

På pallen kom Mads (3), Pål Røyset (1) og Torben Sørås (2)
Foto: Anniken Vestby

Martin Halsvik Larsen viste igjen mestermuskler og tok i likhet med Mads 3.5 poeng og fikk skalpen til Juniornorgesmester 2016, Endre Machlik. Mikael Rølvåg var eldst i toppen av turneringa, og 3.5 poeng er godkjent – men heller ikke noe mer på veteranen som kom til Narvik fra Steinkjer i sin tid – og som har gjort nordlending av seg. Det som er så trist med Narvik-miljøet som Mikael er endel av, er at det ikke er noen som helst ettervekst. Byen savner kontinuitet i barnesjakken og det gjør at klubben i Malmbyen går harde år i møte når det begynner å tynnes i rekkene om få år. Derfor har vi i Tromsø en oppfordring til Narvikingene. Start skolesjakk, la det gro etter dere og skap et levende sjakkmiljø i Malmbyen Narvik!

Paul Svedenborg – Norgesmester fra 1966 og 1967 analyserte partier underveis – her med Kjell Ole Kristensen
Foto: Anniken Vestby

Endre Mahclik har ikke helt klart å innfri forventningene på hans unge skuldre etter den store triumfen under Landsturneringen i Tromsø der han ble Juniormester. I Narvik var Endre ustabil i prestasjonene og tapet mot Halsvik Larsen må ha smertet den talentfulle spilleren. 3.5 av 5 var OK etter dette – og Endre endte på 6. plass. En som derimot var fornøyd var Gunnar Lund som forfrisket med 2000+ i prestasjon og som endte på en finfin 7.plass blant de 28 deltakerne i A-gruppen. Gunnar tok 3.5 poeng, gikk opp i rating og er nå i ferd med å rase over 2000 på ratinglistene i både nasjonal og internasjonal rating. Pent. Gunnar slo blant annet Håvard Skagseth og Rune Vik Hansen og gjorde på ingen måte skam på seg. Vel blåst Gunnar!

 

Håvard Skagseth spilte seg til 8.plass og en 2000+ prestasjon.
Foto: Anniken Vestby

Håvard Skagseth tapte kampen om en topp-plassering mot Gunnar Lund i siste runde, men gjorde sine saker bra ellers og 8. plass med 3 av 5 mulige må sies å være et normalresultat for matematikk-studenten fra Tromsø. Han slo Amir Keadana og Skjalg Rafnung fra Narvik og er tilbake i 2000-form etter en dupp under den berømte og beryktede 2000-grensen i sjakk som skiller mesterspillere fra vanlige klubbspillere.

Endre Machlik mot Hans-Henry Jacobsen – hvem hadde trodd at Hans-Henry skulle hevde seg i A-klassen!?
Foto: Anniken Vestby

Hans-Henry Jacobsen var bomben i turneringa – en bombe som virkelig detonerte underveis i Rallarsjakken 2017! Ja, for det er sjelden kost at en 1500-spiller – godt oppe i de modne årene og uten alt for mye spilletrening – smeller til med en 2000-prestasjon! Det gjorde nesten Hans-Henry. 1966 i ratingprestasjon, 3 poeng av 5 mulige, og 9. plass var alt over forventning. Virkelig pent av Hans-Henry som raste opp 36 elopoeng og dermed fikk det største ratingløftet i A-gruppen. Vi håper at dette vekker sjakkinteressen ytterligere og at vi får se mer til Hans-Henry i klubben fremover.

Rune Vik Hansen forfrisket med 3 poeng og en 10. plass i A-gruppen & 1900-prestasjon
Foto: Anniken Vestby

Rune Vik Hansen gjorde også en fin figur og snek seg akkurat inn blant de 10 beste med sin 10.plass. Filosofen fra Tromsø har spilt relativt lite sjakk de senere årene, men har mye å gå på og gjorde det omtrent som ratingforventet med en 1900-prestasjon i internasjonal rating og opp noen små poeng. Rune slo Johnny Hanssen og Ola Hansen fra Narvik-miljøet og var nok sånn høvelig fornøyd med akkurat det. Amir Keadana tok som Vik Hansen 3 poeng, men hadde en 1800+prestasjon og ønsket nok mer ut fra både alder og ambisjoner. Det går flere tok og Amir er nok tilbake under Nordnorsken 2017 med nytt pågangsmot!

Isak Bakli Aglen blir stadig sterkere og slo bra i fra seg i A-gruppen
Foto: Anniken Vestby

Vi la merke til at Isak Bakli Aglen var på vei mot et fint resultat før han ble stoppet av nettopp Hans-Henry i sisterunden. Dermed endte Isak på 2 poeng og gjorde det som forventet. Torbjørn Valvåg og Mathias Lind Schouten spilte også i A-gruppen og fikk det tidvis tøft der. Torbjørn slo godt i fra seg mot slutten og 1.5 poeng må sies å være pent etter en tøff start. Mathias fikk ikke spillet til virkelig å sitte denne gang – og endte på 1/2 poeng. Men som Capablanca så godt sa det: «You may learn much more from a game you lose than from a game you win.» Det ligger noe der og det kan vi alle lære noe av. Det er bare å ta fatt på studiene – så kommer en sterkere tilbake!

Vinneren av B-gruppa ble Kent-Ove Iversen Bredeli fra Narvik
Foto: Anniken Vestby

I B-klassen var det helt åpent. Alt kunne skje da det i disse internett-tider alltid er noen som har trent seg opp – og som er mye bedre enn rating-tallet tilsier. Det mest gledelige med Rallarsjakken 2017 må for øvrig ha vært det høye deltakertallet i B-klassen der hele 38 deltakere konkurrerte! Elo-skillet var satt til 1500 – men siden dette var i nasjonal rating, var noen elo-ratet over dette. Vi la merke til at hele 12 klubber var representert i Narvik denne helga og at skillet på resultatlista i B-klassen var stort. Det var gledelig å se klubber som Mosjøen, Fauske, Senja og Bodø på kartet og det vitner om en tid som kommer med flere nordnorske klubber enn får. For å bygge opp under dette er det viktig at klubbene i Nord satser på disse ferske spillerne og det gjør en best ved å ha flere klasseinndelinger slik at flere spillere føler seg som vinnere. Derfor kan en si at Narvik kanskje burde hatt et rating-skille på 1750 og 1250 og tre grupper. Det gir i hvert fall etter min mening størst sportslig utbytte for flest mulig.

Ken Ronny Schouten er en av mange driftige fedre i Tromsøsjakken som deltok i Narvik
Foto: Anniken Vestby

Vegard Stensen ble beste Tromsøspiller i B-gruppen med sin fine 4. plass
Foto: Anniken Vestby

B-gruppa ble vunnet av Kent-Ove Iversen Bredeli fra Narvik. 23-åringen begynte med konkurransesjakk i 2011 og har jevnt og trutt klatret seg oppover og tok nå steget helt til topps i en turnering. Mathias Hoel fra Mosjøen tok andreplass – også han på 4.5 poeng – en kar helt uten rating som kom til Narvik ut av det blå til en finfin andreplass i Rallarsjakkens B-klasse. Det må være lekent. Rutinerte Rune Borøy fra Fauske tok tredjeplassen, mens Tromsø sin Vegars Stensen tok fjerdeplass. Begge disse scoret pene 4 av 5 mulige. Ellers deltok Tromsøspillerne Nikolai Olsen Wernberg, Ken Ronny Schouten og Vidar Stensen. Totalt deltok det 15 spillere som representerte Tromsø. Det meldes om en finfin tur og mange gode opplevelser.

Unge Nikolai Olsen Wernberg gjorde det skarpt med 50% i B-klassen
Foto: Anniken Vestby

Hos Turneringsservice finner dere resultatlister fra begge klasser

Les reportasje hos Fremover om Rallarsjakken 2017


Her er Pål Røyset sitt flotte hvitparti mot Mads Vestby Ellingsen:

Bilder fra Rallarsjakken 2017  &  fotograf Anniken Vestby

Bilder av Anniken: Runde 1, del 1.

Bilder av Anniken: Runde 1, del 2.

Bilder av Anniken: Runde 2, del 1.

Bilder av Anniken: Runde 2, del 2.

Bilder av Anniken: Runde 3.

Bilder av Anniken: Runde 4, del 1.

Bilder av Anniken: Runde 4, del 2.

Bilder av Anniken: Runde 5.

Tromsø Sjakklubb på Facebook