Sterk innsats av Tor Fredrik Kaasen og Pål Røyset i Oslo

Boris(3), Carsten(2) – vinneren GM Andrei Deviatkin (1) – Tor Fredrik (4) og Timofey (5)  ble de fem beste
Foto: Anniken Vestby

 

Så er Oslo International 2018 i Oslo Schackselskaps lokaler i Bogstadveien over for denne gang. I dagene 22. – 26. juni 2018 ble nemlig den første utgaven av en årlig turneringen arrangert i OSS sine spillelokaler i Oslo arrangert. Dette under kyndig ledelse av Primus motor Atle Grønn, turneringssjef Henrik sjøl, dommer Kristoffer Gressli – de to sistnevnte var også ivrig til å legge inn partier som dermed er bevart – og vi må heller ikke glemme arrangørene Anastasia Edakina og Morten Rolstad. En flott kvintett som sto på og laget et meget bra arrangement tross varmen i Oslo som satte ut noen svake sjeler fra nord i siste runde… Etter at Sveins minneturnering takket for seg i de samme lokalene på samme tid etter 10 utgaver med IM Bjarke Sahl i spissen – så er IM Atle Grønn sin nyvinning midt i blinken og tar opp en viktig arv i norsk turneringstradisjon.

 

IM Atle Grønn er formann i OSS og primus motor for Oslo International
Foto: Anniken Vestby

 

Tor Fredrik Kaasen med imponerende 4.plass!

Vi skal ikke skyve under en stol at det ble endel skuffende norske resultater underveis slik det så ofte gjør når vi har så mange norske spillere i manesjen. Det så jo så lyst ut lenge og allikevel ble det kun en norsk spiller blant de 6 beste. Det var gledelig nok Tromsøværingen Tor Fredrik Kaasen som slo mannsterkt fra seg og smelte til med en oppløftende fjerdeplass og hele 2486 i eloprestasjon. Dermed gikk han opp 14 poeng og snuser på 2400 i elorating igjen. Tor Fredrik spiller en forfriskende form for sjakk med store komplikasjoner – og det er derfor morsomt å følge med på den dynamiske sjakken og de flotte partiene som han spiller. I de tre siste rundene i Oslo slo Tor Fredrik Mads Vestby-Ellingsen som hvit i en pinnsvinoppstilling fra Mads, han slo IM Frode Elsness i en kongeinder med svart og sikret seg så et godt resultat med en “stormesterremis” som svart i siste runde mot vinneren GM Andrei Deviatkin. Pent Tor Fredrik!

 

Tor Fredrik Kaasen gjorde sine saker sterkt under turneringen i Oslo
Foto: Anniken Vestby

 

Andreas Garberg Tryggestad med kjempeprestasjon uten å få IM-napp

En annen spiller som skal begynne på NTG til høsten hos Simen Agdestein er FM Andreas Tryggestad som virkelig fortjente et IM-napp etter pen innsats – men som ikke fikk det. Kravet om at en spiller minimum må spille mot andre fra 3 ulike nasjoner, og maksimalt 6 spillere fra samme nasjon – inkludert en selv – slo ut prestasjonen hans med minst mulig margin. Andreas hadde nemlig en ratingprestasjonen på 2450 inne – om vi løfter førsterundemotstanderen hans opp slik regelverket sier at en skal. I tillegg møtte han spillere fra Norge, Sverige og Russland og tre av disse var utlendinger. Alt bra så langt. Men siden han selv også er norsk – blir det regnet inn i puslespillet og da er det for mange nordmenn med i kabalen – syv i tallet – til at prestasjonen godkjennes. Regelverket er strengt her – blant annet fordi at et land ikke skal pumpe ut internasjonale titler ved nasjonale turneringer – men dette rammet sympatiske Andreas Tryggestad unødig sterkt! Arrangøren bør derfor se på hva de kan gjøre for å få prosenten av utlendinger opp til neste år – dette skal jo være en internasjonal turnering og da må det mer enn 9 utlendinger til på startstreken slik det offisielt var det i år.

 

Sjakk kan være urettferdig og Andreas Tryggestad var svært nær et IM-napp!
Foto: Anniken Vestby

 

GM Andrei Deviatkin gikk seirende ut

På klar førsteplass kom GM Andrei Deviatkin fra Russland med 7.5 av 9 mulige og en eloprestasjon på hele 2607. Det sies om det 37 år gamle russeren at han ikke studerer åpningsteori bevisst – men at han heller ønsker å fokusere på andre aspekter ved spillet. Uansett la han grunnlaget for seieren i rundene 6-8 der han slo IM Aleksandr Ostrovskiy (2414), Andreas Tryggestad (2243) og ikke minst GM Boris Chatalbashev (2550) med svarte brikker i et høydramatisk oppgjør, der han tross alt hadde en viss kontroll med svart. Imponerende av en 37-åring med en relativt beskjeden rating å vinne et slikt felt da det var mange, unge sulte ulver med i feltet som ville ha sin del av kaka.

 

Vinneren GM Andrei Deviatkin fra Russland remiserte Tor Fredrik i siste runde og tok 7.5 av 9
Foto: Anniken Vestby

 

Mange utlendinger på topp

På de neste plassene fulgte 61(!) år gamle Carsten Høi (2359) fra Danmark og den nye danske stormesteren GM Boris Chatalbashev (2550) som er bulgarsk statsborger, men som på grunn av problemene som det bulgarske sjakkforbundet har for tiden – har tatt overgang til det danske forbundet. Boris har trent Mads Vestby-Ellingsen siden jul, han er en trivelig kar sies det, og han slo spillere som GM Jha Sriram (2412), Erlend Mikalsen (2287) og Atle Grønn (2347) på vei til sin delte tredjeplass på 6.5 av 9 – det samme som IM Tor Fredrik Kaasen og IM Timofey Galinsky fikk på fjerde- og femteplass. Carsten Høi fikk forøvrig 7 av 9 og en ratingprestasjon på hederlige 2614 – den høyeste i turneringen – og var strålende fornøyd med oppholdet i Oslo som altså ga en udelt andreplass og 4000 NOK inn på konto. Det fortelles at Carsten Høi tok en hederlig GM-norm i Oslo – noe han som GM ikke trenger – men det var 21 år siden sist han tok en sådan! Vinneren vant ellers 5000 kr og de magre pengepremiene var nok årsaken til at ikke flere sterkere spillere deltok – deriblant noen norske stormestre.

 

GM Carsten Høi var en fast gjest under Sveins minneturneringer – han tok en sterk 2. plass!
Foto: Anniken Vestby

 

Pål Røyset fra Tromsø med sterk 8. plass!

Pål spilte en god turnering i Oslo der han kom fossende inn på slutten med 4 av 5 mulige i finalerundene. Pent. Allikevel må en si at han red på en monradbølge og at motstanden ikke var all verden. Han var den eneste blant topp-10 som møtte et snitt under 2150 – nærmere bestemt 2149 i snitt. Allikevel ga 6 av 9 mulige en pen 8.plass med 2289 i ratingprestasjon og hele 20 nye elopoeng inn på konto. Det smaker! Mads Vestby-Ellingsen på sin side møtte et snitt på 2231, mens Kaasen møtte et snitt på hele 2320. Det er altså høyst ulik motstand folk møter i en slik turnering. Likevel var Pål nifs mot de svakere spillerne han møtte – og da han slo Mads Vestby-Ellingsen med hvite brikker i et rent Tromsø-derby i siste runder var turneringen vellykket for Påls del. Pent! Pål spilt italiensk i dette sisterundepartiet der han med hvit valgte å spille meget solid for å la Mads ta sjanser ved å spille på vinst. Men før Mads fikk noe eget spill kom det noen svake trekk fra IM-kandidaten og Pål så sitt snitt til å ofre en kvalitet for svært god kompensasjon. Partiet svingte voldsomt underveis og alt kunne skje da Mads sin klokke tikket nedover mot null etter trekk 60. Da skjer det. Pål spiller hardt på vinst med 67.Ke1!? fulgt av ideen 68.d5! som det er futt i. Nå må Mads passe seg. Men så er det Pål som feiler først – hans 69.Ld4?? taper direkte i dirrende tidnød mot svarstrekket 69…Ke7! som dekker alt – både d-bondens fremmarsj og egen f-bonde. Vinner Mads? Ja, på brettet ser det slik ut før han serverer en brøler som koster seieren – slik er sjakken. Lykken står ofte den kjekke bi – og her var Pål kjekkest gjennom sitt djerve vinstforsøk med Ke1 fulgt av d5! – som Mads nok ble noe satt ut av. Sterk seier mot rivalen Mads av Pål og en sterk turnering opp mot 2300-nivå på Pål atter en gang. Pål var den siste av tre spillere på 6 poeng og 8. plassen ruver. Vi gratulerer.

 

Pål Røyset og Mads Vestby-Ellingsen møttes i sisterunden der det ble et dramatisk oppgjør…
Foto: Anniken Vestby

 

FM Mads Vestby-Ellingsen ikke fornøyd

Mads falt dermed ned til en 14. plass med en svak avslutning på turneringen. Den triste sortien startet med at Mads overså en sterk mulighet mot GM Carsten Høi i 4. runde der han kunne få vinstspill allerede etter 12 trekk! Da Mads overså dette, og tapte partiet, satte det etter eget utsagn spor i han, han var i hvert fall ikke fornøyd med spillet sitt mot slutten. Det forstår vi godt, men jeg vil si at partiet hans mot Erlend Mikalsen nok var det partiet som ble et vendepunkt for Mads. Dette partiet ble spilt i den kritiske sjetterunden der Mads spilte hvite brikker – og det endte med en remis i bare 29. trekk. Hadde Mads vunnet dette oppgjøret – noe han er sterk nok til å gjøre mot Erlend slik ting er nå – så kunne han fort fått ny energi før de siste rundene. Der tapte han mot Tor Fredrik Kaasen i 7. runde – etter å ha oversett mye kjent tematikk i pinnsvinet som er en åpning Mads normalt ikke spiller med svart. Tor Fredrik spilte riktignok kraftfull sjakk i dette partiet og det må også ha satt spor i unge Mads som har et lite kompleks mot akkurat Tor Fredrik som har ligget foran i sjakkutvikling i årevis. Mads slo Isak Sjøberg i 8. runde – men likevel var han altså svært misfornøyd med en 2278-prestasjon under solen i Oslo. At han taper 18 elopoeng er naturlig etter et slikt resultat – så satser vi på at Mads lærte mye god sjakk underveis og at han er fit for fight i Sarpsborg når Landsturneringen starter om under 2 uker. Vi ønsker Mads lykke til i Eliteklassen!

 

You can’t win’em all – Mads har vunnet mye og fikk en liten nedtur mot slutten i Oslo…
Foto: Anniken Vestby

 

Gunnar Lund fikk ikke brikkene til å gli

Dette var ikke Gunnar Lund sin turnering tross seier i 8. runde mot det unge stortalentet Elham Abdrlauf i et parti Gunnar etter sigende skal ha vært meget heldig i. Det kunne nemlig fort endt med tap mot unge Abdrlauf. Gunnar møtte veldig mange unge norske talenter og var nok misfornøyd med trekningen vil jeg tro. Poengene han fikk 5 av 9 var helt greit om snittet hadde vært høyere – men det var såpass lavt som 2096 – hele 164 elopoeng under eget nivå. Gunnar var nemlig oppe på pene 2260 i elo før turneringsstart, men med junior-K og en prestasjon på 2154 falt han hele 45 poeng ned – det blåser på toppene! Allikevel kan en ikke se på en slik turnering isolert sett. Når en er ung må en tenke at enten vinner jeg – eller så lærer jeg! Gunnar lærte selsagt mye av denne turneringen og nå skal han til Sarpsborg og spille i enten Mesterklassen eller Juniorklassen. Trolig blir det klasse junior der han vil kunne kjempe om gullet bare 15 år gammel – det vil være flott!

 

Gunnar Lund hadde grunn til å være misfornøyd – men han er i øyeblikket forhåndsfavoritt i årets junior-NM!
Foto: Anniken Vestby

 

To av TSK-kvinnene våre spilte også

Edit ble syk og måtte melde seg av etter flere tapre forsøk på å spille og hun ga seg ikke før sykdommen viste seg å være stabil – og ikke la seg slå tilbake med det første. Allikevel vant hun i 6. runde før hun trakk seg fra turneringen. Da andre også gikk ut av turneringen, hadde hennes exit ingen virkelig uheldige effekter – som oddetallsnummer – på selve turneringsutviklingen. Men for Edit selv var dette selvsagt lite morsomt – og vi ønsker henne lykke til fremover og håper hun kommer med på laget som skal til Batumi i Georgia for å spille sjakk-OL. Anniken Vestby tok ellers 1.5 av 9 og fikk altså den ene seieren vi håpet at hun skulle få i dette sterke selskapet. Dermed gikk Anniken i pluss over sjakkbrettet og på foto var hun helt suveren – som alltid! Med nytt kamera ble det mange flotte bilder fra Oslo International 2018.

 

Edit Machlik var i Oslo, men når sykdom rammer og det renner fra nesa og en er tett, da…
Foto: Anniken Vestby

 

Så er det ett år til neste gang…

Mange nevnt, mange glemt – slik er det bare. Men noen navn må nevnes i en oppsummering som dette. Hva skjedde med Erlend Mikalsen som gjorde det så godt innledningsvis? Erlend tapte de to siste rundene og det var slutten på en god turnering som gikk fra å kunne ha gitt IM-napp – dersom han tok 1.5 av 2 i disse to partiene – til at han endte opp med et normalresultat med eloprestasjon på 2300. I 8. runde tapte Erlend mot IM Timofey Galinsky (2354) og så gikk han dessverre ned i dragsuget i 9. runde mot Aleksander Fossan (2134). Dessverre fordi Erlend fortjente bedre etter sitt gode spill i turneringens første fase. IM Frode Elsness startet også som et fossefall, men han møtte sitt Waterloo da han med svarte brikker måtte bite i det sure eple mot GM Cartsen Høi i en skarp kongeinder der Høi vant i stor stil som svart i den klassiske varianten. Ellers var det stor aldersspredning i feltet og vi legger merke til at godt voksne herrer konkurrerte med spillere helt ned i 11-årsalderen. Det eneste vi savnet fra Oslo International i ilddåpen – var en større bredde av utenlandske deltakere slik at det ble lettere å ta tittelnormer. Det kommer kanskje på plass alt til neste år om jeg kjenner arrangøren rett!

 

Erlend Mikalsen – opp som en løve, ned som en skinnfell… Det kan også være en nyttig erfaring
Foto: Anniken Vestby

 

Sjekk resultater, partier og tabell i Turneringsservice!

Partier med analyser finner dere hos Chessbomb

 

Anniken Vestby sine flotte bilder fra SjakkTromsø på Facebook:

Runde 1, del 1 | Runde 1, del 2 | Runde 2 | Runde 3 | Runde 4

Runde 5 | Runde 6 Runde 7Runde 8 | Runde 9 og premieutdelingen

 

 

De flotte bildene i denne reportasjen er tatt av Anniken Vestby – fotograf hos SjakkTromsø på Facebook