Reisebrev fra Island

25. oktober 2017
By

Reisebrev fra Nordisk mesterskap for skolelag på Island!

Gunnar, Isak, Harald, Benjamin og Mads Foto: Anniken Vestby

Vi var 5 sjakkgutter og 6 foreldre som la ut på sjakk og opplevelsestur til Island. De fem Langnesguttene Mads, Gunnar, Benjamin, Harald og Isak vant NM for skolelag i vår i stor stil og var kvalifisert for Nordisk på Island. Vi planla en ekstra dag før mesterskapet og en dag etter for å oppleve litt i tillegg til sjakkspillinga.

Ettersom laget har 5 gode klubbspillere og var klar ratingfavoritt, hadde guttene allerede innkassert seier og pokal på forhånd, men det skulle vise seg at det ikke ble så enkelt som de trodde😊

Vi reiste fra Tromsø tidlig torsdag morgen og landet på Island i 14 tida. En gjeng dro rett til Reykjavik og shopping, mens Mads og Gunnar (og selvsagt undertegnede!) hadde lyst til å se grava til Bobby Fischer. Vi leide bil på flyplassen og la i vei. Et veldig spesielt landskap åpnet seg på veien. Det varierte mellom gressvoller og gresskledde fjell og noe som lignet mest på natur som var hentet ut fra Star Wars eller Ringenes Herre. Gresskledd, svart lava lå i ulendte hauger. Veldig spesielt!

Islandsk landskap Foto: Anniken Vestby

Fjell på Island Foto: Anniken Vestby

Da vi hadde kjørt et godt stykke ramlet vi plutselig forbi Blue Lagoon som er en av de mest kjente turistattraksjonene på Island. Klart blått vann varmet opp av varmekilder, men ikke naturlig varmt har vi funnet ut. Utfor fant vi det samme klare, blåhvite vannet og vi var spent på om det var varmt og godt, men det var det defikitivt ikke!

Gunnar og Mads rett utenfor Blue Lagoon Foto: Anniken Vestby

Vi kjørte videre for å besøke Bobby, som lå helt bortgjemt på en bitteliten kirkegård. En pen liten stein med blomster foran, så enkel sammenliknet med Alekhine sin grav som noen av oss besøkte i Paris i påsken.

På grava til Bobby Fischer Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Bobby Fischermuseet var dessverre stengt for vinteren, så vi kjørte bare forbi. Det får vi besøke neste gang!😊

Bobby Fischersenter Foto: Anniken Vestby

Vi sa farvel til Fischer og vendte nesa mot Reykjavik og resten av gjengen som ventet sultne på oss, men før vi kom så langt ramlet vi over ordentlige varme kilder på veien. Vi så røyk som steg opp fra bakken og stoppet for å undersøke. Det boblet opp fra jordas indre flere ulike plasser og det luktet skikkelig svovel. Et av stedene var lukta så intens at det kan faktisk ikke beskrives med ord, kan muligens sammenliknes med verdens verste magesjau🤣 Utrolig spennende opplevelse!

Varm kilde

Dagen ble avsluttet med deilig mat på italiensk restaurant i byen.

Hele gjengen på Rossopomodoro Foto: Anniken Vestby

Fredag hadde vi god tid før bussen skulle ta oss ut til Laugar. Noen dro på Spilavinir, en kjent brettspillbutikk rett i nærheten av byens sjakklubb hvor vi skulle reise fra, mens andre sløvet på en kafé i byen og oppdaget en liten perle av en pub😊 Lebowski Bar midt i sentrum. Der likte vi oss! Baren var gjennomført ned til minste detalj med blant annet servietter med Lebowskilogo. Alt hentet fra filmen «The Big Lebowski». Veggene var tapetsert med bilder fra storbyer og det var storskjerm med filmvisning, og best av alt, herlige burgere uten pickles😉

Lebowski bar Foto: Anniken Vestby

Vi venter på burger! Foto: Anniken Vestby

I 15 tida var det oppmøte utfor sjakklubben og avreise til Laugar i Saelingsdal og det vi egentlig var kommet for, Nordisk mesterskap i sjakk for skolelag!

I bussen på vei til Laugar i Saelingsdal Foto: Anniken Vestby

Bussturen tok 2 timer og vi endte opp langt fra folk, men med massevis av sauer. Hotellet heter Edda og fungerer som leirskole og turisthotell til vanlig, og fylt med unge sjakkspillere fra Norge, Danmark, Finland, Sverige og Island denne helga. Anna tok i mot oss med åpne armer og vi (Tromsøgjengen) var noen av de få som fikk nye rom i hotelldelen med eget bad på rommet. Snakk om å være heldige😊

Hotell Edda i Laugar med varmekulpen. Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Anna var «alt mulig dame». Hun drifter leirskolen til vanlig og dette kan ho! Hele familien hennes stilte opp for å hjelpe til. Mora var sjefskokk på kjøkkenet og døtrene hjalp til både med matlaging og servering. Vi fikk 2 varme måltider med delvis hjemmelaget mat fra storkjøkken og eneste minuset var lite utvalg av pålegg til frokost ellers var maten helt topp! Anna og hennes familie sto på døgnet rundt for oss😊

Anna som gjorde alt på hotellet! Foto: Anniken Vestby

Første runde spilte guttene mot det svakeste laget på papiret. Det gikk ikke som planlagt. Her var det fare for tap, men på en dårlig dag klarte de å berge remis. Hva som gikk feil her er uvisst, muligens var det forberedelsene? Exploding kittens var kjøpt inn, men ikke tatt i bruk. Vi tipper det var derfor det ikke ble full score! Vi legger om forberedelsene til neste parti lørdag morgen😊

Langnes mot Juhannuskylän koulu fra Finland fredag kveld. Foto: Anniken Vestby

Lørdagens partier mot Sverige og Danmark gikk mer oppskriftsmessig. Det var selvsagt  spennende, men likevel gikk disse partiene mye bedre enn fredagens parti.

Langnes mot Killebäckskolan fra Sverige Foto: Anniken Vestby

Langnes mot Atheneskolen fra Danmark Foto: Anniken Vestby

Begge partiene ble vunnet, men i løpet av dagen fant vi ut at rangeringa var annerledes og individuelle poeng talte før lagpoeng. Dette var ikke helt i vårt favør siden vi allerede lå 3 individuelle poeng bak Island. Nå spøkte det virkelig for 1.plassen. Vi hadde lagt om taktikken og i pauser og på kvelden spilte guttene Exploding Kittens.

Exploding kittens lørdag kveld! Foto: Anniken Vestby

Det så ut til å ha fått guttene over på vinnersporet, men kunne de klare å hente inn forspranget til Island? Det betydde at vi måtte vinne begge de to siste rundene og i tillegg ta 3 individuelle poeng mer enn Island i disse rundene. For tøft trodde foreldrene, fullt mulig var lagleder og spillere enig om.

Hvem er det som tramper på min bro?.. Foto: Anniken Vestby

Lørdagen var det også flere som våget seg opp i varmekulpen oppfor hotellet. En passe stor kulp med deilig varmt vann helt naturlig boblende opp fra jordas indre. Vi satt på mosegrodde steiner langs kanten og kunne kjenne med føttene der det glovarme vannet boblet ut i bunnen. Surt og kaldt og regn i lufta, men oppi kulpen var det nydelig. Vi skulle nesten ikke å få guttene opp derfra på kvelden! De traff på noen tyske turister som pratet og pratet og bare om øl. Det var bekmørkt ute, så de var antakeligvis ikke klar over at samtalepartnerne bare var 14-15 år gamle🤣

Anniken i varmebadet Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Først ut søndag morgen var den største utfordreren Island. De islandske guttene virket å være i kjempeform og så langt i mesterskapet hadde de imponert! Kunne guttene fra Tromsø og Langnes slå islenderne?

Langnes i skjebnekamp mot Hörðuvallaskóli fra Island  Foto: Anniken Vestby

På førstebord satt Vignir som hadde 3 strake seire, men under Nordisk i februar var det Mads som vant oppgjøret dem imellom. Kunne Mads klare det igjen? Vi hadde god tro på de 3 andre bordene våre, men nok en gang gikk det ikke helt som planlagt. Før runden var planen klar: Spill for å vinne! Island hadde visstnok en annen plan enn vår. Den gikk sannsynligvis ut på å spille remis på bord 3 og 4 og vinne på bord 1 for dermed å sikre fortsatt ledelse. Isak og Harald gjorde det de kunne for å prøve å vinne, men når motstanderne tydelig var godt forberedt og gjorde alt for å holde remis, var det nær sagt umulig å vinne disse partiene. Da var alt opp til Mads og Gunnar. Med 2 seire ville vi være kun 1 poeng bak Island før siste runde og da var alt mulig. Det ble mye neglebiting og vandring i gangene! Både Gunnar og Mads hadde gode stillinger, men alt kan skje når tida tikker nedover. Etterhvert var det nok å se på det islandske følget for å vite hvordan det lå an i partiene. De ristet på hodet og ble mer og mer nedtrykt, noe som betydde at det gikk mot seier til oss! Gunnar vant sitt parti, mens Mads spilte på sekunder. Endelig vant han også og lagseier 3-1 til oss! Utrolig bra av guttene!

I pausen ble det lite tid til avslapning. Guttene heiv i seg mat og deretter kortspilling helt til siste og avgjørende parti. Exploding Kittens har vist seg å være en fantastisk forberedelse til sjakkpartier! De storkoste seg og var i godt humør før siste og avgjørende runde.

Vi var fortsatt 1 poeng bak Island, men hadde godt håp om at Danmark skulle ta poeng fra Island samtidig som vi måtte vinne på alle bord mot Island sitt 2 lag. Planen var som tidligere: Spill for å vinne! Det her skal vi klare😊

Her er alle sjakkguttene:

Mads Vestby-Ellingsen Foto: Anniken Vestby

Harald Christian Vestjord Foto: Anniken Vestby

Isak Bakli Aglen Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund Foto: Anniken Vestby

Benjamin Halvorsen Foto: Anniken Vestby

Det ble grusomt spennende i siste runde. Lagleder og foreldre gikk hvileløst rundt og fulgte med på mobiler med computere og innimellom en snartur innom sjakklokalet for å se partiene live.

De avgjørende oppgjørene i ungdomsskoleklassen i siste runde Foto: Anniken Vestby

Langnes mot Rimaskóli fra Island i siste avgjørende runde Foto: Anniken Vestby

Det gikk mot seier både til Harald og Benjamin, mens Gunnar og Mads hadde gode stillinger, men spilte fortsatt. Det var jevnt mellom Danmark og Island, noe som absolutt var i vår favør. Gunnar vant også, og da var det bare Mads sitt parti som gjensto. Nancy fra Island forsvarte seg godt og Mads begynte å få dårlig tid. Vi trengte seier på dette bordet også for å være sikker på seier. I mellomtida slo Danmark Island og vi vant uansett resultat, men Mads visste ingenting og spilte for å vinne! Omsider vant han også og vi kunne slippe jubelen løs. Langnes skole var Nordisk mester for skolelag 2017. Gratulerer! Søråshøgda vant klassen for barmeskolelag, så det ble dobbeltseier til Norge😊

 

En utrolig jevn og spennende turnering og veldig sterkt av Mads, Gunnar, Harald, Benjamin og Isak og vinne mesterskapet. Det er første gang et lag fra Tromsø vinner😊 En lagseier hvor alle 5 guttene spilte 4 partier hver. De andre lagene spilte med sine beste spillere i alle partiene.

Det ble tid til både bordtennis og kortspill etter partiene søndag.

Bordtennis etter seieren! Foto: Anniken Vestby

Mandag morgen reiste vi med buss inn til Reykjavik. Planen var å dra til Blue Lagoon, men dessverre var det helt fullt. Vi spiste burgerlunsj på Lebowski og en gjeng dro på spillbutikken Spilavinir.

Oddvar, Lena og Tor- Ivar på Lebowski Bar Foto: Anniken Vestby

Mads, Isak, Benjamin og Gunnar på Lebowski Bar Foto: Anniken Vestby

På kvelden feiret vi med middag på Restaurant Vegamot!😊 Koselig avslutning på en flott tur.

Guttene med dessert på Vegamot Foto: Anniken Vestby

Hjemreisen startet litt mer stressende enn planlagt for Vestby-Ellingsen og Lund. Vi skulle ta ekspressbuss rett bortfor hotellet og møtte opp i god tid. Tilfeldigvis var stoppet rett utfor et nyåpnet museum «Tales og Iceland» som Isak og Oddvar hadde besøkt dagen før. De ønsket oss velkommen inn mens vi ventet, så vi fikk med oss et par småfilmer om Island. Bussen skulle komme i løpet av et tidsrom på 20 min og etter 10 min dukket det opp en liten buss, men denne bare vinket oss bort og plukket opp noen andre. Tydeligvis ikke den rette bussen. Da det var 15 min til bussen skulle dra fra busstasjonen, begynte vi å bli litt nervøs og mannen på museet var veldig hyggelig og ringte etter taxi. Taxistasjonen var heldigvis bare 1 min unna! Tida gikk og taxien dukka ikke opp.. Museumsmannen ringte opp taxien igjen og lurte på hvor han ble av og da hadde han visst kjørt feil. Skulle komme kjapt.. Tida gikk og taxien kom ikke.. Mannen ringte igjen og prøvde å få taxien på rett spor og 2 min før bussavgang fra stasjonen dukket taxien opp. Vi kastet oss inn og ringte opp resten av følget som befant seg i bussen. Kunne de prøve å holde igjen bussen noen minutter? Vi fikk 2-3 min. Heldigvis var busstasjonen bare noen minutter unna, men i siste liten sprang vi inn på stasjonen, kjøpte billetter (for det måtte vi gjøre på forhånd) og inn i bussen. Puh! Vi rakk det såvidt! Resten av hjemturen gikk veldig greit.

En fornøyd gjeng som vendte hjem fra Island med stor pokal og hver sin gullmedalje😊

Her oppsummerer Sven det sportslige fra Island i en flott artikkel med et sjakkparti:

http://tromsosjakk.no/tsku/langnes-er-nordiske-mestre-for-ungdomskoler-i-2017/

Gratulerer også til Søråshøgda som ble nordiske mestre for barneskolelag 2017!

Søråshøgda ble nordiske mestre for barneskolelag Foto: Anniken Vestby

 

Alle gullguttene med pokalen!

Isak

Mads

Benjamin

Harald

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gunnar

Tromsø Sjakklubb på Facebook